Ο δρόμος της εθνικής

31 Αυγούστου 2019

Παγκόσμιο Κίνας 2019. Μία διοργάνωση στην οποία όλοι οι Έλληνες έχουν τεράστιες φιλοδοξίες. Το ελληνικό συγκρότημα μοιάζει πιο πλήρες από κάθε άλλη φορά με την παρουσία του MVP Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ξεκινάει ως ένα από τα φαβορί ακόμα και για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα όσο παρουσιάζονται. 

 

Η <<επίσημη αγαπημένη>> έχει αρκετά προτερήματα και όλα τα φόντα να βρεθεί ακόμα και στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου. Ο Greek Freak συγκεντρώνει όλα τα φώτα πάνω και υπάρχουν στιγμές που μοιάζει (και είναι) ασταμάτητος. Οι άμυνες αναγκάζονται να προσαρμοστούν πάνω του και δίνει το δικαίωμα σε άλλους παίκτες να αναδειχθούν. Επίσης, το σύνολο της ομάδας επιδεικνύει μεγάλο ζήλο και πάθος, ακόμα και στα φιλικά, δύο σημαντικές προϋποθέσεις για ένα καλό πλασάρισμα. Η άμυνα είναι αρκετά δεμένη και ο συνδυασμός οξυδέρκειας αλλά και αθλητικών προσόντων των Ελλήνων διεθνών δημιουργεί μία άκρως τρομακτική ομάδα. Μπλοκ αλλά και κλεψίματα είναι ένα από τα δυνατά σημεία της εθνικής και θα παίξουν κομβικό ρόλο στην πορεία της. Όσον αφορά την επίθεση, η ελληνική ομάδα δείχνει να είναι ικανή τόσο σε σετ παιχνίδι με συνεργασίες, κυρίως με πικ εν ρολ, όσο και στο transition παιχνίδι με μπροστάρη τον Γιάννη. Ίσως το πιο σημαντικό προτέρημα του συγκροτήματος του Σκουρτόπουλου είναι το γεγονός ότι έχουν γίνει όλοι μια παρέα και περνάνε καλά και αυτό βγαίνει προς τα έξω. Μπορεί να είναι μία σημαντική διοργάνωση το παγκόσμιο αλλά προέχει να περάσουν καλά και να το ευχαριστηθούν διότι το μπάσκετ για αυτό παίζεται. Πέρα όμως από αυτό, η ενότητα της ελληνικής ομάδας συμβάλλει και στο παιχνίδι της καθώς ρίχνονται στην μάχη και μόνο ενωμένοι μπορούν να καταφέρουν μεγάλα πράγματα. 

Δεν παύει, όμως, να είναι τρωτή και να έχει χτυπητές αδυναμίες. Στην άμυνα συχνά φορτώνονται με φάουλ αρκετά γρήγορα παίκτες κλειδιά όπως ο Καλάθης και ο Γιάννης, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να προστατευτούν και να χάσουν κάποια κομμάτια του παιχνιδιού. Επιπλέον, οι αργοί και σχετικά βαριοί ψηλοί έχουν μεγάλο πρόβλημα στο ζωγραφιστό και επιτρέπουν στους αντιπάλους τους είτε καλάθια κοντά στη ρακέτα είτε επιθετικά ριμπάουντ. Στην επίθεση, όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας μέσω πικ εν ρολ ή δεν υπάρχει ανοικτό γήπεδο, η ελληνική ομάδα κολλάει καθώς δεν έχει παίκτες που μπορούν να παίζουν ένας εναντίον ενός και ο μόνος που μπορεί κλείνεται από δύο ή τρεις παίκτες (Αντετοκούνμπο). Η δυστοκία και η απουσία τρομερών σουτέρ από το ελληνικό σύνολο επιτρέπει σε ομάδες να ρισκάρουν, αφήνοντας αμαρκάριστους τους διεθνείς και απαγορεύοντας την διείσδυση προς τη ρακέτα. Τέλος, πρόβλημα θα αποτελέσουν και οι χαμένες βολές σε κλειστά παιχνίδια που κρίνονται στη λεπτομέρεια καθώς όπως φάνηκε από τα φιλικά δεν είναι ένα από τα ατού των Ελλήνων διεθνών. 

 

Το Παγκόσμιο -που ξεκινάει σε λίγες μέρες από τότε που γράφτηκε αυτό το άρθρο- έχει γεμίσει με προσμονή και ελπίδες τον ελληνικό λαό. Σπάνια συμβαίνουν γεγονότα σαν αυτό που συνέβη στα φιλικά να είναι sold out ένα γήπεδο αρκετών χιλιάδων θεατών. Και ήταν φιλικό!!! Η ελληνική ομάδα έχει τη δυνατότητα να φτάσει ψηλά και το αξίζει. Η δυναμικότητα της ομάδας σε συνδυασμό με την απουσία σταρ από άλλες εθνικές επιτρέπουν τα όνειρα.  Αυτό όμως απαιτεί την αντιμετώπιση των αδυναμιών της εθνικής πάνω στις οποίες θα πατήσουν οι αντίπαλοί μας και είμαι πεπεισμένος ότι το έχουν δει στο προπονητικό επιτελείο και θα εμφανιστούμε δυνατοί για τον μεγάλο στόχο. ΕΝΑ ΜΕΤΑΛΛΙΟ που θα στείλει όλους τους Έλληνες στον έβδομο ουρανό. 

    

Μοιράσου το:

Φίλιππος Κορνάρος

Φίλιππος Κορνάρος

Γεννήθηκα στην Αθήνα αλλά μεγάλωσα στην Πάτρα. Βρίσκομαι στο τελευταίο έτος της Δημοσιογραφίας στο ΑΠΘ και ανυπομονώ για την ολοκλήρωση των φοιτητικών μου υποχρεώσεων. Τον περιορισμένο ελεύθερό μου χρόνο τον περνάω διαβάζοντας βιβλία, βλέποντας ξένες σειρές και βλέποντας αθλητικά δρώμενα. Tο DREAM ON-line είναι μία ιστοσελίδα που μου δίνει την ευκαιρία να αναδείξω ορισμένους από τους προβληματισμούς μου. Η πλειοψηφία των κείμενων που γράφω απευθύνονται σε ένα αθλητικό κοινό, αλλά ανά περιόδους ακουμπώ και άλλους τομείς της καθημερινότητας.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα