Δεν πέρασαν πολλοί μήνες, από τότε που δολοφόνησαν τον 19χρονο Άλκη. Αυτή η πράξη συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία. Δυστυχώς δεν είναι το μόνο φαινόμενο της οπαδικής βίας που παρατηρείται στην Ελλάδα. Αυτό εμφανίζει μόνο αρνητικές συνέπειες, όχι μόνο στα θύματα αλλά και στους θύτες και όλη την κοινωνία. Συνεπώς, οφείλουμε να βρούμε έναν τρόπο αντιμετώπισης και ο καλύτερος τρόπος είναι να αναζητήσουμε τα αίτια του φαινομένου.
Ένας βασικός λόγος σχετίζεται με την ίδια την ανάγκη που ωθεί κάποιους να γίνουν οπαδοί μιας ομάδας. Διάφορα προβλήματα στην οικογενειακή και προσωπική ζωή, συναισθηματικές και υλικές στερήσεις, προσωπικές αποτυχίες, η ανεργία στρέφουν πολλούς νέους στη φανατικοί προσήλωση σε κάποια ομάδα, την οποία υποστηρίζουν με κάθε τρόπο. Έτσι, βρίσκουν κάποιο νόημα στη ζωή τους και αισθάνονται ότι έχουν κάποια αξία.
Σε αυτό συμβάλλει και ο γενικότερός ανταγωνιστικός χαρακτήρας της κοινωνίας μας σε όλα τα επίπεδα, ξεκινώντας από την ίδια την εκπαίδευση, που διακρίνει τους μαθητές σε «καλούς» και «κακούς» εστιάζοντας περισσότερο, στις επιδόσεις παρά στην ανθρωπιστική παιδεία. Στο παιχνίδι του ανταγωνισμού μπαίνουν και οι διοικήσεις των ομάδων, εμπορευματοποιώντας τον αθλητισμό. Στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τα κέρδη τους επιδιώκουν την νίκη, ακόμη και με αθέμιτα μέσα και συχνά χρησιμοποιούν τους οργανωμένους οπαδούς ως μέσο πίεσης και εκφοβισμού.
Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι τον πρώτο λόγο στην αντιμετώπιση αλλά και την πρόληψη της οπαδικής βίας έχει η πολιτεία. Αρχικά, πρέπει να τιμωρεί παραδειγματικά τους δράστες αλλά και αυτούς που τους ωθούν σε τέτοιες βίαιες ενέργειες. Οφείλει να υποχρεώσει τις οργανώσεις των οπαδών και τις διοικήσεις των ομάδων να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις σε κάθε παρόμοιο φαινόμενο μέσα και έξω από τα γήπεδα. Ο σημαντικότερος τομέας όμως που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του φαινομένου είναι η εκπαίδευση και η πολιτεία πρέπει να στοχεύει τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων με ηθικές, πνευματικές και ψυχικές αρετές και κυρίως με σεβασμό στον άνθρωπο.
Είναι σαφές λοιπόν ότι η οπαδική βία είναι αποτέλεσμα μιας βαθύτερης παθογένειας της ελληνικής κοινωνίας και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την ισχυρή βούληση όλων των επίσημων φορέων και του καθένα μας ξεχωριστά.
*Ο Δημήτρης Καπούλας είναι μαθητής Γυμνασίου