Everyone “except”…UK

 

Το κλίμα που επικρατεί στον κόσμο τις τελευταίες βδομάδες είναι λίγο πολύ γνωστό σε όλους μας.  Η εισβολή του ιού εν ονόματι covid-19 και η ραγδαία μετάδοση του, η απουσία μέχρι στιγμής κάποιου εμβολίου για την άμεση καταστολή του καθώς και η αποχή όλου του κόσμου από τις καθημερινές ασχολίες του και η μόνιμη παραμονή του στο σπίτι για την ασφάλεια του περιγράφουν συνοπτικά την κατάσταση.

Επικεντρώνοντας την προσοχή στην Ευρώπη, την ήπειρο που πλήττεται περισσότερο τη δεδομένη στιγμή από τον ιό διακρίνουμε με μία γρήγορη ματιά τα εξής:

65.000 κρούσματα στην Ιταλία και 6.077 νεκροί, 35.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ισπανία με 2.316 νεκρούς, 29.000 κρούσματα στην Γερμανία με 123 νεκρούς και ο αριθμός των κρουσμάτων και των θυμάτων ανεβαίνουν μέρα με την μέρα στην πλειονότητα των χωρών του κόσμου.

Η χώρα μας μέχρι στιγμής υπολογίζει την δεδομένη στιγμή 695 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 17 νεκρούς, με το μεγαλύτερο ποσοστό των θυμάτων να αποτελούν άτομα άνω των 80 ετών, καθώς εφάρμοσε σχετικά νωρίς δραστικά μέτρα στην προσπάθεια της να «προλάβει» τα χειρότερα.

Η Ευρώπη έχει σημάνει «κόκκινο συναγερμό» με τις περισσότερες χώρες να έχουν κλείσει τα σύνορα τους και να έχουν ζητήσει έγκαιρα από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους ώστε να περιοριστεί και εν τέλει να καταπολεμηθεί η πανδημία.

Εκείνο όμως που προκαλεί αρνητική εντύπωση είναι  η ανεύθυνη στάση της Μεγάλης Βρετανίας σε όλο αυτό το εγχείρημα. Πριν μία περίπου εβδομάδα ο Boris Johnson και οι επιστημονικοί συνεργάτες του ανακοίνωσαν ότι η Μεγάλη Βρετανία δεν θα λάβει τα δραστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν στις υπόλοιπες χώρες αρνούμενοι να κλείσουν τις επιχειρήσεις αλλά και τα σχολεία και προτρέποντας να μείνει σπίτι όποιος αισθανθεί αδιαθεσία. Πρόκειται για εφαρμογή μίας θεωρίας γνωστής ως «ανοσία αγελής» προκειμένου να κατασταλεί ο ιός. Εκείνη τη στιγμή η Αγγλία μετρούσε ήδη 1.543 κρούσματα και 37 νεκρούς.

Η παραπάνω θεωρία βασίζεται στον ισχυρισμό ότι αρκετά άτομα γίνονται ανθεκτικά σε μία ασθένεια είτε μέσω εμβολιασμού είτε μέσω προηγούμενης έκθεσης και δεν μπορούν πλέον να μεταδώσουν τον ιό στον υπόλοιπο πληθυσμό. Στα δεδομένα της Μεγάλης Βρετανίας αυτό μεταφράζεται σε ένα ποσοστό περίπου 60 τοις εκατό του πληθυσμού να προσβληθεί από τον ιό σύμφωνα με δήλωση του Sir Patrick Vallance (Κυβερνητικός Διευθυντής Επιστημών) στο Sky News. Αυτό ενδεχομένως  να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων βρετανών πολιτών οι οποίοι για ποικίλους λόγους είναι ευάλωτοι σε τέτοιους ιούς.

Πρόκειται για μία στρατηγική κίνηση η οποία αποσκοπεί στην αποφυγή οποιουδήποτε «κραχ» στην οικονομία της χώρας. Μία τέτοια απόφαση που έχει ως στόχο την οικονομική ισορροπία της χώρας αψηφώντας την ανθρώπινη ακεραιότητα ήταν λογικό να δεχθεί έντονη κριτική. Η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ) Μάργκαρετ Χάρις δήλωσε μεταξύ άλλων στο B.B.C το εξής «Προς το παρόν γνωρίζουμε πολύ λίγα για τον νέο κορωνοϊό. Δεν έχει κυκλοφορήσει αρκετά στον πληθυσμό για να γνωρίζουμε τις ανοσολογικές αντιδράσεις. Μπορούμε να μιλούμε για θεωρίες, αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε μπροστά σε μια κατάσταση, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε με πράξεις».

«Πυρά» εξαπολύθηκαν και από τον Τύπο αλλά και από την αντιπολίτευση της χώρας.

Με τον αριθμό των κρουσμάτων να διπλασιάζεται και τους νεκρούς να αυξάνονται, μία κατάληξη άκρως λογική αν αναλογιστεί κανείς ότι επιχειρήσεις και σχολεία παρέμειναν ανοικτά, και με την Μεγάλη Βρετανία να παρουσιάζεται οργισμένη απέναντι στα μέτρα του Johnson (αναφέρεται ότι στην Βόρεια Ιρλανδία μητέρα παιδιού με υποκείμενα προβλήματα υγείας κατέθεσε επείγουσα δικαστική προσφυγή κατά της βρετανικής κυβέρνησης για την στάση της) ο Πρωθυπουργός της χώρας αναθεωρεί. Λίγες μέρες αργότερα ανακοινώνει την λήψη δραστικότερων μέτρων. καφετέριες, παμπ, εστιατόρια, γυμναστήρια και άλλες παρόμοιες αίθουσες σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο διατάχτηκαν να κλείσουν από το βράδυ της Παρασκευής για το προσεχές μέλλον.

Μεταξύ των δηλώσεων ο γραμματέας υγείας, Jon Ashworth λέει χαρακτηριστικά «Ήρθε η ώρα για αποφασιστική δράση και όχι μόνο συμβουλές. Ο πρωθυπουργός πρέπει να κάνει επείγοντα βήματα σήμερα». Το απόγευμα της Τετάρτης έρχεται και η αργοπορημένη κατά την γνώμη μου απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων από την Παρασκευή μέχρι νεωτέρας ενώ ζητήθηκε από τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους. Η Αγγλία μετράει την δεδομένη στιγμή πάνω από 6.700 κρούσματα και περίπου 335 νεκρούς εξαιτίας του covid-19.

Προσωπικά θεωρώ ότι η στάση της Αγγλίας πέρα από στρατηγικής άποψης οφείλεται και σε μία τάση που έχει ως χώρα να ξεχωρίζει από τον υπόλοιπο πλανήτη. Η θεωρία του «exceptionalism» στην οποία αναφέρομαι είναι η αντίληψη ότι κάτι, στην συγκεκριμένη περίπτωση μία χώρα ένα έθνος, εξαιρετικό ή ασυνήθιστο.

Επομένως υποθέτω ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά εκτός των άλλων οφείλεται στην τάση της χώρας να κρατάει διαφορετική στάση απέναντι σε ένα θέμα συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες προκειμένου να ξεχωρίζει από αυτές, κάτι που θεωρώ μπορεί να αποδειχθεί με παραδείγματα του παρελθόντος.

Με την σειρά μου να ευχηθώ κουράγιο σε όλους τους ανθρώπους που καλούνται να ξεπεράσουν αυτήν την «κρίση», μεγαλύτερο κουράγιο και δύναμη στους ανθρώπους που παλεύουν και εργάζονται ακατάπαυστα αυτές τις εβδομάδες για την ασφάλεια και την υγεία όλων μας και συλλυπητήρια στις οικογένειες που «έχασαν» κάποιο άτομο πρόσφατα εξαιτίας του ιού.

Ας τηρήσουμε το μήνυμα που αντικρίζουμε συνέχεια στις οθόνες μας. Ας «μείνουμε σπίτι» και ας προσέχουμε τηρώντας πιστά τους κανόνες υγιεινής ώστε να τεθεί ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση, να μην μετρήσουμε άλλα θύματα και να επιστρέψουμε ξανά στην καθημερινότητά μας!

Μοιράσου το:

Νίκος Ζαφειρόπουλος

Νίκος Ζαφειρόπουλος

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, αλλά μεγάλωσα στη Σαντορίνη. Σπουδάζω Δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μου αρέσει ο αθλητισμός και ό,τι συνεπάγεται με αυτόν. Στον ελεύθερό μου χρόνο παίζω ερασιτεχνικά ποδόσφαιρο, ακούω podcast και ενημερώνομαι για θέματα επικαιρότητας. Στο DREAM ON-line μου δίνεται η ευκαιρία να εκφράσω τις απόψεις μου δημόσια και να κάνω εξάσκηση πάνω στο κομμάτι που σπουδάζω.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα