Γνωρίστε το Thermaikos Youth Hub

Με μεγάλη χαρά αποτελώ κι εγώ ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Ενεργών Νέων Θερμαικού, της ομάδας νέων με βάση τον Δήμο Θερμαϊκού που δημιουργήθηκε για να κάνει τον συγκεκριμένο Δήμο ένα πιο φιλικά προσκείμενο προς τον νέο. Αυτό φυσικά γίνεται μέσω δράσεων που έχουν προγραμματιστεί ή έχουν γίνει ήδη. 

Δεδομένου ότι το 2022 χαρακτηρίστηκε από την Ευρωπαική Ένωση ως “Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας”, γίνεται ξεκάθαρο πως η ανάγκη για την δραστηριοποίηση της νεολαίας είναι τόσο εθνικός όσο και ευρωπαικός στόχος. 

Με μεγάλη μας χαρά, σας ανακοινώνουμε πως το DREAM ON-line που πάντοτε στηρίζει δράσεις που απασχολούν τους νέους θα γίνει χορηγός επικοινωνίας της ομάδας και όσων ομάδων και δικτύων ενδιαφέρονται να προβληθούν.

Η Πρώτη Δράση: Κτήμα Καραγκιόζη, Επανομή. Εκεί, που η Θάλασσα γινόταν ευλογία…

Η πρώτη δράση της ομάδας έγινε σε ένα ιστορικό μέρος που κάποτε έσφυζε από ζωή και σήμερα έχει αφεθεί στην τύχη του, όπως πολλά σημεία στον Δήμο Θερμαικού. 

Πρόκειται από την καταπράσινη ακτή στο Κτήμα Καραγκιόζη, όπου αμέτρητοι παραθεριστές έκαναν πριν από λίγα χρόνια εκεί διακοπές, σε μια έκταση φιλικά προσκείμενη για κάθε είδος Camping περιοχή, με δημοτικά αναψυκτήρια και WC, με τις σκιές των δέντρων να στέκουν σε έναν χώρο ερειπωμένο ανυπόμονες για να ξαναδούν το μέρος να ζωντανεύει. Το ειδυλιακό τοπίο με τα δέντρα και τη θάλασσα να συναντιώνται, καταστρέφει η εγκατάλειψη, η λεηλασία των αναψυκτηρίων και τα απορρίμματα που έχουν “πνίξει” την Δημοτική Πλαζ. 

Με το “Δίκτυο Ενεργών Νέων Θερμαικού”, αφού πήγαμε και κάναμε την απαραίτητη αυτοψία, καθαρίσαμε τον χώρο από τα σκουπίδια, κόντρα στην αδιαφορία των δημοτικών αρχών για τα φυσικά “κοσμήματα” του Δήμου Θερμαικού.

Το αισιόδοξο της δράσης ήταν ότι δεν ήμασταν  μόνοι: θαμώνες και κάτοικοι της περιοχής, με κηπευτικά μηχανήματα και σακούλες απορριμμάτων βοηθούσαν ώστε ο χώρος να καθαριστεί. Μάλιστα, όπως οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν, “κάθε καλοκαίρι καθαρίζουν το συγκεκριμένο σημείο εκείνοι και κανένας δεν ενδιαφέρεται για τον τυπικό καλωπισμό του κτήματος”.

Ελπίζουμε, κάποτε να δούμε το κράτος και την αυτοδιοίκηση να αξιοποιούν την κρατική περιουσία. Δεν θα έπρεπε άλλωστε η αδιαφορία να μας εκπλήσσει, αρκεί να σκεφτούμε πως τα Βασιλικά Ανάκτορα του Τατοΐου ή το πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού ήταν για μια δεκαετία εγκαταλελειμμένα μέχρι να αξιοποιηθούν, ή τα Ολυμπιακά Ακίνητα που ακόμη ρημάζουν…

Ας είμαστε αισιόδοξοι λοιπόν, και ας κάνουμε μια ευχή πως μέσω τέτοιων συλλογικών δράσεων, η κοινωνία θα αλλάξει και θα αγκαλιάσει τέτοια εγχειρήματα, διότι όπως τραγουδάει και ο Σαββόπουλος, “Οι παρέες γράφουν ιστορία”.

ΥΓ: Μπορείτε να βρείτε την ομάδα στο Facebook και το Instagram , αρκεί να πατήσετε “Δίκτυο Ενεργών Νέων Θερμαικού / Thermaikos Youth Hub”.

Μοιράσου το:

Βαγγέλης Λαζαρίδης

Βαγγέλης Λαζαρίδης

Μεγάλωσα στην Νέα Μηχανιώνα της Θεσσαλονίκης και κατοικώ στην Καλαμαριά. Είμαι απόφοιτος της Νομικής, ενώ ταυτόχρονα ασχολούμαι με την ερευνητική δημοσιογραφία. Στον ελεύθερο μου χρόνο, διαβάζω βιβλία (τα οποία κατά καιρούς ανεβάζουμε στο READ ON-line), ακούω μουσική στο πικάπ και μου αρέσει να συζητώ για την κοινωνία και την πολιτική με φίλους και γνωστούς. Το DREAM ON-line αποτελεί ένα πρότζεκτ το οποίο με πολύ κόπο και με συλλογική προσπάθεια έφτασε εδώ που είναι σήμερα, προσωπικά, θεωρείται ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. «Βρες της γης τα θαύματα σε αυτά που λαχταράς» λέει ένα τραγούδι, και ίσως αυτή είναι η χρυσή συνταγή για τα πάντα.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα