Santorini Experience 2022: Η απόλυτη αθλητική εμπειρία επέστρεψε στο νησί των Κυκλάδων

5, 4, 3, 2, 1 ΠΑΜΕ! Ήταν το σύνθημα της Αντιδημάρχου Θήρας κυρίας Σοφίας Κίτσου, που αποτέλεσε το έναυσμα για δεκάδες αθλητές, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, από όλα τα μέρη της γης να δέσουν τα κορδόνια τους και να ξεκινήσουν να τρέχουν στον δρόμο του Ακρωτηρίου. Ήταν το σύνθημα εκείνο που επιβεβαίωσε ότι το SantoriniExperience, το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του νησιού είχε επιστρέψει.

Μετά από δύο χρόνια αποχής λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, το SantoriniExperience επέστρεψε και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ζήσουν ξανά μετά από καιρό το συναίσθημα του να αθλείσαι με φόντο τις μοναδικές αιγαιοπελαγίτικες εικόνες των Φηρών, της Οίας, του Ημεροβιγλίου, του Ακρωτηρίου και του Ηφαιστείου. «Ο Δήμος Θήρας με την ActiveMedia Group κατάφεραν να επαναφέρουν με μοναδικό τρόπο το SantoriniExperience», ήταν τα λόγια του κύριου Άκη Τσόλη, Διευθύνοντα Συμβούλου της ActiveMedia.

Τι είναι το Santorini Experience;

Ο κύριος Άκης Τσόλης, με τον οποίο είχα την τιμή να επικοινωνήσω μας εξηγεί ότι «Πρόκειται για μια σπουδαία διοργάνωση που αναδεικνύει τον πολιτιστικό, αθλητικό και θαλάσσιο τουρισμό του νησιού της Σαντορίνης. Ενός εκ των κορυφαίων τουριστικών προορισμών παγκοσμίως. Περιλαμβάνει αγώνες τρεξίματος και κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης. Φέτος διεξήχθη για 6η χρονιά το διάστημα 23-25 Σεπτεμβρίου με δύο νέες εντυπωσιακές διαδρομές στο τρέξιμο. Την διαδρομή 5χλμ “Αριστείδης Αλαφούζος” στο Ακρωτήρι και τον Ημιμαραθώνιο “Δαιδαλική Κόρη της Θήρας” από την Οία προς το Ημεροβίγλι και τα Φηρά  και φυσικά η καθιερωμένη και μοναδική διαδρομή κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης 1,5 μιλίου “L & E Nomikos” από το Ηφαίστειο στο Παλιό Λιμάνι των Φηρών. Το Santorini Experience συγκέντρωσε φέτος ερασιτέχνες και επαγγελματίες κολυμβητές και δρομείς από 22 χώρες και 4 ηπείρους, μεταξύ άλλων από Η.Π.Α., Βραζιλία, Ουρουγουάη, Νότια Αφρική, Νιγηρία, Τζαμάικα, Ινδία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία».

santorini
Εικόνα 2. Κολύμβηση Open Water του Santorini Experience / Πηγή: santorini-experience.com


«Θελήσαμε  να δημιουργήσουμε κάτι μοναδικό»

Σε συνέχεια της συζήτησης ο κύριος Τσόλης κλήθηκε να μας απαντήσει στο πως γεννήθηκε η ιδέα του SantoriniExperience:

 

«Η ενασχόληση μας στον χώρο του αθλητισμού και κυρίως του αθλητικού τουρισμού και η ανάγκη της Σαντορίνης για τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο, μας έφεραν το 2015 στην πρώτη συνεργασία. Θελήσαμε  να δημιουργήσουμε κάτι μοναδικό σε αυτό το μαγευτικό νησί, το οποίο θα διαφημίζει τις ομορφιές του και θα αποτελεί κίνητρο για κάθε αθλητή να επισκέπτεται κάθε χρόνο τη Σαντορίνη, προσφέροντάς του κάτι το πρωτόγνωρο. Κάτι που δεν μπορούν να έχουν όλες οι άλλες χώρες και περιοχές. Η μοναδικότητα λοιπόν του ηφαιστείου και το πολύ σημαντικό ζήτημα της ασφάλειας μας οδήγησαν με τον τεχνικό διευθυντή κολύμβησης, Νίκο Γέμελο στη δημιουργία αυτής της διαδρομής. Η επιλογή έγινε τόσο για επαγγελματίες όσο και ερασιτέχνες κολυμβητές, οι οποίοι θα μπορούν να νιώσουν την εκρηκτική ατμόσφαιρα του ηφαιστείου με την επιβλητική θέα του νησιού μπροστά τους! Έτσι μια φορά τον χρόνο, δίνεται η δυνατότητα σε όποιον θέλει, να κολυμπήσει σε αυτά τα μυθικά νερά, στα νερά της χαμένης Ατλαντίδας. Στο δρομικό κομμάτι τα πρώτα χρόνια χαράξαμε κάποιες μοναδικές διαδρομές των 5, 10 και 15χλμ στο μονοπάτι που ενώνει την Οία με τα Φηρά κατά μήκος της Καλντέρας. Αυτό βοήθησε στην αύξηση των επισκέψεων και εκτός του αγώνα από τουρίστες, μιας και άλλοι ήθελαν να προπονηθούν και άλλοι να τρέξουν σε κάποια άλλη χρονική στιγμή τη διαδρομή ή τουλάχιστον μέρος της.»

 

Εικόνα 3. Photo credit: Santorini Experience

Η σύνδεση με τον πολιτισμό του νησιού

 

Αξίζει να τονιστεί ότι η φετινή διοργάνωση ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τον πολιτισμό της Σαντορίνης. Πολλοί συνδέουν το νησί με εικόνες πολυτελών ξενοδοχείων και φωτογραφιών με φόντο το ηλιοβασίλεμα αλλά λίγοι γνωρίζουν το ιδιαίτερο και πολύ σημαντικό πολιτισμικό στοιχείο που διαθέτει. Τόσο το Ακρωτήρι με τον Φάρο και τον προϊστορικό του οικισμό όσο και η Δαιδαλική Κόρη, το επιβλητικό άγαλμα το οποίο, έπειτα από 22 χρόνια από την ανακάλυψη του, βρίσκεται πλέον στο αρχαιολογικό μουσείο Θήρας, είχαν την τιμητική τους στο φετινό SantoriniExperience. «Στη φετινή διοργάνωση δημιουργήσαμε για πρώτη φορά μια διαδρομή 5χλμ στο Ακρωτήρι, θέλοντας να αναδείξουμε έναν από τους σημαντικότερους προϊστορικούς οικισμούς της Ευρώπης καθώς και για και μια διαδρομή Ημιμαραθωνίου από την Οία προς τα Φηρά συνδέοντας την με τον πολιτισμό και το σπάνιο εύρημα της Δαιδαλικής Κόρης της Θήρας», προσθέτει ο κύριος Τσόλης.

 

Εικόνα 4. Στη Δαιδαλική Κόρη της Θήρας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας / Από αριστερά: Αντιδήμαρχος Θήρας και Υπεύθυνη Πολιτισμού, Σοφία Κίτσου – Έπαρχος Θήρας, Χαράλαμπος Δαρζέντας – Δις χρυσή πρωταθλήτρια Ευρώπης Αντιγόνη Ντρισμπιώτη – Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη – Δήμαρχος Θήρας, Αντώνιος Σιγάλας (photo by Angelos Zymaras @ Santorini Experience)

 

 

 

 

 

 

Μεγάλα Ονόματα από τον χώρο του αθλητισμού

Εικόνα 5. Από αριστερά: πρώην διεθνής τερματοφύλακας και πρωταθλητής Ευρώπης με την εθνική Ελλάδος, Αντώνης Νικοπολίδης – Ολυμπιονίκης και πρωταθλητής Ευρώπης στα 400μ. με εμπόδια, Περικλής Ιακωβάκης – Δις χρυσή πρωταθλήτρια Ευρώπης Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (photo by Mike Tsolis @ Santorini Experience)
Η Ολλανδή χρυσή και αργυρή Ολυμπιονίκης στην κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης Sharon van Rouwendaal  (photo by Facebook/Instagram Sharon van Rouwendaal)
Η Βρετανίδα δις αργυρή Ολυμπιονίκης στην κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης Jazz Carlin  (photo by Facebook/Instagram Jazz Carlin)
Ο Ελληνοαμερικανός υπερμαραθωνοδρόμος Κωνσταντίνος Καρνάζης  (photo by Zagas Photography @ Santorini Experience)

Η εμπειρία μου

Φέτος είχα την ιδιαίτερη χαρά να συμμετέχω στο Santorini Experience και συγκεκριμένα στον αγώνα δρόμου 5 χιλιομέτρων στο Ακρωτήρι. Με το που διάβασα την είδηση δεν το σκέφτηκα λεπτό. Δήλωσα αμέσως συμμετοχή και αδημονούσα να έρθει εκείνη η μέρα.

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου. Η ώρα είχε πάει κοντά 5 το απόγευμα. Φόρεσα τα αθλητικά μου, έβαλα στην τσάντα μου τα απαραίτητα και ξεκίνησα για το σημείο συνάντησης. Ο συννεφιασμένος καιρός και το ψυχρό αεράκι μας έκαναν να συνειδητοποιήσουμε ότι το καλοκαίρι ήταν πια παρελθόν. Μετά από περίπου δέκα λεπτά στον δρόμο είχα φθάσει. Με μία πρώτη ματιά διέκρινα το σημείο έναρξης του αγώνα, ανθρώπους και μέλη της διοργάνωσης και φυσικά αθλητές κάθε λογής. Από επαγγελματίες και γνωστούς αθλητές από τον χώρο του στίβου και όχι μόνο, μέχρι μητέρες με τα παιδιά τους, καθηγήτριες, παλιοί συμμαθητές αλλά και τουρίστες που διένυσαν πολλά χιλιόμετρα προκειμένου να ζήσουν από κοντά αυτήν την αξέχαστη αθλητική εμπειρία. Για πρώτη φορά αισθανόμουν ένα δέος καθώς το συννεφιασμένο αλλά πάντα επιβλητικό τοπίο της Καλντέρας σε συνδυασμό με την παρουσία σπουδαίων αθλητών στον ίδιο χώρο, δημιουργούσε αυτό το συναίσθημα. Για τους αθλητές αναφέρομαι φυσικά στην Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, στον Περικλή Ιακωβάκη, τον Αντώνη Νικοπολίδη και τον Joe Arlauckas .

Η ώρα είχε πάει έξι. Οι διαγωνιζόμενοι μαζευτήκαμε στο σημείο έναρξης και αφού κάναμε μερικές διατάσεις, είδαμε την αντιδήμαρχο Θήρας κυρία Σοφία Κίτσου να στέκεται στην γωνία για να δώσει το εναρκτήριο σύνθημα. 5, 4, 3, 2, 1, ΠΑΜΕ! Φώναξε και ευθύς αμέσως μέσα σε ένα ντελίριο ενθουσιασμού και ζητωκραυγών περίπου 60 με 70 αθλητές ξεχυθήκαμε στον δρόμο με έναν κοινό σκοπό. Να ζήσουμε την εμπειρία!

Ο κακός καιρός δεν στάθηκε εμπόδιο μπροστά στον ενθουσιασμό αλλά και την άγρια ενέργεια του τοπίου που μας έδινε κίνητρο να συνεχίσουμε. Πρώτος από τους άντρες έκοψε το νήμα ο Στέλιος Δρόσος σε χρόνο 18:18”, καταρρίπτοντας μάλιστα το προηγούμενο προσωπικό του ρεκόρ ενώ από τις γυναίκες η Ελένη Ιακωβάκη, κόρη του Περικλή Ιακωβάκη τερμάτισε πρώτη με χρόνο 23:38” επιβεβαιώνοντας ότι το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει. Σε χρόνο 25:01” τερμάτισα στην 11η θέση αλλά η εμπειρία που αποκόμισα με έκανε να νιώθω νικητής.

«Όσο πιο πολύ τρέχεις τόσο πιο πολύ θα ζήσεις»

Μετά το τέλος του αγώνα είχα την χαρά να πάρω κάποιες δηλώσεις από κάποιους εκ των πρωταγωνιστών της ημέρας.

Ήταν πρώτος ο πρωταθλητής Ευρώπης και πρώην διεθνής τερματοφύλακας της Εθνικής Ελλάδος Αντώνης Νικοπολίδης ο οποίος δήλωσε: Πολύ ωραία διοργάνωση, άρτια στην εκτέλεση της. Tρέξαμε τα 5 χιλιόμετρα. Είναι η πρώτη μου συμμετοχή φέτος. Αν ξανάρθω θα έρθω πιο έτοιμος.

Η 13χρονη Ελένη Ιακωβάκη, νικήτρια στις γυναίκες στον αγώνα 5 χιλιομέτρων είπε: «Ήταν πολύ ωραία εμπειρία, τρέχαμε δίπλα στην θάλασσα. Γενικά κουράστηκα γιατί είχε ανηφόρες κατηφόρες αλλά στο τέλος τα κατάφερα.Ήταν μάλλον η πρώτη φορά (που έτρεξα μαζί με τον μπαμπά μου) σε 5 χιλιόμετρα σε τέτοια διοργάνωση. Συνήθως τρέχω μόνη μου γιατί θέλω να κάνω καλύτερους χρόνους».

Ο Στέλιος Δρόσος, νικητής στον αγώνα δρόμου των 5 χιλιομέτρων τόνισε: «Ήταν ωραία διοργάνωση μετά από δύο χρόνια (αποχής) επιστρέψαμε. Ήταν πολύ ωραία απλά θέλουμε παραπάνω αγώνες για να έχουμε τα παιδιά κοντά μας και πάλι» ενώ στην ερώτηση για το πόσο σημαντική είναι η διοργάνωση για τους κατοίκους της Σαντορίνης είπε: «Είναι σημαντική. Πρέπει να βάλουμε λίγο μυαλό, να αφήσουμε τα λεφτά στην άκρη και να τρέχουμε πότε πότε (χαμογελάει). Να μην κοιτάμε μόνο τη δουλειά. Το τρέξιμο είναι σημαντικό στη ζωή μας. Όσο πιο πολύ τρέχεις τόσο πιο πολύ θα ζήσεις. Πρέπει να φτιάξουμε στίβο. Το έχω πει στον δήμαρχο. Ελπίζω κάτι να γίνει. Πρέπει να φτιάξουμε ομάδα, έναν σύλλογο οπωσδήποτε».

Ο αθλητισμός είναι πολιτισμός. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να μεταδώσει το SantoriniExperience ή όπως καλύτερα είπε ο κύριος Τσόλης: «Είναι ευκαιρία να ανακαλύψεις μια διαφορετική όψη του νησιού, να ζήσεις μοναδικές εμπειρίες και να αποκτήσεις σημαντικές αναμνήσεις που θα σε κάνουν να επιστρέφεις και πάλι σε αυτόν τον τόπο».

Εικόνα 6. Προσωπικό αρχείο
Εικόνα 7. Πηγή: sdna.gr
Εικόνα 8: Photo credit: Santorini Experience
Εικόνα 9. Photo credit: Santorini Experience

Εικόνα 10. Photo credit: Santorini Experience

Μοιράσου το:

Νίκος Ζαφειρόπουλος

Νίκος Ζαφειρόπουλος

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, αλλά μεγάλωσα στη Σαντορίνη. Σπουδάζω Δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μου αρέσει ο αθλητισμός και ό,τι συνεπάγεται με αυτόν. Στον ελεύθερό μου χρόνο παίζω ερασιτεχνικά ποδόσφαιρο, ακούω podcast και ενημερώνομαι για θέματα επικαιρότητας. Στο DREAM ON-line μου δίνεται η ευκαιρία να εκφράσω τις απόψεις μου δημόσια και να κάνω εξάσκηση πάνω στο κομμάτι που σπουδάζω.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα