Ευρωεκλογές 2024: Τελική ευθεία και πιθανές εκπλήξεις

Με τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου να πλησιάζουν, τα ελληνικά κόμματα εντείνουν τις προσπάθειές τους για να εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και οι πολιτικές εξελίξεις δείχνουν μια σειρά από ενδιαφέρουσες δυναμικές που μπορεί να οδηγήσουν σε εκπλήξεις την ημέρα των εκλογών.

Η Νέα Δημοκρατία παραμένει το κυρίαρχο κόμμα, διατηρώντας σημαντικό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τοποθετούν το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρώτη θέση με ποσοστό από 31 έως 35%, με την πιθανότητα να λάβει μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό των Ευρωεκλογών του 2019 όπου είχε πάρει 33%. Οι στρατηγικές της εστιάζονται σε θέματα οικονομικής ανάπτυξης, ασφάλειας και ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης. Υποψήφιοι με εμπειρία σε ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως η Μαρία Σπυράκη και ο Δημήτρης Τσιόδρας, βρίσκονται στη λίστα των υποψηφίων της ΝΔ, προσδίδοντας εμπειρία και σταθερότητα​(The TOC)​​(euronews)​. Παρόλα αυτά, υποψηφιότητες όπως o Φρέντη Μπελέρης και ο Γιώργος Αυτιάς δείχνουν να έχουν σίγουρη την είσοδό τους στην Ευρωβουλή, ενώ υποψήφιοι όπως ο Πύρρος Δήμας και η Ελεονώρα Μελέτη φαίνεται ότι θα μείνουν εκτός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη πλευρά φαίνεται να κινείται σταθερά στη δεύτερη θέση, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν μια δυναμική ανόδου. Σύμφωνα πάντα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει μια άνοδο σκαρφαλώνοντας στο 17-19%, στόχο που έθεσε ο πρόεδρος και φαίνεται ότι μπορεί να τον πιάσει. Το κόμμα και ο Στέφανος Κασσελάκης, εστιάζει τα πυρά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη με κύρια θέματα, την ακρίβεια η οποία δεν αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση, αλλά και την προσπάθεια μείωσης του ποσοστού του Ιουνίου της ΝΔ, ώστε να γίνει πιο δυνατή η αντιπολίτευση. ​

Το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης, αντιμετωπίζει προκλήσεις καθώς έχει μείνει στάσιμο τους τελευταίους μήνες, παραμένοντας τρίτο στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό γύρω στο 12-14%. Το κόμμα εστιάζει τα πυρά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και στον Στέφανο Κασσελάκη καθώς θέλει να αποδομήσει τα πρόσωπα αυτά και τα κόμματα τους, ώστε να επωφεληθεί το ΠΑΣΟΚ και να αποτελέσει το ίδιο μια ισχυρή αντιπολίτευση απέναντι στην κυριαρχία του Κ. Μητσοτάκη.

Η Ελληνική Λύση, με ηγέτη τον Κυριάκο Βελόπουλο, παρουσιάζει σημαντική άνοδο στις δημοσκοπήσεις και απειλεί την τρίτη θέση του ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζοντας ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά στη Βόρεια Ελλάδα. Το κόμμα φαίνεται να κερδίζει έδαφος από ψηφοφόρους της δεξιάς και του κέντρου, προωθώντας μια σκληρή στάση απέναντι στην παράνομη μετανάστευση και υποστηρίζοντας την ενίσχυση των εθνικών συνόρων​ (The TOC)​​​.

Το ΚΚΕ διατηρεί σταθερά ποσοστά και συνεχίζει να συγκεντρώνει την υποστήριξη των παραδοσιακών αριστερών ψηφοφόρων. Η άνοδός του είναι πιο περιορισμένη, αλλά παραμένει ένας ισχυρός παίκτης στον αγώνα για την τέταρτη θέση, εστιάζοντας στην κοινωνική δικαιοσύνη και τα εργατικά δικαιώματα, θέσεις που παραμένουν σταθερές για το κόμμα όλα αυτά τα χρόνια. (The TOC)​.

Η Πλεύση Ελευθερίας, υπό την ηγεσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου, δείχνει αυξανόμενη δυναμική, κυρίως σε νεότερους και πιο απολιτίκ ψηφοφόρους. Η συνεχής άνοδος του κόμματος υποδεικνύει ότι μπορεί να πετύχει υψηλότερα ποσοστά από τα αναμενόμενα. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις βέβαια, το κόμμα κυμαίνεται ανάμεσα στο 2,5-3,5%, χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα εκλέξει κάποιον ευρωβουλευτή. Το κόμμα επικεντρώνεται στην ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας και στην αποκατάσταση της δημοκρατίας, αντιτιθέμενο στις πολιτικές της ΕΕ που επιβάλλουν περιορισμούς στις κοινωνικές δαπάνες​ (The TOC)​.

Η Νίκη δείχνει μια μικρή άνοδο στα ποσοστά της και μπορεί να καταφέρει να εκλέξει ευρωβουλευτή, ενώ η Νέα Αριστερά δεν φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό που θα της δώσει τη δυνατότητα να καταλάβει έδρα καθώς κινείται στο 2,5%-3%, ποσοστό που σίγουρα δεν θα αρέσει στα στελέχη της, που πριν λίγο καιρό αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό να δημιουργήσουν έναν νέο αριστερό κομματικό φορέα.

Το ΜέΡΑ25, υπό την ηγεσία του Γιάνη Βαρουφάκη, επιμένει σε μια Ευρώπη της διαφάνειας και της οικονομικής δικαιοσύνης. Το κόμμα προτείνει ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής ανισότητας και την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ επικρίνει τις υπάρχουσες ευρωπαϊκές πολιτικές ως αποτυχημένες και άδικες​ (iefimerida.gr)​.

Οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου κάνουν την είσοδο τους στον πολιτικό στίβο αλλά φαίνεται ότι δεν θα καταφέρουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή καθώς οι δημοσκοπήσεις τους δίνουν το ποσοστό του 2,5%. Παρόλα αυτά, δείχνει να έχει καταφέρει να μαζέψει ψηφοφόρους από όλες τις κομματικές οικογένειες που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια καλύτερη εμφάνιση του στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι η άνοδος μικρότερων κομμάτων και νέων δυνάμεων, όπως η «Φωνή Λογικής» της Αφροδίτης Λατινοπούλου, που καταγράφεται σταθερά με μικρά αλλά αυξανόμενα ποσοστά. Αν και αυτά τα κόμματα μπορεί να μην έχουν μεγάλες πιθανότητες να καταλάβουν έδρες, μπορούν να επηρεάσουν το συνολικό αποτέλεσμα των εκλογών. Οι νέες δυνάμεις προσπαθούν να προσελκύσουν απογοητευμένους ψηφοφόρους από τα μεγαλύτερα κόμματα, προσφέροντας εναλλακτικές λύσεις και καινοτόμες πολιτικές​ (The TOC)​.

Πρόθεση ψήφου Ευρωεκλογών GPO 30.5.2024 / star.gr
Ευρωεκλογές
Εκτίμηση ψήφου Ευρωεκλογών GPO 30.5.2024 / star.gr

Συμπεράσματα

Η μάχη για τις Ευρωεκλογές του 2024 αναμένεται να είναι συναρπαστική, με τα κόμματα να προσπαθούν να εδραιώσουν τις θέσεις τους και να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους στις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές. Οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα προσαρμόζουν τις στρατηγικές τους στις τρέχουσες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, προσπαθώντας να ανταποκριθούν στις ανησυχίες των πολιτών και να παρουσιάσουν πειστικά οράματα για το μέλλον της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε κάθε περίπτωση το κλίμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στα κόμματα θυμίζει περισσότερο βουλευτικές εκλογές παρά Ευρωεκλογές, καθώς κανένας πολιτικός αρχηγός δεν αναφέρεται σε θέματα που αφορούν την Ευρώπη, αλλά κυρίως σε θέματα που ταλανίζουν εσωτερικά τη χώρα όπως το θέμα της ακρίβειας, αλλά και σε άλλα που δεν έχουν καμία σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών (περιουσιακά στοιχεία Μητσοτάκη-Κασσελάκη).

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι Ευρωεκλογές του 2024 δεν θα είναι απλά μια τυπική εκλογική διαδικασία, αλλά μια κρίσιμη στιγμή για την κατεύθυνση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή σκηνή. Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε διαφορετικά οράματα και πολιτικές προτάσεις, με την τελική έκβαση να εξαρτάται από την ικανότητα των κομμάτων να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους και να απαντήσουν στις προκλήσεις της εποχής​.

Μοιράσου το:

Γιώργος Μηλιάς

Γιώργος Μηλιάς

Το φοιτητικό μου ταξίδι ξεκινά στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου και συνέχισα επιλέγοντας ως μεταπτυχιακό την Πολιτική Ανάλυση. Αυτομάτως η πολιτική και η επικαιρότητα γενικότερα ήταν κάτι που με απασχόλησε, καθώς είναι και το αντικείμενο μου, συνδυάζοντας τον γραπτό λόγο και τη συγγραφή άρθρων ώστε να ξεκινήσω το επαγγελματικό μου ταξίδι ως Πολιτικός Αναλυτής. Τα ενδιαφέροντα μου όμως δεν είναι μόνο η πολιτική, αλλά και η έρευνα, τα podcasts, η τεχνολογία, τα ταξίδια και το φαγητό. Στο DREAM ON-line μου δίνεται η δυνατότητα να εκφράσω τις απόψεις μου για την πολιτική κατάσταση της χώρας μας και να συνεργαστώ με άλλα άτομα της ηλικίας μου που έχουν τις ίδιες ανησυχίες με μένα.

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα