10 Ιουλίου 2020
Το άθλημα, το οποίο έχει προσφέρει τις περισσότερες συγκινήσεις στο ελληνικό φιλαθλητικό κοινό – είτε αυτές σχετίζονται με επιτυχίες των ελληνικών ομάδων είτε με αντίστοιχες διακρίσεις του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος- περνάει την πιο δύσκολη στιγμή ίσως της σύγχρονης ιστορίας του. Τα προβλήματα ήταν ήδη πολύ σοβαρά πριν την έξαρση της πανδημίας, πόσο μάλλον δε στην εποχή μετά την καραντίνα, όπου τα οικονομικά δεδομένα άλλαξαν, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των ελληνικών ομάδων ταπεινώθηκε οικονομικά εξαιτίας του ιού. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και πιο συγκεκριμένα από την πόλη μας. ΠΑΟΚ και Άρης παραμένουν στην Α1. Δίκαιο ή όχι; Φυσικά δίκαιο, καθώς όσο άσχημη και αν ήταν η βαθμολογική συγκομιδή των δύο ομάδων (αμφότερες δεν είχαν ούτε μια εκτός έδρας νίκη), κανείς δεν μπορεί να τους καταδικάσει και να τους υποβιβάσει, ενώ έμεναν 6 αγώνες για την λήξη της κανονικής διάρκειας. Και οι δύο ομάδες βρίσκονται σε διαδικασία συγκρότησης μιας διοίκησης η καθεμία, η οποία θα τραβήξει το βαρύ φορτίο να «τρέξουν» δυο πολύ ιστορικές ομάδες, διαθέτοντας πολύ λίγα οικονομικά εφόδια. Μέξας και Καμπερίδης θα κληθούν αντιμέτωποι με μια πολύ δύσκολη κατάσταση ο καθένας. Σε κάθε περίπτωση είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος για τους αιώνιους της Θεσσαλονίκης.
Στον αντίποδα, ο Ηρακλής, ο οποίος «επέστρεψε» στην πρώτη κατηγορία μετά από σχεδόν μια 10ετία, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την πολύ άσχημη κατάσταση των δυο υπόλοιπων ομάδων της πόλης με τις όποιες δυνάμεις διαθέτει. Η φετινή του πορεία κρίνεται κάτι παραπάνω από ικανοποιητική, δεδομένου ότι ήταν μια αναγνωριστική σεζόν, όπου η ομάδα «χτίστηκε» από την αρχή.
«Κατηφορίζοντας» προς την Αθήνα, σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση πρόκειται να «εισέλθει» ο Παναθηναϊκός, ο οποίος για πρώτη χρονιά μετά από μερικές δεκαετίες θα πορευτεί χωρίς έναν ισχυρό χρηματοδότη, αφού σταμάτησε η δυναστεία των Γιαννακόπουλων, με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να παραιτείται από οποιαδήποτε ενασχόλησή του με την ομάδα. Αλβέρτης και Διαμαντίδης, δύο «σημαίες» του συλλόγου θα αναλάβουν να συσπειρώσουν όλους τους οπαδούς – είναι πρόσωπα κοινής αποδοχής αν μη τι άλλο- και να διοικήσουν μια ομάδα με πολύ υψηλές απαιτήσεις. Ο Νικ Καλάθης μετακομίζει στην Βαρκελώνη για λογαριασμό των «μπλαουγκράνα», ενώ και ο Τζίμερ Φρεντέτ εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα αποτελέσει παρελθόν. Τα κλειδιά της ομάδας θα δοθούν στον coach Βόβορα, ο οποίος καλείται να χτίσει μια ομάδα με κεντρικά πρόσωπα τους Παπαπέτρου, Παπαγιάννη και Βουγιούκα. Δεν χωράει αμφισβήτηση ότι είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση για τους «πράσινους», αφού στερούνται ενός ισχυρού χρηματοδότη.
Ωστόσο, η ΑΕΚ είναι ίσως η μόνη ομάδα, η οποία μπορεί να «καρπωθεί» κάτι καλό από όλη αυτήν την ιδιαίτερα υποβαθμισμένη φάση του ελληνικού πρωταθλήματος. Κατά την άποψή μου, αποτελεί ομάδα, η οποία μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο προκειμένου να «αλλάξει» ο πρωταθλητής μετά από πολλά χρόνια. Μια ομάδα, της οποίας το μπάτζετ θα κυμανθεί πολύ ψηλά(σε σχέση με τα υπάρχοντα δεδομένα πάντα) και με ένα γήπεδο να ετοιμάζεται, η ΑΕΚ καλείται – όπως προαναφέρθηκε- να εκμεταλλευτεί καταστάσεις. Ένα άλλο ελπιδοφόρο πρότζεκτ ενδέχεται να είναι και αυτό του Ολυμπιακού, ο οποίος μπορεί να μην είναι στην Α1 για διάφορους λόγους, ωστόσο προχωράει σε ιδιαίτερα ποιοτικές προσθήκες( Λαρεντζάκης -Τζένκινς- Ζαν Σαρλ κ.λ.π), οι οποίες θα τον βοηθήσουν πολύ στην Euroleague. Το αν θα παίξει στην Α1 του χρόνου, είναι μια άλλη συζήτηση. Πολύ πιθανή μάλιστα είναι και η επιστροφή του Κώστα Σλούκα, ο οποίος αποτελεί διακαή πόθο του Ολυμπιακού.
Τέλος, μια μαύρη κηλίδα στον χώρο του ελληνικού μπάσκετ αποτελεί σίγουρα αποτελεί σίγουρα ότι κάποιες ομάδες δεν θα μπορέσουν να αγωνιστούν του χρόνου στο πρωτάθλημα , όπως ο Ήφαιστος Λήμνου και το Ρέθυμνο, ενώ σίγουρα θα ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο και άλλες ομάδες. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα δούμε ένα πρωτάθλημα… 10 ομάδων, ότι Άρης και ΠΑΟΚ δεν θα ξαναβρεθούν σε τέτοια κατάσταση και γενικότερα ότι θα μπορέσει το πρωτάθλημα να γίνει πιο θελκτικό και πιο εμπορικό, προκειμένου να προσεγγίσει και ένα μεγαλύτερο για παράδειγμα χρηματικό ποσό από το τηλεοπτικό συμβόλαιο. Αλλά προπαντός, κάτι πιο θεαματικό και ευχάριστο για τους φιλάθλους.
Γράφει ο Γιάννης Κατσίκης