Οι παίκτες-αποκάλυψη στους πρώτους αγώνες του NBA

Ο πρώτος μήνας του NBA τα είχε όλα: νικητήρια καλάθια, δραματικά φινάλε, πολλούς διαφορετικούς παίκτες να διεκδικούν βραβεία, τραυματισμούς και τη δυναμική έναρξη του NBA CUP (πρώην In-season Tournament). Ο Γιόκιτς, ο Γιάννης, ο Ντόντσιτς και οι υπόλοιποι σταρ – κάποιοι περισσότερο και κάποιοι λιγότερο – παίζουν στα συνηθισμένα υψηλά στάνταρ τους. Όμως, όπως κάθε χρόνο, «ξεπετάγονται» καινούριοι παίκτες για να κάνουν τη διαφορά και να προσφέρουν βοήθειες στις ομάδες τους, αρπάζοντας «από τα μαλλιά» την ευκαιρία που τους δίνεται.

Συνήθως, σημαντική είναι η βελτίωση των παικτών που βρίσκονται στην αρχή της καριέρας τους, καθώς όσο περνάει ο χρόνος προσαρμόζονται όλο και περισσότερο στις απαιτήσεις του NBA, ενώ, παράλληλα, κερδίζουν και την εμπιστοσύνη των προπονητών τους. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση του χρόνου συμμετοχής και των ευκαιριών που τους δίνονται: η ανταλλαγή σε ομάδα που δίνει ευκαιρίες σε νεαρούς παίκτες, η ανταλλαγή παικτών που βρίσκονταν μπροστά τους στο ροτέισον, αλλά και οι πολλοί τραυματισμοί που επηρεάζουν το NBA (παρατηρείται μία αύξηση της τάξεως του 35% στους τραυματισμούς σε σχέση με τον αντίστοιχο πρώτο μήνα του 2023).

 

Ντάισον Ντάνιελς

Ο Αυστραλός που έγινε ανταλλαγή πριν την έναρξη της σεζόν, ανέλαβε έναν πιο ενεργό ρόλο στους Χοκς. Μάλιστα, στα πρώτα παιχνίδια δείχνει να ταιριάζει με τον σταρ της ομάδας, Τρε Γιανγκ, έχοντας παρόμοια χαρακτηριστικά με τον Μάρεϊ, ο οποίος, όμως, στους Χοκς δεν μπόρεσε να είναι το ίδιο αποτελεσματικός αμυντικά, για να καλύψει και τον Γιανγκ που είναι ένας από τους χειρότερους αμυντικούς στο NBA.

Μέχρι στιγμής, είναι ο κορυφαίος «κλέφτης» του NBA με 3,8 κλεψίματα ανά παιχνίδι, ενώ έγινε και ο πρώτος παίκτης στην ιστορία που κατέγραψε 4 σερί παιχνίδια με 6+ κλεψίματα. Και επιθετικά είναι καλός, παίρνοντας περισσότερες πρωτοβουλίες, υπερδιπλασιάζοντας τις προσπάθειές του, αυξάνοντας κατά 10% το ποσοστό ευστοχίας του και κατά 10 περίπου πόντους τον συνολικό του μέσο όρο.

Στα αρνητικά μπαίνει το κακό ποσοστό του από το τρίποντο (28,3%) και από τις βολές (59,1%). Επιπλέον, ενώ δεν κάνει πολλά λάθη ανά παιχνίδι, δεν είναι και αρκετά δημιουργικός, έχοντας μόνο 2,9 ασίστ στα πρώτα του 11 παιχνίδια με τους Χοκς.

Ο 21χρονος Αυστραλός έχει όλο το μέλλον μπροστά του για να γίνει ο παίκτης τον οποίο περίμεναν οι Πέλικανς και ήδη δείχνει εξαιρετικά δείγματα γραφής. Εξάλλου, είναι σύνηθες γεγονός για έναν γκαρντ να δυσκολεύεται στην αρχή στο σκοράρισμα, κάτι το οποίο με τον καιρό βελτιώνεται.

 

Πέιτον Πρίτσαρντ

Οι Σέλτικς είναι οι πρωταθλητές του NBA και το φαβορί για το φετινό πρωτάθλημα. Κατάφεραν να κρατήσουν το βασικό τους ροτέισον, παίζοντας εκπληκτικό μπάσκετ όλη την περσινή χρονιά. Φέτος, έχουν καταφέρει να αξιοποιήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό τον πάγκο τους και ιδίως τον Πρίτσαρντ, ο οποίος κάνει μέχρι τώρα χρονιά καριέρας. Σε 28 λεπτά έχει 15,5 πόντους, 2,6 ριμπάουντ, 2,8 ασίστ και 1,1 κλέψιμο.

Η ταχύτητα και το στυλ παιχνιδιού των Σέλτικς δημιουργούν ευκαιρίες για πολλά τρίποντα (στα 10 πρώτα παιχνίδια τους το 51% των σουτ τους ήταν τρίποντα) και ο Πρίτσαρντ φέτος σουτάρει με 42% εκτελώντας 9 τρίποντα ανά παιχνίδι. Συνολικά, έχει πετύχει 52 τρίποντα που τον τοποθετούν στην 9η θέση της λίστας, σε μία από τις καλύτερες και πιο πλήρεις ομάδες του NBA.

Μπορεί να ήρθε στο NBA μεγαλύτερος από τους υπόλοιπους ρούκι, όμως, η συνεισφορά του σε μία ομάδα που πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια είναι πολύτιμη. Με τον Χόλιντεϊ να βρίσκεται στη δύση της καριέρας του και να έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον Πρίτσαρντ, οι Σέλτικς είναι υπερπλήρεις στη θέση του άσσου

 

Κρίστιαν Μπράουν

Οι Νάγκετς δεν ξεκίνησαν ιδανικά την σεζόν, αλλά πλέον βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις της Δυτικής Περιφέρειας. Ο Γιόκιτς είναι ο κινητήριος μοχλός της ομάδας, αλλά ο παίκτης-αποκάλυψη για το Ντένβερ είναι ο Κρίστιαν Μπράουν. Η απώλεια του Κάλντγουελ Πόουπ το καλοκαίρι δημιουργούσε προβλήματα στον Μάικ Μαλόουν, αλλά ήξερε ότι από πίσω του υπήρχε ο νεαρός -αλλά πολύ ταλαντούχος- Μπράουν, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε την περίσταση και φέτος αριθμεί 16,2 πόντους, 5,3 ριμπάουντ και 1,7 κλεψίματα ανά παιχνίδι. Το πιο αξιοπρόσεκτο είναι τα εκπληκτικά ποσοστά του: 55,6% στα εντός παιδιάς (σε 10,6 προσπάθειες) και το 47,2% στο τρίποντο (σε 3,3 προσπάθειες).

Τα ποσοστά αυτά πολύ δύσκολα θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα, όμως, η επίδραση του Μπράουν στο παιχνίδι των Νάγκετς θα εξακολουθήσει να είναι υψηλή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ρόστερ των Νάγκετς δεν έχει βάθος και έτσι λίγοι είναι οι παίκτες που θα μπορέσουν να προσφέρουν ποιοτικές λύσεις.

 

Τζόρνταν Χόκινς

Οι Πέλικανς ψάχνονται ακόμα μετά την απόκτηση του Μάρει, ο οποίος πρόλαβε να παίξει μόνο ένα παιχνίδι πριν τραυματιστεί. Η φυγή του Ντάνιελς, ο τραυματισμός του Μάρει και η έλλειψη άλλων γκαρντ έχει επιτρέψει στον Χόκινς να ξεκινήσει πολύ ενθαρρυντικά τη φετινή χρονιά. Έχει αγωνιστεί μόνο σε οχτώ παιχνίδια φέτος – τα τρία ως βασικός – και αριθμεί 16,2 πόντους και 4,3 ριμπάουντ. Οι Πέλικανς έχουν παίκτες που μπορούν να σκοράρουν, αλλά ποτέ δεν είναι κακό να προστίθεται ένας ακόμα αξιόπιστος σκόρερ. Τα ποσοστά του δεν είναι καλά, αν και σουτάρει με 36% από το τρίποντο.

Η άμυνά του δεν είναι καλή, ενώ εκτός από το σκοράρισμα (και λίγο στον τομέα του ριμπάουντ) δεν προσφέρει πολλά σε μία ομάδα η οποία θέλει να βρεθεί στα πλέι οφ. Στα 22 του χρόνια έχει ακόμα χρόνο για να εξελιχθεί σαν παίκτης, προσθέτοντας και άλλα στοιχεία στο παιχνίδι του. Εάν μείνει στους Πέλικανς, θα είναι αρκετά σημαντικό να γίνει αξιόπιστος αμυντικός, καθώς η άμυνα είναι μία από τις «πληγές» των Πελεκάνων, μαζί με το τρίποντο.

 

Τρε Μαν

Η ποιότητα που υπήρχε στους Θάντερ περιόριζαν αρκετά τα λεπτά συμμετοχής του Μαν στην ομάδα, όμως στους Χόρνετς φαίνεται ότι έχει αρκετό ταλέντο. Αμυντικά δεν είναι σπουδαίος, κάτι που μπορεί να ειπωθεί και για τους Χόρνετς σαν σύνολο. Επιθετικά είναι αρκετά καλός, αποτελώντας διαρκή απειλή για την αντίπαλη άμυνα, εκτελώντας με σχεδόν 40% από μακρινή απόσταση. Οι τρεις ασίστ και τα τρία ριμπάουντ συνοδεύουν τους 14,5 πόντους που πετυχαίνει ανά παιχνίδι, αποτελώντας μία πολύ καλή επιλογή πίσω από τον Λαμέλο Μπολ, ενώ λόγω του ύψους του τελευταίου μπορούν να συνυπάρξουν σε πεντάδες με τον Μπολ στο 2.

Οι Χόρνετς δεν διεκδικούν πολλά πράγματα φέτος, οπότε έχουν τη δυνατότητα να δώσουν χρόνο συμμετοχής σε αρκετούς νέους παίκτες. Ο Μαν είναι από τους παίκτες που το έχουν εκμεταλλευτεί σε σημαντικό βαθμό αυτό και αναμένεται να δούμε αν θα έχει συνέχεια η διαρκώς ανοδική πορεία του.

 

Γιάκομπ Ποέλτλ

Ο γηραιότερος παίκτης στη λίστα και ο παίκτης που έχει αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στο NBA. Στα 29 του έχει εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις ελλείψεις που υπάρχουν στους υποτονικούς Ράπτορς και αριθμεί φέτος 16,2 πόντους, 11,6 ριμπάουντ, 1,3 τάπες και 1,1 κλεψίματα. Ο Αυστριακός είναι ένας ψηλός παλιάς κοπής, με κινήσεις κοντά στο καλάθι, αποτελεσματικός στη ρακέτα, καλός αμυντικός γύρω από το καλάθι. Εν αντιθέσει, δεν είναι καλός από μέση απόσταση, δεν απειλεί από μακρινή απόσταση και δεν μπορεί να προσφέρει βοήθειες αμυντικά στην περιφέρεια.

Οι Ράπτορς θα λάβουν προσφορές για τον Ποέλτλ γιατί πρόκειται για έναν αξιόπιστο ψηλό που μπορεί να βοηθήσει ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό. Το φιλικό συμβόλαιο που έχει (κοντά στα 60 εκατομμύρια για τα επόμενα τρία χρόνια), αλλά και όλα τα «άσχημα» συμβόλαια που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στο NBA θα βοηθήσουν αρκετά στις διαβουλεύσεις.

 

Τζέι Χαφ

NBA

Ο λιγότερο γνωστός παίκτης της λίστας και αναπληρωματικός ψηλός των Γκρίζλις, ο Χαφ, δείχνει με τις εμφανίσεις του ότι μπορεί να εξελιχθεί σε έναν χρήσιμο ρολίστα για ομάδα του NBA. Η ανικανότητα του Τζάρεν Τζάκσον Τζ. στα ριμπάουντ, η έλλειψη εμπειρίας και φυσικής κατάστασης του Ζακ Ίντι έχουν δώσει την ευκαιρία στον Χαφ να έχει ενεργό ρόλο στους φετινούς Γκρίζλις.

Στις προηγούμενες χρονιές είχε συνολικά 31 συμμετοχές, ενώ φέτος ήδη έχει φτάσει τις 13. Έχει 42,9% στο τρίποντο, 55,9% εντός παιδιάς, 9,4 πόντους και 1,8 μπλοκ, αριθμοί που δεν τρελαίνουν, αλλά δείχνουν ότι ο συγκεκριμένος παίκτης μπορεί να καθιερωθεί στο NBA.

Για τους Γκρίζλις, το γεγονός ότι ούτε αυτός είναι καλός ριμπάουντερ είναι ένα σημαντικό ζήτημα, καθώς είναι ένα σημείο στο οποίο χρειάζονται βοήθεια εδώ και κάποια χρόνια. Και μπορεί να ανέφερα προηγουμένως ότι αν συνεχίσει έτσι μπορεί να έχει μέλλον στο NBA, το ίδιο πιθανό μου φαίνεται να τον δούμε σύντομα εκτός NBA και σε κάποια ευρωπαϊκή ομάδα.

Μοιράσου το:

Φίλιππος Κορνάρος

Φίλιππος Κορνάρος

Γεννήθηκα στην Αθήνα αλλά μεγάλωσα στην Πάτρα. Τον ελεύθερο χρόνο μου τον περνάω διαβάζοντας βιβλία, παρακολουθώντας αθλητικά δρώμενα και βλέποντας ταινίες και σειρές. Tο DREAM ON-line είναι μία πλατφόρμα που μου δίνει την ευκαιρία να αναδείξω ορισμένους από τους προβληματισμούς μου. Η πλειοψηφία των κείμενων που γράφω απευθύνονται σε ένα αθλητικό κοινό, αλλά ανά περιόδους ακουμπώ και άλλους τομείς της καθημερινότητας.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα