Persona 5 Royal Review

20 Μαΐου 2020

Μετά από πολύ καιρό, η Sega και η Atlus επιστρέφει να δώσει μια νέα πινελιά στο μεγάλο franchise της Shin Megami Tensei με το Persona 5 Royal. To original Persona 5 κυκλοφόρησε το 2017 και μάγευσε όλους τους fans των JRPG’s και τώρα το 2020 όπως εδώ και χρόνια (Persona 3 FES, Persona 4 Golden) κυκλοφόρησε το ανανεωμένο Persona 5 Royal το οποίο φέρνει πολλές αλλαγές, όχι μόνο στους μηχανισμούς αλλά και στην ιστορία. Πολλοί έχουν μπερδευτεί με τον υπότιτλο Royal και ρωτούν αν το παιχνίδι είναι όπως λέμε η Definitive έκδοση ή κάποιο sequel, όμως η σωστή απάντηση είναι “μια νέα οπτική στο Persona 5” και το χαρακτήριζα ως “Το απόλυτο Persona 5”.

Η ιστορία του παιχνιδιού είναι σε πολλά σημεία ίδια αλλά με προσθήκες σε cutscenes και διάλογους. Ο πρωταγωνιστής Joker, λόγω ενός εγκλήματος που δεν έχει διαπράξει και έχει κατηγορηθεί άδικα αποκτά ποινικό μητρώο και αναγκάζεται να αλλάξει πόλη και σχολείο καταληγοντας στο Tokyo και στο Shujin High School. Λόγω μιας συγκυρίας, ο Joker μπαίνει μέσα στο Metaverse και στα Palace, τα οποία είναι η διαστρεβλωμένη οπτική της κοινωνίας κάποιων επιτήδειων ανθρώπων. Εκεί συναντά τον Morgana, ο οποίος είναι μια γάτα που βοηθά τον Joker και τον φίλο του Ryuji να δημιουργήσουν την ομάδα των Phantom Thieves, οι οποίοι “κλέβουν” τις καρδιές των ανθρώπων με διαστρεβλωμένη οπτική της κοινωνίας.

Όσο περνάει η ώρα του παιχνιδιού ο Joker συναντά διάφορους χαρακτήρες οι οποίο έχουν εξαιρετική γραφή και βάθος όπως έχει και το Persona 5 Royal γενικότερα. Οι χαρακτήρες ονομάζονται confidants και αντιπροσωπεύουν ο καθένας από μια κάρτα Ταρό για παράδειγμα ο Ryuji είναι ο Chariot Confidant και ο Morgana είναι η κάρτα The Magician. Όλοι οι confidants έχουν το δικό τους character development και παίρνοντας χρόνο με αυτούς ξεκλειδώνεις κάποιες ιδιότητες που σε βοηθάν εντός και εκτός του Metaverse.

Το παιχνίδι σε κάνει να έχεις μια δεύτερη ζωή όπως και ο Joker. Όλη η ιστορία εξελίσσεται σε ημερολογιακό χρόνο. Ξεκινάει από τον Απρίλιο και κρατάει έναν χρόνο η ποινή του Joker. Κάθε μέρα που περνάει πρέπει να την περνάς κανονικά, δηλαδή να πας σχολείο και μετά τα περάσεις το απόγευμα, το βράδυ και ύστερα να πας για ύπνο. Μέσα στις ελεύθερες ώρες μπορείς να περάσεις χρόνο με τους confidants και να διευρύνεις τις σχέσεις τους με τον Joker ή μπορείς να βελτιώσεις τα κοινωνικά του στατιστικά (Knowledge, Guts, Kindness, Charm, Proficiency).

To Persona 5 Royal εντάσσει 2 νέους confidants και χαρακτήρες την πρωτοετή αθλήτρια ενόργανης γυμναστικής Kasumi Yoshizawa και τον νέο ψυχολογικό σύμβουλο του σχολείου Takuto Maruki. Οι δυο αυτοί χαρακτήρες εντάσσονται στην ιστορία μετά το πρώτο Palace/Dungeon. Στο παιχνίδι μπορείς να πας σε διάφορες περιοχές του Tokyo όπως η Shibuya, Akihabara, Shinjuku και η νέα περιοχή Kichijoji. όπου μπορείς να κάνεις πολλές νέες δραστηριότητες και να αναπτύξεις σχέσεις με κάποιους confidants όπως τον Akechi και την Kasumi.

Αποστολή των Phantom Thieves είναι να διαρρήξουν τα Palaces και να κλέψουν τους “θησαυρούς” δηλαδή την πηγή της διαταραχής της καρδιάς αυτών των ανθρώπων. Κατά τη διάρκεια της διάρρηξης, η ομάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με Shadows τα οποία οι Phantom Thieves καλούνται να καταπολεμήσουν χρησιμοποιώντας τα Persona τους όπως και στα προηγούμενα παιχνίδια. Ο Joker μπορεί να έχει στην κατοχή του πάνω από ένα Persona, σε αντίθεση με όλους τους άλλους. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ο Joker μπορεί να εξημερώσει τα αντίπαλα Shadows κάνοντας διαπραγματεύσεις με αυτά και είτε τα παίρνει με το μέρος του, είτε τους αφήνει να ζήσουν με αντάλλαγμα λεφτά ή αντικείμενα.

Οι μάχες του παιχνιδιού είναι κλασσικές turn based μάχες όπως τα παραδοσιακά JRPGS. Ο Joker και η ομάδα έχουν ο καθένας από ένα melee αντικείμενο (π.χ. Μαχαίρι) και από ένα όπλο. Οι μάχες με τα Persona δουλεύουν κυρίως με τις αδυναμίες σε μαγικά στοιχειά (πχ Bless, Curse, Fire, Electric). Όταν ένα Persona χτυπηθεί από ένα στοιχείο που έχει αδυναμία, τότε πέφτουν κάτω απροστάτευτοι. Αν όλοι οι εχθροί πέσουν, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το all out attack, μια ειδική κίνηση από όλα τα μέλη της ομάδας, η οποία κάνει τεράστια ζημιά στον αντίπαλο.

Με τη χρήση ενός στοιχείου στο οποίο ο εχθρός έχει αδυναμία, ο κάθε χαρακτήρας ενεργοποιεί το Button Pass το οποίο όπως λέει και η φράση δίνει σειρά σε έναν άλλον χαρακτήρα και αυξάνει την επιθετική δύναμη του. Σε αντίθεση με το αρχικό παιχνίδι, το Batton Pass ξεκλειδώνεται από την αρχή και μπορείτε να το ανεβάσετε levels στο παιχνίδι με τα Darts στην Kichijoji. Μια ακόμη πτυχή των μηχανισμών είναι το technical damage το οποίο γίνεται αφού οι εχθροί πάθουν κάποια aliments (sleep, confuse, despair) και αυτό μπορείτε να το αυξήσετε στο μπιλιάρδο στην Kichijoji. Άλλη μια προσθήκη είναι τα Showtime για τα οποία δεν θέλω να μιλήσω θα σας αφήσω να τα ανακαλύψετε μόνοι σας γιατί αξίζει.

Άλλες προσθήκες που έχουν μπει στο παιχνίδι είναι τα will seeds, τα οποία είναι προαιρετικά collectibles, κρυμμένα μέσα στα Palaces. Με την συλλογή τριών σας ξεκλειδώνει ένα accessory που ξεκλειδώνει μια νέα ικανότητα. Στο τέλος του κάθε Palace θα βρεθείτε αντιμέτωπος με ένα boss το οποίο έχει μια νέα φάση, σε σχέση με το αρχικό παιχνίδι το οποίο δίνει μια φρεσκάδα στην ήδη τέλεια συνταγή των bosses. Στo Persona 5 Royal έχει προστεθει ένα νέο Palace το οποίο δίνει βάση στην ιστορία και ίσως να είναι ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει το παιχνίδι από μεριάς game design.

Ένα ακόμα βασικό στοιχείο του παιχνιδιού είναι το Mementos το οποίο είναι ένα μεγάλο side dungeon με random generated περιοχές που αντιπροσωπεύουν το κάθε Palace. Το Mementos έρχεται πολύ βελτιωμένο εισάγοντας έναν νέο χαρακτήρα, τον Jose ο οποίος βοηθά πολύ στην αναδιαμόρφωση του Mementos, επειδή το εμπλουτίζει με λουλούδια και με stamps που με αυτά μπορείς να αγοράσεις αντικείμενα και να πάρεις παραπάνω experience από τις μάχες με τα Shadows. Ο Jose έχει τη δυνατότητα να αναβαθμίσει τα will seeds των Palace σε ακόμα δυνατότερα accessories με καλύτερες ικανότητες.

Δεν γίνεται να μιλήσουμε για τη σειρά Persona, αν δεν μιλήσουμε για την εκπληκτική μουσική τους. Το soundtrack το έχει επιμεληθεί ο συνθέτης Shoji Meguro δίνοντας πάνω από 30 νέα κομμάτια στο Persona 5 Royal κυρίως από jazz και acid jazz. Πέρα από το πόσο καλή είναι η μουσική από μόνη της έχει και τεράστια επίπτωση μέσα στο παιχνίδι και στην ιστορία, η οποία χρησιμοποιείται στα κατάλληλα σημεία.

Δίνοντας βάση στην ιστορία δεν γινόταν να μην είχε καλά voice overs. Έχοντας παίξει 130 ώρες από το Royal και άλλες 150 από το απλό Persona 5 μπορώ να πω πως όλες οι ερμηνείες ακόμα και των δευτερευόντων χαρακτήρων είναι καταπληκτικές. Για εμένα ρεσιτάλ δίνει ο voice actor του Akechi Goro, Soichiro Hoshi. Να πω πως έπαιξα και λίγο με τα Αγγλικά Voice over τα οποία μου φάνηκαν αρκετά καλά, αλλά σε καμιά περίπτωση καλύτερα από τα original Ιαπωνικά.

Τέλος θα σχολιάσω το οπτικό κομμάτι, το οποίο έχει πολλές βελτιώσεις, σε σχέση με το βασικό Persona 5. Να υπενθυμίσω ότι το Persona 5 ήταν παιχνίδι της προηγούμενης γενιάς που αναβλήθηκε και προχώρησε σε αυτήν. Το παιχνίδι στηρίζεται στο ιδιαίτερο art style από τον Shigenori Soejima και στο PS4 Pro είδα αρκετές βελτιώσεις με 4K και 30 fps, χωρίς κανένα bug και βελτιωμένα textures.

Συνοπτικά το Persona 5 Royal είναι το απόλυτο JRPG με φανταστικούς μηχανισμούς μάχης, τρομερή ιστορία και μαγευτική μουσική. Οι πολλές προσθήκες το καθιστούν απαραίτητο στους λάτρεις -και μη- του είδους, ακόμα κι έχει παίξει κανείς μόνο το βασικό Persona 5. Το μόνο αρνητικό του παιχνιδιού είναι ότι τελειώνει, αλλά ευτυχώς θα χρειαστείτε πάνω από 115 ώρες για να το τερματίσετε. Καλή απόλαυση σε όλους

Βαθμός: 10/10

Γράφει ο Νίκος Αποστολίδης

Μοιράσου το:

Dreamonline

Dreamonline

Το ταξίδι του DREAM ON-line ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια, όταν ακόμα ήμασταν μαθητές λυκείου. Πολύ σύντομα, η ομάδα μας μεγάλωσε με νέα μέλη, με όνειρα και με όρεξη να σχολιάζουν την επικαιρότητα. Σύντομα καταφέραμε να προσεγγίσουμε νέους που έχουν ανάγκη από ενημέρωση και ψυχαγωγία. Παλέψαμε για να δημιουργήσουμε κάτι όμορφο, κάτι που θα περιέχει ένα κομμάτι από όλους μας. Και τα καταφέραμε. Καθημερινά, η ομάδα μας προσφέρει ενημέρωση και ψυχαγωγία μέσα από τα μάτια νέων από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Η στέγη μας είναι το dreamonline.gr, όπου συνυπάρχουν κατηγορίες ποικίλου ενδιαφέροντος, ενώ το κοινό μας ενημερώνεται καθημερινά και από τα Social Media. Η πορεία που ακολουθεί το site τα τελευταία χρόνια είναι σταθερά ανοδική, γεγονός που αποτυπώνεται αφενός στους αριθμούς προβολών των άρθρων στον ιστότοπο και τους ακολούθους στα Social Media και αφετέρου από τον αυξανόμενο αριθμό των μελών στην ομάδα μας. Πολύ σύντομα η ομάδα μας θα επεκταθεί στον χώρο των Podcast, ενώ υπάρχει ένα πλήρως εξοπλισμένο studio που θα αποτελέσει την «έδρα» μας για τα επόμενα χρόνια, όπου εκεί θα γίνονται συζητήσεις της λέσχης βιβλίου που δημιουργήσαμε (READ ON-line), το ερευνητικό κομμάτι του site, καθώς και οι συνεντεύξεις. Η ομάδα μας πιστεύει πως ένας καλύτερος κόσμος είναι πάντα εφικτός, και αυτόν τον κόσμο ονειρευόμαστε!

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα