Ελένη Σιμώνη: «We Have All the Time in the World»

Σύνθετες τεχνικές (mixed media) όπως φωτογραφίες επεξεργασμένες με αλκοόλ και χρώματα, αφηρημένα έργα με ακρυλικά και λάδια και κολάζ από παλιές φωτογραφίες ερωτικών περιοδικών αποτελούν μια μικρή μόνο «γεύση» από την έκθεση τέχνης της ταλαντούχας Ελένης Σιμώνη. Με τίτλο «We have all the time in the world», η καλλιτέχνιδα μας υπενθυμίζει ότι, παρόλο που δεν έχουμε ρεαλιστικά όλο τον χρόνο του κόσμου, μπορούμε να ζούμε σαν να τον έχουμε και να παίρνουμε πού και πού μια ανάσα από τους ταχύτατους ρυθμούς της ζωής!

– Με ποια αφορμή σκεφτήκατε και διαλέξατε το θέμα της έκθεσης “We Have All the Time in the World” ; 

– Η αφορμή για αυτή την έκθεση ήταν ένας πάρα πολύ περίεργος χρόνος μεταξύ ζωής και θανάτου που πέρασα. Μία εγκυμοσύνη που κατά τη διάρκεια της κατάλαβα ότι έχω καρκίνο. Ευτυχώς πήγε και η εγκυμοσύνη πολύ καλά και το νίκησα. Η ποικιλία των συναισθημάτων ήταν μεγάλη και αντιφατική.

Σε αυτήν την έκθεση φαίνονται κάποιες πηγές ενέργειας μου καθόλη την περίοδο και πολλές σκέψεις. “We Have All the Time in the World” ο τίτλος, για μένα είναι οξύμωρος, Καθώς κανείς δεν έχει όλον τον χρόνο του κόσμου. Αλλά είναι κάποιες στιγμές που νιώθουμε πιο δυνατοί από τις καταστάσεις. 

Ελένη Σιμώνη

– Ποια συναισθήματα αποσκοπείτε να προκληθούν σε όσους έρθουν σε  επαφή με τα έργα σας σε αυτήν την έκθεση; 

– Δεν αποσκοπώ στο να δημιουργήσω κάποια συγκεκριμένα συναισθήματα καθώς θεωρώ πως όλα τα συναισθήματα είναι αναγκαία και ευπρόσδεκτα -καλά και κακά. Οι πίνακες μου έχουν κάτι το νεραϊδένιο και το ευήμερο, που έχουν σχολιαστεί είτε ως πάρα πολύ αισιόδοξοι και ονειροπόλοι, είτε ως πιο σκοτεινοί καταβάθος, καθώς μιλάνε για αντιφατικές έννοιες από αυτές που καταλαβαίνει κάποιος με την πρώτη ματιά.

Μέχρι τώρα λαμβάνω σχόλια πολύ τρυφερά και άνθρωποι που γνωρίζω ή και όχι μετά από αυτή την έκθεση μου φέρονται και με αγκαλιάζουν σαν να με ξέρουν χρόνια. Είναι πολύ προσωπική και σημαίνει πολλά για μένα που έλαβα τόσο δυνατή και καλή ανταπόκριση ήδη. 

– Ποιες σύνθετες τεχνικές εμπεριέχετε στην έκθεση σας και πώς αποφασίσατε να τις αναμείξετε ; 

– Τα έργα μου είναι πάντα mixed media και εμπεριέχουν πολλά υλικά με το σκοπό να δώσουν μία πολυδιάστατη εμπειρία. 

– Από πού προκύπτει ο τίτλος της έκθεσης; 

– Περιέργως όχι από το διάσημο τραγούδι του Louis Armstrong! Εκ των υστέρων έμαθα την ύπαρξή του. Παρόλα αυτά ένιωσα μία αγαλλίαση όταν το άκουσα. 

– Είναι γνωστό ότι έχετε δουλέψει με πολλά καινοτόμα brands στον χώρο της μόδας και του Art P.R! Ποια συνεργασία σας ξεχωρίζετε και για ποιον λόγο; 

– Στόχος μου ήταν πάντα να μπω βαθιά στον καλλιτεχνικό χώρο – στις τέχνες και στη μόδα. Συνεργάστηκα με creative geniuses και είμαι ευγνώμων. Είχα την τύχη να δουλέψω με τον φωτογράφο μόδας David Sims στο Λονδίνο, ο οποίος ήταν και είναι για μένα μέντορας αισθητικής και έκφρασης. Όσο δούλευα μαζί του είδα πάρα πολλά πράγματα που δεν είχα φανταστεί και δούλεψα με όλες τις εταιρείες που ονειρευόμουν. Ακολούθησαν πολλές συνεργασίες, αλλά νιώθω ότι από εκεί ξεκίνησα, οπότε έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. 

– Η θεματική της αγάπης κυριαρχεί στα έργα σας. Υπάρχουν τελικά είδη αγάπης; 

– Όπως αναλύω και στα έργα μου στη σειρά Love Ingredients, θεωρώ ότι η αγάπη είναι ένα συνολικό “ροζ σύννεφο” που αιωρείται γύρω μας και το βλέπουμε σε διάφορες εκφάνσεις ομορφιάς. Δεν θεωρώ ότι η αγάπη έχει είδη μ’ αρέσει να την βλέπω με όλα της τα πρόσωπα, σε διάφορα τοπία, σε γεύσεις. Την αναζητώ και την δίνω με οποιαδήποτε μορφή της μπορώ και θεωρώ ότι είναι η πιο σημαντική κινητήριος δύναμη για όλους. 

– Τι συμβαίνει τελικά πριν νιώσουμε την αγάπη και τι αφού τελειώσει στον χώρο και τον χρόνο; 

– Η ομορφιά του ηλιοβασιλέματος μπορεί να μας κάνει ένα δευτερόλεπτο να νιώσουμε όπως όταν δώσαμε το πρώτο μας φιλί. Όλα αρχίζουν και τελειώνουν και αυτό είναι το ωραίο. Απλά για μένα το σημαντικό είναι να μπορείς να είσαι ανοιχτός στο σύμπαν και τυχερός να εκτιμάς καινούργιες ευκαιρίες αγάπης. Είμαστε φύση – είναι πολύ σημαντικό να την παρατηρούμε και να καταφέρνουμε να νιώθουμε αγάπη και από αυτήν. 

– Τι αντίκτυπο θεωρείτε ότι θα έχει ο τρόπος που φερόμαστε στη γη και  στη φύση στα μελλοντικά χρόνια; 

– Νιώθω πάρα πολύ περήφανη που οι γενιές μας προσπαθούν και κάνουν τόσα βήματα για το περιβάλλον, τη βιωσιμότητα και τα δικαιώματα. Δεν θεωρώ παρόλα αυτά τον άνθρωπο κάτι αφύσικο – είμαστε φτιαγμένοι για να τελειώσουμε κάποια στιγμή και εμείς και η γη. 

– Αν μπορούσατε να γυρίσετε τον χρόνο πίσω, ποια συμβουλή θα δίνατε στον νεότερο εαυτό σας; 

– Πιστεύω ότι η ψυχική υγεία και το άγχος είναι απόλυτα καρκινογόνο – αν και απαραίτητο δυστυχώς. Παρόλα αυτά υπάρχουν τρόποι να φροντίζουμε πιο πολύ τον εαυτό μας. 

We Have All The Time In The World

Σας προσκαλούμε, επομένως, να αλληλεπιδράσετε και εσείς με την καλλιτέχνιδα. Με το που επισκεφθείτε αυτή την έκθεση, όπου κάθε έργο σηματοδοτεί και κάποιο άλλο κομμάτι της ζωής της κυρίας Σιμώνη, θα νιώσετε και εσείς την ανακούφιση και την ασφάλεια που προκαλούν τα έργα της, σαν μια ζώνη άνεσης όπου είστε ελεύθεροι να σταματήσετε για λίγο τον χρόνο.

Σας περιμένει, λοιπόν, καθημερινά μέχρι τις 29/09 στη Gallerie Mikrou από τις 18:00-21:00.

 

*Η έκθεση “We Have All the Time in the World” από τις 19 έως τις 29 Σεπτεμβρίου στην Gallerie Mikrou (Αρριανού 11, Θεσσαλονίκη). Η Gallerie Mikrou είναι ένας πολυχώρος τέχνης στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Διανύοντας τον τρίτο χρόνο ζωής, έχει στεγάσει πολλές καλλιτεχνικές εκθέσεις, performances, παρουσιάσεις βιβλίων, art bazaars και διάφορα άλλα καλλιτεχνικά events. Στόχος είναι αυτός ο χώρος να συνεχίσει να είναι ένας τόπος έκφρασης και επικοινωνίας. 

Μοιράσου το:

Αναστασία Μωυσιάδου

Αναστασία Μωυσιάδου

Μονίμως στη γύρα, με έναν XL καφέ στο χέρι κάπου στην όμορφη Θεσσαλονίκη, την οποία γνώρισα και αγάπησα ως φοιτήτρια Ιατρικής στο ΑΠΘ. Βέβαια η καρδιά μου παραμένει στο μέρος όπου μεγάλωσα, το Αμύνταιο της Φλώρινας και στην οικογένειά μου εκεί! Η έδρα μου μάλλον όμως δεν είναι και τόσο σταθερή, καθώς λατρεύω να περιπλανιέμαι συνέχεια και να εξερευνώ τον κόσμο μαζί με τα αγαπημένα μου άτομα. Αν δεν τρέχω να προλάβω κάποια πτήση, πιθανότατα θα με πετύχεις κάπου μεταξύ νοσοκομείου, γυμναστηρίου και βόλτας. Το DREAM ON-line είναι μια ευκαιρία να διοχετεύσω κάπου την ενέργεια που νιώθω μέσα μου για όσα παρατηρώ γύρω μου, και να προσπαθήσω να σας μεταφέρω όση μπορώ από αυτήν!

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα