«Ο Χιονάνθρωπος» του Τζο Νέσμπο

12 Αυγούστου 2020

Με το καλοκαίρι να πλησιάζει προς το τέλος του, αρκετοί από εμάς βρίσκουμε oλoένα και περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Αυτός ο χρόνος είναι εξαιρετικά σημαντικός και μία πολύ καλή αξιοποίησή του είναι το διάβασμα ενός καλού βιβλίου. Μία ελκυστική πρόταση είναι ο Χιονάνθρωπος του Jo Nesbo. Οι περισσότεροι ίσως γνωρίζουν την ταινία, «Ο Χιονάνθρωπος» του Tomas Alfredson που αφορμάται από αυτό το βιβλίο.

Το βιβλίο εντάσσεται στην κατηγορία του αστυνομικού μυστηρίου και του θρίλερ. Είναι ιδανικό για αυτούς που προτιμούν να διαβάζουν βιβλία περιπέτειας και δράσης καθώς η δράση δεν σταματά ποτέ. Σε καμία από τις 644 σελίδες του δεν θα βρεθεί κάτι που να μην είναι ενδιαφέρον ή να μην σχετίζεται με την εξέλιξη και την πλοκή του μυθιστορήματος.

Πρωταγωνιστής είναι ο Χάρι Χόλε, ένας εξαιρετικός αστυνομικός πρώην αλκοολικός και με οικογενειακά προβλήματα. Ο χώρος που διαδραματίζονται τα γεγονότα είναι κυρίως το Όσλο, η πρωτεύουσα της Νορβηγίας. Όλα ξεκινούν όταν εξαφανίζεται μία μητέρα από το σπίτι της σε μία καθημερινή χιονισμένη μέρα στο Όσλο με έναν χιονάνθρωπο να βρίσκεται έξω από το σπίτι, χωρίς να ξέρει κανείς ποιος τον έφτιαξε. Ο Χόλε καλείται ως ειδικός να αναλάβει την υπόθεση, αλλά από την αρχή παρουσιάζονται κάποια δεδομένα που δυσκολεύουν την επίλυση της υπόθεσης.

Διαδοχικές δολοφονίες ακολουθούν προκαλώντας τον τρόμο στους αστυνομικούς οι οποίοι αδυνατούν να βρουν κάτι που να συνδέει τα θύματα ή κάτι που θα τους φανεί χρήσιμο στο τόπο των εγκλημάτων. Η αρκετά άπειρη ομάδα που έχει στη διάθεσή του ο Χόλε περιορίζουν αρκετά τις πιθανότητες για να πιάσουν τον δολοφόνο. Κάποιες πρόσκαιρες επιτυχίες καταποντίζονται σχεδόν αμέσως από νέες φρικιαστικές δολοφονίες γυναικών.

Από ένα σημείο και μετά ο Χόλε με έναν κάπως αξιοπρόσεκτο τρόπο βάζει τις σκέψεις του σε μία τάξη και αρχίζει να πλησιάζει αρκετά τον Χιονάνθρωπο. Δεν ήξερε, όμως, ότι ο Χιονάνθρωπος έπαιζε μαζί του από την αρχή και βρισκόταν συνεχώς μπροστά του, μόνο που εκείνος δεν το είχε καταλάβει. Αρκετά ωραίο είναι και το σημείο που εξηγείται ο λόγος που οδήγησε τον Χιονάνθρωπο σε αυτές τις δολοφονίες, ξεκινώντας από τη παιδική του ηλικία και τα απωθημένα με τη μητέρα του.

Ο Nesbo είναι από τους καλύτερους του είδους του στα αστυνομικά μυθιστορήματα και ιδιαίτερα αγαπητός στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό του. Συνδυάζει εκπληκτικά το σασπένς με μία διαρκώς τρομακτική ατμόσφαιρα. Οι χαρακτήρες του είναι ολοκληρωμένοι, ενώ ο πρωταγωνιστής μόνο τέλειος δεν είναι. Με μεγάλη εμπειρία από εγκλήματα αλλά και με διάφορα κουσούρια είναι ο κατάλληλος, ώστε να εξιχνιάσει αυτά τα ειδεχθή εγκλήματα.

Το βιβλίο αυτό είναι από εκείνα που σου μένουν χαραγμένα στο μυαλό με την ατμόσφαιρα, τις διαρκείς εναλλαγές της ψυχολογίας και τις συνεχείς ανατροπές του σκηνικού. Ακόμα και αν κάποιος έχει δει την ταινία, το βιβλίο αυτό σίγουρα αξίζει να διαβαστεί. Ο Nesbo σε βάζει στο πλαίσιο που διαδραματίζονται τα γεγονότα και σε παρασύρει προς μία κατεύθυνση που δεν γνωρίζεις πού οδηγεί ή πού ολοκληρώνεται. Αυτό το πετυχαίνει μέσω των διαρκών ανατροπών που αποτελούν και ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των βιβλίων του Nesbo.

Μοιράσου το:

Φίλιππος Κορνάρος

Φίλιππος Κορνάρος

Γεννήθηκα στην Αθήνα αλλά μεγάλωσα στην Πάτρα. Βρίσκομαι στο τελευταίο έτος της Δημοσιογραφίας στο ΑΠΘ και ανυπομονώ για την ολοκλήρωση των φοιτητικών μου υποχρεώσεων. Τον περιορισμένο ελεύθερό μου χρόνο τον περνάω διαβάζοντας βιβλία, βλέποντας ξένες σειρές και βλέποντας αθλητικά δρώμενα. Tο DREAM ON-line είναι μία ιστοσελίδα που μου δίνει την ευκαιρία να αναδείξω ορισμένους από τους προβληματισμούς μου. Η πλειοψηφία των κείμενων που γράφω απευθύνονται σε ένα αθλητικό κοινό, αλλά ανά περιόδους ακουμπώ και άλλους τομείς της καθημερινότητας.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα