Το στοίχημα των Ευρωεκλογών

Οι Ευρωεκλογές στην Ελλάδα αποτελούν μία σημαντική διαδικασία όπου οι πολίτες εκλέγουν τους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η τελευταία διεξήχθη το 2019, με τη συμμετοχή πολλών πολιτικών κομμάτων και κινημάτων. Οι προηγούμενες εκλογές επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την ελληνική πολιτική σκηνή, με τα κόμματα να διεκδικούν έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βάσει των απόψεων και των προτεραιοτήτων τους.

Επηρέασαν την πολιτική σκηνή καθώς το αποτέλεσμα τους δείχνει την γενική άποψη που έχουν οι πολίτες ως προς την υπάρχουσα κυβέρνηση.Έτσι έγινε και το 2019 όπου είχαμε τις Ευρωεκλογές τον Μάιο και τις Βουλευτικές εκλογές τον Ιούλιο, στις οποίες νικήτρια δύναμη ήταν αυτή της Νέας Δημοκρατίας, με τον λαό να εκφράζει τη δυσαρέσκειά απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Παρουσιάστηκε λοιπόν η ανάγκη αλλαγής πολιτικού σκηνικού, ύστερα από πέντε δύσκολα χρόνια, οικονομικά και κοινωνικά για τη χώρα, καθώς υπήρχαν πολλές συγκρούσεις με την Ευρώπη και τους Θεσμούς, δημιουργώντας ένα διαρκές κλίμα αστάθειας.

Σε αυτές τις Ευρωεκλογές, παρόλο που δεν έχουμε άλλη εκλογική αναμέτρηση κοντά, η αντιπολίτευση προσπαθεί να δημιουργήσει μια συνθήκη στην οποία, όποια εκλογική μείωση του κυβερνώντος κόμματος και αύξηση των δικών της ποσοστών, θα σημαίνει και λόγος κυβερνητικής αμφιβολίας. Από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται σίγουρος για την εκλογική νίκη του κόμματος του, παρά τον μεγάλο αριθμό σκανδάλων και “τρυπών” που εμφανίστηκαν από το 2019 μέχρι και τώρα, αναφέροντας ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και σιγουριά στο εξωτερικό, καθώς τα γεγονότα που υπάρχουν στη “γειτονιά” μας είναι πολλά, και μια ενδεχόμενη αστάθεια θα δημιουργούσε μεγαλύτερα προβλήματα.

Αν και όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πρώτο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το τελικό αποτέλεσμα,  καθώς οι ίδιες δημοσκοπήσεις ήταν αυτές που έδειχναν στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2023 μικρή διαφορά ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην πραγματικότητα η διαφορά ήταν πάνω 20%, γεγονός που δημιούργησε ένα κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης προς τις εταιρίες δημοσκοπήσεων.

Συνολικά όμως , οι Ευρωεκλογές αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της δημοκρατικής διαδικασίας της Ελλάδας και παρέχουν στους πολίτες την ευκαιρία να επηρεάσουν την ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα μέσω της ψήφου τους.

Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν 21 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2024 από τους συνολικά 720 θα εκλεγούν σε όλη την Ευρώπη, όσους και στις εκλογές του 2019. Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή. Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται ψηφοφορία με σταυρό, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψηφίους.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Μπορούν να τοποθετηθούν έως τέσσερις σταυροί προτίμησης και εκλέγονται οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, εφόσον το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες. Δικαίωμα ψήφου έχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες που έχουν κλείσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και πλέον μπορούν να ψηφίσουν από όπου βρίσκονται εντός ή εκτός Ελλάδος μέσω της επιστολικής ψήφου, μέτρο που η Ευρώπη το χρησιμοποιούσε χρόνια τώρα, αλλά στην Ελλάδα υπήρχε και υπάρχει πάντα η αμφιβολία της ακεραιότητας της ψήφου αυτής, καθώς η αντιπολίτευση αναφέρει ότι εύκολα μπορεί η ψήφος να παραποιηθεί υπέρ του κυβερνώντος κόμματος. Για αυτό τον λόγο, η συζήτηση περί επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές έχει προς το παρόν παγώσει.

Η διαδικασία των Ευρωεκλογών στην Ελλάδα, μοιάζει λίγο με αυτή των βουλευτικών εκλογών και περιλαμβάνει τις εξής βασικές φάσεις: Η κυβέρνηση ανακοινώνει την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το ευρωπαϊκό χρονοδιάγραμμα. Ύστερα, τα πολιτικά κόμματα και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι καταθέτουν τις υποψηφιότητές τους στην αρμόδια εκλογική αρχή. Έπειτα, τα κόμματα και οι υποψήφιοι πραγματοποιούν εκλογική εκστρατεία προκειμένου να προωθήσουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους στους ψηφοφόρους.

Οι εκλογές διεξάγονται κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, κατά την οποία οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι επιλέγουν τους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μετά το κλείσιμο των κάλπεων, ακολουθεί η μέτρηση των ψήφων και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, με την κατανομή των εδρών στα κόμματα σύμφωνα με τον νόμο εκλογικής αναλογικότητας.

Ευρωεκλογών
Πηγή: neakriti

Οι τελευταίες ευρωεκλογές έγιναν τον Μάιο του 2019, όπου με το σύστημα της απλής αναλογικής και τη διαδικασία του σταυρού προτίμησης, η Νέα Δημοκρατία βγήκε πρώτη και εξέλεξε 8 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεύτερος και εξέλεξε 6 βουλευτές και το ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Χρυσή Aυγή εξέλεξαν από 2 βουλευτές με την έκπληξη να κάνει το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου με την Ελληνική Λύση που εξέλεξε έναν βουλευτή. Η συμμετοχή των εκλογέων έφτασε στο 59%.

Γενικότερα το θέμα της αποχής είναι ένα σημαντικό ζήτημα και η κάθε κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει ενέργειες ώστε να μπορέσει να μειώσει το ποσοστό αυτής. Μια λύση είναι η επιστολική ψήφος, καθώς πολλοί πολίτες διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν γιατί εργάζονται, μακριά από τον τόπο που ψηφίζουν και για αυτό επιλέγουν την αποχή. Με το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου, αυτό μπορεί να εξαλειφθεί και να μην υπάρχει η δικαιολογία της αδυναμίας άφιξης στο εκλογικό τμήμα που ανήκουν.

Ένα άλλο μέτρο που πάρθηκε για τον σκοπό αυτό ήταν να πραγματοποιηθούν πολλές εκλογές ταυτόχρονα. Πιο συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2019 που είχαμε τις Ευρωεκλογές, είχαμε ταυτόχρονα και τον πρώτο γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών με στόχο να αυξηθεί η συμμετοχή και στις δύο εκλογικές διαδικασίες.

Για τους περισσότερους ίσως, αυτές οι Ευρωεκλογές δεν θα θεωρηθούν σημαντικές και ενδέχεται η αποχή να είναι υψηλή εκ νέου, καθώς το πολιτικό μας σύστημα δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει την υποχρέωση στους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν, μην έχοντας αναδείξει όσο θα έπρεπε τη σημαντικότητα αυτών των εκλογών. Οι μεν κυβερνώντες δείχνουν μια σιγουριά για επανάληψη της εκλογικής επιτυχίας, την ώρα που η αντιπολίτευση η οποία κάνει τα πάντα ώστε να δημιουργήσει ένα κλίμα αμφιβολίας ως προς τις πολιτικές της κυβέρνησης, προκειμένου να μειώσει όσο γίνεται την ψαλίδα.

 

Μοιράσου το:

Γιώργος Μηλιάς

Γιώργος Μηλιάς

Το φοιτητικό μου ταξίδι ξεκινά στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου και συνέχισα επιλέγοντας ως μεταπτυχιακό την Πολιτική Ανάλυση. Αυτομάτως η πολιτική και η επικαιρότητα γενικότερα ήταν κάτι που με απασχόλησε, καθώς είναι και το αντικείμενο μου, συνδυάζοντας τον γραπτό λόγο και τη συγγραφή άρθρων ώστε να ξεκινήσω το επαγγελματικό μου ταξίδι ως Πολιτικός Αναλυτής. Τα ενδιαφέροντα μου όμως δεν είναι μόνο η πολιτική, αλλά και η έρευνα, τα podcasts, η τεχνολογία, τα ταξίδια και το φαγητό. Στο DREAM ON-line μου δίνεται η δυνατότητα να εκφράσω τις απόψεις μου για την πολιτική κατάσταση της χώρας μας και να συνεργαστώ με άλλα άτομα της ηλικίας μου που έχουν τις ίδιες ανησυχίες με μένα.

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα