Όλοι οι καλοί χωράνε

Όλοι οι καλοί χωράνε, και τι εννοούμε με αυτό; Όπως βλέπουμε καθημερινά, τα κόμματα που θα κατέβουν (46 στο σύνολο τους!!) ανακοινώνουν τους υποψήφιους τους για το Ευρωκοινοβούλιο.

Από τη μια ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει τον Γιώργο Αυτιά και την Ελεονώρα Μελέτη. Από την άλλη ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακοινώνει τον “μπλε” ευρωβουλευτή Θοδωρή Ζαγοράκη ως “πράσινο”. Τέλος, ο Στέφανος Κασσελάκης… κάνει εκλογές ώστε να δημιουργηθεί το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, “χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες και πελατειακές σχέσεις όπως όλοι οι άλλοι”, ευνοώντας κάποιους από τους υποψηφίους του, ενώ άλλους τους “αδειάζει” και τους διαγράφει με συνοπτικές διαδικασίες από το ψηφοδέλτιο.

Το προεκλογικό κλίμα έχει ανάψει για τα καλά και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί ξεκίνησαν τις περιοδείες τους ανά την επικράτεια, προσπαθώντας να κερδίσουν και την περιφέρεια, καθώς στις Ευρωεκλογές οι υποψήφιοι του κάθε κόμματος είναι υποψήφιοι σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος, καθώς θεωρείται μία ενιαία εκλογική περιφέρεια και όλοι αναμετριούνται με όλους.

Το ίδιο και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, οι οποίοι ζητούν την ψήφο του λαού και επιλέγουν προσεκτικά τις εμφανίσεις τους, δίνοντας συνεντεύξεις κυρίως σε εκπομπές lifestyle καθώς το κοινό είναι ευρύτερο και μπορούν να αναπαραχθούν και από άλλα μέσα.

Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να δείχνουν ξεκάθαρα τις θέσεις των κομμάτων αλλά δείχνουν και κάτι άλλο. Αρχικά, η ΝΔ φαίνεται ότι χάνει λίγο από τη δεξιά πτέρυγά της καθώς έρχεται με φόρα ο Κυριάκος Βελόπουλος με την Ελληνική Λύση κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Επίσης, από ό,τι φαίνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα διατηρήσει τη δεύτερη θέση που έχει, και στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, καθώς το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει καταφέρει να κερδίσει από τις εσωτερικές διαμάχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη ως προέδρου του κόμματος.

καλοί
Πηγή: news.rik.cy

Τέλος υπάρχει και το στοίχημα της επιστολικής ψήφου. Για πρώτη φορά στη χώρα μας θα εφαρμοστεί και το σύστημα αυτό το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού -αλλά και του εσωτερικού- να ψηφίσουν το κόμμα που επιθυμούν χωρίς να πρέπει να είναι στη χώρα ή να επισκεφτούν ένα εκλογικό τμήμα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, περισσότεροι από 200.000 Έλληνες εντός και εκτός επικράτειας θα ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου στις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου. Θα συμμετέχουν μάλιστα εκλογείς από 128 διαφορετικές χώρες, γεγονός που δείχνει ότι πολλοί ομογενείς θέλουν να λάβουν μέρος στη διαδικασία, αλλά τόσο καιρό δεν μπορούσαν.

Υπάρχουν βέβαια και σκέψεις η επιστολική ψήφος να επεκταθεί και στις βουλευτικές εκλογές, πράγμα που τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν το θέλουν, καθώς όπως αναφέρουν, μπορούν εύκολα να παραποιηθούν οι ψήφοι αυτοί και να ευνοήσουν ένα κόμμα.

Όλα αυτά όμως απομένει να φανούν και στην πράξη, γιατί έχουμε ακόμα τρία χρόνια για τις εκλογές αυτές, διάστημα στο οποίο πολλά μπορούν να συμβούν και να αλλάξουν.

Θέματα συζήτησης και διαμάχης μεταξύ των κομμάτων είναι τα Τέμπη, το αίσθημα της ασφάλειας και γενικότερα η δυσκολία της καθημερινότητας για τους πολίτες, είτε αυτή εκφράζεται σε νούμερα στο σούπερ μάρκετ είτε σε προβλήματα που βγαίνουν στην επιφάνεια και δείχνουν ένα σαθρό σύστημα που υπάρχει χρόνια και δεν γίνεται απολύτως τίποτα για να φτιαχτεί, μόνο εκ των υστέρων.

Τώρα τελευταία εμφανίζεται και πάλι στο προσκήνιο το ζήτημα της Εκκλησίας όσον αφορά τη στάση της ως προς το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών και των βουλευτών οι οποίοι ψήφισαν το νομοσχέδιο. Παρουσιάστηκαν μάλιστα περιστατικά στον χώρο της Εκκλησίας με ιερείς να επιτίθενται σε βουλευτές λεκτικά, ενώ είδαμε ακόμη και πολιτεύτρια της Νίκης να βιαιοπραγεί εναντίον εκλεγμένης βουλεύτριας της ΝΔ μέσα σε ιερό ναό.

Εικόνες και περιστατικά πρωτάκουστα στον πολιτικό χώρο και γενικότερα στη χώρα μας, γεγονότα που δείχνουν την πολυδιάσπαση του πολιτικού χώρου ιδεολογικά και την ανάγκη κάθε κόμματος να “κατοχυρώσει” κάποιο χαρακτηριστικό το οποίο θα το κάνει να ξεχωρίσει, να ακουστεί και να μπορέσει να προσελκύσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό.

Αυτό όμως που καταφέρνουν να κάνουν τελικά, είναι να βγάλουν στην επιφάνεια όλες τις “τρύπες” και τα κακώς κείμενα που υπάρχουν στη χώρα και να δημιουργήσουν μια κακή εικόνα ως προς την πολιτική με αποτέλεσμα την αδιαφορία των πολιτών για αυτόν τον χώρο.

Έτσι, στην τελική, δίνεται η δυνατότητα διαμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού σε πολίτες οι οποίοι μπορεί να ψηφίζουν ευκαιριακά λόγω ευνοϊκών συγκυριών ή σε ψηφοφόρους οι οποίοι είναι ταγμένοι σε ένα κόμμα -όχι όμως σε όλους όσους έχουν δικαίωμα ψήφου και θα έπρεπε να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία.

Αυτό που φαίνεται καθαρά όπως και να έχει, είναι ότι μέχρι τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, το πολιτικό σκηνικό θα είναι ιδιαίτερα καυτό, ενώ το αποτέλεσμα αυτών θα καθορίσει το εάν θα συνεχιστεί η πολιτική κατάσταση όπως έχει ή θα υπάρξουν εξελίξεις που θα εντείνουν τον πολιτικό ανταγωνισμό και τις κόντρες.

Μοιράσου το:

Γιώργος Μηλιάς

Γιώργος Μηλιάς

Το φοιτητικό μου ταξίδι ξεκινά στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου και συνέχισα επιλέγοντας ως μεταπτυχιακό την Πολιτική Ανάλυση. Αυτομάτως η πολιτική και η επικαιρότητα γενικότερα ήταν κάτι που με απασχόλησε, καθώς είναι και το αντικείμενο μου, συνδυάζοντας τον γραπτό λόγο και τη συγγραφή άρθρων ώστε να ξεκινήσω το επαγγελματικό μου ταξίδι ως Πολιτικός Αναλυτής. Τα ενδιαφέροντα μου όμως δεν είναι μόνο η πολιτική, αλλά και η έρευνα, τα podcasts, η τεχνολογία, τα ταξίδια και το φαγητό. Στο DREAM ON-line μου δίνεται η δυνατότητα να εκφράσω τις απόψεις μου για την πολιτική κατάσταση της χώρας μας και να συνεργαστώ με άλλα άτομα της ηλικίας μου που έχουν τις ίδιες ανησυχίες με μένα.

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα