Άνδρος: το διαμάντι των Κυκλάδων!

Με άπλετη χαρά γράφω για την αγαπημένη μου-πλέον- Κυκλάδα! Σε ένα σύμπλεγμα νησιών που βρίθει από αέρηδες και ομορφιά, η Άνδρος κατάφερε να ξεχωρίσει στην καρδιά μου!

Η προσωπική μου εμπειρία βασίζεται σε ένα πενταήμερο που περάσαμε οικογενειακώς στο νησί, κατά την διάρκεια των διακοπών του Πάσχα. Ναι, έχουμε συνδυάσει τα νησιά με το καλοκαίρι αλλά τι καλύτερο από τον συνδυασμό θάλασσας και ηρεμίας την περίοδο που το νησί δεν είναι ακόμη γεμάτο τουρίστες; Εμένα πάντως με τρελαίνει η ιδέα του να γνωρίζω πως ζουν οι ίδιοι οι νησιώτες στον τόπο τους. Που συχνάζουν, τι ασχολίες έχουν και πως διαμορφώνουν την καθημερινότητα τους.

Η Άνδρος των επιλογών

Η Άνδρος, η 2η σε έκταση από όλες τις Κυκλάδες, μετά τη Νάξο, είναι και αυτή σύμφωνη με το ασπρογάλανο στυλ των υπολοίπων. Η Χώρα της έχει το Ναυτικό Μουσείο, το μουσείο Σύγχρονης τέχνης του ιδρύματος Γουλανδρή και το αρχαιολογικό μουσείο. Η επίσκεψη μας μας έδωσε την ευκαιρία να επισκεφθούμε και την έκθεση του Χρήστου Ευσταθίου που προσεγγίζει την τέχνη με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Είχαμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε και να συζητήσουμε την σκέψη του πίσω από κάθε έργο σε μια μοναδική έκθεση που βρίσκεται στην χώρα του νησιού.

η έκθεση του Χρήστου Ευσταθίου- προσωπικό αρχείο

Πέρα, όμως, από την πολιτιστική πλευρά του νησιού, μεγάλη σημασία είχε στην επίσκεψη μας, η επαφή που προσφέρει το νησί με την φύση. Η Άνδρος έχει πάνω από 20 άψογα σηματοδοτημένα μονοπάτια που, όχι μόνο δίνουν την δυνατότητα να γνωρίσεις καλύτερα το νησί, αλλά και σε φέρνουν πολύ κοντά με τοπία που δύσκολα θα ξαναβρείς. Το καλύτερο σε όλη αυτή την ιδέα είναι ότι είναι όλα διαφορετικής απόστασης και διαβαθμισμένης δυσκολίας, οπότε εύκολα βρίσκεις το ιδανικό για την όρεξη και τη φυσική σου κατάσταση!

 

Άνδρος
στα μονοπάτια της Άνδρου- προσωπικό αρχείο

Ταυτόχρονα, οι γαστρονομικές πτυχές ακμάζουν, θα έλεγε κανείς, στο νησί. Οι ντόπιοι μας συμβούλευσαν να προτιμήσουμε το κρέας παρά το ψάρι στο νησί, παρ’όλα αυτά, δεν μείναμε δυσαρεστημένοι για τίποτα από τα δύο κατά τη διαμονή μας!
Απ’ όσα δοκιμάσαμε θα προτείνω ανεπιφύλακτα και χωρίς κάποια χορηγία-που τέτοια τύχη- τα εξής:

-Ταβέρνα «Ο Κόσσης», είναι μια υπέροχη τεράστια φάρμα στην οποία εκτρέφονται ζώα που μπορείς να τα ταΐσεις και να παίξεις μαζί τους και ταυτόχρονα να απολαύσεις το φαγητό σου με ηρεμία
-Μεζεδοπωλείο «Ο νόνας»
-Ταβέρνα «Ο Σταμάτης»
-Εστιατόριο «Sea Satin Nino»
-Τα σουβλάκια του Γαυρίου
-Το μπαλκόνι του Αιγαίου
-Ταβέρνα «Almi»

Άνδρος νησί
προσωπικό αρχείο

Όσον αφορά, τώρα, τις παραλίες, το νησί ανταποκρίθηκε θετικά σε κάθε προσδοκία μου καθώς κάθε παραλία που επισκεφθήκαμε χρωματιζόταν από κάθε απόχρωση του μπλε και ήταν διαφορετική από την προηγούμενη της. Μερικές που μπορώ να συστήσω είναι:

Της Γριάς το Πήδημα
Ο Άγιος Πέτρος
Όρμος Κορθίου
Παραλία «Άχλα»
Παραλία «Βόρης»
Παραλία «Αποθήκες»

Αντίστοιχα, αξίζει η επίσκεψη σε αλλά φυσικά τοπία όπως το Σπήλαιο Φόρος Αλαδινού και οι καταρράκτες Πυθάρα που είναι πηγές όασης και πρασίνου!

Άνδρος εκκλησία νησί Κυκλάδες
προσωπικό αρχείο

Θα ήθελα να σταθώ, τώρα, στο αγαπημένο μου μέρος στο νησί, το Μπατσί. Μάθαμε ότι είναι το πιο τουριστικό μέρος του νησιού , καθόλου όμως δεν το νιώσαμε, πιθανότατα λόγω της περιόδου που το επισκεφθήκαμε. Αντιθέτως, στο Μπατσί βρήκα την ηρεμία, καθώς η παραλία του έχει τόσο καθαρά και ήρεμα νερά. Το μέρος είναι γεμάτο ζωή καθώς οι επιλογές των μαγαζιών είναι πολλές και τα στενά σοκάκια του γεμάτα με εύθυμο κόσμο.

επιτάφιος στην Άνδρο- προσωπικό αρχείο

Ειδικότερα, το Πάσχα στο νησί είναι μοναδικό καθώς το Άγιο Φως έρχεται μέσα σε μια βάρκα και μοιράζεται σε όλο το νησί. Ιδιαίτερη εμπειρία αποτελεί η περιφορά. Οι 3 επιτάφιοι της Χώρας περιπλανιούνται σε όλη την έκταση της και συναντιούνται στην πλατεία υπό την συνοδεία της Φιλαρμονικής του νησιού! Αυτό, σε συνδυασμό με όλο το πνεύμα της Ανάστασης στο νησί, χρωματίζει όμορφα τις μέρες αυτές στο νησί.

Συνοψίζοντας, να κάνω ένα disclaimer ότι κανένα χορηγό για την προώθηση του νησιού δεν έχω – μακάρι να έβρισκα, καθώς θα ήθελα να πηγαίνω με κάθε πρώτη ευκαιρία- αλλά, όλος ο ενθουσιασμός μου είναι πηγαίος και -μάλλον- όχι πολύ αντικειμενικός.

Μοιράσου το:

Αναστασία Μωυσιάδου

Αναστασία Μωυσιάδου

Μονίμως στη γύρα, με έναν XL καφέ στο χέρι κάπου στην όμορφη Θεσσαλονίκη, την οποία γνώρισα και αγάπησα ως φοιτήτρια Ιατρικής στο ΑΠΘ. Βέβαια η καρδιά μου παραμένει στο μέρος όπου μεγάλωσα, το Αμύνταιο της Φλώρινας και στην οικογένειά μου εκεί! Η έδρα μου μάλλον όμως δεν είναι και τόσο σταθερή, καθώς λατρεύω να περιπλανιέμαι συνέχεια και να εξερευνώ τον κόσμο μαζί με τα αγαπημένα μου άτομα. Αν δεν τρέχω να προλάβω κάποια πτήση, πιθανότατα θα με πετύχεις κάπου μεταξύ νοσοκομείου, γυμναστηρίου και βόλτας. Το DREAM ON-line είναι μια ευκαιρία να διοχετεύσω κάπου την ενέργεια που νιώθω μέσα μου για όσα παρατηρώ γύρω μου, και να προσπαθήσω να σας μεταφέρω όση μπορώ από αυτήν!

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα