First-time voters: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Οι Eυρωεκλογές της 9ης Ιουνίου είναι πλέον μια ανάσα μακριά, αφού σε περίπου τρεις εβδομάδες, θα κληθούμε να προσέλθουμε για άλλη μια φορά στις κάλπες, προκειμένου να αναδείξουμε τις υποψήφιες και τους υποψήφιους που θα μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έχοντας μιλήσει και συναναστραφεί με πολλά παιδιά, τα οποία πρώτη φορά θα ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα, θεώρησα πως θα ήταν καλό να συνοψίσω, κάποια βασικά σημεία της εκλογικής διαδικασίας και του σκοπού αυτής, τα οποία ενδεχομένως να φαντάζουν αυτονόητα, αλλά για κάποιον και κάποια που ψηφίζει για πρώτη φορά,δεν είναι.

Επομένως, αν είναι η πρώτη φορά που θα ψηφίσετε και δεν έχετε ιδέα για το πώς και το γιατί, είστε στο σωστό μέρος!

Στη χώρα μας, οι εκλογές θα γίνουν την Κυριακή 9 Ιουνίου του 2024, και δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών (άρα οι γεννηθέντες ως τις 31/12/2007) και όσοι είναι είτε Έλληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα.

Εφόσον πληρούνται οι παραπάνω στοιχειώδεις προϋποθέσεις, η διαδικασία προκειμένου να ψηφίσουμε είναι η εξής:

Αρχικά, φροντίζουμε να ενημερωθούμε για το εκλογικό τμήμα στο οποίο υπαγόμαστε, μέσω του site του Υπουργείου Εσωτερικών και συγκεκριμένα σε αυτό το link. Στο χρονικό διάστημα 7:00 το πρωί με 19:00 το απόγευμα, καλούμαστε να πάμε στο εκλογικό μας τμήμα προκειμένου να ψηφίσουμε. Το πρώτο πράγμα που θα μας ζητήσουν, μόλις μπούμε στο εκλογικό τμήμα, είναι η ταυτότητα μας, προκειμένου να γίνει η απαραίτητη ταυτοποίηση, ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ταυτοπροσωπία, όπως δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο. Να σημειωθεί, ότι δεκτές γίνονται και ηλεκτρονικές ταυτότητες, ωστόσο για όση ώρα είμαστε μέσα στο παραβάν και ψηφίζουμε, πρέπει να αφήσουμε το κινητό στον/στην γραμματέα του τμήματος, όπως ακριβώς θα κάναμε με την έντυπη ταυτότητα.

Αφού δώσουμε το έγγραφο για την ταυτοποίηση μας, περιμένουμε να μας βρουν στον εκλογικό κατάλογο, να μας διαγράψουν από αυτόν και να μας εγγράψουν στο πρωτόκολλο ψηφοφορίας. Στη συνέχεια παίρνουμε το πακέτο με τα έτοιμα ψηφοδέλτια, το λευκό και τον φάκελο με την σφραγίδα της Εφορευτικής Επιτροπής, που μας δίνουν τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής, και μπαίνουμε στο παραβάν. Τα ψηφοδέλτια στο πακέτο που παίρνουμε, είναι τοποθετημένα με τυχαία σειρά, ώστε να αποφεύγονται παρεξηγήσεις και παρερμηνείες.

Για μεγαλύτερη διευκόλυνση, μόλις μπούμε στο παραβάν, ψάχνουμε το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού που μας ενδιαφέρει και τα υπόλοιπα τα πετάμε στον κάδο που βρίσκεται μέσα, ούτως ώστε να έχουμε χώρο και άνεση. Προσέχουμε να μην πετάξουμε κατά λάθος τον φάκελο με την σφραγίδα της Εφορευτικής Επιτροπής!

Από το επιλεγμένο ψηφοδέλτιο, λοιπόν, εντοπίζουμε τους/τις υποψήφιους/υποψήφιες που θέλουμε να ψηφίσουμε, και είτε από τα αριστερά είτε από τα δεξιά του ονόματος τους, βάζουμε έναν σταυρό. Σε περίπτωση που τοποθετήσουμε κάποιο άσχετο σύμβολο, π.χ ένα αστεράκι, ή στην περίπτωση που τοποθετήσουμε τον σταυρό οπουδήποτε αλλού, εκτός από το όνομα του υποψήφιου ή της υποψήφιας, η ψήφος δεν θα μετρήσει.

Στην Ελλάδα, εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους/στις ψηφοφόρους την δυνατότητα, να στηρίξουν συγκεκριμένους/ες υποψηφίους/ες. Οι υποψήφιοι/ες που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει έδρα. Οι σταυροί προτίμησης που μπορούμε να βάλουμε είναι μέχρι 4 σε υποψηφίους/ες του ίδιου συνδυασμού, δηλαδή, δεν είναι εφικτό να ψηφίσουμε διαφορετικούς υποψηφίους/ες διαφορετικών συνδυασμών.

Μόλις ολοκληρώσουμε την ψηφοφορία, διπλώνουμε προσεκτικά το ψηφοδέλτιο και το κλείνουμε προσεκτικά στον φάκελο, που μας έχει δώσει η Εφορευτική Επιτροπή, βγαίνουμε από το παραβάν και ρίχνουμε τον φάκελο στην κάλπη. Παίρνουμε την ταυτότητα μας φεύγοντας και… that’s all!

voters
Via LinkedIn

Η διαδικασία είναι απλή και ταυτόχρονα πολύ σημαντική. Με την συμμετοχή μας στις ευρωεκλογές, μπορούμε όλοι να αποφασίσουμε συλλογικά για το μέλλον του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση νομοθετεί για θέματα, που είναι σημαντικά για όλους μας και επηρεάζουν δραστικά τη ζωή μας. Μερικά μόνο από αυτά είναι το περιβάλλον, η παιδεία, η υγεία, η ασφάλεια, η μετανάστευση, οι κοινωνικές πολιτικές, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οικονομία, το κράτος δικαίου και πληθώρα άλλων θεμάτων, που αφορούν σε όλο το φάσμα του πολιτικού και κοινωνικού βίου. Συνεπώς, είναι σημαντικό να έχουμε επιλέξει εμείς εκείνους και εκείνες, που θα μας εκπροσωπήσουν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα θεσπίσουν νόμους για τα ζητήματα αυτά.

Η δυνατότητα που έχουμε να ψηφίζουμε και να επιλέγουμε αντιπροσώπους, αποτελεί τη μεγαλύτερη έκφανση του δημοκρατικού ιδεώδους και δεν είναι κάτι αυτονόητο. Έχουν γίνει αγώνες και έχουν δοθεί μάχες, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να παρακμάσουν απολυταρχικά καθεστώτα και ιδεολογίες και να επικρατήσει η δημοκρατία και η ελεθερία της έκφρασης και της βούλησης. Η ιστορία, άλλωστε, είναι πλούσια σε παραδείγματα που μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Παράλληλα, την περίοδο που διανύουμε, γινόμαστε μάρτυρες γεγονότων, τα οποία εκτός των άλλων, αποτελούν μία λαμπρή απόδειξη, πως έννοιες όπως η δημοκρατία, η ειρήνη και η ελευθερία δεν είναι καθόλου δεδομένες, αλλά αντιθέτως είναι έννοιες εύθραυστες και ευάλωτες, για τις οποίες χρειάζεται συνεχής προσπάθεια, προκειμένου να διατηρηθούν.

via Pinterest

Ασκώντας, λοιπόν, τα εκλογικά μας δικαιώματα και πηγαίνοντας να ψηφίσουμε, υπερασπιζόμαστε και στηρίζουμε την δημοκρατία, που αποτελεί συλλογικό επίτευγμα, και είναι έννοια θεμελιώδης για την προάσπιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας. Επιλέγουμε τον τρόπο και τα πρόσωπα που θα μας εκπροσωπούν, συμμετέχουμε ενεργά στην διαμόρφωση των συνθηκών διαβίωσης μας και δεν είμαστε απλοί θεατές.

Αυτό είναι και το νόημα σε κάθε μορφή της ζωής άλλωστε, να είμαστε παρόντες και παρούσες, ενεργοί και ενεργές, να μην αφήνουμε τα γεγονότα να μας προσπερνάνε, αλλά να βρισκόμαστε μέσα σε αυτά και να τα διαμορφώνουμε, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Αν, λοιπόν,σε οποιαδήποτε φάση της ζωής σας, αρχής γενομένης από τις ευρωεκλογές, αποφασίσετε να γίνετε κάτι, αποφασίστε να γίνετε πρωταγωνιστές, όχι θεατές!

Μοιράσου το:

Βαλέρια Τριανταφυλλίδου

Βαλέρια Τριανταφυλλίδου

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη,και αυτά τα 23 χρόνια,την αποχωρίστηκα μόνο για τις σπουδές μου. Σπούδασα Νομική στο ΔΠΘ,και πλέον είμαι ασκούμενη δικηγόρος, ενώ ,παράλληλα, φοιτώ στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του ΑΠΘ “Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας:Δίκαιο και Πολιτική”. Τα ενδιαφέροντα μου είναι πολλά και ποικίλα. Ασχολούμαι ενεργά με τον αθλητισμό, καθώς υπήρξα αθλήτρια του volley για πάνω από 10 χρόνια,με γοητεύει και με συγκινεί, οτιδήποτε έχει να κάνει με τα πολιτιστικά δρώμενα,αγαπώ τα ταξίδια και τη θάλασσα. Αναζητώ πάντα τρόπους να εξελίσσομαι συνεχώς ,και η δυνατότητα να μπορώ να εκφράζω, όσα με απασχολούν, μέσω του DREAM ON-line, είναι σίγουρα μία ευκαιρία προς την κατεύθυνση αυτή.

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα