Νέο κόμμα, ίδιος Ανδρέας Λοβέρδος;

Νέο κόμμα ιδρύει ο Ανδρέας Λοβέρδος, πρώην Bουλευτής και Υπουργός του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο οποίος ήταν ένας εκ των υποψήφιων για την προεδρία του κόμματος τόσο το 2015, όταν επικράτησε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, όσο και το 2021, με τη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο πρώην Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. παραιτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2023, παραδίδοντας μία επιστολή στον αρχηγό του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη, όπου εξηγούσε τους αμιγώς πολιτικούς λόγους που τον οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, αποφάσισε να ιδρύσει ένα νέο πολιτικό κόμμα, ανταποκρινόμενος σε μια σειρά από πολιτικές εξελίξεις και δυναμικές που επηρεάζουν το ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Η απόφασή του να δημιουργήσει ένα νέο κόμμα δεν προέκυψε απότομα, αλλά φαίνεται να αποτελεί μια φυσική συνέχεια των πολιτικών του ενεργειών και των προηγούμενων προσπαθειών του, να επιρρίψει το πολιτικό του βάρος σε νέες πλατφόρμες.

Η διάσπαση, που έρχεται σε ένα χρονικό σημείο όπου υπάρχουν γενικές ανακατατάξεις στο φάσμα της Κεντροαριστεράς, ήταν σχεδόν αναμενόμενη από την προεκλογική περίοδο, καθώς οι Νίκος Ανδρουλάκης και Ανδρέας Λοβέρδος είχαν διακόψει κάθε είδους επικοινωνία μεταξύ τους. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λοβέρδος δεν είχε πλέον εμπιστοσύνη για τα σχέδια που εκπονούνταν από τη Χ. Τρικούπη σχετικά με τον ρόλο του στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ υπήρχε έντονη απογοήτευση για το γεγονός ότι δεν αναγνωρίστηκε επαρκώς ο προεκλογικός του αγώνας για το κόμμα.

Πηγή: In.gr

Ο Λοβέρδος φαίνεται να επιδιώκει να δημιουργήσει ένα κόμμα που θα κινείται στο κέντρο της πολιτικής ιδεολογικής σκηνής, ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑ.ΣΟ.Κ., πιθανώς με στόχο να απευθυνθεί σε ένα ευρύ φάσμα ψηφοφόρων, που ίσως να μην είναι πλήρως ικανοποιημένοι με τις παραδοσιακές επιλογές του κέντρου. Αυτή η κίνηση φαίνεται να εκφράζει τη διαίσθησή του, ότι υπάρχει ένα κενό στο κέντρο της ελληνικής πολιτικής σκηνής, το οποίο μπορεί να γεμίσει με ένα νέο κόμμα που θα προσφέρει διαφορετικές προτάσεις και προοπτικές.

Η προϊστορία του Λοβέρδου στη δημιουργία νέων πολιτικών φορέων αποτελεί σημαντικό στοιχείο που ρίχνει φως στις κινήσεις του. Οι προηγούμενες προσπάθειές του να ιδρύσει κόμματα, όπως η Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας (ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ.) και η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, αποτελούν ένδειξη της πολιτικής του ανεξαρτησίας και της προθυμίας του να προωθήσει τις ιδέες και την πολιτική του ατζέντα, ακόμη και εάν αυτό σημαίνει τη δημιουργία νέων πολιτικών οργανώσεων.

Η κίνηση του Ανδρέα Λοβέρδου μπορεί για τον ίδιο να έχει πολιτική υπόσταση, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί ένα πλήγμα για τον χώρο των κεντρώων. Στοχεύει, δηλαδή, στον χώρο του Κέντρου και η μερίδα των ψηφοφόρων που ενδέχεται να απορροφήσει θα προέλθουν κατά κύριο λόγο από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., λίγο από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και λιγότερο από τη Ν.Δ..

Επομένως, το Κέντρο θα αποδυναμωθεί αρκετά στις επόμενες Ευρωεκλογές, ενώ, παράλληλα, αν το κόμμα αντέξει στον χρόνο, θα αποδυναμώσει όλο τον κεντρώο χώρο και στις μελλοντικές Βουλευτικές Εκλογές. Ως εκ τούτου, τόσο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. όσο και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα πληγούν και αυτό θα λειτουργήσει υπέρ της Ν.Δ. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, στην επιθυμία του να ηγηθεί ενός κόμματος, αγνοεί όλα τα παραπάνω ή απλά αδιαφορεί γι’ αυτά.

Σε μια από τις συνεντεύξεις του στην ΕΡΤ , ανέφερε ότι αποφάσισε να δημιουργήσει ένα κόμμα επειδή πιστεύει ότι υπάρχει ένα κενό στο πολιτικό φάσμα. Πιστεύει ότι υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που δεν εκπροσωπείται ικανοποιητικά από τα υπάρχοντα κόμματα. Στην πολιτική σκηνή, βλέπει έναν πρωθυπουργό που απολαμβάνει υψηλή υποστήριξη, αλλά επίσης βλέπει ηγέτες αντιπολίτευσης που δεν καταφέρνουν να κερδίσουν ανάλογη εμπιστοσύνη.

Συνεπώς, αισθάνεται ότι υπάρχει μια ανάγκη να προσφέρει μια νέα επιλογή για τους πολίτες, που δεν είναι ικανοποιημένοι με τις υπάρχουσες πολιτικές προτάσεις. Με το να δημιουργήσει ένα νέο κόμμα, στοχεύει να γεμίσει αυτό το κενό και να προσφέρει μια εναλλακτική λύση που να εκπροσωπεί αυτούς που αισθάνονται αποκλεισμένοι ή ότι δεν εκπροσωπούνται επαρκώς  στο πολιτικό σύστημα.

Ανδρέας Λοβέρδος
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Τέλος, η δημιουργία ενός νέου κόμματος από τον Ανδρέα Λοβέρδο φαίνεται να εκφράζει την πολιτική του φιλοδοξία και την ανυποχώρητη πεποίθησή του στις ιδέες και τις αρχές του. Αυτή η κίνηση ενισχύει την εικόνα ενός πολιτικού που δεν φοβάται να προκαλέσει αλλαγές και να αναλάβει πρωτοβουλίες, ακόμη και εάν αυτό σημαίνει να αντιμετωπίσει αντίθετες πολιτικές δυνάμεις και αντιδράσεις. Συνολικά, η κίνηση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, με δυνητικές επιπτώσεις στη μελλοντική πορεία της χώρας και την πολιτική της εξέλιξη.

Σε κάθε περίπτωση, το πολιτικό του στίγμα θα είναι ολοφάνερο. Καθαρό κέντρο. Με αυτή τη ξεκάθαρη θέση του ίσως καταφέρει να κερδίσει του κεντρώους ψηφοφόρους που ψήφισαν ΝΔ στις τελευταίες εκλογές, αλλά και ΠΑΣΟΚ όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν δείχνει και ιδιαίτερα θετικά σημάδια πολιτικής εξέλιξης και με έναν ΣΥΡΙΖΑ όπου παραπαίει και υπάρχουν συνεχόμενες διαφωνίες και συγκρούσεις. ()

Όποια και αν είναι η απήχηση του νέου κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου, δεν παύει να είναι ένας πολιτικός με γερό βιογραφικό και μεγάλη εμπειρία σε καίριες και δύσκολες θέσεις, ως υπουργός και υφυπουργός, κατά τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Έτσι,  με αυτή τη νέα του προσπάθεια, στις Ευρωεκλογές και χωρίς το ΠΑΣΟΚ, θέλει να υποστηρίξει το χώρο του Κέντρου, το οποίο κατά τη γνώμη του δεν μπορεί να καλυφθεί από το  ΠΑΣΟΚ ή κάποιο άλλο κόμμα.

Συνεπώς, θα κινηθεί προς μία διαφορετική κατεύθυνση, στοχεύοντας στην εκλογική επιτυχία.  Από την άλλη όμως, τέτοιες ενέργειες τις έχει επαναλάβει στο παρελθόν και όλες κατέληξαν στο να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ ως βασικό στέλεχός του. Παρόλα αυτά, η ρήξη του με τον Νίκο Ανδρουλάκη δείχνει να μην οδηγεί σε πλάνο επιστροφής του, εφόσον και αυτή του η προσπάθεια ναυαγήσει.

Έτσι ένα νέο κόμμα, όπως αυτό του Ανδρέα Λοβέρδου, μπορεί να αποδειχθεί ελκυστικό για μια μεγάλη κατηγορία ψηφοφόρων του κέντρου και να κερδίσει μια αξιοπρεπή θέση στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Μοιράσου το:

Γιώργος Μηλιάς

Γιώργος Μηλιάς

Το φοιτητικό μου ταξίδι ξεκινά στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου και συνέχισα επιλέγοντας ως μεταπτυχιακό την Πολιτική Ανάλυση. Αυτομάτως η πολιτική και η επικαιρότητα γενικότερα ήταν κάτι που με απασχόλησε, καθώς είναι και το αντικείμενο μου, συνδυάζοντας τον γραπτό λόγο και τη συγγραφή άρθρων ώστε να ξεκινήσω το επαγγελματικό μου ταξίδι ως Πολιτικός Αναλυτής. Τα ενδιαφέροντα μου όμως δεν είναι μόνο η πολιτική, αλλά και η έρευνα, τα podcasts, η τεχνολογία, τα ταξίδια και το φαγητό. Στο DREAM ON-line μου δίνεται η δυνατότητα να εκφράσω τις απόψεις μου για την πολιτική κατάσταση της χώρας μας και να συνεργαστώ με άλλα άτομα της ηλικίας μου που έχουν τις ίδιες ανησυχίες με μένα.

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα