Φιλομένη Λιάτσα: «Το κοινό έχει αντιληφθεί την αξία ενός τόσου μεγάλου εγχειρήματος»

To Europride 2024 (21-29/6) ξεκινά σήμερα στη Θεσσαλονίκη και το DREAM ON-line είχε την ευκαιρία να μιλήσει με την εκπρόσωπο Τύπου του Thessaloniki Pride, Φιλομένη Λιάτσα. Μέχρι το επόμενο Σάββατο, το κέντρο της πόλης θα κινείται σε πολύχρωμους ρυθμούς με χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ευρώπη να δίνουν το παρών σε αυτή τη μεγάλη γιορτή υπερηφάνειας.

Η Φιλομένη μας προϊδέασε για το τι θα δούμε στην εφετινή ξεχωριστή διοργάνωση, το πρόγραμμα της οποίας μπορείτε να βρείτε εδώ. Την ρωτήσαμε ακόμα για το αν αλλάζει κάτι στον θεσμό η κατοχύρωση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών από το ελληνικό κράτος, ενώ μας ανέλυσε τα μηνύματα πίσω από το τρίπτυχο του Europride 2024, «Επιμονή, Πρόοδος, Ευημερία».

Την ευχαριστούμε θερμά για τον χρόνο της.

Τι θα πρέπει να περιμένει ο κόσμος από το φετινό Europride; Σε τι θα διαφέρει από τα προηγούμενα Pride που έχουν διοργανωθεί με επιτυχία στην πόλη μας;

– Το φετινό EuroPride διατηρεί τις βάσεις του, που αφορούν τη δημιουργία ενός safe space για όλ@ τ@ άτομα ανεξαρτήτως σεξουαλικότητας και έκφρασης φύλου, μέσω πολλαπλών διαθεματικών εκδηλώσεων – καλλιτεχνικών, workshop, ομιλιών, δραστηριοτήτων – , δίνοντας τους φέτος μία ευρωπαϊκή διάσταση.

Διευρύνοντας, βέβαια, φέτος το πρόγραμμα μας, καθώς οι συνολικές ημέρες του φεστιβάλ είναι περισσότερες, από τις 21 έως και τις 29 Ιουνίου αλλά και κρατώντας την υπόσχεση μας απέναντι στην ευρωπαϊκή ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, αυξάνουμε τις συναυλιακές μέρες, από τις 27 έως και τις 29 Ιουνίου, όπως επίσης προσθέτουμε και το Συνέδριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (26-28 Ιουνίου), ένα διεθνές event, που φιλοξενείται και διοργανώνεται κάθε χρόνο από την πόλη που έχει επιλεχθεί να οργανώσει το εκάστοτε EuroPride.

Μπορούμε να πούμε, λοιπόν, ότι κρατάμε την «μυστική συνταγή» που μας έχει ψηλά ως ένα από τα πιο επιτυχημένα Pride της χώρας, αλλά και των βαλκανίων, πηγαίνοντας το εγχείρημα ένα βήμα παραπέρα.

– Πόσος κόσμος αναμένεται να δώσει το παρών στο Europride και από ποια μέρη της Ευρώπης περιμένετε αθρόα συμμετοχή; 

– Κρατάμε την αρχική μας πρόβλεψη, η οποία άγγιζε τους 30.000-40.000 επισκέπτες από την Ευρώπη αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς οι κρατήσεις μας δείχνουν αυτά ακριβώς τα νούμερα. Αθρόα συμμετοχή αναμένουμε από τις βαλκανικές χώρες, λόγω των κοντινών αποστάσεων, όμως οι μακρινές αποστάσεις δεν σταματούν άτομα από τη Γερμανία, την Ισπανία, το Βέλγιο κι άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, που λόγω αυξημένων πτήσεων στην Ελλάδα, επιλέγουν να επισκεφθούν την πόλη μας.

«Το μεγάλο νέο event που φέρνουμε στη Θεσσαλονίκη είναι το Συνέδριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»

Φιλομένη Λιάτσα
Φωτ: Βασίλης Ιατρούδης / dreamonline.gr – Thessaloniki Pride 2023

– Περιγράψτε μας με λίγα λόγια τι θα δούμε στις φετινές εκδηλώσεις. Υπάρχουν δράσεις που θα γίνουν για πρώτη φορά;

– Όπως προανέφερα, το μεγάλο νέο event που φέρνουμε στη Θεσσαλονίκη ως EuroPride 2024, είναι το Συνέδριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο πρόκειται να διαρκέσει από τις 26 έως και τις 29 Ιουνίου, δημιουργώντας έναν χώρο διαθεματικής συζήτησης, με πάνελ ομιλητών από διαφορετικούς χώρους, ακτιβιστές, πολιτικούς, influencer κι άλλους πολλούς. Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις, παρ’ όλο που στα θεμέλια τους μένουν ίδιες, αυξάνεται ο χρόνος διάρκειας τους, έχουν επιλεχθεί καταξιωμένα άτομα για τις συναυλίες, εξαιρετικές παραστάσεις αλλά και ταινίες, όλες με δωρεάν είσοδο!

– Φαντάζομαι θα υπάρχουν και πολλές εκπλήξεις, σωστά;

– Αναμένουμε να ανακοινώσουμε τελικά ονόματα που θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μας, μπορείτε να ελέγξετε τις πλατφόρμες μας στα social media για όλες τις εξελίξεις, ενώ έχουν ήδη ανακοινωθεί ήδη πολλές εκδηλώσεις αλλά και ονόματα που κρατούσαμε ως έκπληξη.

«Ένας νόμος δεν είναι ποτέ αρκετός»

– Φέτος ψηφίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Την ίδια περίπου εποχή, είδαμε στη Θεσσαλονίκη εικόνες ντροπής, όπου ΛΟΑΤΚΙ άτομα έγιναν στόχος βάναυσων επιθέσεων. Τελικά ένα νομοσχέδιο αρκεί;

– Ένας νόμος δεν είναι ποτέ αρκετός. Μπορεί να υπήρξε ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό βήμα προς την εξέλιξη και την αποδοχή, όμως η αλλαγή δεν έρχεται μόνο θεσμικά και νομικά. Η στήριξη της κοινωνίας είναι πολύ σημαντική ώστε να καλλιεργηθεί η ευημερία στον σύγχρονο κόσμο που κατ’ επέκταση φέρνει την ισότητα.

– Η εκάστοτε κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει μέτρα που έχουν φέρει και άλλες χώρες του κόσμου, που δημιουργούν λεία εδάφη, στα οποία μπορεί η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα να εξελιχθεί, να ευημερήσει, αλλά και να συνυπάρξει ομαλά στο κοινωνικό σύνολο. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί, εάν στα βιβλία βιολογίας αλλά και γενικότερα της ιατρικής επιστήμης, είναι οριακά «εγκληματικό» να αναφερθεί το ακρωνύμιο ΛΟΑΤΚΙ+.

Όλα ξεκινούν από το σχολείο, οπότε αν τα παιδιά όλου του κόσμου δεν γνωρίζουν πως συνυπάρχουν με άτομα που εκφράζουν διαφορετικά το φύλο τους ή πως ο σεξουαλικός προσανατολισμός τους μπορεί να είναι διαφορετικός από τον δικό τους, θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε βίαιες συμπεριφορές.

Φωτ: Βασίλης Ιατρούδης / dreamonline.gr – Thessaloniki Pride 2023

– Έπειτα από αυτήν την ελπιδοφόρα ομολογουμένως εξέλιξη, αλλάζει κάτι στον σκοπό και τις αρχές του θεσμού, στο μήνυμα δηλαδή που θέλει να περάσει το Pride ευρύτερα στο κοινωνικό σύνολο;

– Πως είμαστε εδώ, ακουγόμαστε, διεκδικούμε και προχωράμε. Όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενες ερωτήσεις ίδιας διατύπωσης, όταν μένουμε ενωμένα, μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα.

– Θεωρείτε ότι η κοινωνία της Θεσσαλονίκης θα αγκαλιάσει το φετινό Europride; Ποιες είναι οι προσδοκίες σας;

– Από το 2012 μέχρι σήμερα, έχουμε δει το κίνημα να λαμβάνει πολύ θετικές αντιδράσεις και συμμετοχές, που πολλαπλασιάζονται ανά τα χρόνια. Έτσι, αναμένουμε ένα πολύ μεγάλο κύμα στήριξης, είναι κάτι που φάνηκε τα προηγούμενα χρόνια και θα φανεί και φέτος. Το κοινό έχει αντιληφθεί την αξία ενός τόσου μεγάλου εγχειρήματος.

– Οι αρχές και οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς έχουν σταθεί αρωγοί στην απρόσκοπτη τέλεση της φετινής διοργάνωσης; Υπάρχουν πράγματα που ακόμη εκκρεμούν;

– Διατηρούμε εξαιρετική σχέση με όλους τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, οι οποίοι έχουν σταθεί πολύ ενεργά δίπλα μας, ώστε να στηθεί και να οργανωθεί το EuroPride. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, όπως κι άλλοι, αποτελούν εμβληματικοί φορείς στην προσπάθεια μας.

– 12 χρόνια μετά το πρώτο Thessaloniki Pride, η πόλη μας διοργανώσει το πανευρωπαϊκό φεστιβάλ υπερηφάνειας. Θεωρείτε ότι η Θεσσαλονίκη έχει κάνει αληθινά βήματα προόδου ως προς την αποδοχή της διαφορετικότητας;

– Η Θεσσαλονίκη, βλέπουμε κάθε χρόνο, ότι εκτός από το Thessaloniki Pride, διοργανώνει κάθε χρόνο πολύ επιτυχημένες εκδηλώσεις που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, με πολύ θετικά αποτελέσματα και σημαντική προσέλευση. Το φιλικό κι υποστηρικτικό έδαφος που έχει δημιουργηθεί, επιτρέπει σε πολλαπλές εκδηλώσεις τέτοιου χαρακτήρα, όπως και τη δική μας, να λάβουν χώρα στην αγαπημένη μας πόλη, πάντα με σεβασμό σ’ όλα όσα εκείνη προσφέρει.

«Επιμονή, Πρόοδος, Ευημερία»

Φωτ: Βασίλης Ιατρούδης / dreamonline.gr – Thessaloniki Pride 2023

– Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θέλετε να περάσετε συγκεκριμένα μέσα από τη φετινή διοργάνωση;

– Η θεματική μας φέτος αποτελείται από τρεις λέξεις. Επιμονή, Πρόοδος, Ευημερία. Αφορά τρεις πολύ σημαντικούς πυλώνες πάνω στους οποίους έχει στηθεί το κίνημα μας, από την αρχή του έως και σήμερα. Επιμονή, γιατί η κοινότητά μας αντιμετωπίζει διαρκώς διακρίσεις και αποκλεισμούς και ωστόσο παραμένει ισχυρή και ακμαία. Είναι μια θετική και αισιόδοξη έννοια χωρίς να αγνοούμε τη σκληρή πραγματικότητα και τον λόγο για τον οποίο υπάρχει το Pride.

Πρόοδος, επειδή ο αγώνας μας είναι ένα εποικοδομητικό βήμα προς τα εμπρός, χτίζουμε μια καλύτερη και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία: είναι ο φυσικός δρόμος που θα ακολουθήσουν όλες οι κοινωνίες όσο περνάει ο καιρός.

Ευημερία, γιατί στόχος μας είναι η ευημερία όλων. Είναι γεγονός ότι η ισότητα αποτελεί προϋπόθεση για μια ευημερούσα κοινωνία. Εφόσον επιδείξουμε επιμονή και πρόοδο, μπορούμε να ευημερήσουμε στη ζωή, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά.

Τα μηνύματα τα φετινά μας, αναδεικνύουν την πρόοδο που έχουμε κάνει μέχρι και σήμερα, αφήνοντας βέβαια χώρο για συνεχή εξέλιξη, πλησιάζοντας στην κατοχύρωση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

Μοιράσου το:

Βασίλης Ιατρούδης

Βασίλης Ιατρούδης

Απολαμβάνω να γράφω με άποψη για όλα τα σημαντικά της επικαιρότητας. Με σταθερή έδρα τη Θεσσαλονίκη, φοιτώ στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ και στο DREAM ON-line εκτελώ χρέη Αρχισυντάκτη. Λάτρης του καλού φαγητού, αγαπώ ιδιαίτερα τα ταξίδια, τη φωτογραφία και τον αθλητισμό. Το μότο μου; Μίλα λιγότερο, Άκου περισσότερο!

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα