*Η εικόνα είναι δημιουργία της Νίκα Ταραντίνα
Η τελευταία διακοπή των πρωταθλημάτων πριν το νέο έτος ήρθε, η Εθνική Ελλάδος ανδρών ποδοσφαίρου ετοιμάζεται για τον αγώνα με τη Γαλλία ενόψει της τελευταίας αγωνιστικής των προκριματικών του Euro2024, ωστόσο η προσοχή στρέφεται για μία ακόμη φορά στα εξωαγωνιστικά.
Οι δηλώσεις του Γκουστάβο Πογιέτ για τον απλήρωτο συνεργάτη του και την απουσία επαγγελματισμού στο κομμάτι Εθνικής «έτριξαν» τις σχέσεις του με την ΕΠΟ, προκαλώντας το ερώτημα περί παραμονής του ή μη στον πάγκο της Εθνικής. Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, πραγματοποιήθηκαν οι κλήσεις των 32 ποδοσφαιριστών, οι οποίες ως είθισται τελευταία σηκώνουν κουβέντα.
Διακοπή πρωταθλημάτων, τελευταία πριν το 2024 και ήρθε η ώρα να πάρουμε μία ανάσα και να απολαύσουμε τους αγώνες των εθνικών ομάδων. Η μήπως όχι; Στην Ελλάδα δεν γνωρίζουμε τι πάει να πει «ηρεμία» καθώς καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία καινούρια εξέλιξη. Οι τελευταίες εξελίξεις στο «στρατόπεδο» τις Εθνικής φέρουν στα σχοινιά τις σχέσεις Πογιέτ-ΕΠΟ, μετά τις τελευταίες δηλώσεις του πρώτου.
Εν ολίγοις, μετά την όλη σύγχυση που είχε προκληθεί τον Σεπτέμβριο με τις μη κλήσεις των Φορτούνη – Κωνσταντέλια, απόφαση που, όπως φάνηκε, δεν στηρίχτηκε από τη διοίκηση, ο Πογιέτ προχώρησε σε δηλώσεις που φέρουν την ΕΠΟ να μην έχει καταβάλλει τον μισθό του βοηθού του Πογιέτ τους τελευταίους 8 μήνες. Σαν να μην έφτανε αυτό, επανήλθε στην επιφάνεια το ζήτημα συγκεκριμένου προπονητικού κέντρου που θα στέγαζε τις προπονήσεις της Εθνικής ομάδας, ένα ζήτημα που είναι γνωστό από το 2017.
Όλα αυτά σε συνδυασμό την όλη σύγχυση που αφορά το συμβόλαιο του Ουρουγουανού τεχνικού, που προκάλεσε και τη δυσαρέσκεια του, είναι ζητήματα που θα έπρεπε να έχουν επιλυθεί εντός της Ομοσπονδίας χωρίς να χρειαστεί να δημοσιοποιηθούν προκειμένου να γίνει κάτι.
Το λάθος timing
Εν ολίγοις, τα αιτήματα του Πογιέτ, ειδικά εκείνο περί προπονητικού κέντρου, πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν, ωστόσο το «timing» που διάλεξε ο Ουρουγουανός θεωρώ είναι λάθος και εξηγούμαι.
Η Εθνική ομάδα βρίσκεται στο πιο κομβικό σημείο μετά την αξέχαστη πορεία της στο Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014, καθώς μετά από 10 χρόνια η ομάδα έχει τη πολύ μεγάλη ευκαιρία να βρεθεί σε τελική φάση επίσημης διοργάνωσης. Ένα επίτευγμα που πιστώνεται τόσο στον Πογιέτ όσο και στον προκάτοχό του, Τζον Φαντ Σιπ. Η προετοιμασία της Εθνικής για τα σημαντικά παιχνίδια που θα δώσει στις 21 και 26 Μαρτίου αντίστοιχα, έχει ήδη ξεκινήσει (χάρις την πρωτιά που πήρε στον όμιλο του Nations League), καθώς είναι εκείνα που θα κρίνουν τη συμμετοχή της ή μη στο EURO2024 που θα διεξαχθεί το προσεχές καλοκαίρι στα γήπεδα της Γερμανίας.
Ως εκ τούτου, το ψυχρό κλίμα ΕΠΟ-Πογιέτ, το σενάριο αλλαγής προπονητή αλλά και οι συνεχείς αλλαγές χώρων για προπονήσεις και μάλιστα υπό διαφορετικές συνθήκες (αδιανόητο να μην έχει προπονητικό κέντρο η Εθνική ομάδα), απειλούν να «γκρεμίσουν» κάθε προσπάθεια και κόπο που έγινε τα τελευταία χρόνια προκειμένου να επιστρέψει το καλό κλίμα στην Εθνική, κάτι που είχε συνοδευτεί με την επιτυχία στο Nations league αλλά και την επιστροφή του κόσμου στο γήπεδο που αγκάλιασε ζεστά το νέο εγχείρημα.
Μέσα σε όλο αυτό το «θολό» τοπίο, που μεταφράζεται στο ερώτημα «ποια είναι η επόμενη μέρα στην Εθνική» πραγματοποιήθηκαν οι κλήσεις για το φιλικό της Εθνικής Ελλάδας με τη Νέα Ζηλανδία αλλά και τον επίσημο αγώνα με την «αδιάφορη» Γαλλία.
Χωρίς κάποια έκπληξη, μιας και ο Πογιέτ έχει αποδείξει ότι θέλει να δουλεύει με συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές μη αφήνοντας πολύ χώρο για κλήσεις νέων παικτών που θα μπορούσαν να «αρπάξουν» μία ευκαιρία σε κάποιο φιλικό της Εθνικής ή σε κάποιον αγώνα χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον. Ποδοσφαιριστές που θα μπορούσαν να «χωρέσουν» σε ένα ρόστερ με τέσσερις τερματοφύλακες και τέσσερα δεξιά μπακ.
Η περίπτωση Βούρος
Ο 28χρονος κεντρικός αμυντικός του ΟΦΗ θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί μέλος των 32 ποδοσφαιριστών που κάλεσε ο Γκουστάβο Πογιέτ. Ο ποδοσφαιριστής με καταγωγή από τη Λέσβο, έχει βρει τη ποδοσφαιρική του Ιθάκη στο Ηράκλειο, όταν και πήρε μεταγραφή από το ΑΠΟΕΛ το 2020. Ο Βούρος είναι αρχηγός του ΟΦΗ από την περσινή σεζόν και αποτελεί έναν κομβικό ποδοσφαιριστή στο «πρότζεκτ ΟΦΗ» που χτίζεται τα τελευταία χρόνια και φέτος ενθουσιάζει.
Σε 11 αγωνιστικές φέτος ο Βούρος έχει:
990’ συμμετοχής (1ος Super League)
84/158 κερδισμένες μονομαχίες (53%)
14/27 κερδισμένες εναέριες μονομαχίες (51%)
67 κλεψίματα
7 αναχαιτίσεις / ανά παιχνίδι
Και αν τα στατιστικά του δεν «θαμπώνουν», δεν αντικατοπτρίζουν 100% την επίδραση που έχει στο παιχνίδι των Κρητικών. Ο Βούρος παρουσιάζει ηγετικά χαρακτηριστικά, καθώς μιλάει συνεχώς στους συμπαίκτες του και καθοδηγεί την ομάδα. Είναι γρήγορος στην κάλυψη, καλός στο ένας εναντίον ενός ενώ βελτιώνεται συνεχώς με τη μπάλα στα πόδια. Έχει παραστάσεις και από το Champions League με την ομάδα του ΑΠΟΕΛ τη σεζόν 2017-18, όπου μάλιστα ο 22χρονος τότε Βούρος ήταν ο ποδοσφαιριστής με τα περισσότερα κλεψίματα στο ντεμπούτο του απέναντι στη…Ρεάλ Μαδρίτης.
Για ένα παιδί που το πρώτο και τελευταίο που σκέφτεται είναι την δουλειά και το ποδόσφαιρο. Και ο ΝΝ… pic.twitter.com/e0iKYYsmil
— Nektarios Petevinos (@npetevinos) September 14, 2017
Πέρσι ανακηρύχτηκε ο πολυτιμότερος ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ από τους φίλους της ομάδας καθώς πέραν των ηγετικών του ικανοτήτων στην άμυνα, σκόραρε 3 γκολ ενώ μοίρασε και μία ασίστ. Ο Βούρος έχει αγωνιστεί με όλες τις «μικρές» Εθνικές ομάδες (U17,U18,U19,U21) όμως δεν έχει κληθεί ποτέ στην Εθνική ομάδα ανδρών. Σε συνέντευξη του τον Μάρτιο του 2023 είχε αναφέρει: «Έχω πάψει να σκέφτομαι την Εθνική. Είναι πολλά που θέλω να πω και δεν χρειάζεται γιατί δεν υπάρχει ουσία. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλα παιδιά που έχουν παράπονα. Σε ένα φιλικό με τη Λιθουανία θα μπορούσε ο προπονητής να δοκιμάσει παίκτες. Για μένα η μεγαλύτερη τιμή είναι το εθνόσημο».
Ο Βούρος αποτελεί έναν από τους ποδοσφαιριστές που με τις εμφανίσεις και τη σταθερότητα που επιδεικνύει, δείχνει ότι αξίζει μία ευκαιρία να κληθεί στην Εθνική ομάδα. Και αν το γεγονός ότι δεν αγωνίζεται σε κάποια ευρωπαϊκή διοργάνωση αποτελεί δικαιολογία, να θυμίσουμε ότι την περσινή σεζόν ο Ολυμπιακός ήταν η μοναδική ελληνική ομάδα που αγωνιζόταν στην Ευρώπη
Άπαντες λοιπόν αναμένουμε τις εξελίξεις. Το ζήτημα ύπαρξης ενός σταθερού προπονητικού χώρου επείγει. Οι επόμενες μέρες θα δείξουν επίσης αν ο κ. Πογιέτ θα παραμείνει στον πάγκο της Εθνικής ή θα υπάρξει έλευση νέου προπονητή; Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν θέλουμε το εθνικό ποδόσφαιρο να πάει μπροστά ο παραγοντισμός πρέπει κάποια στιγμή να εκλείψει.