Η παράλογη απόφαση του CAS δίνει δικαιώματα στους θύτες

Η αναμέτρηση Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός (22/10/23) διακόπηκε λόγω ρίψης κροτίδας, γεγονός που ίσως αποτέλεσε την έναρξη της εκτεταμένης ενασχόλησης της κυβέρνησης με την αθλητική βία και τα σκληρά μέτρα που ακολούθησαν.

Η διακοπή του αγώνα έγινε επειδή ένας οπαδός του Ολυμπιακού έριξε μια κροτίδα εντός του γηπέδου, η οποία έσκασε μόλις λίγα μέτρα δίπλα από τον ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού, Χουάνκαρ. Εφόσον λοιπόν, το παιχνίδι διακόπηκε με υπαιτιότητα των «ερυθρόλευκων», το πειθαρχικό όργανο της Stoiximan Superleague μηδένισε τον Ολυμπιακό στο συγκεκριμένο παιχνίδι, με τον Παναθηναϊκό να παίρνει τη νίκη στα χαρτιά (0-3), ενώ τιμώρησε την ομάδα του Πειραιά με ποινή ενός βαθμού στο πρωτάθλημα. Στη συνέχεια, ο Ολυμπιακός κατέθεσε έφεση στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, χωρίς όμως να αλλάξει κάτι.

Μετά την επιλογή της Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, να διατηρήσει την πρωτοβάθμια απόφαση, οι «Ερυθρόλευκοι» προσέφυγαν στο CAS (Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο). Στις 29 Φεβρουαρίου, το CAS ανακοίνωσε την απόφαση του, διατηρώντας τον μηδενισμό του Ολυμπιακού στο παιχνίδι, όμως αφαίρεσε την τιμωρία ενός βαθμού του Ολυμπιακού.

CAS
Πηγή:insidethegames.biz

Μια απόφαση που επιτρέπει τα επεισόδια

Η απόφαση του CAS λοιπόν είναι σκάνδαλο και έρχεται σε αντίθεση με την όλη προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας ή τουλάχιστον την προσπάθεια που θεωρεί πως κάνει. Μπορεί τα μέτρα να μην είχαν αποτέλεσμα και να ήταν αρκετά μακριά από το πραγματικό πρόβλημα, όμως είχαν ως στόχο την εξάλειψη της αθλητικής βίας, οπότε η απόφαση που πήρε το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο δημιουργεί πολλά προβλήματα.

Στην ουσία τι έκανε το CAS; Συμφώνησε μεν με τη διακοπή του αγώνα, αποδεχόμενο το ότι έγινε με υπαιτιότητα του Ολυμπιακού, αλλά δεν τιμώρησε περαιτέρω τους «Ερυθρόλευκους»! Η μόνη ποινή ήταν ο μηδενισμός στον αγώνα, οπότε αν για παράδειγμα το συμβάν γινόταν ενώ το σκορ ήταν 0-3, τότε η ποινή θα είχε μηδενική ουσία.

Άρα, το CAS με την απόφαση του επιτρέπει κατά κάποιο τρόπο στους οπαδούς να ρίχνουν κροτίδες στα γήπεδα, ίσως κατ’ επέκταση και φωτοβολίδες, διότι η μόνη ζημία για την ομάδα τους θα είναι ο μηδενισμός στον εκάστοτε αγώνα. Συνεπώς, η επιλογή του CAS να μην τιμωρήσει περαιτέρω τη ρίψη κροτίδας από τους οπαδούς του Ολυμπιακού, όχι απλά δεν αποτρέπει τα συγκεκριμένα φαινόμενα, αλλά εν μέρει τα νομιμοποιεί.

Για παράδειγμα, εάν μια ομάδα χάνει στην έδρα της με μεγάλο σκορ ή το παιχνίδι πλησιάζει προς το τέλος του και δεν υπάρχουν ελπίδες να πάρει έστω τον βαθμό της ισοπαλίες, τότε μια πιθανή ρίψη κροτίδας στο γήπεδο θα έχει ως συνέπεια μόνο το να χαθεί ο συγκεκριμένος «αγώνας» στα χαρτιά. Άρα το να χαθεί ένας ήδη χαμένος αγώνας!

Σε μια χρονική περίοδο που η κυβέρνηση, με σωστό ή λάθος τρόπο, επιδιώκει να εξαλείψει την αθλητική βία, το CAS παίρνει αποφάσεις ατιμωρησίας σε φαινόμενα που είναι πολύ πιθανό να συμβούν ξανά στο άμεσο μέλλον.

Μοιράσου το:

Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος

Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, όμως πλέον κατοικώ στη Θεσσαλονίκη. Έχω ολοκληρώσει τις σπουδές μου στη νομική και εργάζομαι ως ασκούμενος δικηγόρος. Παράλληλα βρίσκομαι στο Betmarket.gr και στην ραδιοφωνική εκπομπή «Football Factory» του City 106.1. Η δημοσιογραφία ήταν πάντα ο κρυφός μου πόθος και πλέον, μέσω του DREAM ON-line, έχω την ευκαιρία να μοιράζομαι τις σκέψεις και τις απόψεις μου.

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα