Δημήτρης Κρεμαστινός: Ωδή στον γιατρό της πολιτικής.

10 Μαΐου 2020

Πρόσωπο των ημερών (και δικαίως) αποτελεί το γνωστότερο θύμα του Κορονοϊού στην Ελλάδα. Για μερικούς ήταν ο «Γιατρός της πολιτικής», για άλλους ο επί σειρά ετών προσωπικός γιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και για μερικούς εκείνος ο Υπουργός Υγείας που πολέμησε όσο κανένας άλλος το γνωστό σε όλους «φακελάκι».

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός αποτελεί παράδειγμα πολιτικού πολιτισμού αλλά και της ήρεμης δύναμης, μέσω της οποίας πολιτευόταν τόσα χρόνια.

Γεννημένος την Πρωτομαγιά του 42, σε ένα νησί όπου ο πληθυσμός αυτού δεν ξεπερνάει τα 500 άτομα: την Χάλκη Δωδεκανήσου.Με σπουδές στην ιατρική στην Αθήνα αλλά και στο Λονδίνο στον τομέα της καρδιολογίας, κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο σημαντικούς ακαδημαϊκούς καρδιολόγους, όπου κατά καιρούς ανέλαβε σημαντικά πόστα, όπως η διεύθυνση του Ωνάσειου και η προεδρεία της ελληνικής καρδιολογικής εταιρείας.

Η πολιτική του σταδιοδρομία ξεκινάει το 1974, με την γέννηση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο υπηρέτησε μέχρι και τον θάνατό του.Στην τελευταία κυβέρνηση Παπανδρέου ανέλαβε το Υπουργείο Υγείας όπου άφησε το στίγμα του με την δημιουργία του ΟΚΑΝΑ, καθώς και την εξέλιξη του ΕΚΑΒ μέσω της πρόσληψης γιατρών για τα ασθενοφόρα. Έκανε μεταξύ άλλων και την (δεδομένη για την εποχή μας) κίνηση με την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος μέσα στα νοσοκομεία.

Ως βουλευτής, ξεκίνησε την καριέρα του το 2000 (στην κυβέρνηση Παπανδρέου 1993-1996 ήταν εξωκοινοβουλευτικός). Με την ψήφιση του ασυμβίβαστου των βουλευτών (δηλαδή την απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματος του βουλευτή μετά την εκλογή του) ο Δημήτρης Κρεμαστινός επέλεξε την μεγάλη του αγάπη, που δεν είναι άλλη από την καρδιολογία. Επέστρεψε μετά το ασυμβίβαστο το 2009 και παρέμεινε βουλευτής μέχρι τις εκλογές του 2019, όπου δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Πηγή: In.gr

Την εποχή όπου ο Ανδρέας Παπανδρέου πάλευε για την ζωή του, ο Κρεμαστινός ήταν εκείνος που ενημέρωνε καθημερινά τον κόσμο για την υγεία του τότε πρωθυπουργού, γεγονός που ίσως θεωρηθεί τραγική ειρωνεία, μιας και την ίδια περίοδο, σχεδόν 25 χρόνια μετά, πάλι ένας γιατρός ενημερώνει καθημερινά τον κόσμο για την υγεία ολοκλήρου του έθνους.Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε και τον θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού από τον Covid-19.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός είχε πει σε τηλεοπτική του συνέντευξη τι θα πρέπει να κάνουμε για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τον κορονοϊό όλοι εμείς με την προσωπική μας υγιεινή. Ακόμη και τώρα, που χαλάρωσαν τα μέτρα (αλλά και εμείς δυστυχώς) παραμένει ένας επιστημονικός φάρος που θα φέγγει για καιρό ακόμη.

 

Μοιράσου το:

Βαγγέλης Λαζαρίδης

Βαγγέλης Λαζαρίδης

Μεγάλωσα στην Νέα Μηχανιώνα της Θεσσαλονίκης και κατοικώ στην Καλαμαριά. Είμαι απόφοιτος της Νομικής, ενώ ταυτόχρονα ασχολούμαι με την ερευνητική δημοσιογραφία. Στον ελεύθερο μου χρόνο, διαβάζω βιβλία (τα οποία κατά καιρούς ανεβάζουμε στο READ ON-line), ακούω μουσική στο πικάπ και μου αρέσει να συζητώ για την κοινωνία και την πολιτική με φίλους και γνωστούς. Το DREAM ON-line αποτελεί ένα πρότζεκτ το οποίο με πολύ κόπο και με συλλογική προσπάθεια έφτασε εδώ που είναι σήμερα, προσωπικά, θεωρείται ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. «Βρες της γης τα θαύματα σε αυτά που λαχταράς» λέει ένα τραγούδι, και ίσως αυτή είναι η χρυσή συνταγή για τα πάντα.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα