Αν ο αθλητισμός αντικατοπτρίζει τον πολιτισμό μας, έχουμε μεγάλο πρόβλημα…

Ο αθλητισμός μπορεί να μην προάγει πολιτισμό με τον τρόπο που το κάνει η λογοτεχνία, η μουσική, το θέατρο, η ζωγραφική κτλ., αλλά οπωσδήποτε αποτελεί κομμάτι του, αντικατοπτρίζοντας επακριβώς τη συγκεκριμένη κοινωνία στο πλαίσιο της οποίας ασκείται.

Και βέβαια όλοι αναγνωρίζουμε την αξία του αθλητισμού γενικά ή όλα αυτά που προσφέρει στον άνθρωπο, όταν τουλάχιστον έχει ερασιτεχνική μορφή. Ένα καλοσχηματισμένο σώμα, σίγουρα προσφέρει αυτοπεποίθηση. Επιπλέον, ο αθλητισμός είναι πέρα από κάθε αμφιβολία ένα σπουδαίο μέσο δημιουργικής αξιοποίησης ελεύθερου χρόνου, προσφέροντας αληθινή ψυχαγωγία και εκτόνωση, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει και στη διαμόρφωση της προσωπικότητας όσων αθλούνται. 

Ο αθλητικός τρόπος ζωής απαιτεί πειθαρχία, υπομονή, επιμονή και υπευθυνότητα και μαθαίνει στους ανθρώπους να αυτοσυγκεντρώνονται και να θέτουν υψηλούς στόχους κάνοντας τα πάντα για να τους πετύχουν. Τέλος, οι άνθρωποι μέσα από τον αθλητισμό κοινωνικοποιούνται. Μαθαίνουν τη δύναμη της ομάδας και της συνεργασίας αλλά και τον τρόπο να βρίσκονται σε μια διαδικασία συνεχούς αυτοβελτίωσης.

Ισχύει όμως τίποτα από όλα όσα προαναφέραμε στον χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού; Αν πάρουμε τα μάτια μας από τον χώρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού και ρίξουμε τη ματιά μας στον χώρο του πρωταθλητισμού, τι θα δούμε; Μόνο έναν χώρο γεμάτο από αξεπέραστα προβλήματα και παθογένειες. 

Ο χώρος αυτός, ως αντιπροσωπευτικό τμήμα της ευρύτερης κοινωνίας μας, αντικατοπτρίζει πλήρως, και μάλιστα ίσως και μεγεθυμένα, όλες της τις παθογένειες. Η βαθιά κρίση του υλικού ευδαιμονισμού, του κέρδους με κάθε κόστος και του άκρατου ανταγωνισμού, έχουν αφήσει το αποτύπωμα τους και στον χώρο του αθλητισμού με αποτέλεσμα όλα αυτά τα νοσηρά που παρακολουθούμε διαρκώς, όπως η εμπορευματοποίηση των ρεκόρ και των νικών, η φαρμακοδιέγερση (doping) και η διαφθορά των αθλητικών παραγόντων, η βία, ο χουλιγκανισμός και η πολιτική εκμετάλλευση.  

Όλοι μας έχουμε δει τις εικόνες οπαδών που χτυπιούνται μέχρι θανάτου, όλοι  έχουμε κοιτάξει με ειρωνικό τρόπο  τις ειδήσεις που αφορούν ξαφνικούς και ανεξήγητους θανάτους αθλητών και πρώην αθλητών που δεν έχουν καν  συμπληρώσει τα πενήντα τους χρόνια, όλοι γνωρίζουμε για ποιον λόγο μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες της χώρας αγοράζουν ομάδες ή μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες  καταβάλλουν τεράστια χρηματικά ποσά στους πρώτους των πρώτων (άραγε τι γίνεται μ’ αυτούς που θυσίασαν όλη τους τη ζωή για ένα ρεκόρ που ποτέ δεν κατάφεραν να κάνουν;).

Τεράστια, λοιπόν, η αξία του αθλητισμού γενικά  που πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του ανθρώπου, αλλά με όλα τα παραπάνω τι θα γίνει; Πόσο καιρό ακόμα θα τα αγνοούμε παριστάνοντας ότι αφορούν μια αμελητέα μειοψηφία;  Ελπίζω μόνο να μην τα έχουμε συνηθίσει.  Γιατί όταν δεν σε ενοχλεί το τέρας, είναι που έχεις αρχίσει να του μοιάζεις…

Ο Χρήστος Τσιαντούλας είναι μαθητής Γυμνασίου

Μοιράσου το:

Dreamonline

Dreamonline

Το ταξίδι του DREAM ON-line ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια, όταν ακόμα ήμασταν μαθητές λυκείου. Πολύ σύντομα, η ομάδα μας μεγάλωσε με νέα μέλη, με όνειρα και με όρεξη να σχολιάζουν την επικαιρότητα. Σύντομα καταφέραμε να προσεγγίσουμε νέους που έχουν ανάγκη από ενημέρωση και ψυχαγωγία. Παλέψαμε για να δημιουργήσουμε κάτι όμορφο, κάτι που θα περιέχει ένα κομμάτι από όλους μας. Και τα καταφέραμε. Καθημερινά, η ομάδα μας προσφέρει ενημέρωση και ψυχαγωγία μέσα από τα μάτια νέων από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Η στέγη μας είναι το dreamonline.gr, όπου συνυπάρχουν κατηγορίες ποικίλου ενδιαφέροντος, ενώ το κοινό μας ενημερώνεται καθημερινά και από τα Social Media. Η πορεία που ακολουθεί το site τα τελευταία χρόνια είναι σταθερά ανοδική, γεγονός που αποτυπώνεται αφενός στους αριθμούς προβολών των άρθρων στον ιστότοπο και τους ακολούθους στα Social Media και αφετέρου από τον αυξανόμενο αριθμό των μελών στην ομάδα μας. Πολύ σύντομα η ομάδα μας θα επεκταθεί στον χώρο των Podcast, ενώ υπάρχει ένα πλήρως εξοπλισμένο studio που θα αποτελέσει την «έδρα» μας για τα επόμενα χρόνια, όπου εκεί θα γίνονται συζητήσεις της λέσχης βιβλίου που δημιουργήσαμε (READ ON-line), το ερευνητικό κομμάτι του site, καθώς και οι συνεντεύξεις. Η ομάδα μας πιστεύει πως ένας καλύτερος κόσμος είναι πάντα εφικτός, και αυτόν τον κόσμο ονειρευόμαστε!

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα