Community: Μία χρήσιμη σειρά!

11 Δεκεμβρίου 2020 Στις 17 Σεπτεμβρίου 2009, μεταδόθηκε ο τηλεοπτικός πιλότος των Greendale 7, η οποία επτάδα έμελλε έπειτα να γράψει ιστορία στον τηλεοπτικό σταθμό του ΝΒC. Ο λόγος για το Community, ενός sitcom αντισυμβατικού, ενός sitcom που τόλμησε να σταθεί σε πράγματα που στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δύσκολα τα αναφέρεις. Και γι’ αυτό πολλές φορές στάθηκε απέναντι σε πλήθος κριτικών. 11 χρόνια μετά την πρεμιέρα και 5 χρόνια μετά τη λήξη της συνειδητοποιεί κανείς πως το Community άλλαξε την εποχή των sitcoms και ανέδειξε πολλά και σημαντικά ζητήματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας ακόμα και σήμερα και πολύ περισσότερο εκείνη των ΗΠΑ. Απλά ίσως, εμείς οι άνθρωποι προτιμούμε να τα βάζουμε κάτω από το χαλί… Με σημαιοφόρο τον Dan Harmon (γνωστός από τη δημιουργία του “Rick and Morty) και παραστάτες τους Joel McHale, Gillian Jacobs, Donald Glover, Alison Brie, Yvette Nicole Brown, Danny Pudi, Chevy Chase, Ken Jeong and Jim Rash, το Community κατάφερε να ανοίξει κατά πολύ το εύρος του sitcom και να ξαναγκαλιάσει από φέτος την άνοιξη και το παγκόσμιο «Community» μέσω της πλατφόρμας του Netflix. Η παρέα του Jeff, της Britta, της Shirley, του Αbed, της Annie, του Troy και του Pierce αποτέλεσαν τους χαρακτήρες μίας εκ των καλύτερων κωμωδιών- και ίσως η πιο υποτιμημένη. Το «γιατί αρέσει τόσο αυτή η σειρά» αντικατοπτρίζεται στους παρακάτω 6 λόγους.
ktt2.com
Δημιουργικότητα Ένα συστατικό στοιχείο που πολλά sitcoms δεν έχουν είναι ο πλούτος της δημιουργικότητας. Πολλές σειρές στρατολογούν musical επεισόδια, άλλα animated επεισόδια. Μία που τα έκανε και τα δύο μέσα στη ροή και την ατμόσφαιρα του κλίματος της σειράς, χωρίς να φαίνεται τίποτα αντιαισθητικό και περίεργο («κουφό») είναι το Community! Από το επεισόδιο «Abed’s Uncontrollable Christmas» μέχρι και το «Dungeons and Dragons» το σενάριο ξεχειλίζει από δημιουργική γραφή. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται την γλώσσα ο σεναριογράφος ξεπερνάει τα όρια του συμβατικού. Επίσης, ανέδειξε μέσα από τη σειρά τη σημασία του ντοκιμαντέρ (επεισόδιο «Pillows and Blankets»). Εξέλιξη με συνολικά καλογραμμένους ρόλους Συνηθίζεται στα sitcoms να έχουμε πολλούς πρωταγωνιστές, αλλά λίγους καλογραμμένους ρόλους. Στο Community ο κάθε ρόλος έχει το υπόβαθρο, ψυχολογικό, ψυχικό, κουβαλάει μια ιστορία που θέλει να τη διηγηθεί στο κοινό. Και το πιο σημαντικό, στο show αυτό συμβαίνουν όλα για κάποιο λόγο, η κάθε λεπτομέρεια μετράει. Οι λεπτομέρειες αυτές, φυσικά, βοηθούν να εξελιχθούν οι χαρακτήρες και η πλοκή της υπόθεσης. Και σε πολλές περιπτώσεις αλλιώς γνωρίζουμε τους χαρακτήρες και με διαφορετικό σκεπτικό τους είδαμε στο τελευταίο επεισόδιο… Paintball Mini-Movies Ξεχωριστή μνεία αξίζει να δώσουμε στα επεισόδια-ταινίες δράσης που αφορούν το paintball μέσα στις εγκαταστάσεις του Greendale. Οι μετέπειτα σκηνοθέτες της παραγωγής “Avengers“ Anthony και Joe Russo πετυχαίνουν να ενσωματώσουν μια μίνι- ταινία δράσης σ’ ένα sitcom πάντα με την κωμική χροιά του show. Ενδεικτικά 4 επεισόδια: Season 1 «Modern Warfare» Season 2 «A Fistful of Paintballs», «For a Few Paintballs More» Season 6 «Modern Espionage» Φιλία σημαίνει φιλία Μέσα σ’ ένα φιλικό περιβάλλον, το οποίο υπάρχει καθόλη τη διάρκεια του show μεταξύ των 7, οι Troy και Abed φαίνεται να αναπτύσσουν μία μοναδική φιλία που δεν την βρίσκεις εύκολα. Και προσέξτε, δεν γεννιέται ξαφνικά η φιλία. Η εξέλιξη και το υπόβαθρο του καθενός τους οδηγεί στη φιλία. Ο δεσμός αυτός με τον καιρό αρχίζει να αχνοφαίνεται, μέχρι που βασιλεύει. Η στιγμή αποχώρησης του Troy δείχνει την ουσιαστική σχέση που έχουν αναπτύξει οι δυο τους. Κι αν προσέξει κανείς, ο Abed παρουσιάζεται αρκετά επηρεασμένος από την φυγή του Troy, αρκετά μελαγχολικός. O Abed ξέρει ότι η φιλία δεν χαλάει, αλλά του λείπει, τι να κάνουμε. “Troy and Abed in the morning”
hexdimension.com
Cast Όταν βλέπεις ηθοποιούς, οι οποίοι είναι άσημοι σχετικά στην αρχή του show -εκτός από McΗale, Chase- μετά την σειρά να ξεκινούν μια λαμπρή πορεία στον καλλιτεχνικό χώρο, καταλαβαίνεις ότι κάτι πήγε πολύ καλά. Και προσέξτε, δεν είναι τόσο μεγάλη εμπορική επιτυχία το 2015. Η συνάντηση των έμπειρων McΗale, Chase και των νέων και ταλαντούχων Jacobs, Glover, Brie, Brown, Pudi αποτελεί τη συνταγή της επιτυχίας του show. Rash και Jeong έρχονται για το κερασάκι στην τούρτα της αχτύπητης ομάδας του Greendale. Αντισυμβατικό Happy End Δε θα μείνουν όλοι μαζί σε μία βίλα και θα παραμείνουν για πάντα στο Greendale, παρακολουθώντας μαθήματα. Η ζωή συνεχίζεται. Οι δρόμοι των ηρώων μας, ήδη έχουν χωριστεί για κάποιους, τώρα χωρίζονται και για τους υπόλοιπους. Δεν σημαίνει πως θα σταματήσουν να είναι φίλοι, αλλά ο καθένας πρέπει να ακολουθήσει τις φιλοδοξίες και τα όνειρα του. Και περισσότερο γι’ αυτό τον τελευταίο λόγο λατρεύω το Community. Η φιλία, η αγάπη, η αθωότητα θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένες στις καρδιές των ηρώων μας, όπως και στη ψυχή του κάθε ανθρώπου. Με οδηγό αυτά συνεχίζουμε, συνεχίζουμε για να κάνουμε περήφανους αυτούς τους ανθρώπους που πιστεύουν σε μας. Οι γραφιάδες ποτέ δεν άκουσαν το τι θέλει το τηλεοπτικό κοινό, άκουσαν το τι λέει η λογική και το πώς τα φέρνει η ζωή μ’ έναν φανταστικό, μαγικό ρεαλιστικό τρόπο. Δεν διστάζει να θίξει προβλήματα της κοινωνίας και να επιρρίψει ευθύνες. Ο κόσμος του Community πάντα θα με εντυπωσιάζει, γιατί πλάθει τον πραγματικό με τον «εξωπραγματικό» κόσμο. Τολμάει να κοιτάξει κάτω από το χαλί. Ας κοιτάξουμε και εμείς κάτω από το χαλί μία φορά μήπως και φτιάξουμε έναν νέο καλύτερο κόσμο, ένα νέο παγκόσμιο, διαπλανητικό community. Ελπίζω να τη δείτε! Αρχική   >  Πολιτισμός > Σειρές/Ταινίες Community: Μία χρήσιμη σειρά! Από Μενέλαος Τσικάρας

Μοιράσου το:

Μενέλαος Τσικάρας

Μενέλαος Τσικάρας

Το παρόν με βρίσκει στην πρωτεύουσα των Κάτω Χωρών, το Άμστερνταμ, σπουδάζοντας Πολιτικές Επιστήμες στο πανεπιστήμιο της πόλης. Βιβλία, ταινίες και θεατρικές σκηνές αποτελούν βασικά στοιχεία της καθημερινότητας μου. Θα με δείτε κάποτε, κάπου να μιλάω. Μιλάω πολύ.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα