Η διπλωματία της “Σμύρνης” και ένα χαμένο Όσκαρ

Το 2022 πλέον βρίσκεται στο παρελθόν. Με το πέρασμα του χρόνου συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Μια καταστροφή που καθόρισε τη σύγχρονη Ελλάδα που τίποτα δεν θα ήταν ίδιο αν δεν συνέβαινε αυτό το τραγικό γεγονός στους προγόνους μας.

Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, οι πρόσφυγες έδωσαν νέα πνοή και νέα εικόνα στην πόλη. Είναι σίγουρο πως η σημερινή εικόνα της πόλης θα ήταν τελείως διαφορετική χωρίς την συμβολή των προσφύγων. Ο πολιτισμός της σύγχρονης Ελλάδας είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον πολιτισμό που οι πρόγονοι μας έφεραν στις πλάτες τους.

Η Ελλάδα τιμά τις νίκες μα ποτέ τις ήττες

Πηγή: ert.gr

Ελλάδα 2021: Δημιουργία οργανωτικής επιτροπής υπό την έμπειρη Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, εμβληματική στρατιωτική παρέλαση, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, εγκαίνια εκθέσεων, αμέτρητα αφιερώματα στην τηλεόραση, στους εκδοτικούς οίκους κλπ. Ήταν μια χρονιά που αν και στιγματίστηκε από την πανδημία του κορονοιού, ήταν μια εμβληματική επέτειος των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.

Ελλάδα 2022: Καμία προσπάθεια από την πλευρά της πολιτείας για οργανωτική επιτροπή παρόμοια με το 2021, μεμονωμένες ενέργειες από Δήμους ανά την Ελλάδα (πολλά μπράβο στον Δήμο Νέας Σμύρνης που δεν εφησυχάστηκε και έκανε αμέτρητες εκδηλώσεις), έγιναν αρκετές επανεκδόσεις βιβλίων με κεντρικό θέμα το 1922, όπως επίσης και πολλές εκθέσεις και αφιερώματα, στην πλειοψηφία τους όμως με ιδιωτική πρωτοβουλία. Δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός από πλευράς της κυβέρνησης ανάλογος με εκείνον του 2021, ως ελάχιστο φόρο που μπορουσε η Ελλάδα να κάνει για τους χιλιάδες ξεριζωμένους προγόνους μας.

(Ο Δήμος Νέας Σμύρνης τίμησε και με το παραπάνω την επέτειο και “έσωσε” την τιμή πολλών Δήμων και της Κυβέρνησης)

Η Ελληνική Επιτροπή για τα Όσκαρ

Είναι δυνατόν να έχεις στα χέρια σου μια ταινία-σταθμό, μια παραγωγή που κόστισε εκατομμύρια με διεθνές καστ ηθοποιών, με πρωτότυπη μουσική, πιστή απεικόνιση της Σμύρνης τόσο ιστορικά όσο και αισθητικά και να μην την επιβραβεύεις στέλνοντας την στα Όσκαρ;

Η Εταιρεία Παραγωγής Tanweer φρόντισε να φτιάξει έτσι τη διαφήμιση της ταινίας “Σμύρνη μου Αγαπημένη” ώστε να στέκεται σε διεθνές επίπεδο, ενώ την ίδια στιγμή στήνεται το σκηνικό με τέτοιο τρόπο ώστε να παραμείνει η προκυμαία της Σμύρνης ως θεματικό πάρκο. Ο διεθνής τύπος με πρώτη την Guardian παραμιλάει για την ταινία. Από όλα τα παραπάνω, η διαφήμιση της Ελλάδας ήταν δεδομένη.

Πηγή: tanweerproductions.com

Ζούμε όμως στην Ελλάδα: η Περιφέρεια Αττικής αποφασίζει να κατεδαφίσει το σκηνικό της προκυμαίας της Σμύρνης, τα βραβεία Ίρις υποτίμησαν την ταινία (το βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου δόθηκε στον Άρη Σερβετάλη και όχι στον Σπουδαίο Γιάννη Βογιατζή) και τέλος, η Ελληνική Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού που αποφασίζει για την ταινία που θα προτείνει στην Ακαδημία των Όσκαρ, επιλέγει τα “Μαγνητικά Πεδία”, μια ταινία που δεν συμπεριλήφθηκε στην τελική λίστα επιλογής των Όσκαρ.

Μπορεί τα “Μαγνητικά Πεδία” να ήταν μια πολύ καλή ταινία, έπρεπε όμως η επιτροπή να σκεφτεί πως αυτήν την χρονιά η ταινία “Σμύρνη μου Αγαπημένη” θα έπρεπε να είναι η επίσημη πρόταση της Ελλάδας για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. Είδαμε πως η Γερμανική Ταινία “Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο” που είναι επίσης ιστορική με επίκεντρο τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο σάρωσε στα Όσκαρ. Η Γερμανία έστειλε λοιπόν μια καθαρά ιστορική ταινία στα Όσκαρ και ανταμείφθηκε με τέσσερα χρυσά αγαλματίδια.

Από αυτό και μόνο γίνεται σαφές πως η Ελληνική Επιτροπή έκανε ένα ολέθριο λάθος.

Πολιτιστική Διπλωματία της “Σμύρνης”

Η ταινία δεν χρειάστηκε τα Όσκαρ για να ξεκινήσει το ταξίδι της ανά τον κόσμο: προβλήθηκε σε Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ελβετία, Λουξεμβούργο, Καναδά, Αγγλία, Αυστραλία, ετοιμάζεται για Λατινική Αμερική και έχει ήδη προβληθεί σε πάνω από 700 αίθουσες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η Αμερική, αυτή η υπερδύναμη, υποκλίθηκε στην ταινία της Μιμής Ντενίση.

Αρκεί να αναφέρουμε πως στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης στις 29 Νοεμβρίου του 2022 προβλήθηκε η πρεμιέρα της ταινίας, παρουσία της Μιμής Ντενίση και μερίδας ηθοποιών, σε μια μεγάλη και σπάνια εκδήλωση υπό την αιγίδα του Μουσείου, που έχει κάνει προβολές ταινιών στις εγκαταστάσεις του ελάχιστες φορές.

Σμύρνης
Πηγή: ew.gr

Μια ταινία λοιπόν που στις ελληνικές επιτροπές και στις καλιτεχνικές “κλίκες” δεν εκτιμήθηκε, κατάφερε να συγκινήσει και να κάνει γνωστή την τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής παγκοσμίως, και φέρνοντας σε αμηχανία την Τουρκία που κάνει τα πάντα για να καλύψει τα εγκλήματα της.

Είναι λοιπόν ευκαιρία με την ταινία “Σμύρνη μου Αγαπημένη” να γίνει γνωστή παγκοσμίως η τραγωδία της Σμύρνης, κάτι για το οποίο η Μιμή Ντενίση και η εταιρεία παραγωγής κάνουν τα πάντα για να την αναδείξουν.

 

Μοιράσου το:

Βαγγέλης Λαζαρίδης

Βαγγέλης Λαζαρίδης

Μεγάλωσα στην Νέα Μηχανιώνα της Θεσσαλονίκης και κατοικώ στην Καλαμαριά. Είμαι απόφοιτος της Νομικής, ενώ ταυτόχρονα ασχολούμαι με την ερευνητική δημοσιογραφία. Στον ελεύθερο μου χρόνο, διαβάζω βιβλία (τα οποία κατά καιρούς ανεβάζουμε στο READ ON-line), ακούω μουσική στο πικάπ και μου αρέσει να συζητώ για την κοινωνία και την πολιτική με φίλους και γνωστούς. Το DREAM ON-line αποτελεί ένα πρότζεκτ το οποίο με πολύ κόπο και με συλλογική προσπάθεια έφτασε εδώ που είναι σήμερα, προσωπικά, θεωρείται ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. «Βρες της γης τα θαύματα σε αυτά που λαχταράς» λέει ένα τραγούδι, και ίσως αυτή είναι η χρυσή συνταγή για τα πάντα.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα