Χριστίνα Αλίρη: «Μέσα από τον δικό μου αγώνα να φωτίσω ζητήματα που πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι»

Έχοντας εισέλθει επίσημα στην προεκλογική περίοδο των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, το DREAM ON-line επιχειρεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των πολιτικών προσώπων και της νέας γενιάς. Σήμερα, φιλοξενούμε στη στήλη την υποψήφια Ευρωβουλευτή με το ΠΑ.ΣΟ.Κ-Κίνημα Αλλαγής, κ. Χριστίνα Αλίρη! Την Χριστίνα την γνώρισα τον Σεπτέμβριο του 2023, όταν ήταν υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος στο Ωραιόκαστρο κι εγώ υποψήφιος στις Περιφερειακές Εκλογές. Έκτοτε μας δένει μια φιλία και χαίρομαι που συναντηθήκαμε σε αυτήν τη σύντομη πολιτική μου εμπειρία.

Η Χριστίνα Αλίρη σπούδασε στο Χημικό του ΑΠΘ και ασχολήθηκε με τη Μικροβιολογία Υδάτων στην Ιατρική Πατρών. Το 2006 εκλέχθηκε νομαρχιακή σύμβουλος Θεσσαλονίκης και το 2010 ήταν υποψήφια Δήμαρχος Ωραιοκάστρου. Το 2023 εκλέχθηκε Δημοτική Σύμβουλος Ωραιοκάστρου και σήμερα είναι Αντιδήμαρχος Διοικητικής Αναδιάρθρωσης, Οργάνωσης, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Βιβλιοθήκης.

Την ευχαριστούμε θερμά για τον χρόνο που μας αφιέρωσε.

“Ελλάδα και Ευρώπη χρειάζονται αλλαγές σε προοδευτική κατεύθυνση και αυτή είναι μια μάχη που όσοι το πιστεύουμε, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.”

-Κ. Αλίρη, πώς αποφασίσατε να είστε υποψήφια ευρωβουλευτής;

– Δέχτηκα την πρόταση του προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ, την συζήτησα με την οικογένειά μου και λίγους φίλους των οποίων την άποψη εκτιμώ, νιώθω ότι έχω να πω πολλά και να υποστηρίξω τις θέσεις της παράταξης που τις πιστεύω και τις υποστηρίζω ούτως ή άλλως και απάντησα θετικά. Ελλάδα και Ευρώπη χρειάζονται αλλαγές σε προοδευτική κατεύθυνση και αυτή είναι μια μάχη που όσοι το πιστεύουμε, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.

Αναμφίβολα για εμένα είναι μια πρόταση τιμητική και συνάμα είναι και μια μεγάλη ευθύνη. Θέλω μέσα από τον δικό μου αγώνα να φωτίσω ζητήματα που εκτιμώ ότι πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι του πολιτικού διαλόγου.

Φωτ: Σοφία Βαφειάδου / dreamonline.gr

-Φαντάζομαι που ήταν μια δύσκολη απόφαση, δεδομένου ότι τον Οκτώβριο ήσασταν ξανά υποψήφια στις Δημοτικές Εκλογές για τον Δήμο Ωραιοκάστρου. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν ξεκουραστήκατε καθόλου από το προηγούμενο καλοκαίρι μέχρι αυτό που έρχεται. 

– Σε ανθρώπινο – προσωπικό επίπεδο έχετε δίκιο – δεν ξεκουράστηκα. Όμως όπως σας είπα, εδώ τα δεδομένα και το διακύβευμα είναι πάνω από πρόσωπα. Σχετίζεται με τις πολιτικές που ασκούνται σε Ελλάδα και Ευρώπη, με τη δυνατότητά μας να επηρεάσουμε προς κατευθύνσεις που πιστεύουμε ότι είναι καλύτερες για τον ελληνικό λαό. Όχι, δεν ήταν δύσκολη απόφαση. Ήταν μια απόφαση συνειδητή και έχω αποφασίσει αυτό το δίμηνο περίπου που ολοκληρώνεται στις Ευρωεκλογές να το αφιερώσω σε αυτήν τη μεγάλη πολιτική συλλογική προσπάθεια.

– Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητές σας για την Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποιο είναι το αντικείμενο με το οποίο θα θέλατε να ασχοληθείτε στο ευρωκοινοβούλιο; 

– Πολιτική ενοποίηση, γεωπολιτική αναβάθμιση, κοινές πολιτικές ασφάλειας και άμυνας, επισιτιστική ασφάλεια, νέα βιομηχανική πολιτική, περισσότερο κοινωνική και αλληλέγγυα Ευρώπη, επένδυση στην έρευνα και στην καινοτομία και σημαντική επένδυση στις δημόσιες υποδομές.

Αυτά πιστεύω ότι πρέπει να δει η Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια γιατί οι προκλήσεις του 21ου αιώνα είναι πολλές και μεγάλες. Πλέον ο κόσμος μας γίνεται πολυπολικός και εμείς πρέπει αφενός να ανταποκριθούμε σε αυτόν τον λανθάνοντα ανταγωνισμό χωρίς όμως να απωλέσουμε τα χαρακτηριστικά που μας έχουν καταστήσει έναν σημαντικό φάρο στην ανθρωπότητα – ειρήνη, δημοκρατία, δικαιώματα, αξιοζήλευτο βιοτικό επίπεδο και προστασία περιβάλλοντος.

Θα ήθελα να ασχοληθώ με τα ζητήματα της κοινωνικής προστασίας και της γυναικείας επιχειρηματικότητας – για την Ελλάδα θα με ενδιέφερε η χάραξη πολιτικών για την οικογένεια γιατί εκτιμώ ότι το χάσμα ανάμεσα στην οικογενειακή ζωή και την εργασιακή – κοινωνική ζωή στη χώρα μας είναι τεράστιο με αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και στη δημογραφία.

– Ποιες οι απόψεις σας για την κλιματική αλλαγή και τι μέτρα προτείνετε για την αντιμετώπισή της;

– Είναι μεγάλη συζήτηση αυτή και ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση του αιώνα μας. Η κλιματική αλλαγή έχει γίνει ήδη κλιματική κρίση και αυτό θα έχει σημαντικό οικονομικό κόστος. Κόστος που αν δεν πληρώσουμε τώρα, σε λίγα χρόνια θα είναι πολλαπλάσιο. Ήδη η πυκνότητα των καταστροφών τα τελευταία μόνο χρόνια στη χώρα μας είναι τρομακτική. Και εμείς ως μεσογειακή χώρα ανήκουμε στις κλιματικές εκείνες ζώνες που θα πληγούν πολύ δυνατά εάν δεν προετοιμαστούμε.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επενδύσουμε σε υποδομές, σε μηχανισμούς πρόληψης και πολιτικής προστασίας. Ότι πρέπει να προστατεύσουμε το περιβάλλουν με κάθε τρόπο και να ενσωματώσουμε τόσο στην παραγωγή όσο και στην κατανάλωση φιλοπεριβαλλοντικές παραμέτρους.

Να προστατέψουμε το νερό, να επενδύσουμε στις ΑΠΕ, να αναβαθμίσουμε ενεργειακά το κτιριακό απόθεμα.

Και το σημαντικότερο όλων – να τα κάνουμε όλα αυτά με τρόπο δίκαιο. Η πράσινη μετάβαση μπορεί και πρέπει να γίνει μοχλός μείωσης ανισοτήτων και όχι εργαλείο ολιγαρχικής αναδιάρθρωσης της οικονομίας. Αυτό είναι αν θέλετε το δευτερεύον πολιτικό διακύβευμα.

Χριστίνα Αλίρη
Φωτ: Σοφία Βαφειάδου / dreamonline.gr

– Παρατηρούμε ότι είστε αρκετά δραστήρια και γυρίζετε την Ελλάδα για την υποψηφιότητά σας. Περιγράψτε μας το πρόγραμμα σας ως υποψήφια. 

– Είναι δύσκολο, δεν το κρύβω. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, δαπανώ συγκρατημένα ποσά από τον οικογενειακό προϋπολογισμό, οι συνεργάτες μου είναι πρωτίστως φίλοι και γνωστοί αλλά δεν τους λείπει το μεράκι και η όρεξη.

Τρέχω πολύ, αγχώνομαι να τα προλάβω όλα – και το επάγγελμα και τα οικογενειακά βάρη, προσπαθώ να διαβάζω αργά το βράδυ τις εξελίξεις, τα νέα δεδομένα, να ενημερώνομαι και να προετοιμάζομαι για συνεντεύξεις.

Το πρωί ξεκινάω νωρίς τις υποχρεώσεις, στις περιοδείες αυτό που μου δίνει δύναμη είναι η αντιμετώπιση του κόσμου – ειδικά στην Κρήτη που το ΠΑ.ΣΟ.Κ το αγαπάνε λίγο περισσότερο ήταν πραγματικά μοναδικές οι στιγμές. Περιττό να σας πω ότι το κινητό και το λάπτοπ έχουν γίνει προέκταση του χεριού μου.

“Το ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι το μόνο κόμμα που καταθέτει προτάσεις, ασκεί έλεγχο, λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό”

– Γιατί με το ΠΑΣΟΚ και γιατί να ψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ; 

– Με το ΠΑ.ΣΟ.Κ γιατί είμαι ΠΑ.ΣΟ.Κ, πιστεύω σε αυτό, στην ιδεολογία του, στην προσφορά του, στους ανθρώπους του. Με το ΠΑ.ΣΟ.Κ γιατί είμαι και νιώθω προοδευτικός άνθρωπος, γιατί θέλω η χώρα να αποκτήσει σήμερα αξιωματική αντιπολίτευση και αύριο προοδευτική κυβέρνηση. Γιατί το ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι το μόνο κόμμα που καταθέτει προτάσεις, ασκεί έλεγχο, λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό.

Τα τελευταία 20 χρόνια κυβέρνησε αυτοδύναμο μόνον τα δύο και αυτά υπό καθεστώς χρεοκοπίας – είπε την αλήθεια και τότε, όμως πλήρωσε δυσανάλογο κόστος.

Με το ΠΑ.ΣΟ.Κ γιατί έχει πρόταση για το μέλλον – πρόταση μεταρρυθμιστική, εθνικά υπεύθυνη, ευρωπαϊκή και φιλολαϊκή.

Με το ΠΑ.ΣΟ.Κ γιατί δίνει μάχη για το Κράτος Πρόνοιας, το Κράτος Δικαίου, τους θεσμούς και την ελληνική περιφέρεια.

Και μαζί με το ΠΑ.ΣΟ.Κ με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές για μια Ευρώπη περισσότερο ενωμένη, με συνοχή  – πιο δημοκρατική και πιο κοντά στον Ευρωπαίο πολίτη.

Η Χριστίνα Αλίρη μας δείχνει μια φωτογραφία από τα παιδικά της χρόνια που έχει μαζί της στην αντζέντα της. Φωτ: Σοφία Βαφειάδου / dreamonline.gr

– Πώς σκοπεύετε να ενθαρρύνετε τη συμμετοχή των πολιτών στην ευρωπαϊκή δημοκρατία και τη λήψη αποφάσεων;

– Αυτή είναι μια υπόθεση που πρέπει να απασχολεί όλη την Ένωση καθώς παρά τα σημαντικά επιτεύγματα μέσα στις δεκαετίες, δεν έχει καταφέρει σε συμβολικό επίπεδο αλλά και ψυχολογικά να γίνει μέρος της ζωής των ανθρώπων. Υπάρχει μια ψυχολογική απόσταση από το θεσμικό εποικοδόμημα της Ε.Ε και αυτό παρά το γεγονός ότι όλο και περισσότερες παράμετροι της ζωής καθορίζονται αποφασιστικά σε ευρωπαϊκό και όχι σε εθνικό επίπεδο.

Νομίζω ότι η πολιτική ενοποίηση και η αντιμετώπιση του “δημοκρατικού προβλήματος”, η περαιτέρω ενίσχυση του ευρωκοινοβουλίου είναι ο σωστός δρόμος. Πέραν αυτών, η δημιουργία και ενίσχυση θεσμών που δίνουν το δικαίωμα παρέμβασης στις θεσμικές διαδικασίες είναι εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν. Όπως επίσης διαδικασίες κοινωνικής λογοδοσίας.

– Πώς προτίθεστε να προωθήσετε την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα στην Ευρώπη;

– Αυτός είναι ο πυρήνας των δικών μας πολιτικών προτάσεων και η δική μας πολιτική παρακαταθήκη σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η μείωση των ανισοτήτων επιτυγχάνεται με αναδιανεμητικές πολιτικές, αλλά και με ισότητα ευκαιριών. Κράτος πρόνοιας από τη μία αλλά και ισότητα στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην ενέργεια, στη γνώση και στην πληροφορία, στον πολιτισμό.

Οι δεξιές συντηρητικές δυνάμεις δεν προβληματίζονται για αυτά. Επιδιώκουν απλά μια μεγέθυνση της οικονομίας αδιαφορώντας στην καλύτερη των περιπτώσεων για αυτήν την ατζέντα. Στη χειρότερη των περιπτώσεων, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, ενισχύουν την ανισότητα υπέρ ολιγοπωλιακών και ολιγαρχικών συμφερόντων.

Στο ερώτημα πώς ενισχύεις την ισότητα η απάντηση είναι μία. Άλλες προτεραιότητες και άλλη κατανομή πόρων με βάση της πρώτες. Αν έχεις για παράδειγμα προτεραιότητα να δώσεις λύση στο στεγαστικό ζήτημα, αξιοποιείς πολλαπλάσιους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και δεν κάνεις μια λίστα έργων αμφιβόλου σημασίας για να εξυπηρετήσεις άλλου είδους συμφέροντα. Είναι απλά τα πράγματα. Όπως επίσης φορολογείς τα υπερκέρδη που παρατηρούνται σε συγκεκριμένους θύλακες της ελληνικής οικονομίας.

Φωτ: Σοφία Βαφειάδου / dreamonline.gr

“Να πάνε στην κάλπη. Μην βαρεθείτε, μην κανονίσετε για μία ώρα εκείνη την ημέρα κάτι. Είναι μια ευκαιρία να στείλετε τα μηνύματα που εσείς θέλετε.”

– Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες του σάιτ μας που θα διαβάσουν την συνέντευξη; 

– Δύο μηνύματα θέλω να στείλω. Πρώτο: να πάνε στην κάλπη. Μην βαρεθείτε, μην κανονίσετε για μία ώρα εκείνη την ημέρα κάτι. Είναι μια ευκαιρία να στείλετε τα μηνύματα που εσείς θέλετε. Είναι μια ευκαιρία να ακουστεί η φωνή σας και να ισχυροποιήσετε με την ψήφο σας πολιτικές που επιθυμείτε να δείτε να ασκούνται στη χώρα αλλά και στην Ένωση. Δεύτερο: σκεφτείτε την ψήφο στο ΠΑ.ΣΟ.Κ για να έχει η χώρα μια αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση – είναι χρήσιμο από κάθε άποψη να διαμορφωθεί εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και ισορροπία στο πολιτικό σύστημα – όπως επίσης είναι κρίσιμο να περιοριστεί η αλαζονεία της ανεξέλεγκτης εξουσίας.

Φωτ: Σοφία Βαφειάδου / dreamonline.gr

Συνέντευξη: Βαγγέλης Λαζαρίδης και Σοφία Βαφειάδου

Μοιράσου το:

Βαγγέλης Λαζαρίδης

Βαγγέλης Λαζαρίδης

Μεγάλωσα στην Νέα Μηχανιώνα της Θεσσαλονίκης και κατοικώ στην Καλαμαριά. Είμαι απόφοιτος της Νομικής, ενώ ταυτόχρονα ασχολούμαι με την ερευνητική δημοσιογραφία. Στον ελεύθερο μου χρόνο, διαβάζω βιβλία (τα οποία κατά καιρούς ανεβάζουμε στο READ ON-line), ακούω μουσική στο πικάπ και μου αρέσει να συζητώ για την κοινωνία και την πολιτική με φίλους και γνωστούς. Το DREAM ON-line αποτελεί ένα πρότζεκτ το οποίο με πολύ κόπο και με συλλογική προσπάθεια έφτασε εδώ που είναι σήμερα, προσωπικά, θεωρείται ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. «Βρες της γης τα θαύματα σε αυτά που λαχταράς» λέει ένα τραγούδι, και ίσως αυτή είναι η χρυσή συνταγή για τα πάντα.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα