Μαρία Ωραιοζήλη Κουτσουπιά: «Την Κυριακή ψηφίζουμε ευρωβουλευτές, όχι κόμματα και πρωθυπουργό»

ευρωβουλευτές

Έχοντας εισέλθει επίσημα στην τελευταία προεκλογική εβδομάδα εν όψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, το DREAM ON-line επιχειρεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των πολιτικών προσώπων και της νέας γενιάς. Σήμερα, φιλοξενούμε στη στήλη την υποψήφια Ευρωβουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία, κ. Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά!

Οι Βρυξέλλες είναι μέρος γνώριμο για εκείνη και αποτελεί μέρος της καθημερινότητας της, καθώς είναι δικηγόρος Βρυξελλών και στο παρελθόν έχει εργαστεί στο νομικό τμήμα του Ευρωκοινοβουλίου.

Στην κουβέντα που κάναμε, μας μίλησε για την επαγγελματική και την ακαδημαϊκή της πορεία, στον χώρο της νομικής και για τους στόχους που έχει θέσει για το Ευρωκοινοβούλιο, οι οποίοι μεταξύ άλλων προσανατολίζονται στα ζητήματα τεχνητής νοημοσύνης που είναι άλλωστε το αντικείμενο εξειδίκευσης της.

Στα πλαίσια αυτής της ενασχόλησης με το AI, έχει ιδρύσει και προεδρεύει του πρώτου ινστιτούτου τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα, “Rythmisis”, το οποίο έχει στόχο να προάξει και να ενισχύσει τον διάλογο μεταξύ νομικών οικονομικών και τεχνολογικών επιστημών, στα πλαίσια των νέων τεχνολογιών και της ακμάζουσας προόδου τους.

Στόχος της για την Ευρωβουλή, είναι να προωθήσει και να επικοινωνήσει τα ζητήματα εκείνα, τα οποία έχει θέσει ως προτεραιότητα, όπως είναι η μετανάστευση, το δημογραφικό και τα αγροτικά ζητήματα και εκείνα για τα οποία διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις, τόσο από την εμπειρία της στους θεσμούς της Ένωσης, όσο και από την επιστημονική της κατάρτιση.

Την ευχαριστούμε θερμά για τον χρόνο που μας αφιέρωσε.

– Γνωρίζοντας το ακαδημαϊκό και επαγγελματικό σου υπόβαθρο, η ερώτηση που μου γεννάται είναι η εξής: τι σε ενέλκυσε στην νομική επιστήμη και αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτή, και να εξελιχθείς ακόμα περισσότερο κάνοντας δύο μεταπτυχιακά, ένα master και ένα διδακτορικό;

– Ήμουν πολύ καλή στα θεωρητικά μαθήματα και θεώρησα ότι η Νομική θα μου έδινε την καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση. Όταν ξεκίνησα να σπουδάζω στη Θεσσαλονίκη, δούλευα παράλληλα σε διάφορες δουλειές. Όταν λοιπόν αποφοίτησα και ξεκίνησα τη δικηγορία μου φάνηκε κάπως παράξενο απλώς να δουλεύω. Ήθελα να συνεχίσω τις σπουδές και… κάπως έτσι κατέληξα με τρία μεταπτυχιακά και ένα διδακτορικό. Γενικά είμαι άνθρωπος που δεν κάθεται εύκολα “στα αυγά του”.

– Η εξειδίκευση γύρω από τα ζητήματα τεχνητής νοημοσύνης πως προέκυψε; 

– Η τεχνητή νοημοσύνη γενικά υπάρχει εδώ και χρόνια στη ζωή μας, αλλά πρόσφατα είναι που άρχισε να ακούγεται περισσότερο λόγω του ChatGPT. Στον τομέα της υγείας και του φαρμάκου για παράδειγμα, που ήταν ανέκαθεν ο τομέας εξειδίκευσής μου υπάρχει εδώ και καιρό σημαντική εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στις κλινικές μελέτες, τη χρήση δεδομένων κλπ. Έτσι ξεκίνησα με μία διπλωματική εργασία, μετά εργάστηκα σε μία μεγάλη δικηγορική εταιρεία που συμβούλευε πελάτες σε αυτά τα θέματα και εν τέλει ιδρύσαμε και το Ινστιτούτο Δικαίου Τεχνητής Νοημοσύνης Rythmisis όπου προεδρεύω.

– Πες μας λίγα λόγια για αυτό σου το εγχείρημα, αρχικά πως γεννήθηκε η ιδέα δημιουργίας του ινστιτούτου και ποιοι είναι οι επιστημονικοί στόχοι που έχουν τεθεί;

– Θέλουμε να φέρουμε κοντά δικηγόρους και νομικούς γενικά με παράγοντες της οικονομίας, της επιστήμης και της Πολιτείας. Και να προτείνουμε κανόνες ρύθμισης και αυτορρύθμισης που να λαμβάνουν υπόψη την οικονομική και τεχνική πραγματικότητα, αλλά και τα παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρότυπα που αναπτύσσονται.

– Το ινστιτούτο απαρτίζεται μόνο από νομικούς ή συμμετέχουν και επαγγελματίες και επιστήμονες άλλων επιστημονικών πεδίων;

– Έχουμε οικονομολόγους, μηχανικούς και προγραμματιστές διαφόρων ειδών, επαγγελματίες από το χώρο της υγείας, δικαστές και η ομάδα συνεχώς μεγαλώνει!

«Είμαι αισιόδοξη πως η τεχνητή νοημοσύνη θα βελτιώσει τις ζωές μας προς το καλύτερο»

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα θέμα που απασχολεί και θα απασχολεί για πολύ καιρό, καθώς από ότι φαίνεται ήρθε για να μείνει. Πως βλέπεις εσύ αυτή την ακμάζουσα τεχνολογική εξέλιξη; Είναι κάτι θετικό ή γεννά και κάποιες ανησυχίες; 

– Γεννά ανησυχίες, κυρίως για το μέλλον της απασχόλησης. Για παράδειγμα, πολλοί σήμερα μπορεί να σπουδάζουν επιστήμες που να μην είναι τόσο χρήσιμες στο μέλλον. Για αυτό είμαστε όμως εδώ. Πρέπει να εξασφαλίσουμε πως η όποια μετάβαση θα γίνει ομαλά. Και είμαι αισιόδοξη ότι θα τα καταφέρουμε και η τεχνητή νοημοσύνη θα βελτιώσει τις ζωές μας προς το καλύτερο και θα κάνει ακόμη και τις δουλειές μας πιο παραγωγικές.

– Κατά την άποψη σου πόσο αναγκαία είναι η συνεργασία μεταξύ επιστημόνων από διαφορετικούς κλάδους, προκειμένου να γίνεται ενδελεχής έρευνα και να υπάρχει εξέλιξη στο πεδίο των νέων τεχνολογιών;

– Στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης δεν γίνεται διαφορετικά. Οι τεχνικοί ξέρουν τον κώδικα και τα όριά του, οι επιστήμονες ξέρουν τις ανάγκες και τους κινδύνους και οι νομικοί πρέπει να βρίσκουμε χρυσές τομές για να προστατεύουμε τα δικαιώματα του κόσμου και ευάλωτων ομάδων.

– Διάβασα στο βιογραφικό σου, ότι μιλάς τέσσερις γλώσσες και δεν μπορούσα να μην σε ρωτήσω ποιες είναι αυτές;

– Αγγλικά, Γερμανικά, Ισπανικά και πρόσφατα ξεκίνησα να μαθαίνω και Γαλλικά, καθώς μένω στις Βρυξέλλες τα τελευταία χρόνια.

«Πάντα ήθελα να εργαστώ στο εξωτερικό για να πάρω εφόδια και εμπειρίες χρήσιμες για όταν επιστρέψω στην Ελλάδα»

– Έχεις ζήσει και έχεις εργαστεί στο εξωτερικό, είσαι μάλιστα δικηγόρος Βρυξελλών. Πόσο διαφέρουν, σύμφωνα με την δική σου εμπειρία, οι επαγγελματικές συνθήκες και η δικαστηριακή πρακτική του εξωτερικού από αυτή της Ελλάδας; 

– Έχω δουλέψει σε μεγάλες δικηγορικές εταιρείες στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες. Η ένταση της δουλειάς δεν είναι διαφορετική. Έχω ζήσει πολλά ξενύχτια στο γραφείο, έχω χάσει σαββατοκύριακα, ακόμη και διακοπές. Είναι ίσως λίγο πιο απαιτητικοί οι πελάτες στις Βρυξέλλες, αλλά η διαφορά είναι μικρή. Γενικά κάθε περιβάλλον έχει τα καλά και τα κακά του. Εγώ πάντα ήθελα να εργαστώ στο εξωτερικό για να πάρω εφόδια και εμπειρίες χρήσιμες για όταν επιστρέψω στην Ελλάδα. Ποτέ δεν ένιωσα δηλαδή ότι “ξενιτεύτηκα” ή κάτι τέτοιο.

– Πέραν όλων των άλλων, είσαι και υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Τι ήταν εκείνο που σε ώθησε να ασχοληθείς ενεργά με την πολιτική και συγκεκριμένα με την Ευρωβουλή;

– Το κυριότερο ήταν η ενασχόλησή μου με την τεχνητή νοημοσύνη, έναν τομέα που ρυθμίζεται πρωτίστως σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μέσα από την Ευρωβουλή. Το σημαντικό όμως είναι πως είδα πόσο σημαντικό είναι να είσαι καλά διαβασμένος και προετοιμασμένος και τη διαφορά που μπορεί να κάνεις έτσι μέσα από τη δουλειά σου. Με αυτές τις αρχές μπαίνω λοιπόν στην πολιτική. Σκληρή δουλειά για να φέρουμε αποτελέσματα.

– Θεωρείς υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις στους θεσμούς της Ένωσης, ώστε μία χώρα να εκπροσωπείται σθεναρά και να ακούγονται οι προβληματισμοί και οι ανάγκες της;

– Ναι, υπάρχουν. Έχω εργαστεί στο Ευρωκοινοβούλιο, στο νομικό τμήμα και έχω δει πώς προβλήματα και προτεραιότητες χωρών μπορούν να έρχονται στο προσκήνιο. Έτσι πρέπει να κάνουμε και με τις ελληνικές θέσεις και για αυτό χρειαζόμαστε επιδραστικούς Ευρωβουλευτές.

– Ποιοι είναι οι δικοί σου στόχοι, σε περίπτωση που εκλεγείς;

– Τεχνητή νοημοσύνη, αγροτικά, μετανάστευση, δημογραφικό. Αυτές είναι οι τέσσερις προτεραιότητες μου και έχω μιλήσει με σαφήνεια για τις θέσεις μου σε όλα αυτά τα θέματα.

«Έχει σημασία για τον κάθε πολίτη να επιλέξει τον αντιπρόσωπό του στο πιο επιδραστικό νομοθετικό σώμα του πλανήτη»

– Στις εθνικές εκλογές καταγράφηκε ένα μεγάλο ποσοστό αποχής από τις κάλπες. Σε τι θεωρείς ότι οφείλεται αυτό και κατά πόσο σε προβληματίζει;

– Νομίζω πως ο κόσμος ήταν λίγο-πολύ βέβαιος για το αποτέλεσμα και ποιος θα είναι Πρωθυπουργός. Μέχρι η αντιπολίτευση να παρουσιάσει ένα πιο αξιόπιστο εναλλακτικό πρόγραμμα και πρόσωπο διακυβέρνησης, η Νέα Δημοκρατία θα υπερισχύει οπότε θα υπάρχει μειωμένο ενδιαφέρον για την κάλπη.

Με προβληματίζει και ιδίως στις Ευρωεκλογές, διότι σε αυτές τίποτα δεν είναι δεδομένο. Εδώ ψηφίζουμε Ευρωβουλευτές, όχι κόμματα και Πρωθυπουργό. Οπότε έχει σημασία για τον κάθε πολίτη να επιλέξει τον αντιπρόσωπό του για τα επόμενα 5 χρόνια στο πιο επιδραστικό νομοθετικό σώμα του πλανήτη.

– Είναι σημαντικό, κατά την γνώμη σου, να ασχολούνται τα νέα παιδιά με την πολιτική και να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά;

– Δεν θέλω να μειώσω την αξία της συμμετοχής στα κοινά και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Αυτό όμως που με προβληματίζει είναι ότι οι μεγαλύτεροι τουλάχιστον παρακολουθούν, ξέρουν πάνω-κάτω ποια είναι τα προβλήματα και τι πρεσβεύει κάθε κόμμα. Στους νέους αυτά δεν είναι σαφή. Οι νεότεροι μπορεί να μην καταλαβαίνουν τη διαφορά μεταξύ κομμάτων στα μεγάλα εθνικά και ευρωπαϊκά θέματα και μπορεί να επικεντρώνονται μόνο στις ατάκες και στα πρόσωπα.

– Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για έναν άνθρωπο σαν εσένα, που καταπιάνεσαι με τόσα διαφορετικά πράγματα,να βρίσκει προσωπικό χρόνο και να απομακρύνεται για λίγο από όλα;

– Μέσα στον προεκλογικό αγώνα δεν είναι δύσκολο, είναι ακατόρθωτο. Στην καθημερινότητά μου όμως, έχω βρει το κόλπο: θυσιάζω τον ύπνο μου! Ακόμη και αν τελειώσω αργά τη δουλειά, πάντα θα αφήσω λίγο χρόνο για τον συζυγό μου, την οικογένειά μου, τους φίλους μου.

– Υπάρχει κάποιο μότο ή κάποια συμβουλή που σου έχουν δώσει και την ακολουθείς στη ζωή σου;

– Do now, reflect later. Είμαι δηλαδή της πράξης. Όπως σας είπα δουλεύω και σπουδάζω από 18 χρονών και ακόμη και μετά το διδακτορικό νιώθω πως συνεχίζω να επιμορφώνομαι και να επεκτείνω τις γνώσεις μου μέσω για παράδειγμα της ενασχόλησής μου με τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης.

Συνέντευξη: Βαλέρια Τριανταφυλλίδου

Μοιράσου το:

Βαλέρια Τριανταφυλλίδου

Βαλέρια Τριανταφυλλίδου

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη,και αυτά τα 23 χρόνια,την αποχωρίστηκα μόνο για τις σπουδές μου. Σπούδασα Νομική στο ΔΠΘ,και πλέον είμαι ασκούμενη δικηγόρος, ενώ ,παράλληλα, φοιτώ στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του ΑΠΘ “Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας:Δίκαιο και Πολιτική”. Τα ενδιαφέροντα μου είναι πολλά και ποικίλα. Ασχολούμαι ενεργά με τον αθλητισμό, καθώς υπήρξα αθλήτρια του volley για πάνω από 10 χρόνια,με γοητεύει και με συγκινεί, οτιδήποτε έχει να κάνει με τα πολιτιστικά δρώμενα,αγαπώ τα ταξίδια και τη θάλασσα. Αναζητώ πάντα τρόπους να εξελίσσομαι συνεχώς ,και η δυνατότητα να μπορώ να εκφράζω, όσα με απασχολούν, μέσω του DREAM ON-line, είναι σίγουρα μία ευκαιρία προς την κατεύθυνση αυτή.

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα