Στην εποχή των social media και των influencers πόσο εύκολο είναι να εκτιμήσεις τον εαυτό σου; 

Βομβαρδιζόμαστε καθημερινά με εικόνες από ακριβά αμάξια, ρούχα και τέλεια σώματα. Οι influencers επιδεικνύουν τα γυμνασμένα, τέλεια σμιλευμένα κορμιά τους σχεδόν σε κάθε φωτογραφία που ανεβάζουν. Πίσω από αυτή την εικόνα όμως κρύβονται διαιτολόγοι, Personal Trainers, πλαστικές επεμβάσεις και Photoshop δίνοντας αποτελέσματα που δεν είναι εφικτά και διατηρήσιμα από τον μέσο πολίτη. Αυτό προκαλεί μια αίσθηση αποτυχίας στον κόσμο που μετατρέπεται σε σωματική δυσμορφία και διατροφικές διαταραχές.

Τα περισσότερα κορίτσια από την ηλικία των 12–13 ετών αρχίζουν να σχηματίζουν μια αρνητική ιδέα για το σώμα τους η οποία προκαλείται από την κοινωνία και κατά βάση τα Social media. Το να έχεις ένα αρρωστημένο mindset που προβάλλεις το φαγητό είναι πολλές φορές μασκαρεμένο πίσω από τις λέξεις «κάνω δίαιτα».

Η μη αποδοχή των διατροφικών διαταραχών από την ελληνική κοινωνία ως σοβαρά προβλήματα υγείας οδηγεί αυτά τα άτομα ακόμα πιο βαθιά στις σκέψεις τους και πολύ πιο μακριά από την ανάρρωση. Αν δεν είσαι τουλάχιστον 25 κιλά κάτω από το ύψος σου δεν θεωρείσαι άρρωστη από την κοινωνία. Ίσα ίσα θεωρείσαι αποφασισμένη να αλλάξεις τον εαυτό σου προς το καλύτερο.
Ταυτόχρονα αν εκμυστηρευτείς σε κάποιον την αρρωστημένη σου νοοτροπία προς το φαγητό θεωρείται ως έκκληση για προσοχή και όχι ως κραυγή για βοήθεια.

Παράλληλα με την άρνηση των ατόμων να αποδεχτούν τις διατροφικές διαταραχές ως ένα αυξανόμενο πρόβλημα έχεις και μια καθημερινή υπενθύμιση ότι δεν είσαι αρκετή από τον περίγυρο σου και την ίδια την κοινωνία. Είναι ένας φαύλος κύκλος από τον οποίο δύσκολα ξεφεύγεις και η μόνη διέξοδος είναι ο ίδιος σου ο εαυτός.

Η προστασία του εαυτού σου από triggering εικόνες πέφτει στα δικά σου χέρια. Αρχικά γίνε επιλεκτικός με τους λογαριασμούς που ακολουθείς. Αν νιώθεις ότι το περιεχόμενο τους σε κάνουν να αισθάνεσαι άσχημα για τον εαυτό σου κάνε unfollow! Μια εξαίρεση στους συνηθισμένους λογαριασμούς είναι οι plus-size influencers καθώς και όλοι οι λογαριασμοί που περιέχουν Body positive υλικό. Δώσε τους μια ευκαιρία! Περιόρισε το χρόνο τον οποίο ξοδεύεις στα Social Media. Όσο λιγότερο χρόνο ξοδεύεις σε πράγματα τα οποία σε εκθέτουν σε εικόνες που σου προκαλούν ανασφάλειες, τόσο καλύτερα θα αισθάνεσαι για εσένα.

Τέλος, γίνε εσύ η αλλαγή που θα ήθελες να δεις. Ξεκίνα να ανεβάζεις υλικό, το οποίο είναι Body positive και όχι μόνο θα βοηθήσεις τους άλλους, αλλά και τον ίδιο σου τον εαυτό.
Η ανάρρωση δεν γίνεται σε μια μέρα, αλλά ένα βήμα τη φορά. Να έχεις υπομονή και πίστη στον εαυτό σου και κάνε το καλύτερο που μπορείς για εσένα. Έτσι και αλλιώς ποιος χρειάζεται κάποιον στη ζωή του που να του θυμίζει καθημερινά ότι δεν είναι αρκετά καλός;

Μοιράσου το:

Σοφία Καφταντζή

Σοφία Καφταντζή

22 χρόνια σε αυτόν τον πλανήτη. Με όνειρα … εν πάσει περιπτώσει σπουδάζω Γεωπονία, αγαπώ τα παιδιά και τα ενδιαφέροντά μου αν και αποκλίνουν μεταξύ τους, ποικίλλουν. Αθλήτρια πετοσφαίρισης, δασκάλα σκι, μαθαίνω γερμανικά (κουτσά-στραβά) και γράφω για όλα αυτά και πολλά άλλα που ζω και διαβάζω σε βιβλία. Κάποιες φορές είμαι αστεία… δουλεύω πάνω σ' αυτό.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα