Στο ίδιο έργο θεατές

18 Μαΐου 2020

naftemporiki.gr

Σε μια πρωτοφανή για τα ελληνικά -και όχι μόνο δεδομένα- κίνηση προχώρησε το πρωί της Κυριακής (17/05) κατά την διάρκεια της λειτουργίας ο πρώην Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγειαλίας, Αμβρόσιος, ο οποίος προκάλεσε τον αφορισμό του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Χαρδαλιά. Πιο συγκεκριμένα, αφορμή για αυτήν την πράξη στάθηκαν οι δηλώσεις της κυρίας Κεραμέως στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ.

Οι εν λόγω δηλώσεις αφορούσαν τον τρόπο της μετάδοσης του κορονοϊού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ιός δεν κάνει διακρίσεις και ότι μπορεί να μεταδοθεί κανονικά και κατά την διάρκεια της Θείας Κοινωνίας. Ο Αμβρόσιος τότε σε δημοσίευσή του, απείλησε την κυρία Κεραμέως με αφορισμό, δίνοντάς της διορία μέχρι το Σάββατο 16 Μαΐου να αναθεωρήσει τις δηλώσεις της. Η Υπουργός Παιδείας προφανώς και δεν προέβη σε αναθεώρηση των δηλώσεών της με αποτέλεσμα τόσο εκείνη όσο και οι κύριοι Χαρδαλιάς και Μητσοτάκης να οδηγηθούν στον αφορισμό.

cnn.gr

Είναι γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αμβρόσιος προκαλεί με κάποια πράξη του ή δήλωσή του. Στο κοντινό παρελθόν, ο πρώην Μητροπολίτης έχει προκαλέσει τον διχασμό και το μίσος με απρεπείς δηλώσεις που αφορούσαν τους ομοφυλόφιλους χαρακτηρίζοντάς τους με άσεμνες εκφράσεις και χαρακτηρισμούς. Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, εύκολα κάποιος πόσο εύκολο είναι για έναν άνθρωπο να ελκύει πάνω του την προσοχή του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού για αρνητικούς λόγους. Και ο Αμβρόσιος αποτελεί σε κάθε περίπτωση το παράδειγμα ενός τέτοιου ανθρώπου. Ενός ανθρώπου, ο οποίος εκμεταλλευόμενος τις περισσότερες φορές την ειδικότητά του και το «βήμα», το οποίο πολύ συχνά του παραχωρείται, προκαλεί και διχάζει με τις δηλώσεις του. Μέσα από κάποια τέτοια παραδείγματα είναι κατανοητό ότι τέτοια παραδείγματα ιερέων, οι οποίοι δεν συμβάλλουν στην δημιουργία κλίματος αγάπης και ομόνοιας(αξίες που πρεσβεύει ο Χριστιανισμός), απομακρύνουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό τους νέους ανθρώπους από την εκκλησία.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η εν λόγω κίνηση χαρακτηρίζεται και ως «άκυρη», καθώς λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας, η Ιερά Σύνοδος προέβη σε δηλώσεις εναντίον του Αμβρόσιου μη αναγνωρίζοντάς του το δικαίωμα να αφορίσει κάποιον. Φυσικά οι δηλώσεις της Ιεράς Συνόδου πραγματοποιήθηκαν με γνώμονα τους νόμους , τους οποίους διέπουν την εκκλησία. Επομένως η εγκυρότητα του περιεχομένου τους δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αμφισβητηθεί.

Τέλος ο κύριος Χαρδαλιάς δεν άφησε αναπάντητο τον αφορισμό του από τον πρώην Μητροπολίτη, αναρτώντας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter το ακόλουθο κείμενο:

«Σήμερα είναι μια μέρα χαράς και ελπίδας. Άνοιξαν πάλι οι εκκλησίες μας. Αυτή τη μέρα κανένας κήρυκας του μίσους και της αμάθειας δεν μπορεί να τη χαλάσει».

Γράφει ο Γιάννης Κατσίκης

Μοιράσου το:

Dreamonline

Dreamonline

Το ταξίδι του DREAM ON-line ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια, όταν ακόμα ήμασταν μαθητές λυκείου. Πολύ σύντομα, η ομάδα μας μεγάλωσε με νέα μέλη, με όνειρα και με όρεξη να σχολιάζουν την επικαιρότητα. Σύντομα καταφέραμε να προσεγγίσουμε νέους που έχουν ανάγκη από ενημέρωση και ψυχαγωγία. Παλέψαμε για να δημιουργήσουμε κάτι όμορφο, κάτι που θα περιέχει ένα κομμάτι από όλους μας. Και τα καταφέραμε. Καθημερινά, η ομάδα μας προσφέρει ενημέρωση και ψυχαγωγία μέσα από τα μάτια νέων από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Η στέγη μας είναι το dreamonline.gr, όπου συνυπάρχουν κατηγορίες ποικίλου ενδιαφέροντος, ενώ το κοινό μας ενημερώνεται καθημερινά και από τα Social Media. Η πορεία που ακολουθεί το site τα τελευταία χρόνια είναι σταθερά ανοδική, γεγονός που αποτυπώνεται αφενός στους αριθμούς προβολών των άρθρων στον ιστότοπο και τους ακολούθους στα Social Media και αφετέρου από τον αυξανόμενο αριθμό των μελών στην ομάδα μας. Πολύ σύντομα η ομάδα μας θα επεκταθεί στον χώρο των Podcast, ενώ υπάρχει ένα πλήρως εξοπλισμένο studio που θα αποτελέσει την «έδρα» μας για τα επόμενα χρόνια, όπου εκεί θα γίνονται συζητήσεις της λέσχης βιβλίου που δημιουργήσαμε (READ ON-line), το ερευνητικό κομμάτι του site, καθώς και οι συνεντεύξεις. Η ομάδα μας πιστεύει πως ένας καλύτερος κόσμος είναι πάντα εφικτός, και αυτόν τον κόσμο ονειρευόμαστε!

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα