Κεφάλαιο Εθνική: να μείνει ή να αντικατασταθεί ο Γκουστάβο Πογιέτ;

Το όνειρο της συμμετοχής στο Euro της Γερμανίας έσβησε στη Γεωργία, όπου σε ένα μέτριο από πλευράς θεάματος αγώνα, Γεωργία και Ελλάδα οδηγήθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι. Εκεί, οι Έλληνες διεθνείς δεν είχαν την απαραίτητη συγκέντρωση, επιτρέποντας στη Γεωργία να προκριθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της σε Euro. Η Εθνική Γεωργίας μόνο τυχαία ομάδα δεν είναι, καθώς αποτελεί, ίσως, το καλύτερο σύνολο που είχε ποτέ η χώρα, με αρκετούς παίκτες να αγωνίζονται σε σπουδαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Η επαύριο του αποκλεισμού ήταν δύσκολη για όλους τους Έλληνες, τους διεθνείς, την ΕΠΟ αλλά και το τεχνικό επιτελείο. Όλοι οι παραπάνω θεώρησαν ότι η Εθνική θα μπορούσε να βρεθεί στο Euro, ιδίως μετά τις καλές εμφανίσεις της απέναντι σε Γαλλία και Ολλανδία στα προκριματικά. Η εκκωφαντική νίκη με 5-0 απέναντι στο Καζακστάν ενίσχυσε ακόμα περισσότερο αυτήν την πεποίθηση, όμως ο αποκλεισμός στη «ρώσικη ρουλέτα» από τη Γεωργία επανεμφάνισε τις δυσάρεστες αναμνήσεις των περασμένων χρόνων.

Μέσα σε όλα αυτά, είχαμε τις περίεργες δηλώσεις του Πογιέτ, το συμβόλαιο του οποίου έληξε στις 31 Μαρτίου 2024

  «… Ήταν προνόμιο που ήμουν προπονητής αυτής της ομάδας. Δεν είναι η στιγμή τώρα να μιλήσουμε για το μέλλον μου, σε πέντε ημέρες (σ.σ: τότε λήγει το συμβόλαιο του) θα δούμε. Είναι η στιγμή να αναλύσουμε, να δούμε τι έγινε απόψε αλλά δεν είναι η στιγμή να μιλήσουμε για το μέλλον μου.»

Πογιέτ
Καρέ από προπόνηση της Εθνικής

Προφανώς, οι δηλώσεις αυτές έγιναν αμέσως μετά τον αποκλεισμό της Εθνικής και ο Γκουστάβο Πογιέτ ήταν συναισθηματικά φορτισμένος. Ακούγοντάς αυτή τη δήλωση, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν πως πρόκειται για το κλείσιμο ενός κύκλου, με τον ίδιο να «αποχαιρετά» τους παίκτες του. Επίσης, πέρα από την αβεβαιότητα στις δηλώσεις του Πογιέτ, κυκλοφόρησαν φήμες για επίσημη πρόταση της ομοσπονδίας της Ιρλανδίας στον Ουρουγουανό τεχνικό, ο οποίος, όμως, φαίνεται να την απέρριψε, περιμένοντας την απόφαση της ΕΠΟ – η πρόταση ήταν για 5 έτη με στόχο την συμμετοχή της Ιρλανδίας στο Euro του 2028.

Από την πλευρά της, η ΕΠΟ θα πραγματοποιήσει μία σύσκεψη στις αρχές Απριλίου για το ζήτημα του προπονητή στην Εθνική. Τελεσίδικη απόφαση δεν έχει παρθεί, με τον ίδιο τον Πογιέτ να μην έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο παραμονής του.

Πρέπει να μείνει ή όχι ο Πογιέτ στο τιμόνι της Εθνικής Ελλάδας;

Ο Πογιέτ είναι ένας προπονητής που πριν υπογράψει με την Εθνική ήταν γνώριμος στο ελληνικό κοινό, μετά το πέρασμά του από την ΑΕΚ. Γνωρίζοντας την ελληνική πραγματικότητα, ο Πογιέτ θεωρήθηκε ως ο κατάλληλος προπονητής για να αντικαταστήσει τον Φαν Σχιπ το 2022, με στόχο την πρόκριση στο Euro 2024, στόχος που τελικά δεν επετεύχθη. 

Σε αυτά τα δύο χρόνια που βρέθηκε στον πάγκο της Εθνικής μέτρησε 22 αγώνες, με τελικό απολογισμό 12 νίκες, 4 ισοπαλίες και 6 ήττες. Αριθμοί που δεν φαίνονται άσχημοι, αλλά αρκετοί από αυτούς ήταν με ομάδες που έχουν αρκετά λιγότερη ποιότητα από την Ελλάδα και που ακόμα ψάχνονταν. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αναιρέσει τις νίκες αυτές καθ’ αυτές, καθώς ακόμα είναι νωπές οι μνήμες μας από τις ήττες της Εθνικής απέναντι στις Νήσους Φερόε. 

Η εικόνα της Εθνικής αυτά τα δύο χρόνια είναι σταθερά ενθαρρυντική, δείχνοντας ότι υπάρχει ένα πλάνο και μία βάση πάνω στην οποία στηρίζεται ο Πογιέτ για να βελτιώσει την εικόνα της ομάδας. Σίγουρα, η Εθνική δεν παίζει το πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο, αλλά παρουσιάζεται αρκετά καλά προετοιμασμένη στον αγωνιστικό χώρο, ακόμα και με πιο «δύσκολες» αντιπάλους, όπως τη Γαλλία και την Ολλανδία. Αναμενόμενο είναι βέβαια, να υπάρχουν και αποτυχίες ή άσχημα ματς, όμως κάθε ομάδα έχει και αυτού του είδους αγώνες, πόσο μάλλον σε εθνικό επίπεδο όπου οι παίκτες προέρχονται από διαφορετικές ομάδες, διαφορετικά πρωταθλήματα και έχουν μόνο λίγες προπονήσεις για να προσαρμοστούν στον τρόπο παιχνιδιού των συμπαικτών τους και στο αγωνιστικό πλάνο του προπονητή τους. 

Μία από τις κύριες μομφές κατά του Γκουστάβο Πογιέτ είναι οι παίκτες που επιλέγει να καλέσει για τους αγώνες της Εθνικής. Υπάρχει το χαρακτηριστικό παράδειγμα του Κώστα Φορτούνη, ο οποίος αποσύρθηκε από την Εθνική γιατί δεν τον συμπεριέλαβε στις κλήσεις του ο Πογιέτ για τους αγώνες του Ιουνίου του 2023. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτή η απόφαση ήταν που ώθησε τον αρχηγό του Ολυμπιακού να αποσυρθεί, αν και ο Πογιέτ σε συνέντευξή του δήλωσε ότι δεν υπήρξε κανένας τσακωμός με τον Φορτούνη και μπορούσε να επιστρέψει όποτε ήθελε στην Εθνική.

Ένα ακόμα παράδειγμα αποτελεί και ο Γιάννης Κωνσταντέλιας, το μεγαλύτερο ελληνικό πρότζεκτ αυτήν τη στιγμή. Εδώ, δεν υπάρχει κάποια ξεκάθαρη απάντηση για την καθυστέρηση της κλήσης του Κωνσταντέλια. 

– Δημοσιογράφος: «Οι λόγοι της μη κλήσης των Κωνσταντέλια και Φορτούνη ήταν και μη αγωνιστικοί;»

– Πογιέτ: «Όχι. Είναι καλύτερα που δεν ξέρετε κάποια πράγματα. Υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος που δουλεύουμε, που κάνουμε κάποια πράγματα. Ο ΠΑΟΚ ξέρει. Μπορεί και να μην είναι ικανοποιημένοι με την απάντηση μου, το καταλαβαίνω. Δεν θα σας πω πως είναι κάποιος άλλος καλύτερος απ’ όσους φώναξα.»

