Τα αδέσποτα έχουν δικαίωμα στην αγάπη

28 Ιουνίου 2020
Πηγή: nationalgeographic.co.uk
Αρκεί μια μικρή βόλτα στον δρόμο για να διαπιστώσει κανείς τον τεράστιο αριθμό αδέσποτων που φιλοξενεί η χώρα μας. Κάθε χρόνο 5.000 σκυλιά τουλάχιστον εμφανίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από άτομα που τα βρήκαν παρατημένα. Αν σκεφτεί κανείς πόσα ακόμη «μένουν στο σκοτάδι» μπορεί εύκολα να καταλάβει πως ο αριθμός αυτός μεγαλώνει τρομακτικά. Πως όμως κατέληξαν εκεί και τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε την κατάσταση; Αυτά τα μάτια.. Το τόσο αθώο βλέμμα τους, να σε κοιτάνε φοβισμένα και πεινασμένα. Πολλά από αυτά έχουν να φάνε μέρες και παρακαλάνε να βρέξει για να γλείψουν την υγρή άσφαλτο στην βάρβαρη αυτήν προσπάθειά τους να επιβιώσουν. Κάποια άλλα ακόμα περιμένουν τον ιδιοκτήτη τους, ακόμα κι αν έχουν περάσει εβδομάδες ή και μήνες από την τελευταία φορά που τους είδαν. Μερικά μπορεί να αποκτήσουν επιθετική συμπεριφορά, πιθανότατα γιατί κάποιοι τα χτύπησαν, τα φόβισαν ή τα απείλησαν. Τα ζώα αυτά θέλουν να δώσουν αγάπη, αλλά φοβούνται μην συναντήσουν ακόμη έναν κακόβουλο άνθρωπο να τα ξεγελάσει για την προσωπική του αηδιαστική διασκέδαση.
Πηγή: catcuddles.org.uk
Ανά διαστήματα φτάνουν στο φως της δημοσιότητας φωτογραφίες ή και βίντεο από ανθρώπους που κακοποιούν ζώα. Τα περιστατικά αυτά όμως είναι μηδαμινά μπροστά σε όσα ζώα βασανίζονται καθημερινά ακόμα και δίπλα μας. Πολλές φορές δεν το καταλαβαίνουμε, άλλες πάλι δεν ξέρουμε πως να αντιδράσουμε και που να απευθυνθούμε. Η κακοποίηση ζώου είναι ποινικό αδίκημα και διώκεται αυτεπαγγέλτως. Δηλαδή η δίωξη ασκείται απευθείας από την εισαγγελία με βάση τη νομοθεσία χωρίς να προαπαιτείται έγκληση ή μήνυση από κάποιον (επιπλέον δεν καταθέτετε το παράβολο των 50€). Παραπάνω λεπτομέρειες όσον αφορά τα είδη της κακοποίησης αλλά και τα βήματα καταγγελίας τους μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας εδώ. Από την άλλη, μπορείτε να βοηθήσετε τα υπέροχα αυτά πλάσματα ανοίγοντας την πόρτα και την αγκαλιά σας σε κάποιο. Υπάρχουν πολλές φιλοζωικές ανά την χώρα με ζωάκια που περιμένουν να αγαπήσουν και να αγαπηθούν. Και αν χρειάζεστε παραπάνω λόγους για να το κάνετε καλό θα ήταν να γνωρίζετε ότι μέσω της υιοθεσίας, καταγγέλλετε έμμεσα το εμπόριο, το λαθρεμπόριο και την παράνομη αναπαραγωγή ζώων και θα αποδυναμώσετε τη δράση τους. Θα δώσετε επίσης το καλό παράδειγμα στους οικείους σας καθώς και θα τονίσετε την αξία της προσφορά και της αλληλεγγύης. Υιοθετώντας, αδειάζει μία θέση στη φιλοζωική για μια άλλη ταλαιπωρημένη ψυχή που μέχρι τώρα βρισκόταν στον δρόμο. Τέλος, τα ιατρικά έξοδα θα είναι μειωμένα αφού υπάρχουν πολλοί ευαισθητοποιημένοι κτηνίατροι που συνεργάζονται με φιλοζωικές και κάνουν καλύτερες τιμές σε επισκέψεις και στειρώσεις αδέσποτων. Αν πάλι δεν καθίσταται εφικτή η υιοθεσία, μπορούμε πάντα να κάνουμε μια μικρή δωρεά σε κάποιο φιλοζωικό σωματείο ή να ενισχύσουμε μια φιλοζωική δράση με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε. Αν πάλι δούμε ένα ταλαιπωρημένο ζωάκι στον δρόμο μπορούμε να του βάλουμε λίγο νερό. Περισσότερες λεπτομέρειες περί των τετράποδων φίλων μας μπορεί να βρει κανείς στην σελίδα της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας εδώ.
Πηγή: akcpetinsurance.com
Τέλος, επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν την προσφορά των κατοικίδιων τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική υγεία του ανθρώπου, κάτι το οποίο αποτελεί ένα ακόμη κίνητρο για όλους μας να ασχοληθούμε πιο ενεργά με το θέμα της προστασίας των ταλαιπωρημένων αυτών ζώων, αλλά και να αναλάβουμε την ευθύνη με την υιοθεσία ενός κατοικίδιου… Όπως είχε πει και ο Μαχάτμα Γκάντι «το μεγαλείο και η ηθική πρόοδος ενός έθνους μπορούν να κριθούν από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα» .

Μοιράσου το:

Γιώργος Γκούθας

Γιώργος Γκούθας

Γεννήθηκα στην όμορφη Θεσσαλονίκη και μεγαλώνοντας συνειδητοποίησα πως είχα κλίση προς τον αθλητισμό και ιδιαίτερα το μπάσκετ. Αγαπώ πολύ τα ζώα και τη φύση και μου αρέσει να προσφέρω τη βοήθεια μου όπου χρειάζεται. Στον ελεύθερο μου χρόνο μου αρέσει να γράφω σκέψεις και στίχους και ευελπιστώ πως κάποια στιγμή θα μπορέσω να τα μελοποιήσω. Είμαι μέλος του Dream Online για αρκετά χρόνια και ξέρω πως τα καλύτερα έρχονται. "Who cares if one more light goes out, in a sky of a million stars? Well, I do."

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα