Γιατί το Κύπελλο Ελλάδος είναι και για τους… ρομαντικούς

Κύπελλο

Το 2021 ήταν η Αναγέννηση Καρδίτσας, το 2022 ο Απόλλωνας Παραλιμνίου, πέρυσι οι Αστέρας Καισαριανής και Αχαρναϊκός. Φέτος, η μεγάλη έκπληξη στο Κύπελλο Ελλάδος προέρχεται από τον νομό Πέλλας και ακούει στο όνομα «Απόλλων Κρύας Βρύσης». 

Παραδοσιακά, ο θεσμός του Κυπέλλου δίνει τη δυνατότητα σε ομάδες χαμηλότερων «ταχυτήτων» και κατηγοριών να κάνουν τη μεγάλη έκπληξη. Να δηλώσουν το δικό τους παρόν στο ποδοσφαιρικό στερέωμα και να αναμετρηθούν με τους «μεγάλους». Είδαμε πέρυσι στη Γερμανία τη Σααρμπρίκεν να αφήνει εκτός θεσμού τη Μπάγερν Μονάχου φτάνοντας στα ημιτελικά, έχουμε δει παλαιότερα στη Γαλλία ομάδες, όπως η Κεβιγί και η Λες Ερμπιέ να φτάνουν μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης. Στην Ελλάδα το φαινόμενο της έκπληξης δεν είναι σπάνιο, αλλά ούτε και συχνό. Συνήθως, όταν συμβαίνει είναι εντυπωσιακό. 

Με μια μικρή αναδρομή στην τρέχουσα χιλιετία, θα παρατηρήσουμε ομάδες να κάνουν τα δικά τους «μπαμ». Να έχουν τις δικές τους στιγμές δόξας. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την ιστορική πορεία του Αγερσανί από τη Νάξο, φτάνοντας μέχρι τους «16» της διοργάνωσης; Την επίσης υπέροχη πορεία του Ναυπακτιακού Αστέρα μέχρι τα προημιτελικά την ίδια σεζόν; Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θα θυμάστε και την επίσης αξιομνημόνευτη πορεία του Πατραϊκού και της Καστοριάς τη σεζόν 2003-04. Η ομάδα της Αχαΐας έφτασε και αυτή μέχρι τα προημιτελικά, ενώ οι «Γουναράδες» αποκλείστηκαν από τον Ολυμπιακό, πριν φτάσουν στον μεγάλο τελικό. 

Στα πιο πρόσφατα χρόνια, είχαμε την σπουδαία πορεία της Αναγέννησης Καρδίτσας μέχρι τους «8» του θεσμού, όπου και αποκλείστηκε από τον Παναθηναϊκό, τον Απόλλωνα Παραλιμνίου πρόπερσι να φτάνει στην ίδια φάση, μένοντας εκτός από τη Λαμία σε δυο θεαματικά παιχνίδια, αφήνοντας πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Αυτό άλλωστε προσφέρει το Κύπελλο. Συγκινήσεις σε ομάδες κωμοπόλεων ή μικρών χωριών, με μεροκαματιάρηδες να αναμετρούν τις δυνάμεις τους απέναντι σε καλοπληρωμένους επαγγελματίες. 

Πάμε τώρα στο θέμα μας. Το Κύπελλο Ελλάδος έχει ξεκινήσει, έχει ήδη τρεις γύρους πίσω του και αισίως φτάσαμε στον τέταρτο, όπου θα μπουν (και) οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ. Από την Γ’ Εθνική και τα ερασιτεχνικά, «ζωντανές» έχουν μείνει μόλις τέσσερις ομάδες. Η Νέα Ιωνία του πρώην παίκτη της ΑΕΚ, Βαγγέλη Πλατέλλα, ο ιστορικός Εθνικός Πειραιώς, η «έμπειρη» στις εθνικές κατηγορίες, Ζάκυνθος και τέλος ο περυσινός πρωταθλητής της ΕΠΣ Πέλλας, Απόλλωνας Κρύας Βρύσης. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να συγκρίνουμε «μεγέθη». Η Νέα Ιωνία είχε πέρυσι το μεγαλύτερο μπάτζετ στην ΕΠΣ Αθηνών και οι υπόλοιπες δύο ομάδες μάχονται για την άνοδο τους στην Β’ Εθνική (αρνούμαι τον αντιαισθητικό όρο «Σούπερ Λιγκ 2»). 

Η ιστορία του Απόλλων Κρύας Βρύσης

Η Κρύα Βρύση Πέλλας λοιπόν είναι μια κωμόπολη τριών χιλιάδων περίπου κατοίκων, σύμφωνα με την πρόσφατη απογραφή του 2023. Βρίσκεται στις παρυφές του Λουδία ποταμού και περιβάλλεται από τις αμέτρητες γεωργικές εκτάσεις που υπάρχουν στην περιοχή. Ως είναι φυσικό, η πλειονότητα των κατοίκων ασχολείται με τη γεωργία, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν επιλέξει να μετακινηθούν στις πιο «αστικές» περιοχές της Έδεσσας, της Νάουσας και των Γιαννιτσών.

Παρόλα αυτά, υπάρχει σπουδαία διάθεση για την αφοσίωση στο αθλητικό κομμάτι. Ο Απόλλωνας Κρύας Βρύσης μετράει κάτι παραπάνω από 64 χρόνια ζωής. Ιδρύθηκε το Πάσχα του 1960, έπειτα από συγχώνευση των δύο ομάδων που υπήρχαν τότε στην περιοχή. Του Ηρακλή και της Δόξας. 

Αυτή ήταν η αρχή ενός αέναου ταξιδιού μέσα στα τοπικά και τις χαμηλές εθνικές κατηγορίες που θα έρχονταν στο μέλλον. Εκείνη την εποχή, οι ΕΠΣ δεν ήταν κατανεμημένες σε νομούς. Έτσι εντάχθηκε στην Ερασιτεχνική Κατηγορία της Κεντρικής Μακεδονίας. Έξι μόλις χρόνια πήρε για να έρθει η πρώτη μεγάλη άνοδος. Το 1966, η ομάδα ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια, συμμετέχει στο ειδικό πρωτάθλημα ανόδου και προβιβάζεται στην ερασιτεχνική Γ’ Εθνική.

Η πρώτη φορά σε εθνική κατηγορία ήτο εντυπωσιακή. Ο Απόλλων τερματίζει στην έβδομη θέση με 48 βαθμούς, επίτευγμα που ωστόσο δυστυχώς πέρασε «στα ψιλά» μιας και η συγκεκριμένη κατηγορία καταργήθηκε εκείνη την σεζόν και όλες οι ομάδες επέστρεψαν στα τοπικά. Η υποχρεωτική «κάθοδος» ήταν προσωρινή. Τρία χρόνια μετά, ο Απόλλωνας βρίσκεται να αγωνίζεται στον τρίτο όμιλο της Β’ Εθνικής, έχοντας ανάμεσα του ομάδες όπως ο Ολυμπιακός Βόλου, η Καστοριά, ο Απόλλων Καλαμαριάς και ο ΑΟ Ξάνθης. 

Τα δυο πρώτα χρόνια ήταν τουλάχιστον εντυπωσιακά. Ο Απόλλων τερματίζει όγδοος και τις δυο χρονιές, πάνω από τη «μεγάλη» ομάδα του νομού, τον Εδεσσαϊκό, μέχρι που την τρίτη χρονιά τερματίζει στην 19η θέση, επιστρέφοντας πίσω στα τοπικά. Από τότε και μέχρι την δεκαετία του ’90, ο Απόλλων Κρύας Βρύσης βρισκόταν μεταξύ των τοπικών πρωταθλημάτων και της Δ’ Εθνικής. Το «breakthrough» στις επαγγελματικές κατηγορίες, έγινε το 1993.

Μέσα σε έναν πολύ απαιτητικό όμιλο της Δ’ Εθνικής, ο Απόλλων Κρύας Βρύσης τερματίζει στην πρώτη θέση, διαλύοντας τον ανταγωνισμό. Οι 81 βαθμοί που συγκέντρωσε αποτελούν μέχρι και σήμερα ρεκόρ της ομάδας στις εθνικές κατηγορίες, στέλνοντας την για πρώτη φορά στην ιστορία της στην επαγγελματική –πλέον- Γ’ Εθνική. 

Εκεί παρέμεινε και μέχρι το 2002, έχοντας μόνο μια παύση δυο ετών, όταν είχε επιστρέψει για λίγο στην Δ’ Εθνική. Μα εκεί, πάνω απ’ όλα, κέρδισε ένα ακόμη δικαίωμα. Να αγωνιστεί για πρώτη φορά στο Κύπελλο Ελλάδος. Την χρονιά λοιπόν που το Αγερσανί της Νάξου και ο Ναυπακτιακός Αστέρας πραγματοποιούσαν τα δικά τους «θαύματα», ο Απόλλων Κρύας Βρύσης ζούσε το δικό του όνειρο.

Οι εξαιρετικές του πορείες στα «αλώνια» της Γ’ Εθνικής, τον έφεραν στον έβδομο όμιλο του Κυπέλλου, αντιμετωπίζοντας τους «γείτονες» Εδεσσαϊκό και Νάουσα, την Σκόντα Ξάνθης, τον ΠΑΣ Γιάννενα και τον… Ολυμπιακό. Ναι, τον σπουδαίο Ολυμπιακό των Τζιοβάνι, Σίνισα Γκόγκιτς, Στέλιο Γιαννακόπουλο, Πίτερ Οφορίκουε, Αλέκο Αλεξανδρή και πολλών ακόμη σπουδαίων ποδοσφαιριστών. 

Στο «Ιωάννης Τσερκεζίδης», το ιστορικό δημοτικό στάδιο της περιοχής, φιλοξενήθηκαν σπουδαίες ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο ΠΑΣ Γιάννενα έφυγε νικητής από την Πέλλα με 3-0, ενώ ηττημένη έφυγε από εκεί η Σκόντα Ξάνθης, με τον Απόλλωνα να παίρνει μια ιστορική νίκη με 2-1.

Παράλληλα, αξιοσημείωτες ήταν και οι εμφανίσεις του «Πρίγκιπα» εκτός έδρας. Ο Φ.Α.Σ. Νάουσας «έφτυσε» κυριολεκτικά αίμα για να κάμψει την αντίσταση του συλλόγου, κερδίζοντας με το ισχνό 1-0, ενώ το ίδιο συνέβη και με τον Εδεσσαϊκό, ο οποίος πέρασε το εμπόδιο των «Ροσονέρι» με 2-1. Το σπουδαιότερο παιχνίδι όμως ήταν αυτό με τον Ολυμπιακό στο, άδειο λόγω τιμωρίας, ΟΑΚΑ. Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν με 2-0, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε την ομάδα της Κρύας Βρύσης «να τα βάλει» με παίκτες, όπως ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, ο Ζλάτκο Ζάχοβιτς, ο Δημήτρης Μαυρογενίδης κ.ο.κ. 

Δυο χρόνια αργότερα από αυτά τα πέντε ιστορικά παιχνίδια, ξεκίνησε η αρχή του –παρ’ ολίγον- τέλους για τον «Πρίγκιπα του Κάμπου». Η σεζόν 2001-02 είναι η τελευταία του συλλόγου σε επαγγελματική κατηγορία μέχρι και σήμερα, όπου και τερματίζει τελευταίος στον πρώτο όμιλο της Γ’ Εθνικής με μόλις 14 βαθμούς. Υποβιβάζεται στη Δ’ Εθνική, από όπου και θα «κατρακυλήσει» ξανά πίσω στα τοπικά της Πέλλας. Θα επιστρέψει στην τέταρτη κατηγορία το 2005, μόνο για να υποβιβαστεί εκ νέου το 2009 και από εκεί και έπειτα ξεκινάει η «μάχη» με τα τοπικά. Δύο χρόνια αργότερα, ο Απόλλων θα βρεθεί αντιμέτωπος με το «φάντασμα» της εξαφάνισης.  

Η αγάπη των παραγόντων και της κωμόπολης, θα οδηγήσουν την ομάδα σε συγχώνευση – απορρόφηση της Ακαδημίας Κρύας Βρύσης και θα την διατηρήσουν στο Α’ Τοπικό. Το 2015, οι κόποι θα αποδώσουν «καρπούς» με την ομάδα να αγωνίζεται στην ερασιτεχνική Γ’ Εθνική, σε έναν όμιλο όπου βρίσκονται –μεταξύ άλλων- ομάδες όπως ο Άρης, η Καβάλα και η Δόξα Δράμας. Παρά τις αξιοπρεπέστατες εμφανίσεις, ο υποβιβασμός οκτώ ομάδων από κάθε όμιλο, κάνει την παραμονή ακατόρθωτη. Τερματίζει στην 13η θέση, επιστρέφοντας έτσι στα τοπικά, ενώ το 2018 θα οδηγηθεί σε αδρανοποίηση, παύοντας προσωρινά τη λειτουργία του. 

Η νέα προσπάθεια, ξεκίνησε το 2020, την περίοδο της πανδημίας. Για πρώτη φορά, ο Απόλλωνας βρίσκεται στο Β’ Τοπικό. Ωστόσο, μέσα από όλες τις αντιξοότητες και τη «φθορά» των τοπικών πρωταθλημάτων, βρίσκει και πάλι τον τρόπο να λάμψει. Τον Μάιο που μας πέρασε, στέφεται πρωταθλητής Πέλλας για όγδοη φορά στην ιστορία του, τερματίζει πρώτος στο ειδικό πρωτάθλημα της ΕΠΣ και κερδίζει επάξια την επιστροφή του στη Γ’ Εθνική. Εκτός από το πρωτάθλημα, κατακτάει και το Κύπελλο της ΕΠΣ Πέλλας, δίνοντας στην ομάδα της Κρύας Βρύσης το δικαίωμα να αγωνιστεί στο Κύπελλο Ελλάδος. 

Κύπελλο Ελλάδος 2024/25

Μοιραία φτάνουμε στον ονειρικό – για την ομάδα- Σεπτέμβρη. Για τον πρώτο γύρο, ο Απόλλων Κρύας Βρύσης επικρατεί με 3-1 του Εορδαϊκού. Ακολουθεί η εμφατική νίκη με 5-1 απέναντι στην Κυπελλούχο της ΕΠΣ Καστοριάς, Αστραπή Μεσοποταμίας.

Ο τρίτος γύρος φέρνει την Νίκη Βόλου από την Β΄ Εθνική να αγωνιστεί στο «αφιλόξενο» γήπεδο της Κρύας Βρύσης. Ο Στάθης Καράμπελας ανοίγει με απευθείας εκτέλεση φάουλ το σκορ στο 19ο λεπτό, ενώ ο Χρήστος Τσερίκου διπλασιάζει τα τέρματα για τον «Πρίγκιπα», ρίχνοντας την ιστορική ομάδα του Βόλου στα «σχοινιά». Ο Τζιώρας, το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει σε 2-1, ένα τέταρτο πριν την λήξη του αγώνα, ωστόσο η ομάδα του Δημήτρη Βόταρη κράτησε το υπέρ της σκορ, παίρνοντας μια μεγαλειώδη πρόκριση. 

Το ταξίδι μοιάζει ονειρικό. Ο Απόλλων Κρύας Βρύσης έχει φτάσει στις 28 καλύτερες ομάδες του Κυπέλλου και ετοιμάζεται για τις ιστορικές συναντήσεις με τους «μεγάλους». Όλα αυτά, έχοντας φυσικά ένα άξια στελεχωμένο δυναμικό, με ποιοτικές προσθήκες ποδοσφαιριστών από την Κρύα Βρύση και των γύρω περιοχών.

Παράλληλα και εκτός των τεσσάρων γραμμών, οι άνθρωποι που «τρέχουν» την ομάδα, έχουν δείξει τεράστια αφοσίωση όλα αυτά τα χρόνια. Ο κύριος Αμιτζόγλου Λύσανδρος, δημοσιογράφος και Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του συλλόγου ήταν και αυτός που συνέβαλε τα μέγιστα για την παροχή όλων των πληροφοριών και τον ευχαριστούμε θερμά για την επικοινωνία μας. 

Μετά την κλήρωση της 17ης Σεπτεμβρίου, ο Απόλλων Κρύας Βρύσης θα υποδεχτεί μια ομάδα της Σούπερ Λιγκ στο γήπεδο της Κρύας Βρύσης. Ο «Πρίγκιπας του Κάμπου» θα υποδεχτεί τον ΝΠΣ Βόλου, ο οποίος έδειξε στον πρόσφατο αγώνα πρωταθλήματος απέναντι στην ΑΕΚ, ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά δουλεμένη ομάδα. Παίκτες με σπουδαία καριέρα στα ελληνικά γήπεδα, όπως ο Λούκας Βιγιαφάνιεζ, ο Ντάνιελ Σούντγκρεν και ο Πέδρο Κόντε, θα ταξιδέψουν στην Κρύα Βρύση, με την ευχή όλων να πέσουν «θύματα» μιας ακόμη σπουδαίας έκπληξης. 

Μοιράσου το:

Φάνης Αγριτέλλης

Φάνης Αγριτέλλης

Γεννημένος το 1999 στην εξωτική Μυτιλήνη, η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο ήταν μονόδρομος στην προεφηβική ηλικία. Αφού το όνειρο εντός των τεσσάρων γραμμών τελείωσε νωρίς, αποφάσισα να ασχοληθώ με τη δημοσιογραφία, κάπου στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Η σταδιοδρομία καλά κρατεί και το DREAM ON-line είναι ένας ακόμη -περήφανος για μένα- σταθμός.

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα