Ένας Βραζιλιάνος Τραμπ

9 Ιουνίου 2019

euronews.com

Ένα μήνα μετά την άρση των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Ελλάδα και με την χώρα να επανέρχεται σταδιακά στους κανονικούς ρυθμούς ζωής, καταφθάνουν καθημερινώς ειδήσεις από την μακρινή Βραζιλία, οι οποίες προκαλούν πολύ περίεργα συναισθήματα και αρνητικές εντυπώσεις για την κυβέρνηση της χώρας αυτής. Ίσως να μας προκαλεί και εν μέρει συναισθήματα ανακούφισης καθώς τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση δεν επέτρεψαν την εξάπλωση του ιού, η οποία σε κάθε περίπτωση θα είχε προκαλέσει την αύξηση του αριθμού των θανάτων. Ας επικεντρωθούμε ωστόσο στο κύριο μέρος του άρθρου που είναι οι εξελίξεις στην χώρα της Λατινικής Αμερικής, οι οποίες σχετίζονται με την πανδημία που «χτύπησε» ολόκληρο τον κόσμο.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να μνημονεύσω μία γνωστή ελληνική παροιμία : Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Έτσι συμβαίνει και σε αυτήν την περίπτωση. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαίχ Μπολσονάρου προβαίνει καθημερινώς σε απειλές εξόδου της χώρας του από το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την στιγμή μάλιστα που τα κρούσματα στην Βραζιλία αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Σας θυμίζει κάτι αυτό; Φυσικά, τον Ντόναλτ Τραμπ.

france24.com

Οι δύο ηγέτες άλλωστε δεν έχουν κρύψει τις κοινές τους πολιτικές πεποιθήσεις. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη απειλή εξόδου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πραγματοποιήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αφού ο Ντόναλτ Τραμπ κατηγόρησε τον Οργανισμό ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Κίνας, όπου πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση ο κορωνοϊός.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο Μπολσονάρου σε δημοσιογράφους στης Μπραζίλια, είπε: «Σας το λέω εδώ, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τον ΠΟΥ, το εξετάζουμε στο μέλλον (…). Είτε ο ΠΟΥ λειτουργεί χωρίς ιδεολογικές προκαταλήψεις, είτε αποχωρούμε και εμείς. Δεν χρειαζόμαστε ανθρώπους από το εξωτερικό να εκφράζουν τα συναισθήματά τους για την υγεία εδώ». Εύκολα λοιπόν αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο πρόεδρος της Βραζιλίας προσπαθεί να μιμηθεί πρακτικές Τραμπ στην θητεία του, διατυπώνοντας τέτοιου είδους δηλώσεις.

Τελειώνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι την Παρασκευή(05/06), η Βραζιλία σημείωσε αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων αφού σε μία μέρα καταγράφηκαν 1.005 και 30.830 αντίστοιχα. Αυτό το γεγονός οδήγησε στην αναρρίχηση της Βραζιλίας στην τρίτη θέση της κατάταξης των χωρών(όσον αφορά τα θύματα της πανδημίας του Covid-19), αφήνοντας πίσω της την Ιταλία. Το στοιχείο αυτό από μόνο του έρχεται να επιβεβαιώσει την πολύ μεγάλη έλλειψη σύνεσης και λογικής στις δηλώσεις του Βραζιλιάνου Προέδρου, αφού πριν από τρεις μήνες χαρακτήρισε τον κορωνοϊό «μια απλή γρίπη». Ένα ακόμη κοινό του χαρακτηριστικό με τον Ντόναλτ Τραμπ, το οποίο αναμφίβολα δεν περνάει απαρατήρητο.

Ευχή όλων, οι ερασιτεχνικοί και επικίνδυνοι χειρισμοί του Μπολσονάρου, να μην αποβούν περισσότερο μοιραίοι για την Βραζιλία.

Γράφει ο Γιάννης Κατσίκης

Μοιράσου το:

Dreamonline

Dreamonline

Το ταξίδι του DREAM ON-line ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια, όταν ακόμα ήμασταν μαθητές λυκείου. Πολύ σύντομα, η ομάδα μας μεγάλωσε με νέα μέλη, με όνειρα και με όρεξη να σχολιάζουν την επικαιρότητα. Σύντομα καταφέραμε να προσεγγίσουμε νέους που έχουν ανάγκη από ενημέρωση και ψυχαγωγία. Παλέψαμε για να δημιουργήσουμε κάτι όμορφο, κάτι που θα περιέχει ένα κομμάτι από όλους μας. Και τα καταφέραμε. Καθημερινά, η ομάδα μας προσφέρει ενημέρωση και ψυχαγωγία μέσα από τα μάτια νέων από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Η στέγη μας είναι το dreamonline.gr, όπου συνυπάρχουν κατηγορίες ποικίλου ενδιαφέροντος, ενώ το κοινό μας ενημερώνεται καθημερινά και από τα Social Media. Η πορεία που ακολουθεί το site τα τελευταία χρόνια είναι σταθερά ανοδική, γεγονός που αποτυπώνεται αφενός στους αριθμούς προβολών των άρθρων στον ιστότοπο και τους ακολούθους στα Social Media και αφετέρου από τον αυξανόμενο αριθμό των μελών στην ομάδα μας. Πολύ σύντομα η ομάδα μας θα επεκταθεί στον χώρο των Podcast, ενώ υπάρχει ένα πλήρως εξοπλισμένο studio που θα αποτελέσει την «έδρα» μας για τα επόμενα χρόνια, όπου εκεί θα γίνονται συζητήσεις της λέσχης βιβλίου που δημιουργήσαμε (READ ON-line), το ερευνητικό κομμάτι του site, καθώς και οι συνεντεύξεις. Η ομάδα μας πιστεύει πως ένας καλύτερος κόσμος είναι πάντα εφικτός, και αυτόν τον κόσμο ονειρευόμαστε!

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα