Η κατοικία – ορόσημο στην Παύλου Μελά

4 Φεβρουαρίου 2022 Η πόλη της Θεσσαλονίκης έχει πολλά ιστορικά σημεία. Κάθε δρόμος κρύβει τη δική του ιστορία. Μία βόλτα στο κέντρο της πόλης ή σε κάποιο σοκάκι αποκαλύπτει διαφορετικές πτυχές της ιστορίας της Θεσσαλονίκης. Όμως, είναι πολλά τα σημεία από τα οποία περνάει κανείς από μπροστά και δεν γνωρίζει ότι κρύβουν τεράστια ιστορία. Αυτό συμβαίνει και με την οικία του Βασίλη Τσιτσάνη στην Παύλου Μελά. Ο γνωστός και αγαπημένος μουσικοσυνθέτης πέρασε τα χρόνια της κατοχής (από το 1942 έως το 1946) στο κέντρο της πόλης. Μάλιστα, απέναντι από τη κατοικία του είχε δημιουργήσει και ένα μαγαζί με τον κουνιάδο του, Ανδρέα Σαμαρά, το «Ουζερί Τσιτσάνης».
Εικόνα 1: η μοναδική φωτογραφία που διασώζεται από το εμβληματικό Ουζερί Τσιτσάνη
Ο Βασίλης Τσιτσάνης γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1915 και αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους λαϊκούς συνθέτες, στιχουργούς και τραγουδιστές του 20ού αιώνα. Ήταν, επίσης, μία από τις σημαντικότερες φιγούρες του ρεμπέτικου και το λαϊκού τραγουδιού. Η πρώτη του επίσημη εμφάνιση πραγματοποιήθηκε στο μαγαζί «Μπιζέλια» στην Αθήνα, ενώ λίγο καιρό αργότερα ηχογράφησε το πρώτο του τραγούδι με τίτλο: «Σ’ έναν τεκέ μπουκάρανε». Τα χρόνια αυτά που πέρασε στην πόλη της Θεσσαλονίκης θεωρούνται και τα πιο δημιουργικά του, καθώς κατά την περίοδο αυτή έγραψε τα πιο γνωστά τραγούδια του. Μερικά από τα κομμάτια που συνέθεσε αυτήν την περίοδο είναι: «Κάτσε ν’ ακούσεις μια πενιά, Συννεφιασμένη Κυριακή και Βάρκα-γιαλό». Πολλά από τα τραγούδια αυτής της εποχής προέρχονταν από βιωματικές εμπειρίες του ίδιου κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Ο Τσιτσάνης δεν σταμάτησε να τραγουδάει καθόλου, είτε (κυρίως) στο μαγαζί του «Ουζερί Τσιτσάνης», είτε στην πόλη της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Ο Δήμος της Θεσσαλονίκης, στις 18 Ιανουαρίου, με την παρουσία του δημάρχου της πόλης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, αποφάσισε να τοποθετήσει αναμνηστικές πλάκες τόσο στην οικία που έμενε ο Βασίλης Τσιτσάνης (Παύλου Μελά 21) όσο και στο μαγαζί του (Παύλου Μελά 22). Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος τόνισε ότι ο Δήμος της Θεσσαλονίκης εκπληρώνει ένα χρέος προς το μεγάλο μουσικό, ενώ είπε επίσης ότι «Ήταν Χριστούγεννα του 1943 και σε αυτό το σημείο ο Βασίλης Τσιτσάνης έγραψε πολλά από τα αριστουργήματά του». Κλείνοντας υπενθύμισε και τη βραδιά Τσιτσάνη που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στην Άνω Πόλη, στην πλατεία Τσιτσάνη. Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε και ο κ. Σκαμπαρδώνης, συγγραφέας του βιβλίου «Ουζερί Τσιτσάνης», ο οποίος ανέφερε μερικά από τα λόγια του Τσιτσάνη στο πλαίσιο της συγγραφής του βιβλίου του: «Εκείνα τα δύσκολα χρόνια έβγαλε σε αυτήν τη πόλη τον καλύτερο μουσικό του κόσμου».
Εικόνα 2 : Εκδήλωση του Δήμου Θεσσαλονίκης προς τιμήν του Βασίλη Τσιτσάνη / Πηγή: thestival.gr
Οπότε την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στην οδό του Παύλου Μελά αναζητήστε την οικία του μεγάλου Βασίλη Τσιτσάνη και αφηγηθείτε την ιστορία του σε αυτούς με τους οποίους είστε μαζί. Γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και να τιμούμε τις ιστορίες του παρελθόντος, μεταδίδοντάς τις σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα.  

Μοιράσου το:

Φίλιππος Κορνάρος

Φίλιππος Κορνάρος

Γεννήθηκα στην Αθήνα αλλά μεγάλωσα στην Πάτρα. Τον ελεύθερο χρόνο μου τον περνάω διαβάζοντας βιβλία, παρακολουθώντας αθλητικά δρώμενα και βλέποντας ταινίες και σειρές. Tο DREAM ON-line είναι μία πλατφόρμα που μου δίνει την ευκαιρία να αναδείξω ορισμένους από τους προβληματισμούς μου. Η πλειοψηφία των κείμενων που γράφω απευθύνονται σε ένα αθλητικό κοινό, αλλά ανά περιόδους ακουμπώ και άλλους τομείς της καθημερινότητας.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα