Γένοβα: Η Σαμπντόρια, η Τζένοα και οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές

Σαμπντόρια Τζένοα Γένοβα

Η Γένοβα είναι η πρωτεύουσα της περιφέρειας Λιγκούρια, ενώ είναι γνωστή και γιατί έχει το μεγαλύτερο λιμάνι της Ιταλίας. Όσον αφορά το ποδόσφαιρο, στην πόλη υπάρχουν δύο ομάδες, αμφότερες με τη δική τους ιστορία, η Σαμπντόρια και η Τζένοα. Το μεταξύ τους παιχνίδι είναι βεβαίως τοπικό ντέρμπι και αποτελεί μάλιστα ένα από τα δημοφιλέστερα στη χώρα, ενώ έχει ονομαστεί ως «Derby della Lanterna». Το όνομα (La Lanterna), προέρχεται από την ονομασία του φάρου της Γένοβας.

Γένοβα: Η πόλη με τα τρία στρώματα

Πηγή: learningescapes.net

Η πόλη έχει πλούσια πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά, με πολλά ιστορικά μνημεία και αξιοθέατα. Είναι επίσης γνωστή για τη ναυτιλιακή της βιομηχανία και το λιμάνι της. Επιπλέον, έχει εξαιρετική γαστρονομία και προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από παραδοσιακά πιάτα και νοστιμιές (πέστο, φοκάτσια κ.α).

Η αρχιτεκτονική της αντικατοπτρίζει την πολυπολιτισμικότητα της και τις πολλές επιρροές που έχει δεχθεί κατά τη διάρκεια της ιστορίας της. Επιπλέον, έχει μια ποικιλία αρχιτεκτονικών στυλ που καλύπτουν διάφορες εποχές και περιόδους. Θα μπορούσε μάλιστα να χαρακτηριστεί ως μία πόλη τριών στρωμάτων.

Το πρώτο στρώμα είναι το αρχαίο λιμάνι, ένας τόπος που διαπνέεται από τον παλιό κόσμο και την εμπορική δραστηριότητα του παρελθόντος. Ως δεύτερο στρώμα, θεωρείται η παλιά πόλη της Γένοβας, η οποία είναι γεμάτη στενά δρομάκια και μεσαιωνικές πλατείες. Τέλος, το τρίτο στρώμα αποτελείται από τη σύγχρονη πόλη, η οποία περιλαμβάνει υψηλά κτίρια και μοντέρνες επιχειρηματικές περιοχές.

Συνολικά, η Γένοβα είναι μια πόλη που συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη ζωή. Αυτά τα τρία στρώματα δημιουργούν ένα πλούσιο και πολυδιάστατο περιβάλλον.

Το ποδόσφαιρο στην πόλη

Ποδοσφαιρικά, η Γένοβα είναι χωρισμένη στα δύο. Η Τζένοα θεωρητικά είναι δημοφιλέστερη στο κέντρο της πόλης, όντας και η παλαιότερη ομάδα, ενώ οι περισσότεροι φίλοι της Σαμπντόρια βρίσκονται στα προάστια. Κοινό των δύο συλλόγων είναι το εντυπωσιακό στάδιο που μοιράζονται, το Λουίτζι Φεράρις, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ένα από τα ωραιότερα στην Ευρώπη.

Το στάδιο «Luigi Ferraris» βρίσκεται στην καρδιά της Γένοβας και αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για τους φίλους του ποδοσφαίρου σε όλη την περιοχή. Το στάδιο, δεν φιλοξενεί μόνο τους αγώνες των δύο ομάδων, αλλά και διάφορες ποδοσφαιρικές εκδηλώσεις και συναυλίες, γεμίζοντας την πόλη με ζωντάνια και ενέργεια.

Η Τζένοα είναι η τέταρτη παλαιότερη ομάδα της Ιταλίας, έχοντας ιδρυθεί το 1893, την ώρα που η Σαμπντόρια δημιουργήθηκε το 1946. Η μεταξύ τους έχθρα ξεκίνησε με την ίδρυση της δεύτερης, όμως δεν είναι η αντιπαλότητα που έχουμε συνηθίσει.

Συνοψίζοντας, η Γένοβα είναι μια πόλη που ζει και αναπνέει ποδόσφαιρο, χάρη στην παρουσία των δύο μεγάλων ομάδων της. Το «calcio» δεν είναι απλά ένα παιχνίδι εδώ, αλλά ένα μέρος της ταυτότητας και του πνεύματος της, που συνδυάζει την παράδοση και τον πολιτισμό με τον ανταγωνισμό και τον ενθουσιασμό του αθλητισμού.

Τζένοα

Πηγή: 11freunde.de

Η Τζένοα είναι ένας από τους παλαιότερους και ιστορικότερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της χώρας. Ιδρύθηκε το 1893 από μια ομάδα Άγγλων και θεωρείται ένας από τους πρώτους ιταλικούς συλλόγους. Στα πρώτα χρόνια και μέχρι τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες ομάδες στην Ιταλία έχοντας κατακτήσει 9 πρωταθλήματα και ένα Coppa Italia. Ωστόσο, η τελευταία της σημαντική διάκριση ήρθε το 1937.

Παρόλο που η Τζένοα δεν έχει κατακτήσει τίτλους τα τελευταία χρόνια, παραμένει ένας σεβαστός σύλλογος και συνεχίζει να έχει οπαδούς που την υποστηρίζουν με πάθος και πίστη. Η ομάδα έχει κερδίσει την αγάπη του τοπικού πληθυσμού, καθώς και ενός ευρύτερου κοινού που θαυμάζει την ιστορία και την παράδοσή της. Με ρίζες που βουτάνε βαθιά στην ιστορία της Γένοβας, οι φίλαθλοι έχουν έναν δεσμό με τη ομάδα που υπερβαίνει τα όρια του γηπέδου.

Η αγάπη τους για τον σύλλογο είναι εμπνευσμένη από την ιστορία του. Από την ίδρυσή της από Άγγλους μετανάστες το 1893, η Τζένοα έχει παίξει ένα καθοριστικό ρόλο στην ιταλική ποδοσφαιρική σκηνή. Οι φίλαθλοι της Τζένοα είναι παρόντες σε κάθε στιγμή της ιστορίας της ομάδας. Από τις μεγάλες νίκες στα ντέρμπι με τη Σαμπντόρια έως τις δύσκολες στιγμές της υποβιβασμού.

Σαμπντόρια

Πηγή: Marca.com

Η Σαμπντόρια ιδρύθηκε το 1946 ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης δύο προϋπαρχουσών ομάδων από τη Γένοβα, της Sampierdarense και της Andrea Doria.

Η μεγαλύτερη διάκριση της ιστορίας της είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος της Serie A το 1991, ενώ έχει κατακτήσει επίσης τέσσερα Coppa Italia, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας των 1980 και 1990. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι το ότι έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1992, όπου ηττήθηκε από τη Μπαρτσελόνα.

Η παρουσία της Σαμπντόρια στην πόλη της Γένοβας είναι βαθιά ριζωμένη στην ιστορία και το πνεύμα της περιοχής. Από τη στιγμή της ίδρυσής της, έχει κερδίσει την αγάπη και την υποστήριξη των κατοίκων της Γένοβας και έχει ενσωματωθεί βαθιά στο κοινωνικό και πολιτιστικό ύφος της περιοχής. Αποτελεί ένα σύμβολο ενότητας και περηφάνιας για την πόλη.

Πέραν του ποδοσφαίρου, η Σαμπντόρια δραστηριοποιείται επίσης σε πολλά κοινωνικά προγράμματα και φιλανθρωπικές δράσεις στην περιοχή, ενισχύοντας τη σχέση της με την τοπική κοινότητα και την προσφορά της στην κοινωνία. Συνολικά, η παρουσία της στη Γένοβα είναι ένας σημαντικός παράγοντας που διαμορφώνει την ταυτότητα και την κουλτούρα της πόλης, κάνοντάς την ακόμα πιο ζωντανή και δυναμική.

Ο κόσμος της είναι πολυσύνθετος και πολυδιάστατος, αποτελούμενος από φίλους του ποδοσφαίρου από διαφορετικές ηλικίες, κοινωνικές τάξεις και πολιτισμικές προελεύσεις. Ανεξαρτήτως του πού κατάγονται ή τι δουλειά κάνουν, όταν φορούν τα χρώματα της Σαμπντόρια γίνονται μέλη μιας μεγάλης οικογένειας.

Προπονητές – Παγκόσμιοι πρωταθλητές

Πηγή: www.origo.hu

Το κοινό των δύο ομάδων τη φετινή σεζόν, είναι πως οι προπονητές τους ήταν μέλη της Εθνικής Ιταλίας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2006. Στον πάγκο της Τζένοα βρίσκεται ο Αλμπέρτο Τζιλαρντίνο, ενώ σε αυτόν της Σαμπντόρια ο Αντρέα Πίρλο.

Υπήρξε μια εποχή όπου ο Τζιλαρντίνο σκόραρε με τις ασίστ του Πίρλο. Τώρα βρίσκονται στην ίδια πόλη, αλλά σε δύο διαφορετικούς πάγκους, ο καθένας με την επιθυμία να αποδείξει ότι το ταλέντο του στο ποδόσφαιρο δεν περιορίζεται μόνο στον ρόλο του παίκτη.

Ήταν Ιούνιος του 2006 όταν με την συνεργασία Πίρλο – Τζιλαρντίνο, η Ιταλία άνοιγε το σκορ κόντρα στις ΗΠΑ για το δεύτερο παιχνίδι του των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006. Λίγες βδομάδες αργότερα, στις 9 Ιουλίου, η Ιταλία κατέκτησε το Μουντιάλ της Γερμανίας. Συνολικά, αγωνίστηκαν μαζί σε 165 παιχνίδια, με σημαντική κοινή παρουσία σε Μίλαν και Εθνική ομάδα, ενώ ο Πίρλο μοίρασε συνολικά 7 ασίστ στον Τζιλαρντίνο.

Επιπλέον, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ο Τζιλαρντίνο αγωνίστηκε στη Τζένοα, ως παίκτης. Συνολικά, μέτρησε 52 συμμετοχές, έχοντας σκοράρει 20 γκολ και μοιράζοντας 9 ασίστ.

Όσον αφορά την προπονητική τους καριέρα, το ξεκίνημα έγινε με πολύ διαφορετικό τρόπο. Μπορεί το 2018 να παρακολούθησαν μαζί το πρόγραμμα προπονητικής «Coverciano», όμως προπονητικά ο Τζιλαρντίνο ξεκίνησε από το μηδέν, ενώ ο Πίρλο από την κορυφή. Ο προπονητής της Τζένοα ξεκίνησε την καριέρα του από τη Serie D (Ρετζάτο, Προ Βερτσέλι, Σιένα) και στη συνέχεια στη Serie C (Σιένα), προτού αναλάβει την ομάδα νεών της Τζένοα στην Πριμαβέρα. Οι «Ροσομπλού» του έδωσαν την ευκαιρία να καθίσει στον πάγκο της πρώτης ομάδας στη Serie Β τον Δεκέμβρη το 2022 και αυτός την… άρπαξε από τα μαλλιά, διότι οδήγησε την ομάδα στην επιστροφή της στη Serie Α και φέτος την οδηγεί σε μια εύκολη παραμονή.

Από την άλλη, ο Πίρλο ξεκίνησε από το υψηλότερο δυνατό επίπεδο, τη Γιουβέντους. Στον πάγκο των «Μπιανκονέρι» παρέμεινε για μία σεζόν, κατακτώντας το Κύπελλο Ιταλίας και το Ιταλικό Σούπερ Καπ, όμως αυτά δεν ήταν αρκετά για να παραμείνει. Στη συνέχεια, πήρε μια αρκετά… περίεργη απόφαση και συνέχισε στο πρωτάθλημα της Τουρκίας, με την μικρομεσαία Καραγκιουμρούκ. Ο επαναπατρισμός δεν άργησε και από το καλοκαίρι βρίσκεται στον πάγκο της Σαμπντόρια.

Το θετικό είναι πως η ποδοσφαιρική γενιά της Ιταλίας που κατέκτησε το Μουντιάλ του 2006 συνεχίζει ενεργά την παρουσία της στο άθλημα, με πολλά μέλη εκείνης της ομάδας να έχουν γίνει προπονητές. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα του EURO 2004 δεν έχει αξιοποιηθεί το ίδιο ενεργά.

Η ιστορία του Πίρλο και του Τζιλαρντίνο, ως ποδοσφαιριστές, ήταν δεμένη κυρίως λόγω του μπλε της Εθνικής Ιταλίας. Στη Γένοβα, θα τους συνδέει μεν το μπλε της θάλασσας, όμως πλέον βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα.

Derby della Lanterna

Πηγή: www.laola1.at

Το «Derby della Lanterna» έχει μεγάλη σημασία για τους οπαδούς και των δύο ομάδων, καθώς πέρα από την αντιπαλότητα στον αγωνιστικό χώρο, υπάρχει και η επόμενη μέρα, όπου ο νικητής βγαίνει στην πόλη με… ψηλά το κεφάλι. Οι αναμετρήσεις τους είναι συνήθως εξαιρετικά αμφίρροπες και το ενδιαφέρον του κόσμου είναι πάντα πολύ υψηλό. Το πάθος, η τοπική αντιπαλότητα και η ένταση που συνοδεύουν το «Derby della Lanterna» το καθιστούν ένα από τα πιο ξεχωριστά γεγονότα στο ιταλικό ποδόσφαιρο.

Οι οπαδοί της Τζένοα υποστηρίζουν ότι, λόγω του ότι είναι η παλαιότερη ομάδα, ο σύλλογός τους εκπροσωπεί την πόλη, ενώ οι οπαδοί της Σαμπντόρια θεωρούν την ομάδα τους ως την πιο επιτυχημένη στην πρόσφατη ιστορία της Γένοβας. Παρά τις διαφορές τους, σπάνια υπάρχουν συμπλοκές, με τους φίλους των δύο ομάδων να προτιμούν πιο διασκεδαστικές οπαδικές μάχες.

Υπήρξε επίσης μια περίπτωση όπου, μετά τη νίκη της Τζένοα στο πρώτο ντέρμπι μετά από περισσότερο από μία δεκαετία το 1990, οι φίλοι της χάρισαν στους οπαδούς της Σαμπντόρια κάρτες Χριστουγέννων που απεικονίζουν τον παίκτη που σημείωσε το νικητήριο γκολ στον αγώνα.

Πηγή: www.insideworldsoccer.com/

Επιπλέον, οι οπαδοί της Τζένοα πήγαν την καζούρα σε άλλο επίπεδο όταν η Σαμπντόρια υποβιβάστηκε στη Serie B το 2011. Περίπου 30.000 (!) οπαδοί των «Ροσομπλού» συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της πόλης για να παρακολουθήσουν την… κηδεία των «Μπλουκερκιάτι», μεταφέροντας ένα φέρετρο διακοσμημένο με τα χρώματα της. Αυτή η κίνηση, σίγουρα έριξε αλάτι στις πληγές των οπαδών της Σαμπντόρια, οι οποίοι μόλις είχαν δει την ομάδα τους να υποβιβάζεται, μόλις μία σεζόν μετά την πρόκρισή τους στο Champions League.

Σε ό,τι αφορά τους αριθμούς, η Σαμπντόρια κυριαρχεί, μιας κι έχει κερδίσει 42 από τα 107 μεταξύ τους παιχνίδια, σε σύγκριση με τις 26 νίκες της Τζένοα. Για τους οπαδούς της Σαμπντόρια και της Τζένοα βέβαια, οι νίκες δεν είναι απλά αριθμοί. Για δύο ομάδες που συχνά καταλαμβάνουν μια θέση στη μέση του βαθμολογικού πίνακα και πολύ σπάνια διεκδικούν τίτλους, τα τοπικά ντέρμπι είναι συνήθως τα πιο σημαντικά ματς της σεζόν. Όσον αφορά τους οπαδούς, ελπίζουν να κερδίσουν ώστε να είναι στην πλευρά που θα κάνει την καζούρα και όχι σε αυτή που θα δεχθεί τα πειράγματα.

Το εξώφυλλο είναι δημιουργία του @__allaboutfootball

Μοιράσου το:

Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος

Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, όμως πλέον κατοικώ στη Θεσσαλονίκη. Έχω ολοκληρώσει τις σπουδές μου στη νομική και εργάζομαι ως ασκούμενος δικηγόρος. Παράλληλα βρίσκομαι στο Betmarket.gr και στην ραδιοφωνική εκπομπή «Football Factory» του City 106.1. Η δημοσιογραφία ήταν πάντα ο κρυφός μου πόθος και πλέον, μέσω του DREAM ON-line, έχω την ευκαιρία να μοιράζομαι τις σκέψεις και τις απόψεις μου.

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα