Mystic Van Rouge: «Το Drag είναι η τέχνη που εμπεριέχει όλες τις άλλες»

Δεν θα μπορούσαμε να κλείσουμε καλύτερα το μεγάλο αφιέρωμα του DREAM ON-line στο Thessaloniki Europride 2024, με κεντρικό μας Πρόσωπο την Mystic Van Rouge!

Με την Mystic γνωριζόμαστε καιρό, παρακολουθούμε την πορεία της και όταν σκεφτόμασταν το κεντρικό πρόσωπο του αφιερώματος, ήταν η πρώτη μας και ομόφωνη επιλογή. Είναι Drag Queen εδώ και 12 χρόνια, ποιήτρια, αλλά και παρουσιάστρια του Rainbow Mermaids, του Podcast που ήρθε να κάνει τις ζωές μας πολύχρωμες. Πάνω όμως απ’ όλα, είναι μια φίλη που χαιρόμαστε να έχουμε μαζί της πολλές όμορφες στιγμές.

Η συνέντευξη της Mystic Van Rouge έχει και μια άλλη ξεχωριστή σημασία για εμάς: είναι η πρώτη μας συνέντευξη στο στούντιο του DREAM ON-line. Αφού κάνατε «κλικ» σε αυτό το κείμενο, κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας και μην αρκεστείτε στα γραπτά αποσπάσματα. Καθίστε, χαλαρώστε και δείτε το βίντεο της συνέντευξης, μιας συζήτησης-ωδή στην ορατότητα!

Ακολουθούν αποσπάσματα από την συνέντευξη. Για να την δείτε ολόκληρη μπείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

«Ας πάψουμε να σεξουαλικοποιούμε τον όρο Drag»

-Θα ξεκινήσω από τα Drag Show, πώς θα εξηγούσες τι είναι το Drag στον κόσμο που δεν γνωρίζει;

-Αν και μου κάνουν συνέχεια αυτήν την ερώτηση χαίρομαι να την απαντάω, γιατί δεν θεωρώ δεδομένο ότι ένας άνθρωπος εκεί έξω ξέρει τι είναι Drag Queen και θα το λέω μέχρι να γίνει αυτό καθαρό στο μυαλό των ανθρώπων.

Drag Queen λοιπόν είναι μια καλλιτεχνική ιδιότητα που δεν έχει να κάνει με την σεξουαλική ταυτότητα, κατά βάση Drag Queens είναι gay άτομα, αλλά επειδή είναι η πλειοψηφία δεν σημαίνει κι ότι είναι ο κανόνας. Ας πάψουμε λοιπόν να σεξουαλικοποιούμε τον όρο Drag.

Στα πρακτικά τώρα, μια Drag Queen είναι ένα άτομο το οποίο ντύνεται και βάφεται υπερβολικά, έχει ένα πολύ εξωστρεφές προφίλ, κάνει χορό, παίζει θέατρο, φτιάχνει ρούχα, είναι ουσιαστικά μια τέχνη που περιέχει όλες τις άλλες τέχνες.

 

-Ποια ήταν η πρώτη σου επαφή με το Drag Show και πότε αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτό;

– Ξεκίνησα το Drag Show πριν από 12 χρόνια, τότε που στην Ελλάδα και στην Θεσσαλονίκη ήταν περιορισμένο. Υπήρχαν ιστορικές μορφές στην πόλη όπως ο Ηρακλής Δούκας, αλλά γενικά εγώ Drag Queen είδα μια φορά σε ένα Gay Bar. Όταν την είδα να κυκλοφορεί στο μαγαζί είπα “ενδιαφέρον, ας το δοκιμάσω”. Η πρώτη μου απόπειρα ήταν καρικατούρα, θα γελάσεις! Ήμουν καρναβάλι, αλλά μαγεύτηκα! Πάω στο μαγαζί σαν πελάτης και τους άρεσα, έτσι ξεκίνησα. Ό,τι έβλεπα από αυτά που έκαναν τα κορίτσια στην Αμερική το έκανα. Με είδε ένας υπέροχος σερβιτόρος εκεί, ο Γιάννης, και μου λέει “Εσύ λες Τσανακλίδου στις 03:00 μέσα σε Club; Είσαι μυστήριο, θα σε πω Mystic”. Κάπως έτσι βγήκε το όνομα μου και απέκτησα…νονό!

-Θα σε πάω και στο κομμάτι του ρατσισμού. Έχεις βρεθεί αντιμέτωπη με ρατσιστικές συμπεριφορές; Έχεις φοβηθεί ποτέ;

-Ήμουν ένα άτομο που ποτέ δεν έκρυψα ότι είμαι Gay και ότι είμαι Drag Queen, αλλά δεν το διαλαλούσα. Όσοι το κάνουν καλά κάνουν, εγώ απλά θεωρώ ότι όταν είμαι καλά με τον εαυτό μου, δεν χρειάζεται  να το κάνω αυτό. Όποιος όμως ρώτησε και ενδιαφέρθηκε έμαθε τα πάντα. Το safe zone το χτίζω, είμαι οχυρωμένη, σήμερα ήρθα με ταξί εδώ, δεν το σκέφτηκα δεύτερη φορά αν και το σκέφτηκα. Αυτό που έχω βιώσει είναι ότι έχω δει ματιές, έχω ακούσει σχόλια αλλά σπάνια, ήμουν τυχερή. Το πιο ακραίο που μου έχει συμβεί ήταν στο Pride όπου ήμουν πάνω στο άρμα και μας ενημέρωσαν ότι πρέπει να προφυλαχτούμε όταν το άρμα θα περνάει από την Αριστοτέλους, γιατί κάποια νέα παιδιά πετούσαν πέτρες. Εκεί τα χρειάστηκα, φοβήθηκα. Αυτά συμβαίνουν εκεί έξω και δεν είναι στη σφαίρα της φαντασίας μας.

«Μου αρέσει το μυστήριο που πρεσβεύει το όνομα μου»

– Δεν είσαι ένα πρόσωπο που αποκαλύπτει την πραγματική του ταυτότητα, δεν εμφανίζεσαι undrag;

– Μέχρι στιγμής όχι και αυτό το κάνω επίτηδες γιατί μου αρέσει αυτό που πρεσβεύει το όνομα μου, το μυστήριο, μ’ αρέσει γύρω από το όνομα μου να επικρατεί ένας μύθος! (γελάμε).

Mystic Van Rouge
Φωτ: Βασίλης Ιατρούδης / dreamonline.gr – η Mystic Van Rouge στο Thessaloniki Pride 2023

– Ακούω στην πόλη να λένε μερικοί “Γιατί κάνουνε Pride Parade αφού πλέον έχουν κατοχυρωθεί τα δικαιώματα τους νομοθετικά;”

– Μπορώ να σου απαντήσω πολύ εύκολα, δείτε το περιστατικό που έγινε στην Αριστοτέλους πριν λίγους μήνες, που έγινε μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου… υπάρχει ακόμα μεγάλος δρόμος, οι τρανς γυναίκες έμειναν εκτός, ενώ δεν μπορούν τα ΛΟΑΤΚΙ ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά μέσω παρένθετης μητέρας.

«Αυτό που θέλει ο φασισμός είναι να μας κάνει να φοβηθούμε, αν τα καταφέρει, κέρδισε»

-Θα σε ρωτήσω πώς ένιωσες σε δύο στιγμές: η μία είναι όταν έμαθες ότι ψηφίστηκε το νομοσχέδιο της ισότητας στον γάμο και η άλλη όταν έμαθες ότι ένας όχλος ατόμων επιτέθηκε σε δύο queer άτομα στην Αριστοτέλους.

– Περίμενα με κομμένη την ανάσα την ψήφιση του νομοσχεδίου, αν και ήμουν σίγουρη ότι θα ψηφιστεί, αλλά δεν ήξερα την χαρά που θα με γεμίσει. Την επόμενη μέρα βγήκα έξω και ένιωθα ότι περπατούσα με άλλο αέρα, ότι εγώ έχω πλέον το ίδιο δικαίωμα με εσένα! Ήταν ένα συναίσθημα που δεν θα ξεχάσω ποτέ.

Πάμε τώρα και στο άλλο, την επίθεση την έμαθα άμεσα, γιατί θυμάμαι ότι δουλεύαμε και το έμαθα, ένιωσα κατευθείαν φόβο, τρόμαξα αλλά δεν με έκανε να μην θέλω να ξαναβγώ έξω, την επόμενη εβδομάδα πήγα στο Φεστιβάλ full in drag γιατί αυτό που θέλει ο φασισμός είναι να μας κάνει να φοβηθούμε, αν τα καταφέρει κέρδισε. Την επόμενη μέρα ήμασταν όλ@ εκεί και συσπειρωθήκαμε σε λιγότερο από 12 ώρες. Γι’ αυτό υπάρχει ακόμα ανάγκη για το Pride.

– Να πάμε και στην ποίηση, γιατί γράφεις και ποιήματα.

– Η ποίηση υπήρχε πάντοτε στη ζωή μου, έγραψα το πρώτο μου ποίημα όταν ήμουν 7 ετών, και μετά αυτό συνέχισε σε όλη μου την ζωή. Στα 20κάτι έστειλα τα ποιήματα μου σε δύο εκδοτικές, και με δέχτηκε η “Οδός Πανός” του Γιώργου Χρονά. Ο Χρονάς έχει δώσει χώρο σε νέους ποιητές και ήταν για μένα ένα τέλειο δώρο να ξεκινήσω από εκεί. Γράφω ακόμα ποιήματα, ίσως κάποια στιγμή τα εκδώσω ως Mystic!

Rainbow Mermaids – Mystic Van Rouge και Katina Bella

“Όταν το ξεκινήσαμε, δεν μας πίστευε κανείς”

– Πες μας και λίγα λόγια για το Talk of the Town, το vidcast, “Rainbow Mermaids”!

– Ξεκίνησε από μια ιδέα μου, κι από την αρχή ήξερα ότι θα ήθελα δίπλα μου την Katina Bella, ήθελα την τρέλα της, είμαστε ντουέτο σε όλα. Έχουμε υπέροχους συνεργάτες, την Ελένη στην κάμερα, τον Γιάννη στα Social Media, τον Παύλο στα γραφιστικά και τον Κωνσταντίνο στον ήχο. Είναι μια ομαδική δουλειά που περνάμε υπέροχα.

Όταν το ξεκινήσαμε, δεν μας πίστευε κανείς. Δεν είχαμε εμπειρία αλλά αν δεν ήταν καλό θα το σταματούσα. Έχουμε αυτούς τους υπέροχους καλεσμένους, που προσέχουμε πολύ ποιούς επιλέγουμε, γιατί θέλω εγώ να νιώθω ότι το άτομο που κάθεται δίπλα μου δεν έχει προσβάλλει έστω δημόσια, κάτι πολύ δύσκολο. Στοχεύουμε στην ορατότητα. Είναι σημαντικό που παίζουν αποσπάσματα μας στην τηλεόραση.

– Ποια θα είναι η δική σου παρουσία στο Europride; 

– Ο ρόλος μου αυτήν τη χρονιά θα είναι την Παρασκευή solo και το Σάββατο (σήμερα) θα σας έχουμε μια έκπληξη με την Katina που θα συζητηθεί!

-Με την Katina πότε γνωριστήκατε;

– Με την Katina Bella γνωριζόμαστε 25 χρόνια, ήμασταν συμμαθητές. Δεν συμπαθιόμασταν, αλλά μετά αρχίσαμε στο γυμνάσιο να κάνουμε παρέα μέχρι που κολλήσαμε. Εγώ είμαι η Drag Mother της, και την βοήθησα με την καρδιά μου, την γέννησα και της την έδωσα να την κάνει ό,τι θέλει! Η Katina είναι πέντε χρόνια στην Drag σκηνή και έχει άστρο!

Φωτ: Γιώργος Μιχαηλίδης / dreamonline.gr

– Τι θα ήθελες να πεις σε όσ@ θα διαβάσουν την συνέντευξη μας;

– Θέλω να πω να αγαπάτε τον εαυτό σας, όσοι εκεί έξω μας βλέπετε και νιώθετε κάπως σας καταλαβαίνουμε, είμαστε εδώ και βάζουμε ασπίδα για εσάς. Στους υπόλοιπους που βρίζουν, κρίνουν, πετάνε πέτρες και χτυπάνε ένα πράγμα θα πω: μόρφωση, καλλιέργεια και πάνω απ’ όλα, καλή καρδιά να έχετε. Ειρήνη, κανείς δεν ήρθε να κλέψει κάτι από εσάς, ούτε εμείς, ούτε εσείς. Ας συνυπάρχουμε αρμονικά

Συνέντευξη: Βαγγέλης Λαζαρίδης

Μοιράσου το:

Βαγγέλης Λαζαρίδης

Βαγγέλης Λαζαρίδης

Μεγάλωσα στην Νέα Μηχανιώνα της Θεσσαλονίκης και κατοικώ στην Καλαμαριά. Είμαι απόφοιτος της Νομικής, ενώ ταυτόχρονα ασχολούμαι με την ερευνητική δημοσιογραφία. Στον ελεύθερο μου χρόνο, διαβάζω βιβλία (τα οποία κατά καιρούς ανεβάζουμε στο READ ON-line), ακούω μουσική στο πικάπ και μου αρέσει να συζητώ για την κοινωνία και την πολιτική με φίλους και γνωστούς. Το DREAM ON-line αποτελεί ένα πρότζεκτ το οποίο με πολύ κόπο και με συλλογική προσπάθεια έφτασε εδώ που είναι σήμερα, προσωπικά, θεωρείται ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. «Βρες της γης τα θαύματα σε αυτά που λαχταράς» λέει ένα τραγούδι, και ίσως αυτή είναι η χρυσή συνταγή για τα πάντα.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα