Οπαδική βία στην Ελλάδα

Δεν πέρασαν πολλοί μήνες, από τότε που δολοφόνησαν τον 19χρονο Άλκη. Αυτή η πράξη συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία. Δυστυχώς δεν είναι το μόνο φαινόμενο της οπαδικής βίας που παρατηρείται στην Ελλάδα. Αυτό εμφανίζει μόνο αρνητικές συνέπειες, όχι μόνο στα θύματα αλλά και στους θύτες και όλη την κοινωνία. Συνεπώς, οφείλουμε να βρούμε έναν τρόπο αντιμετώπισης και ο καλύτερος τρόπος είναι να αναζητήσουμε τα αίτια του φαινομένου.

Ένας βασικός λόγος σχετίζεται με την ίδια την ανάγκη που ωθεί κάποιους να γίνουν οπαδοί μιας ομάδας. Διάφορα προβλήματα στην οικογενειακή και προσωπική ζωή, συναισθηματικές και υλικές στερήσεις, προσωπικές αποτυχίες, η ανεργία στρέφουν πολλούς νέους στη φανατικοί προσήλωση σε κάποια ομάδα, την οποία υποστηρίζουν με κάθε τρόπο. Έτσι, βρίσκουν κάποιο νόημα στη ζωή τους και αισθάνονται ότι έχουν κάποια αξία.

Σε αυτό συμβάλλει και ο γενικότερός ανταγωνιστικός χαρακτήρας της κοινωνίας μας σε όλα τα επίπεδα, ξεκινώντας από την ίδια την εκπαίδευση, που διακρίνει τους μαθητές σε «καλούς» και «κακούς» εστιάζοντας περισσότερο, στις επιδόσεις παρά στην ανθρωπιστική παιδεία. Στο παιχνίδι του ανταγωνισμού μπαίνουν και οι διοικήσεις των ομάδων, εμπορευματοποιώντας τον αθλητισμό. Στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τα κέρδη τους επιδιώκουν την νίκη, ακόμη και με αθέμιτα μέσα και συχνά χρησιμοποιούν τους οργανωμένους οπαδούς ως μέσο πίεσης και εκφοβισμού.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι τον πρώτο λόγο στην αντιμετώπιση αλλά και την πρόληψη της οπαδικής βίας έχει η πολιτεία. Αρχικά, πρέπει να τιμωρεί παραδειγματικά τους δράστες αλλά και αυτούς που τους ωθούν σε τέτοιες βίαιες ενέργειες. Οφείλει να υποχρεώσει τις οργανώσεις  των οπαδών και τις διοικήσεις των ομάδων να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις σε κάθε παρόμοιο φαινόμενο μέσα και έξω από τα γήπεδα. Ο σημαντικότερος τομέας όμως που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του φαινομένου είναι η εκπαίδευση και η πολιτεία πρέπει να στοχεύει τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων με ηθικές, πνευματικές και ψυχικές αρετές και κυρίως με σεβασμό στον άνθρωπο.

Είναι σαφές λοιπόν ότι η οπαδική βία είναι αποτέλεσμα μιας βαθύτερης παθογένειας της ελληνικής κοινωνίας και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την ισχυρή βούληση όλων των επίσημων φορέων και του καθένα μας ξεχωριστά.

*Ο Δημήτρης Καπούλας είναι μαθητής Γυμνασίου

Μοιράσου το:

Dreamonline

Dreamonline

Το ταξίδι του DREAM ON-line ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια, όταν ακόμα ήμασταν μαθητές λυκείου. Πολύ σύντομα, η ομάδα μας μεγάλωσε με νέα μέλη, με όνειρα και με όρεξη να σχολιάζουν την επικαιρότητα. Σύντομα καταφέραμε να προσεγγίσουμε νέους που έχουν ανάγκη από ενημέρωση και ψυχαγωγία. Παλέψαμε για να δημιουργήσουμε κάτι όμορφο, κάτι που θα περιέχει ένα κομμάτι από όλους μας. Και τα καταφέραμε. Καθημερινά, η ομάδα μας προσφέρει ενημέρωση και ψυχαγωγία μέσα από τα μάτια νέων από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Η στέγη μας είναι το dreamonline.gr, όπου συνυπάρχουν κατηγορίες ποικίλου ενδιαφέροντος, ενώ το κοινό μας ενημερώνεται καθημερινά και από τα Social Media. Η πορεία που ακολουθεί το site τα τελευταία χρόνια είναι σταθερά ανοδική, γεγονός που αποτυπώνεται αφενός στους αριθμούς προβολών των άρθρων στον ιστότοπο και τους ακολούθους στα Social Media και αφετέρου από τον αυξανόμενο αριθμό των μελών στην ομάδα μας. Πολύ σύντομα η ομάδα μας θα επεκταθεί στον χώρο των Podcast, ενώ υπάρχει ένα πλήρως εξοπλισμένο studio που θα αποτελέσει την «έδρα» μας για τα επόμενα χρόνια, όπου εκεί θα γίνονται συζητήσεις της λέσχης βιβλίου που δημιουργήσαμε (READ ON-line), το ερευνητικό κομμάτι του site, καθώς και οι συνεντεύξεις. Η ομάδα μας πιστεύει πως ένας καλύτερος κόσμος είναι πάντα εφικτός, και αυτόν τον κόσμο ονειρευόμαστε!

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα