Το νέο άλμπουμ των Red Hot Chili Peppers είναι μία όαση στην εποχή της μουσικής παρακμής

Το άλμπουμ Unlimited Love, 12ο των Red Hot Chili Peppers, κυκλοφόρησε την 1η Απριλίου και έλαβε άκρως θετικές κριτικές. Το πασίγνωστο ροκ συγκρότημα, το οποίο ψυχαγωγεί τα πλήθη για πάνω από τρεις δεκαετίες, συνεχίζει ακάθεκτο να παράγει μουσική. Ενδεικτικά να αναφέρουμε μερικά από τα πιο διάσημα τραγούδια τους, όπως τα Dani California, Under the Bridge, Dark Necessities, The Zephyr Song και φυσικά το πολυβραβευμένο Californication, από το ομώνυμο άλμπουμ, το κατά γενική ομολογία καλύτερο στη μέχρι τώρα σταδιοδρομία τους. 

Στην επιστροφή του John Frusciante στα τεκταινόμενα του συγκροτήματος μετά από μία απουσία δέκα ετών (2009-2019), ο Frusciante υπογράφει τους στίχους των τραγουδιών, μαζί φυσικά με τα άλλα τρία μέλη, τους Anthony Kiedis, Chad Smith και Flea. Συνολικά 17 τραγούδια περιλαμβάνει η νέα καλλιτεχνική προσπάθεια τους, και το κάθε ένα έχει το δικό του νόημα, τη δική του ιδιαίτερη σημασία.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των τραγουδιών των Red Hot Chili Peppers από τα πρώτα στάδια της δημιουργίας τους είναι αναμφίβολα οι δύσκολοι, περίπλοκοι και πολυδιάστατοι στίχοι, με τους οποίους το συγκρότημα εκφράζει τις δικές του σκέψεις και ιδέες. Σε αυτό φυσικά έρχεται να προστεθεί και ο διασκεδαστικός και ιδιαίτερος τρόπος εκφοράς τους από τον τραγουδιστή Anthony Kiedis (αρκεί κανείς να παρατηρήσει τον ιδιότυπο τρόπο, με τον οποίο εκφέρει το “r”), ο οποίος στις πλείστες περιπτώσεις αυξομειώνει τόσο την ένταση, όσο και την υφή της φωνής του, για να εναρμονιστεί με το μήνυμα που θέλει να μεταδώσει το εκάστοτε τραγούδι. 

Πράος, ήρεμος και απλοϊκός στο Under the Bridge, στο οποίο περιγράφει τη μάχη του με τις ναρκωτικές ουσίες, έντονος, έξαλλος και παθιασμένος στο Dani California, ένα τραγούδι γιορτή για τις γυναίκες της ζωής του. Έτσι και εδώ ο Kiedis προσαρμόζει τη φωνή του στα λόγια κάθε τραγουδιού, ακόμη και μέσα στο κάθε τραγούδι, για να δώσει το στίγμα του κάθε στίχου.

 

Παράλληλα, είναι αδύνατο για κάποιον να μην αφουγκραστεί την ενέργεια και το πάθος που φέρνει ο John Frusciante με την ηλεκτρική του κιθάρα στην επιστροφή του. Μπορεί ο προκάτοχός του, Josh Klinghoffer, να ήταν κάτι παραπάνω από αξιοπρεπής στα δύο προηγούμενα άλμπουμ, που ηχογράφησε με το συγκρότημα, όμως κακά τα ψέματα, δεν μπορεί να σταθεί πλάι στον Frusciante, ο οποίος φέρνει έναν αέρα ανανέωσης, δίνοντας ζωή στα υπόλοιπα μέλη. 

Εξάλλου, στα πρώτα στάδια δημιουργίας του άλμπουμ, όταν ο Kiedis και ο Flea συνειδητοποίησαν, ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονταν, όπως τα είχαν προγραμματίσει, αποφάσισαν να συζητήσουν με τον Klinghoffer για την αλλαγή που χρειαζόταν, ο ίδιος το δέχθηκε αδιαμαρτύρητα, δηλώνοντας αργότερα, ότι «η θέση του John είναι με το συγκρότημα».

Επιπλέον, αυτά τα 17 τραγούδια διακρίνονται από μία πολύπλευρη θεματολογία. Η συντροφικότητα, η μοναξιά, η φιλία, η ομορφιά της ζωής, η αγάπη είναι μόνο μερικά από τα νοήματα που έχουν ενσωματώσει οι Red Hot Chili Peppers στο Unlimited Love, ενώ ακόμη και το περιβάλλον έχει την τιμητική του. Μία ακρόαση δεν αρκεί, για να αντιληφθεί κάποιος όλα όσα το δημοφιλές συγκρότημα επιθυμεί να μεταλαμπαδεύσει.

Πηγή: nme.com

Εν κατακλείδι, ένα από τα αγαπημένα συγκροτήματα του υποφαινόμενου επιστρέφει με άκρως αναζωογονητικούς και ενθουσιώδεις ήχους, ξαναβρίσκει την φόρμα του και προσθέτει ένα τρομερό άλμπουμ στη δισκογραφία του. Δύσκολα θα υπάρξει ξανά Californication, όμως αυτό δεν αφαιρεί τίποτα από την ομορφιά και το στιλ του Unlimited Love.

Μοιράσου το:

Γιώργος Ψάλλας

Γιώργος Ψάλλας

Αντισυμβατικός και υπερβολικά διαφορετικός για την ηλικία μου, θα με βρεις να προτιμάω την ηρεμία από την ένταση και την παράνοια, να βλέπω ταινίες, να ακούω μουσική (την κανονική, όχι το έκτρωμα που βρίσκεται στη μόδα), να παρακολουθώ τα αθλητικά τεκταινόμενα και ενίοτε να διαβάζω βιβλία.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα