Άντρες με τα όλα τους – για όλους και για όλες!

Η παράσταση «Άντρες με τα όλα τους» βασίζεται στην ομώνυμη ταινία, η οποία κυκλοφόρησε το 1997 και σημείωσε τεράστια εμπορική και κριτική επιτυχία, ενώ έκτοτε έχουν υπάρξει αρκετές θεατρικές μεταφορές. Στη συγκεκριμένη, την οποία έγραψε και σκηνοθέτησε η Θέμις Μαρσέλλου, πρωταγωνιστούν οι Αντώνης Λουδάρος, Σωτήρης Καλυβάτσης, Γιώργος Γαλίτης, Ησαΐας Ματιάμπα, Θανάσης Πατριαρχέας, Έντι Νούρκα, Παρθένα Χοροζίδου, Βάσω Γουλιελμάκη, Ιζαμπέλλα Φούλοπ, Άννα Μαρία Κόρνια και Κική Τσαλίκη.

Μετά την πανδημία, μία παρέα ανδρών βασανίζεται ο καθένας από τα δικά του προβλήματα και προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν μία λύση στο οικονομικό τους αδιέξοδο. Πάνω στην απελπισία τους αποφασίζουν να κάνουν κάτι εντελώς παράτολμο. Να κάνουν στριπτίζ μπροστά σε γυναίκες, με την ελπίδα να βγάλουν λεφτά. Για να το κάνουν όμως αυτό, θα πρέπει να μάθουν να χορεύουν μέσα σε μόλις λίγες εβδομάδες.

Δεν είναι σπάνιες οι φορές που μία ταινία μεταφέρεται στο θέατρο ή και το αντίστροφο. Άλλες οι δυνατότητες που δίνει ο κινηματογράφος και άλλη η χάρη που διαθέτει το θέατρο, με ιστορία χιλιάδων ετών και μοναδικών παραστάσεων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως πολλοί ηθοποιοί λαχταρούν να κάνουν θέατρο περισσότερο απ’ότι θέλουν να συμμετάσχουν σε μία τηλεοπτική σειρά ή σε μία ταινία. Εξερευνούν καλύτερα τους χαρακτήρες, συνδέονται με το κοινό, αφουγκράζονται την ιστορία σε όλο της το είναι, αποκτούν μεγαλύτερο κύρος.

Στους «Άντρες έτοιμοι για όλα», έξι άντρες βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα, απότοκο της πανδημίας, αλλά και αποφάσεων που έλαβαν ή δεν έλαβαν. Η σύνοψη κάνει λόγο για μία κωμωδία, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για μία παράσταση, η οποία ενσωματώνει πολλά διαφορετικά στοιχεία και θίγει με εύστοχο και όμορφο τρόπο πολλά σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα.

Η ανεργία, η οικονομική δυσπραγία, η έχθρα που προκαλεί ένα διαζύγιο και η ψυχολογική επιβάρυνση του παιδιού, η σεξουαλική ανικανότητα, η ειλικρίνεια και η πίστη μεταξύ συζύγων, ο ρατσισμός και η αποξένωση είναι υπαρκτά προβλήματα για κάποιους στη σύγχρονη εποχή και μέσω του καλογραμμένου σεναρίου, της στιβαρής σκηνοθεσίας και των εξαιρετικών ερμηνειών ξεδιπλώνονται αβίαστα όσο εξελίσσεται η ιστορία.

Και αν στον κινηματογράφο οι ερμηνείες είναι μία φορά σημαντικές, στο θέατρο αυτή η άποψη ισχύει επί δέκα. Η εγγύτητα θεατών-πρωταγωνιστών, η οποία περιβάλλει κάθε θεατρικό εγχείρημα, καθιστά την αρτιότητα των ερμηνειών ακόμη πιο αναγκαία. Αυτό φυσικά ισχύει και στους «Άντρες έτοιμοι για όλα», όπου κάθε ηθοποιός κάνει φανταστική δουλειά, μεταδίδει με τεράστια φυσικότητα και λεπτομέρεια κάθε σκέψη του χαρακτήρα που υποδύεται.

Άπαντες έχουν επενδύσει πολύ μεράκι και αγάπη στην παράσταση, το χαίρονται με την ψυχή τους, δίνουν κάθε ικμάδα της ενέργειάς τους, για να βγει αυτό το αψεγάδιαστο αποτέλεσμα. Δεν είναι τυχαίο πως υπήρχαν στιγμές, στις οποίες παρασύρονταν από το γέλιο του κοινού, μπερδεύοντας τα λόγια τους και ξεσπώντας και οι ίδιοι σε γέλια.

Τα σκηνικά, η σκηνοθεσία, το σενάριο έχουν έντονο το στοιχείο του αυτοσαρκασμού και της κωμικής αντιμετώπισης πολλών καταστάσεων. Ο Σωτήρης Καλυβάτσης, ένας άκρως χαρισματικός και ακομπλεξάριστος κωμικός, δεν είναι τίποτα λιγότερο από απολαυστικός, ενώ ο Αντώνης Λουδάρος ξεδιπλώνει επί σκηνής όλο το υποκριτικό του ταλέντο. Η Παρθένα Χοροζίδου και η Βάσω Γουλιελμάκη υποδύονται αντίστοιχα τις συζύγους τους και είναι και οι δύο εξαιρετικές, με τη δεύτερη να μοιράζεται μαζί με τον Αντώνη Λουδάρο την πιο συγκινητική σκηνή της παράστασης προς το τέλος για την αξία της συζυγικής ειλικρίνειας και της άνευ όρων αγάπης, ανεξαρτήτως δυσχερειών και προβλημάτων.

Άκρως διασκεδαστικός είναι και ο Ησαΐας Ματιάμπα, που υποδύεται έναν ταλαντούχο χορευτή, με αγρινιώτικη προφορά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μέσω των δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ τους, οι χαρακτήρες προχωρούν, εξελίσσονται, βρίσκουν λύσεις, αλλά πάνω απ’όλα ανακαλύπτουν ξανά τις έννοιες της ανθρωπιάς και της φιλίας.

Καταλήγοντας, οι «Άντρες έτοιμοι για όλα» είναι μία υπέροχη παράσταση, με πολύ χιούμορ, μεράκι και αφοσίωση από όλους τους συντελεστές, μία κωμωδία, που αγγίζει πολλές εκφάνσεις της καθημερινότητας. Αυτοί που θα την προτιμήσουν, δε θα απογοητευτούν και θα ζήσουν ένα αξέχαστο δίωρο.

Μοιράσου το:

Γιώργος Ψάλλας

Γιώργος Ψάλλας

Αντισυμβατικός και υπερβολικά διαφορετικός για την ηλικία μου, θα με βρεις να προτιμάω την ηρεμία από την ένταση και την παράνοια, να βλέπω ταινίες, να ακούω μουσική (την κανονική, όχι αυτή που βρίσκεται στη μόδα), να παρακολουθώ τα αθλητικά τεκταινόμενα και ενίοτε να διαβάζω βιβλία.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα