To 1o In-season tournament της ιστορίας: τι πρέπει να ξέρετε για το νέο μίνι πρωτάθλημα του NBA

Ο αθλητισμός αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της σημερινής κοινωνίας. Οπότε, επηρεάζεται άμεσα από τις αλλαγές που πραγματοποιούνται σε αυτήν. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει πολλές και σημαντικές αλλαγές στο χώρο του αθλητισμού, αλλαγές που ανταποκρίνονται στην καινούρια πραγματικότητα.

Η πολυπολιτισμικότητα που παρατηρείται κατά μήκος του κόσμου, είναι αδύνατο να μην επηρεάσει και τις μεγαλύτερες λίγκες του πλανήτη, τόσο ποδοσφαιρικές, όσο και μπασκετικές. Το NBA αποτελεί, ίσως, το καλύτερο παράδειγμα. Στη διάρκεια του 21ου αιώνα, το NBA έχει προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διοργάνωσης του πρωταθλήματός του. Έχουν προστεθεί ομάδες, έχει αλλάξει η διαδικασία της κανονικής σεζόν, έχει προστεθεί το play-in tournament. Απώτερος σκοπός είναι να δώσουν έξτρα κίνητρα σε οπαδούς και ομάδες, αλλά και να βελτιώσουν το παρεχόμενο προϊόν.

Το NBA πρωτοπορεί στην Αμερική όσον αφορά τις αλλαγές που πραγματοποιεί. Προφανώς και υπάρχουν φαν της λίγκας που βλέπουν με καχυποψία όλες αυτές τις αλλαγές, αλλά σε γενικές γραμμές οι αλλαγές αυτές προσφέρουν κάτι το διαφορετικό. Μία από τις σημαντικότερες πηγές έμπνευσης για το NBA αποτελεί η Ευρωλίγκα και το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι μερικοί εκ των καλύτερων παικτών του NBA (αυτήν τη στιγμή) είναι Ευρωπαίοι.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Ευρωλίγκας, το NBA από φέτος καθιερώνει το in-season tournament, για να προσφέρει στους θεατές ανταγωνιστικό μπάσκετ ακόμα και κατά τη διάρκεια της σεζόν. Η δομή του παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με την Ευρωλίγκα. Βέβαια, και η Ευρωλίγκα εντάσσει χαρακτηριστικά του NBA, καθώς από φέτος εφαρμόζει το δικό της play-in tournament. Η δομή του νέου τουρνουά του NBA είναι η εξής:

 

  • Οι 30 ομάδες έχουν χωριστεί σε 6 γκρουπ, χωρίς να παίζουν ρόλο οι Περιφέρειες.
  • Στο πλαίσιο των ομίλων θα δοθούν 4 ματς, 1 με τoν κάθε αντίπαλο.
  • Οι 6 κορυφαίες ομάδες μαζί με τις 2 καλύτερες δεύτερες ομάδες (1 από κάθε Περιφέρεια) θα προκριθούν στις κορυφαίες οκτώ.
  • Οι προημιτελικοί, οι ημιτελικοί και ο τελικός είναι νοκ άουτ αναμετρήσεις.

 

(Οι όμιλοι στους οποίους τοποθετήθηκαν οι 30 ομάδες)

Ορισμένα χρήσιμα πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν στην περαιτέρω κατανόηση του τουρνουά:

  • Η διάρκεια του τουρνουά είναι περίπου ένας μήνας – τα πρώτα ματς θα γίνουν στις 3 Νοεμβρίου, ενώ ο μεγάλος τελικός είναι προγραμματισμένος για τις 9 Δεκεμβρίου.
  • Όλα τα παιχνίδια (πλην του τελικού) αποτελούν μέρος των 82 αγώνων που δίνει η κάθε ομάδα σε μία σεζόν. 
  • Οι ομάδες έχουν δημιουργήσει διαφορετικά στάδια για τη διεξαγωγή των συγκεκριμένων αγώνων. Οι ημιτελικοί και ο τελικός θα διεξαχθούν σε ουδέτερη έδρα στο Λας Βέγκας (T-Mobile Arena).
  • Στο τέλος του τουρνουά θα απονεμηθεί το βραβείο του MVP του τουρνουά, ενώ θα υπάρξει και καλύτερη πεντάδα του τουρνουά.
  • Τα κέρδη για τους παίκτες και τις ομάδες είναι τα εξής: ένα καινούριο τρόπαιο (NBA Cup) και χρήματα για τους παίκτες ανάλογα με την πορεία των ομάδων τους.

 

(To United Center γήπεδο των Chicago Bulls)

 

 

(Τα ειδικά διαμορφωμένα γήπεδα όλων των ομάδων που συμμετέχουν στο In-Season Tournament)

Το τουρνουά αυτό μπορεί να δώσει ένα νέο ενδιαφέρον σε παιχνίδια που γίνονται Νοέμβριο και Δεκέμβριο, μία περίοδο που το ενδιαφέρον των φαν για το NBA είναι αρκετά περιορισμένο. Οι ομάδες, από την άλλη, θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν ένα τρόπαιο, με τον τρόπο διεξαγωγής του τουρνουά να δίνει την ευκαιρία για αρκετές ανατροπές και αποκλεισμούς δυνατών ομάδων. Από την πλευρά τους, οι παίκτες δεν καταπονούνται με έξτρα παιχνίδια και θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο για να κερδίσουν, καθώς τα παιχνίδια αυτά αναμένονται εξαιρετικά ανταγωνιστικά.

In-Season Tournament
To τρόπαιο του In-Season Tournament

Σε γενικές γραμμές είναι μία καλή σκέψη των ιθύνοντων του NBA για να προσελκύσουν νέο κοινό ή/και να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του υπάρχοντος κοινού. Έχει παρατηρηθεί ότι η τηλεθέαση των παιχνιδιών του NBA σε αυτό το σημείο της χρονιάς είναι αρκετά μειωμένη, κυρίως λόγω της απουσίας του ανταγωνιστικού στοιχείου στα παιχνίδια. Οπότε, μπορούμε να πούμε ότι είναι μία πολύ καλή κίνηση μάρκετινγκ που μπορεί να δώσει ένα νέο ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα.

Δεν πρέπει να λησμονούμε, όμως, ότι η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος πρόσκειται σχεδόν αποκλειστικά στους ίδιους τους παίκτες. Αυτοί και οι ομάδες τους θα επιλέξουν εάν θεωρούν αυτό το τρόπαιο σημαντικό. Το γεγονός ότι είναι λίγα τα παιχνίδια σημαίνει ότι και η προσπάθεια των ομάδων που χάνουν «εσκεμμένα» δεν θα επηρεαστεί αρνητικά, εάν κερδίσουν 6 παιχνίδια στο πλαίσιο του τουρνουά.

Η επιδίωξη του ΝΒΑ είναι να αυξήσει τα έσοδά του, αλλά και να επεκταθεί σε καινούριες αγορές. Αυτό δείχνουν και οι κινήσεις που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια: αγώνες σε άλλες χώρες, παγκόσμια τουρ τη θερινή περίοδο, ώρες φιλικότερες για κατοίκους άλλων χωρών, προσθήκη στοιχείων από διάφορα άλλα (κυρίως ευρωπαϊκά) πρωταθλήματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η διεξαγωγή του τουρνουά. Το γεγονός ότι δεν προστίθενται έξτρα παιχνίδια είναι σημαντικό για τον τρόπο με τον οποίο θα το αντιμετωπίσουν οι ομάδες. Πάντως, η φετινή πρώτη χρονιά διεξαγωγής του θα δείξει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία ή την αποτυχία του εγχειρήματος.

 

 

Μοιράσου το:

Φίλιππος Κορνάρος

Φίλιππος Κορνάρος

Γεννήθηκα στην Αθήνα αλλά μεγάλωσα στην Πάτρα. Βρίσκομαι στο τελευταίο έτος της Δημοσιογραφίας στο ΑΠΘ και ανυπομονώ για την ολοκλήρωση των φοιτητικών μου υποχρεώσεων. Τον περιορισμένο ελεύθερό μου χρόνο τον περνάω διαβάζοντας βιβλία, βλέποντας ξένες σειρές και βλέποντας αθλητικά δρώμενα. Tο DREAM ON-line είναι μία ιστοσελίδα που μου δίνει την ευκαιρία να αναδείξω ορισμένους από τους προβληματισμούς μου. Η πλειοψηφία των κείμενων που γράφω απευθύνονται σε ένα αθλητικό κοινό, αλλά ανά περιόδους ακουμπώ και άλλους τομείς της καθημερινότητας.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα