Μία συμφωνία με τρεις νικητές

21 Οκτωβρίου 2019

Η συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας είναι γεγονός. Ύστερα από έναν μακρύ διάλογο με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και τον σουλτάνο Ερντογάν κατέληξαν σε συμφωνία. Μία συμφωνία που αποτελείται από 13 σημεία και που στοχεύει στην αποφυγή μιας ανθρωπιστικής κρίσης. 

Με δηλώσεις τους όλοι οι διαπλεκόμενοι φαίνεται να είναι σύμφωνοι με το πρώτο σκέλος της συμφωνίας, την πολεμική εκεχειρία για 120 ώρες, η οποία λήγει σήμερα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σκοπεύουν να την αποδεχθούν όλοι. 

Ο κ. Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε πολύ σημαντική αυτήν την συμφωνία ώστε να λήξουν οι εχθροπραξίες στη Βορειοανατολική Συρία. Ο κ. Ερντογάν θεωρεί πως με αυτόν τον τρόπο η ¨Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης¨ έχει επιτευχθεί και θα μπορέσει να επεκτείνει τα σύνορα της η Τουρκία και να δημιουργήσει την ¨ζώνη ασφάλειας¨. 

Από την πλευρά τους οι ηγέτες της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS) δέχονται την εκεχειρία, όμως δεν αποδέχονται τους όρους της συμφωνίας. Παρ΄ όλα αυτά θεωρούν θετική την εμπλοκή των ΗΠΑ στην διαδικασία καθώς πιστεύουν ότι επιτέλους ακούγονται παρά την εγκατάλειψής της από τους Αμερικανούς λίγο καιρό πιο πριν. 

Γενικά η συμφωνία εξυπηρετεί αρκετά συμφέροντα. Οι ΗΠΑ ανακτούν την δύναμή τους στην Μέση Ανατολή ενώ δεν επιτρέπουν στην Ρωσία να επέμβει και να καρπωθεί εκείνη τα οφέλη που ενδεχομένως να προκύψουν. Η Τουρκία ουσιαστικά εκπληρώνει την επιχείρηση που είχε αρχίσει και η οποία προκάλεσε αρκετούς θανάτους και καταφέρνει να επεκτείνει τα σύνορά της και να διώξει τους Κούρδους από τα μέρη αυτά. Τέλος, οι Κούρδοι πετυχαίνουν να συμπεριληφθούν μέσα στην συμφωνία και να αναγνωριστούν ως μία κοινότητα ξεχωριστή από την Τουρκία και πιστεύουν ότι υπάρχει κάποια ελπίδα στο μέλλον. Όλοι μαζί, εφόσον ευοδωθεί αυτή η συμφωνία και τηρηθούν αυτά που προβλέπονται, θα κατορθώσουν να σταματήσουν έναν διαρκή πόλεμο και την συνεχόμενη αιματοχυσία στις περιοχές εκείνες. 

Λίγες μέρες μετά την συμφωνία χωρίς να έχουν εκπνεύσει οι 120 ώρες τα πράγματα δεν βαίνουν καλώς. Και οι δύο πλευρές κάνουν λόγο για θανάτους κατά την διάρκεια της εκεχειρίας ενώ οι Κούρδοι αρνούνται να υποχωρήσουν. 

Αυτό που είναι αδιανόητο είναι πως θεωρούν ότι η συμφωνία αυτή είναι καλή και έχει οφέλη. Πώς γίνεται να υπάρχουν τόσοι άμαχοι νεκροί, τόσοι στρατιώτες νεκροί και η υφήλιος να θεωρεί ότι μία συμφωνία θα λύσει το πρόβλημα. Ίσως να σταματήσουν οι θάνατοι αλλά αυτά που έχουν προηγηθεί δεν διαγράφονται. Όπως φαίνεται οι κουρδικές δυνάμεις δεν υποχωρούν και αυτό είναι πολύ πιθανό να συνεπάγεται με συνέχιση των βιαιοτήτων εκατέρωθεν. Από τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν διαγράφεται ολοφάνερα η επιθετική στάση της Τουρκίας και ότι δεν είναι διατεθειμένη να σταματήσει την επιχείρηση μέχρι να πάρει αυτό που θέλει. 

Μοιράσου το:

Φίλιππος Κορνάρος

Φίλιππος Κορνάρος

Γεννήθηκα στην Αθήνα αλλά μεγάλωσα στην Πάτρα. Βρίσκομαι στο τελευταίο έτος της Δημοσιογραφίας στο ΑΠΘ και ανυπομονώ για την ολοκλήρωση των φοιτητικών μου υποχρεώσεων. Τον περιορισμένο ελεύθερό μου χρόνο τον περνάω διαβάζοντας βιβλία, βλέποντας ξένες σειρές και βλέποντας αθλητικά δρώμενα. Tο DREAM ON-line είναι μία ιστοσελίδα που μου δίνει την ευκαιρία να αναδείξω ορισμένους από τους προβληματισμούς μου. Η πλειοψηφία των κείμενων που γράφω απευθύνονται σε ένα αθλητικό κοινό, αλλά ανά περιόδους ακουμπώ και άλλους τομείς της καθημερινότητας.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα