29 Μαΐου 2020
Στις 25/06 δημοσιεύτηκε ένα βίντεο στα social media που έδειχνε τη σκληρή αλήθεια του να είσαι έγχρωμος άνδρας στην Αμερική. Το βίντεο, το οποίο τραβήχτηκε από περαστικούς, έδειχνε έναν έγχρωμο άνδρα να υπακούει στους κανόνες των αστυνομικών και να κάθεται ήσυχα στην άκρη του πεζοδρομίου φορώντας χειροπέδες. Αυτό αντικρούεται με τα λεγόμενα των αστυνομικών οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο 46χρονος άνδρας αντιστέκονταν στη σύλληψη του. Στιγμές αργότερα, ο George Floyd κείτεται νεκρός στον δρόμο.
Η σύλληψη του George έγινε διότι οι αστυνομικοί απάντησαν σε μια κλήση από σουπερ μάρκετ στη Minneapolis για χρήση πλάστης επιταγής. Οι τέσσερις λευκοί αστυνομικοί που έσπευσαν στη σκηνή συνέλαβαν τον George και τον οδήγησαν στο περιπολικό. Τα βίντεο μας δείχνουν ότι ο George έπεσε έξω από το όχημα και οι αστυνομικοί τον κρατούσαν κάτω, ο ένας από αυτούς, έχοντας το γόνατο του πάνω στο λαιμό του George.
O εν λόγω αστυνομικός έβαζε τόση πίεση με το γόνατό του στο λαιμό του George που στα βίντεο τον ακούμε να προσπαθεί να μιλήσει, να ζητήσει αέρα και να λέει στους αστυνομικούς ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει («I can’t breathe») . Παρακαλούσε για αέρα αλλά ο αστυνομικός δε σταματούσε να του πιέζει τον λαιμό του μέχρι ο George να αφήσει τη τελευταία του πνοή στον δρόμο και να πεθάνει από ασφυξία παρά τις κραυγές του για βοήθεια και αέρα.
Οι γιατροί που έφτασαν στο σημείο μαρτυρούν ο George δεν είχε σφυγμό από τη στιγμή που τον σήκωσε ο αστυνομικός από το δρόμο παρ’ όλο που ανακηρύχτηκε νεκρός αφότου έφτασε στο νοσοκομείο.
Ο αστυνομικός με το γόνατο πάνω στο λαιμό του George λέγεται Derek Chauvin και ο συνάδελφος του ο Tou Thao είναι ο αστυνομικός που μιλούσε με τους περαστικούς προσπαθώντας να τους απομακρύνει από τη σκηνή ενώ αυτοί φώναζαν ότι ο George δεν κουνιέται.
Μέχρι τώρα οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στη δολοφονία του George Floyd έχουν αποπεμφθεί από το Σώμα, αλλά δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία σύλληψη, ενώ ο ίδιος δήμαρχος της πολιτείας Minneapolis ζητεί τη σύλληψη του Derek Chauvin και χαρακτηρίζει το συμβάν ως “cold murder”.
Μετά τη δημοσίευση του θανάτου του George ξεκίνησαν αμέσως διαδηλώσεις σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ και χρησιμοποιώντας τα hash tags #icantbreathe, #sayhisname και #justiceforfloyd – #justiceforgeorgefloyd οι διαδηλωτές προσπαθούν να ενημερώσουν τον κόσμο για τον φρικτό θάνατο ενός ανθρώπου που το έγκλημα του ήταν το χρώμα του δέρματος του.
Το στενάχωρο είναι ότι αυτό το φαινόμενο είναι αρκετά συχνό στις ΗΠΑ – δεν είναι λίγα τα ονόματα των έγχρωμων ατόμων που κατέληξαν από τη βία αστυνομικών. Οι διαδηλωτές για το κίνημα black lives matter όπου διαδηλώνουν για τη ισάξια μεταχείριση των λεύκων και των έγχρωμων πρόσθεσαν απλά ένα ακόμα όνομα στη λίστα των αδικοχαμένων Αφροαμερικανών που έφυγαν από τα χεριά αστυνομικών, ενώ ήταν αθώοι.