Ο Πογιέτ εμψυχώνει τον Κωνσταντέλια πριν την είσοδό του

Πέρα, όμως, από τις ενστάσεις που υπάρχουν για τις κλήσεις του Πογιέτ, υπάρχουν αρκετοί (και μέσα στην ΕΠΟ) που διαφωνούν με την τακτική προσέγγιση των παιχνιδιών. Ο Πογιέτ έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές για «εμμονές», για κακή διαχείριση των αγώνων, αλλά και λανθασμένες επιλογές τόσο στη βασική ενδεκάδα όσο και στις αλλαγές του.

Συμπέρασμα

Ο Πογιέτ ήρθε σε μία περίοδο που η Εθνική Ελλάδας είχε αρχίσει να βελτιώνεται, αποφεύγοντας τα κάζα του παρελθόντος. Η βασική του στόχευση ήταν να βελτιώσει το επιθετικό κομμάτι της Εθνικής, το οποίο ήταν αρκετά υποανάπτυκτο. Στα δύο χρόνια που κάθισε στον πάγκο της Εθνικής, είδαμε σημαντική βελτίωση στο συγκεκριμένο τομέα, αλλάζοντας σημαντικά τον τρόπο παιχνιδιού της Εθνικής. Αμυντικά, η Εθνική ήταν καλή, παίρνοντας αρκετά καλό βαθμό στα περισσότερα παιχνίδια. 

Εξωαγωνιστικά, ο Ουρουγουανός προπονητής έχει κάνει αρκετά «φάουλ», που δεν τον βοηθούν να γίνει αρεστός στο ευρύ κοινό. Όμως, είναι ένας άνθρωπος που εμμένει στις αποφάσεις του και δεν επηρεάζεται από τις απόψεις των άλλων. Και προφανώς πήρε όλες τις δύσκολες αποφάσεις του με γνώμονα το καλό της Εθνικής, και όχι για να «τιμωρήσει» κάποιον παίκτη ή ομάδα. 

Κατά την προσωπική μου άποψη, ο Πογιέτ έχει ακόμα να προσφέρει πολλά σε μία ομάδα που ψάχνει για μία σταθερότητα. Από το 2014 και ύστερα η Εθνική έχει αλλάξει 9 προπονητές, νούμερο εξωφρενικά μεγάλο για μία Εθνική ομάδα. Ο Πογιέτ έχει δώσει μία ταυτότητα στην Εθνική Ελλάδας και παίζει ένα ποδόσφαιρο που είναι αρκετά κοντά στο σύγχρονο τρόπο παιχνιδιού που εφαρμόζουν οι καλύτερες εθνικές ομάδες τη συγκεκριμένη περίοδο. 

Στιγμές πριν από τον πρώτο αγώνα του Πογιέτ στο τιμόνι της Εθνικής Ελλάδας – αντίπαλός της η Εθνική Ρουμανίας

Υ.Γ. Οι στοιχηματικές εταιρίες ήδη έχουν βγάλει τα προγνωστικά τους σχετικά με τον επόμενο προπονητή της Εθνικής, με τον Πογιέτ να μην είναι μέσα στους υποψήφιους (στην κορυφή φιγουράρει το όνομα του πρώην προπονητή του Παναθηναϊκού, Ιβάν Γιοβάνοβιτς).  

Μοιράσου το:

Φίλιππος Κορνάρος

Φίλιππος Κορνάρος

Γεννήθηκα στην Αθήνα αλλά μεγάλωσα στην Πάτρα. Τον ελεύθερο χρόνο μου τον περνάω διαβάζοντας βιβλία, παρακολουθώντας αθλητικά δρώμενα και βλέποντας ταινίες και σειρές. Tο DREAM ON-line είναι μία πλατφόρμα που μου δίνει την ευκαιρία να αναδείξω ορισμένους από τους προβληματισμούς μου. Η πλειοψηφία των κείμενων που γράφω απευθύνονται σε ένα αθλητικό κοινό, αλλά ανά περιόδους ακουμπώ και άλλους τομείς της καθημερινότητας.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα