Σάββας Καλιοντζής: ο Συγγραφέας των Αστυνομικών Θρίλερ

«Το μόνο πράγμα που πρέπει να φοβόμαστε είναι ο ίδιος ο φόβος» έλεγε ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ, και ο Σάββας Καλιοντζής ξέρει να ερμηνεύει τον φόβο καλύτερα από όλους. Τα αστυνομικά και ψυχολογικά θρίλερ στην Ελλάδα έχουν το πιστό κοινό τους, που συνεχώς μεγαλώνει και ο Σάββας Καλιοντζής το «τροφοδοτεί» με ιστορίες-θρίλερ που όσοι είναι λάτρεις του είδους ενθουσιάζονται και όσοι δεν είναι λάτρεις του είδους, γίνονται! Στείλαμε στον Σάββα Καλιοντζή τις ερωτήσεις μας, κι εκείνος βρήκε χρόνο να τις απαντήσει και τον ευχαριστούμε θερμά για αυτό. Γίνεται το Πρόσωπο της Εβδομάδας στο DREAM ON-line, μέσα από μια όμορφη συνέντευξη!

 – Κύριε Καλιοντζή, πότε ξεκινήσατε να γράφετε το πρώτο σας βιβλίο;

– Το πρώτο μου βιβλίο ήταν οι «Ρήσεις», μία σειρά αποφθεγμάτων τα οποία αφορούν τον άνθρωπο και τη στάση του στην κοινωνία . Η συγγραφή του ξεκίνησε το 2007 και τελείωσε έναν χρόνο αργότερα.

– Πριν ξεκινήσετε την συγγραφή, υπήρξατε εργαζόμενος στην βιομηχανία του βιβλίου. Πιστεύετε πως οι Έλληνες διαβάζουν;

– Δυστυχώς τα ποσοστά είναι μικρά. Σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους υστερούμε. Πιστεύω ότι αυτό οφείλεται σε μια λανθασμένη εντύπωση για το εξωσχολικό βιβλίο, η οποία ξεκινά από την οικογένεια και το σπίτι. Οι μαθητές, κατά τον σχολικό τους βίο, πιέζονται να φέρουν εις πέρας τα μαθήματά τους και δεν ενθαρρύνονται να μελετήσουν λογοτεχνία. Αυτό, για τους περισσότερους, αποτελεί καταναγκασμό και όταν μεγαλώσουν απέχουν γενικώς από την ανάγνωση. Δεν είναι τυχαίο που οι μαθητές στο τέλος της σχολικής χρονιάς έσκιζαν τα βιβλία.

– Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης για εσάς ώστε να γράφετε; Πιστεύετε πως κάθε συγγραφέας πρέπει να έχει πηγή έμπνευσης;

– Πηγή έμπνευσης μπορεί να αποτελέσουν τα πάντα. Ένα ακατοίκητο σπίτι στην εξοχή, ένας έρημος δρόμος, μία σκιά στο σκοτάδι. Οτιδήποτε μπορεί να μου δώσει το έναυσμα για την κεντρική ιδέα ενός μυθιστορήματος. Θεωρώ επίσης ότι πηγές έμπνευσης υπάρχουν για κάθε συγγραφέα.

– Στο βιβλίο σας «Ρήσεις» έχετε εξώφυλλο την εξής ρήση: «η πείρα σε διδάσκει αλλά ποτέ δεν σου δίνει πτυχίο». Εσάς τι σας έχει διδάξει η πείρα σας;

– Αυτό ακριβώς που εννοεί η ρήση. Όσα και να νομίζουμε ότι ξέρουμε πάντα θα υπάρχει το απρόβλεπτο.

Έχετε γράψει ποιητικές συλλογές αλλά τα τελευταία χρόνια έχετε επικεντρωθεί στο αστυνομικό θρίλερ, με την αρχή να γίνεται το 2014 και το βιβλίο «Σκιές». Πως ξεκίνησε η συγγραφή των «Σκιών»;

– Είμαι λάτρης του συγκεκριμένου είδους, από νεαρή ηλικία μου άρεσε να διαβάζω αστυνομικές περιπέτειες και θρίλερ. Κάποια στιγμή αποφάσισα να μετρήσω τις δυνατότητές μου και στη συγγραφή τέτοιων ιστοριών, να μη μείνω μόνο στην ανάγνωσή τους. Έτσι ξεκίνησα με τις ΣΚΙΕΣ που αποτελούνται από μικρές ιστορίες και συνέχισα με το ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ.

 – Το 2017, μετά την συγγραφή των βιβλίων «Σκιές» και «Εκτός Ορίων», γράψατε την θεατρική κωμωδία «σε ανάμενα κάρβουνα». Αλήθεια, πιστεύετε ότι σήμερα και σε σύγκριση με παλαιότερες εποχές, τα παιδιά είναι πιο απόμακρα με τους γονείς τους;

– Στην πλειονότητά τους, σήμερα, τα παιδιά είναι πιο κοντά στους γονείς. Ή να το πω καλύτερα, οι γονείς είναι πιο κοντά στα παιδιά. Διότι τα παιδιά, και ιδιαίτερα στην εφηβεία, έχουν μία τάση ανεξαρτητοποίησης. Οι γονείς είναι εκείνοι οι οποίοι προσπαθούν να διατηρήσουν κάποια στενότερη σχέση που φτάνει στα όρια της φιλίας. Παλαιότερα, η σχέση γονέων και παιδιών διέφερε. Υπήρχε φυσικά η αγάπη των γονέων, υπήρχε όμως και μια απόσταση μεταξύ τους.

Το 2022 επιστρέφετε εκ νέου με το αστυνομικό θρίλερ «Πλασμένος Από Χώμα», συμπληρώνοντας έτσι το έκτο βιβλίο σας και το 4ο αστυνομικό σας θρίλερ. Ποια είναι τα συναισθήματα σας;

– Χαρά και ικανοποίηση, όπως σε κάθε βιβλίο που βλέπει το φως της δημοσιότητας. Είναι
ένα ακόμη πνευματικό παιδί που γεννήθηκε από μία ιδέα, θέριεψε, γιγαντώθηκε, πέρασε από πολλά φίλτρα και άνοιξε τις σελίδες του στο κοινό.

Τι θα διαβάσει ο αναγνώστης στο βιβλίο σας «Πλασμένος από Χώμα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μ. Σιδέρη;

– Καταρχάς θα διαβάσει ένα αστυνομικό θρίλερ με ανατροπές και πλοκή που τρέχει χωρίς να κουράζει. Μέσα στις σελίδες του θα ξεχαστεί και θα δραπετεύσει από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, νιώθοντας κομμάτι της ιστορίας. Θα απολαύσει την ένταση, το μυστήριο, αλλά και το χιούμορ των ηρώων, δοσμένο στις δόσεις που αναλογεί σε τέτοιου είδους μυθιστορήματα. Θα πληροφορηθεί πράγματα για τη λειτουργία των διωκτικών αρχών και θα γνωρίσει τον βαθύ ψυχισμό των ηρώων. Στο τέλος θα πληροφορηθεί τα ιστορικά στοιχεία που παραθέτει ο ιστορικός Διόδωρος ο Σικελιώτης σ’ ένα βιβλίο του , τα οποία αποτέλεσαν το έναυσμα για τη συγγραφή του ΠΛΑΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΧΩΜΑ, καθώς κι έναν μύθο του Πλάτωνα για τους πρώτους ανθρώπους, που συνετέλεσε κι αυτός στην ιστορία.

– Ποια είναι τα βιβλία που διαβάζετε αυτήν την περίοδο;

– Κάποια παλιά του Στίβεν Κινγκ τα οποία έχω ξεχάσει στα πάνω ράφια της βιβλιοθήκης μου.

– Αν μπορούσατε να επιλέξετε μερικά από τα τα αγαπημένα σας βιβλία, ποια θα ήταν αυτά και γιατί;

– Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΔΡΑΚΟΣ του Τόμας Χάρις, ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ του Ντιν Κουντζ, ΟΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΝΟΡΜΑΝΔΙΑΣ του Γκράχαμ Μάστερτον, καθώς και το αντιπολεμικό βιβλίο του Έριχ Μαρία Ντεμάρκ ΟΥΔΕΝ ΝΕΩΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ. Τα τρία πρώτα αποτέλεσαν την αιτία να ασχοληθώ με το αστυνομικό μυθιστόρημα και το θρίλερ. Το τέταρτο κατά σειρά με εντυπωσίασε με την αμεσότητά του και την απογύμνωση της έννοιας του πολέμου, καταρρίπτοντας μύθους και στερεότυπα τα οποία τον εκθειάζουν.

Σάββας Καλιοντζής

Μετά το βιβλίο «Πλασμένος από Χώμα» τι άλλο θα περιμένουν οι αναγνώστες από εσάς; Ετοιμάζετε κάτι;

– Συνεχίζω να γράφω ιστορίες μυστηρίου και θρίλερ, ψάχνοντας πάντα πρωτότυπα θέματα. Αν και δεν είναι εύκολο, πιστεύω ότι το καταφέρνω και σύντομα θα δει και το επόμενο το φως της δημοσιότητας.

Μοιράσου το:

Βαγγέλης Λαζαρίδης

Βαγγέλης Λαζαρίδης

Μεγάλωσα στην Νέα Μηχανιώνα της Θεσσαλονίκης και κατοικώ στην Καλαμαριά. Είμαι απόφοιτος της Νομικής, ενώ ταυτόχρονα ασχολούμαι με την ερευνητική δημοσιογραφία. Στον ελεύθερο μου χρόνο, διαβάζω βιβλία (τα οποία κατά καιρούς ανεβάζουμε στο READ ON-line), ακούω μουσική στο πικάπ και μου αρέσει να συζητώ για την κοινωνία και την πολιτική με φίλους και γνωστούς. Το DREAM ON-line αποτελεί ένα πρότζεκτ το οποίο με πολύ κόπο και με συλλογική προσπάθεια έφτασε εδώ που είναι σήμερα, προσωπικά, θεωρείται ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. «Βρες της γης τα θαύματα σε αυτά που λαχταράς» λέει ένα τραγούδι, και ίσως αυτή είναι η χρυσή συνταγή για τα πάντα.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα