Έχοντας εισέλθει πλέον και επίσημα στην προεκλογική περίοδο, το DREAM ON-line επιχειρεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των πολιτικών προσώπων και της νέας γενιάς με φόντο φυσικά τις κάλπες της 21ης Μαΐου.
Ο Βασίλης Λεβέντης έχει χαρακτηριστεί ποικιλοτρόπως στην μακροχρόνια πολιτική του καριέρα. Έχει δυσφημιστεί, έχει αναγνωριστεί, έχει προδοθεί και έχει επιτύχει. Κατά τη διάρκεια αυτού του μακρινού πολιτικού μονοπατιού, που έχει χαράξει τα τελευταία 35 χρόνια, ο Βασίλης Λεβέντης δεν πρόδωσε ποτέ τα ιδανικά του και δεν δίστασε να μιλήσει για αυτά που σπάνια ακούγονται ή αυτά που κανείς δεν έχει τολμήσει να ξεστομίσει. Στα 72 του, πιστεύει ειλικρινά ότι μπορεί να αλλάξει την χώρα με μια χούφτα βουλευτές. Πιστεύει στο παραδοσιακό κέντρο και εξυμνεί την δύναμη του λαού, την οποία θεωρεί ότι μπορεί να διοχετεύσει στην σωστή κατεύθυνση.
Με αφορμή την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, βρήκαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, ο οποίος μας υποδέχτηκε στα γραφεία του πρώην κοινοβουλευτικού κόμματος. Χειμαρρώδης, όπως πάντα, ο κύριος Λεβέντης μας μίλησε για την περιπέτειά της υγείας του, έθεσε τους στόχους ενόψει της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης και προέτρεψε τους νέους να μην ρίξουν την ψήφο τους στο κενό.
Εξέφρασε δε την απογοήτευσή του για την αντιμετώπιση του ίδιου και της Ένωσης Κεντρώων από τα media, αλλά και μία πικρία για το γεγονός ότι πολλοί από τους βουλευτές του, «τον πρόδωσαν», όπως είπε, προκειμένου να ενταχθούν σε άλλες παρατάξεις.
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Λεβέντη για τον χρόνο που αφιέρωσε.
– Ποιος είναι ο στόχος της Ένωσης Κεντρώων 31 χρόνια μετά την ίδρυση της; Συνεχίζει να είναι εκφραστής του παραδοσιακού κέντρου ή έχει αλλάξει κάτι μέσα σε αυτές τις τρεις δεκαετίες;
– Ο κεντρώος χώρος είχε κυβερνήσει πριν κάποιες δεκαετίες στην Ελλάδα, και επειδή βλέπουμε σήμερα να παριστάνουν τους κεντρώους κάποιες μαϊμούδες, η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ -ακόμα και το ΠΑΣΟΚ παριστάνει το κεντρώο κόμμα-, εμείς κατεβαίνουμε στις εκλογές, όσο δύσκολες και αν διαφαίνονται, ακριβώς για να προστατευτεί η αυτοτέλεια του κεντρώου πολιτικού χώρου.
Θεωρούμε ότι αν έλειπε η Ένωση Κεντρώων, θα μπορούσαν οι μαϊμούδες να κυκλοφορούν άνετα. Αυτός είναι ο λόγος. Δεν έχει αλλάξει τίποτα, γιατί τα προβλήματα της Ελλάδος δυστυχώς παραμένουν ακόμα πολλά και ίδια, δηλαδή η λειτουργία του πολιτεύματος, ο φτωχός που ζει με 400 ευρώ, τον οποίο έχουν εγκαταλείψει τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Λέει ο Μητσοτάκης ότι δίνει στον έναν, δίνει στον άλλον. Ρωτήστε έναν αγρότη αν του έδωσε ένα ευρώ. Βρείτε έναν αγρότη. Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες κόσμο, που ζούνε με 400 ευρώ. Επομένως είναι και ζήτημα ύπαρξης για τη βιοπάλη, για τους μη προνομιούχους Έλληνες, να εκπροσωπηθούν. Αυτό πιστεύω.
Η πολιτική δεν έχει μαγικές λύσεις, δεν υποσχόμαστε κάτι τέτοιο, αλλά υποσχόμαστε ότι αφού πάρουμε μία ομάδα βουλευτών, δεν θα ζητήσουμε ούτε υπουργεία ούτε τίποτα από όποιον σχηματίσει κυβέρνηση, απλά τα 11 σημεία που έχουμε. Θα τα στείλουμε στον Πρωθυπουργό και θα φροντίσουμε να ελέγχεται κάθε δύο μήνες για την πρόοδο στα 11 αυτά σημεία, αν αυτή επιτελείται θα συνεχίζουμε την ψήφο εμπιστοσύνης.
Δεν θέλουμε ούτε υπουργεία, ούτε γραμματείες. Συμμετοχή στο κράτος δεν θέλουμε. Γιατί αν συμμετάσχει ένα κόμμα στο κράτος, απορροφάται από αυτό. Δεν μπορεί μετά να ασκήσει κριτική.
– Στη Βουλή είχατε συνυπάρξει και με τον κ. Μητσοτάκη και με τον κ. Τσίπρα. Ποια είναι η άποψη σας για αυτούς τους δύο;
– Είναι πιόνια του συστήματος. Ο μεν Μητσοτάκης είναι εκπρόσωπος της ολιγαρχίας και η ολιγαρχία βγάζει τα έξοδα της Νέας Δημοκρατίας. Ο δε Τσίπρας παίζει το αντίπαλο δέος, ότι δηλαδή είναι άνθρωπος του λαού, αλλά όταν δοκιμάστηκε, και τη Μακεδονία πρόσφερε στους Αμερικανούς, και τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Λάρισας και της Σούδας. Ό,τι ζητούσαν οι Αμερικανοί το λάμβαναν. Και το Ε.Κ.Α.Σ.(Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων) έκοψε για τον φτωχό κόσμο. Δηλαδή, ό,τι θα έκανε ένας δεξιός σατράπης, έκανε και ο Τσίπρας. Και τώρα βγαίνει εκ των υστέρων και το δικαιολογεί, λέγοντας ότι ήταν μνημόνιο και δεν μπορούσε να αντιδράσει.
Ναι, αλλά έχει 400 δις έλλειμμα. Χρέος εξωτερικό, το οποίο σημαίνει ότι έχουμε δύο ΑΕΠ, πράγμα απαγορευτικό. Η χώρα δεν μπορεί να βγει στις αγορές. Αν λοιπόν η χώρα βγαίνει στις αγορές, οφείλεται σε ομόλογα και στο ότι υπάρχει μία επιείκεια από την Ευρώπη μετά τις καραντίνες. Χωρίς αυτήν, η χώρα δεν θα μπορούσε να δανειστεί λεφτά.
«Κάποιοι μας άρπαξαν πέντε βουλευτές, με προδοσίες»
– Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε μία προεκλογική περίοδο, ποια θα ήταν η προσέγγισή σας σε έναν νεαρό ψηφοφόρο; Γιατί να εμπιστευτεί ένας νέος την Ένωση Κεντρώων και κατ’ επέκταση εσάς;
– Γιατί μας έχει ήδη εμπιστευτεί σαν Ένωση Κεντρώων στις εκλογές του 2015 και κάποιοι μας άρπαξαν πέντε βουλευτές, με προδοσίες. Δεν μπορέσαμε δηλαδή να επιτελέσουμε το χρέος μας, γιατί εξασθένησε η κοινοβουλευτική ομάδα. Από εννιά βουλευτές, γίναμε τέσσερις. Επιπλέον, ένα κόμμα που έχει εννιά βουλευτές δεν μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα.
Οι αποφάσεις μέσα στη Βουλή λαμβάνονται με την πλειοψηφία. Ακόμα και συμπαγής να έμενε η Ένωση Κεντρώων, χωρίς προδότες βουλευτές, θα μπορούσαμε το 4% να το κάνουμε 14%. Και με αυτόν τον τρόπο να ανεβεί η δύναμη μας. Αλλά εκείνη την εποχή δεν υπήρχε η δυνατότητα να παρέμβουμε περισσότερο.
«Η Ένωση Κεντρώων λειτουργεί ως καταλύτης για συναίνεση»
– Με αφορμή αυτό, υπάρχει κάποιος στόχος ή κάποια σκέψη για πολιτικές συνεργασίες που θα προωθήσουν ενδεχομένως τα συμφέροντα της Ένωσης Κεντρώων; Πάντα με φόντο τις επερχόμενες εκλογές.
– Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες. Είμαστε κόμμα συναινετικό. Δεν θα αρνηθούμε ούτε στον Μητσοτάκη, ούτε στον Τσίπρα, αν και τους θεωρούμε και τους δύο άχρηστους. Συνεργασίες θα κάνουμε γιατί το απαιτεί η χώρα. Θα κλείσουμε τα μάτια. Μπορεί να μην μας αρέσει η μούρη του Μητσοτάκη και του Τσίπρα, αλλά θα προσφέρουμε τους βουλευτές μας για τη χώρα, γιατί η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση.
Απλά δεν θα ζητήσουμε τρία υπουργεία όπως θα ζητήσει ο Ανδρουλάκης. Εμείς θα δώσουμε τα 11 σημεία και με βάση αυτά θα τους κρίνουμε. Υπάρχει θέμα συνεργασίας και είμαστε απόλυτα σύμφωνοι σε αυτό. Για αυτό υπάρχει και η Ένωση Κεντρώων, για να λειτουργεί σαν καταλύτης για συναίνεση.
– Θεωρείτε ότι η απλή αναλογική μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα επιτυχώς και αξιοκρατικά;
– Βέβαια. Αυτοί που λένε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί, είναι οι δεξιοί, οι οποίοι θέλουν να οδηγήσουν σε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Δηλαδή να κλέβουν βουλευτές. Θέλουν τα μπόνους. Χωρίς τα μπόνους δεν μπορούν, γιατί 51% δεν πρόκειται να πιάσουν ποτέ. Εγώ πιστεύω ότι μπορεί να κυβερνηθεί η Ελλάδα. Γιατί να μην μπορεί; Τι έχει η Ελλάδα; Γάγγραινα; Όλη η Ευρώπη, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Γερμανία κυβερνώνται από συμμαχικές κυβερνήσεις. Ποτέ δεν κυβερνήθηκε από ένα μόνο κόμμα. Μόνο σε κράτη σαν την Τουρκία, σαν την Ελλάδα, κράτη οπισθοδρομικά δηλαδή, όπου υπάρχουν πολιτικοί «Μεσσίες» λένε τέτοια πράγματα.
«Τα Τέμπη είναι η κατάληξη ενός αδίστακτου κομματισμού στον συνδικαλισμό»
– Σε ένα άλλο γεγονός τώρα, αυτό της δολοφονίας των Τεμπών. Ποια είναι η δική σας προσέγγιση και θέση; Θεωρείτε ότι αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για την Ελλάδα, τόσο σε πολιτικό όσο και σε ανθρωπιστικό επίπεδο;
– Η δολοφονία στα Τέμπη, όπως σωστά την είπατε, συνέβη γιατί οι συνδικαλιστές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ κλπ. γίνονται νταβατζήδες στις δημόσιες υπηρεσίες. Καλύπτουν τους δικούς τους. Δημιουργείται μία αντίληψη ότι μπορούν να αλλάξουν τις βάρδιες με ένα μπλάνκο, «έχει δουλειά ο τάδε, άλλαξέ με» και αυτός ο ωχαδερφισμός οδήγησε στα θύματα. Εγώ δεν νομίζω τα κόμματα να αλλάξουν στάση, γιατί όπως σας είπαν προηγουμένως, πρέπει να κόψουμε τους αποσπασμένους στις δημόσιες υπηρεσίες. Έχει ο πρωθυπουργός 160 αστυνομικούς. Τι τους κάνει αυτούς;
Όλοι αυτοί που γυρίζουν με τον Μητσοτάκη στις δημόσιες ομιλίες, από την Αθήνα έρχονται και είναι αστυνομικοί. Ο κόσμος βλέπει φωτογραφίες και λέει: «Είχε κόσμο». Μα ήταν αστυνομικοί. Εγώ τους ξέρω έναν-έναν. Χρησιμοποιούν το κράτος ως λάφυρο. Τα Τέμπη λοιπόν είναι η κατάληξη ενός αδίστακτου κομματισμού στον συνδικαλισμό. Και δεν θα αλλάξει αυτό. Θα έχουμε και συνέχεια, στην αεροπορία, στον στρατό και παντού.
Θα υπάρξουν θύματα, όσο συνεχίζεται αυτή η αχαλινωσία. Πρέπει να σταματήσουν τα κόμματα να διοικούν. Δηλαδή τώρα στον ΟΣΕ, η παράταξη της ΔΑΚΕ είχε μεγαλύτερη ισχύ από τον διοικητή του ΟΣΕ. Ο διοικητής του ΟΣΕ όταν παίρνει τηλέφωνο, δεν τον λαμβάνουν υπόψη. Όταν μιλάει ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ, φοβούνται όλοι μην εκδικηθεί.
«Η ώριμη νεολαία αναζητά το κέντρο»
– Υπάρχει μία τάση απόρριψης προς τα κόμματα εξουσίας. Πιστεύετε ότι το κόμμα σας θα επωφεληθεί από αυτή τη λεγόμενη ψήφο διαμαρτυρίας;
– Εγώ δεν περιμένω ωφέλεια του κόμματος. Εγώ πιστεύω ότι οι θέσεις του κόμματος είναι λογικές και μετριοπαθείς και αυτό θα φέρει τη σοβαρή νεολαία κοντά μας. Γιατί οι άλλοι, οι Βελόπουλοι κλπ, είναι φασίστες. Παίρνουν τη νεολαία, την ανώριμη. Η νεολαία η ώριμη, η μορφωμένη αναζητεί το κέντρο. Όταν λέει ο Μητσοτάκης κεντροδεξιά, ξέρουν οι νέοι ότι ψεύδεται. Επομένως δεν περιμένω διαμαρτυρία εγώ.
Όταν κάποτε ο Γεώργιος Παπανδρέου πήρε 54%, γιατί άραγε συγκέντρωσε αυτό το ποσοστό; Γιατί έδωσε δωρεάν παιδεία, συμμόρφωσε λίγο τα πανεπιστήμια, έδωσε στον εργάτη το δεκαπενθήμερο το καλοκαίρι για να πηγαίνει διακοπές. Ανέπνευσε λίγο ο εργαζόμενος και γι’ αυτό τον ακολούθησαν οι εργαζόμενοι.
Νομίζω λοιπόν ότι το ίδιο θα γίνει και τώρα. Εγώ είμαι σίγουρος ότι παρά το εμπάργκο που μας κάνουν κανάλια και εφημερίδες, όσοι πληροφορούνται ότι η Ένωση Κεντρώων κατεβαίνει στις εκλογές, θα μας ξαναβάλουν στη Βουλή. Δεν έχουν παράπονο από το κόμμα. Αν δεις καλύτερα τα πράγματα, θα δεις ότι τότε πέντε βουλευτές μας πρόδωσαν. Τίποτα άλλο δεν θα δεις.
– Πιστεύετε δηλαδή ότι το 2019, αυτό που έγινε από τα μέσα, ότι φεύγουν δηλαδή βουλευτές από το κόμμα, έπαιξε ρόλο για να μην μπείτε στη Βουλή;
– Βέβαια. Επίσης μας κόψανε το τελευταίο εξάμηνο πριν τις εκλογές από όλες τις τηλεοράσεις. Ήταν οργανωμένο το σχέδιο. Και από την άλλη οι εφημερίδες μας βάζανε μαζί με το Ποτάμι και τον Καμμένο ότι θα μείνουμε εκτός Βουλής. Και αυτό επηρέασε τον κόσμο. Εμένα δεν με πειράζει που ο κόσμος επηρεάστηκε. Απλά χάσαμε ένα σημαντικό χρονικό διάστημα.
– Αναμφίβολα η εμπειρία -που κατά τεκμήριο έχετε- είναι πολύ σημαντική για μία θέση σαν τη δική σας. Πόσο σημαντικό θεωρείτε ωστόσο, να συνδυάζεται αυτή με τη νιότη, το φρέσκο αίμα και τις καινοτόμες ιδέες;
– Ο κεντρώος χώρος ήταν πάντα χώρος των νέων. Ο Γεώργιος Παπανδρέου όταν μίλαγε στην Αθήνα είχε από κάτω ανθρώπους 18 χρονών. Δεν είχε εβδομηντάρηδες, ούτε εξηντάρηδες. Είναι χώρος που αντανακλά τις προσδοκίες των νέων.
– Τι κινήσεις έχετε κάνει για να προσεγγίσετε τους νέους, ως κόμμα;
– Όλα αυτά που προσπαθούμε και κάνουμε, δηλαδή να κόψουμε το δικαίωμα των βουλευτών να παίρνουν σύνταξη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην παίρνει σύνταξη. Διότι τώρα παίρνουν σύνταξη ακόμα και οι γυναίκες τους. Πεθαίνει ο Σαρτζετάκης και παίρνει σύνταξη και η γυναίκα του. Πεθαίνει ο Αχιλλέας ο Καραμανλής και παίρνει και η γυναίκα του, η οποία παρότι επαγγέλλεται εφοπλιστής, εξακολουθεί να παίρνει.
Εμείς αγωνιζόμαστε για τη νεολαία, προσπαθώντας να φτιάξουμε σπουδαστικές κατοικίες, δηλαδή ένας νέος όταν φεύγει από την περιοχή του και πηγαίνει σε ένα άλλο μέρος, πρέπει να βρίσκει μία κατοικία. Αν γίνεται θύμα του κάθε ιδιοκτήτη να πληρώνει ένα μεγάλο ποσό, δεν μπορεί να σπουδάσει. Έπειτα, για τα νέα παιδιά που θέλουν να ανοίξουν σπίτι, μιας και υπάρχει η τάση σήμερα να παντρεύονται κάποιοι νέοι, πρέπει να μπορούν να βρίσκουν ένα σπίτι.
Όχι ένα σπίτι με δάνεια όπως λέει ο Μητσοτάκης ή για λίγους. Ο Μητσοτάκης κάνει κάτι πλατφόρμες για λίγους. Για τους δικούς του. Ο πολύς κόσμος δεν παντρεύεται για οικονομικούς λόγους. Άρα και το θέμα της εργασίας είναι πολύ σημαντικό. Επίσης πολύ σημαντική είναι η επιστροφή αυτών που έφυγαν τα τελευταία δέκα χρόνια. Στα πανεπιστήμια επίσης, έβαλε ο Μητσοτάκης σπουδαστική αστυνομία.
«Πρέπει να βασιστούμε στους νέους, όχι να τους αστυνομεύσουμε»
– Είστε κατά της αστυνομίας στα πανεπιστήμια;
– Εγώ ήμουν φοιτητής επί Χούντας, τεταρτοετής όταν έπεσε η δικτατορία και είχα μάθει ότι στην είσοδο του Πολυτεχνείου υπήρχε ασφάλεια. Υπήρχαν μέσα και ρουφιάνοι. Έβγαινες από το Πολυτεχνείο και δεν ήξερες αν η κλούβα θα σε βάλει μέσα ή θα σε αφήσει να φύγεις. Ζήσαμε μία κακή εποχή. Οι νέοι σήμερα είναι υπεύθυνες προσωπικότητες και πρέπει να βασιστούμε στους νέους, όχι να τους αστυνομεύσουμε.
Βέβαια, με απασχολεί και το ζήτημα κάποιων παραβατικών νέων που γράφουν στους τοίχους, που κάνουν τους αναρχικούς. Υπάρχουν κάποιοι νέοι που παρεκτρέπονται. Είμαστε διατεθειμένοι να δείξουμε επιείκεια, αλλά δεν μπορούμε και να αφήσουμε την κοινωνία να διαλυθεί. Την πανεπιστημιακή αστυνομία δεν την στήριξα. Στον χώρο των Πανεπιστημίων, που είναι χώρος σπουδών, δεν μπορεί να υπάρχει αστυφύλακας με όπλο. Πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι. Να κλείνει ίσως η είσοδος, να μπαίνουν οι φοιτητές με επίδειξη ταυτότητας, αλλά ο έλεγχος να γίνεται από πολίτες, όχι από αστυνομικούς.
«Όποιος αντιστέκεται στον ξένο παράγοντα, συνήθως τον τρώει το σκοτάδι»
– Αν για κάτι δεν μπορεί να σας κατηγορήσει κανείς, είναι ότι ουδέποτε συμβιβαστήκατε. Έχοντας μία τόσο μακρά πολιτική πορεία, θεωρείτε πλέον τους συμβιβασμούς αναγκαίους στην πολιτική ζωή;
– Ο Αμερικανός πρέσβης μου ζητούσε να ψηφίσουμε για τη Μακεδονία. Μου έλεγε ότι εσείς δεν είστε ακροδεξιό κόμμα, όπως είναι η Χρυσή Αυγή. Εσείς είστε κεντρώο κόμμα και πρέπει να ψηφίσετε για τις Πρέσπες. Εγώ τον ρωτούσα, αν υπήρχε στην Αμερική ένα αντίστοιχο ψήφισμα, εσύ θα το ψήφιζες; Δεν μου απαντούσε. Ο ξένος παράγοντας παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Όποιος αντιστέκεται στον ξένο παράγοντα, συνήθως τον τρώει το σκοτάδι. Με απείλησε ότι δεν θα μπούμε στη Βουλή και περιέργως το πραγματοποίησε. Σταμάτησαν τα κανάλια να με βγάζουν.
– Υπάρχει κάποιο κανάλι το οποίο σας προβάλλει ακόμα;
– Υπάρχει ένα μικρό κανάλι στην Αθήνα, το Extra, στο οποίο έχουμε μία εκπομπή, αλλά ως κανάλι δεν έχει μεγάλη εμβέλεια.
– Είχατε εμφανιστεί πρόσφατα όμως στον Ant1 και τον Γιώργο Λιάγκα.
– Μία φορά. Και δεν μπήκε σε πολιτικά θέματα. Μου έλεγε δεν προτιμάς να γίνεις γκουρού και να συμβουλεύεις; Καλύτερα να μείνεις και να συμβουλεύεις. Και του απάντησα ότι είναι κεντρώος χώρος εδώ. Πες ότι πεθαίνω, πάλι ο κεντρώος χώρος θα όριζε διάδοχο. Ένα πράγμα που σκέφτομαι και εγώ είναι να υπάρξει διαδοχή. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Δεν είναι δικός μου εγωισμός. Δεν μπορεί ο κεντρώος χώρος να μένει χωρίς εκπροσώπους. Γιατί διευκολύνονται αυτοί να κάνουν τις μαϊμούδες.
– Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει υιοθετήσει την τελευταία τετραετία, μία επιδοματική πολιτική. Ποια είναι η θέση σας απέναντι σε αυτό;
– Αυτή είναι μια πολιτική που αυξάνει το δημόσιο χρέος της χώρας. Ολέθρια. Εξαγορά ψήφων. Ο Γεώργιος Παπανδρέου έλυσε προβλήματα της κοινωνίας, ο Μητσοτάκης προσπαθεί έναν-έναν να τους εξαγοράσει όλους. Δύο τρόποι υπάρχουν να λύσεις προβλήματα. Ο τίμιος τρόπος και αυτός της εξαγοράς ανθρώπων.
– Τι σας κινητοποιεί και σας δίνει κίνητρο να συνεχίζετε σήμερα το πολιτικό σας έργο;
– Το χρέος. Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησα την πολιτική, κατέβηκα για δήμαρχος Πειραιά. Από τότε που ξεκίνησα την πολιτική, στράφηκα κατά του ΠΑΣΟΚ και κατά της δεξιάς. Μου λέγανε που πας απέναντι σε αυτούς που έχουν μηχανισμούς και χρήματα; Αισθανόμουν χρέος να πολεμήσω με τις ταπεινές δυνάμεις μου. Πήρα 1,8 %. Αν το εξετάσεις αυτό το ποσοστό, δεν είναι νίκη. Είναι θρίαμβος. Ήμουν άγνωστος εντελώς. Και εισέπραξα κάποια δυσαρέσκεια. Μετά είπα να κρατήσουμε το γραφείο, αφού το ανοίξαμε. Αργότερα ήταν οι εκλογές του 84’, του 85’ και του 89’ με την τρέλα του γερο-Μητσοτάκη. Ήταν το ένα μετά το άλλο, δεν μπορούσαμε να εγκαταλείψουμε.
«Όσο περισσότερο με πολεμούν, τόσο πιο πολύ θα παλέψω»
– Ήταν δηλαδή αυτό που λέει ο λαός, «μπήκες στον χορό, θα χορέψεις».
– Ακριβώς. Όσο περισσότερο με πολεμούν, εγώ θα παλέψω. Με παρακαλάγανε να τους δίνω συνέντευξη. Εκείνος ο Αυτιάς, μου έλεγε ότι θα με στείλει σπίτι μου. Ερχόταν και έστηνε δημοσιογράφους έξω από την κατοικία μου. Μετά τον συνάντησα κάπου και τον ρώτησα γιατί στις εκλογές δεν σήκωνες το τηλέφωνο; Λέει, υπάλληλος είμαι πρόεδρε, δεν αποφασίζω. Και καλά ότι εκείνος ήθελε αλλά δεν τον άφηναν.
Ο Παπαδάκης με είχε καλέσει δύο-τρεις φορές, αλλά δεν με άφηνε να μιλήσω. Έκανε δύο τρεις ερωτήσεις δικές του, μίλαγε και με άλλους και στο τέλος έλεγε ότι ο χρόνος μας τελείωσε. Δεν προλαβαίναμε να πούμε τίποτα. Θα δούμε τι θα πει και ο λαός.
Εγώ πιστεύω ότι και ο Βελόπουλος θα βουλιάξει. Κόμμα που βασίζεται στην απατεωνιά, κόμμα που βασίζεται στο να πουλάει επιστολές του Ιησού Χριστού, είναι γελοίο. Για να ψηφίσεις Βελόπουλο, πρέπει να είσαι πολύ καραγκιόζης. Το επίπεδο είναι πολύ χαμηλό. Το επίπεδο της Χρυσής Αυγής ήταν πιο υψηλό. Συνειδητοί ακροδεξιοί. Ορισμένοι. Του Βελόπουλου ήταν όλοι underground. Ξεφτίλα.
– Πώς αξιολογείτε την άνοδο της ακροδεξιάς;
– Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει άνοδος. Επειδή τα συστημικά κόμματα έχουν προδώσει σε έναν βαθμό, κάποιοι καταλήγουν στην ακροδεξιά γιατί φωνάζει δυνατά. Όταν η ακροδεξιά γίνει πάνω από 15%, τότε μαζεύονται ξανά όλοι μαζί για να μην προχωρήσει η ακροδεξιά. Και οι ίδιοι που την ψηφίζουν δηλαδή, δεν την θέλουν. Την θέλουν σαν αντίβαρο δηλαδή.
«Ο Κασιδιάρης επιζητούσε είσοδο στη Νέα Δημοκρατία»
– Πώς σχολιάζετε το μπλόκο που επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση στο κόμμα Κασιδιάρη; Θα το στηρίζατε εσείς;
– Εγώ έζησα τον Κασιδιάρη μέσα στη Βουλή και ξέρω ότι ήταν ένας βίαιος αλήτης. Άνθρωπος που πάει με τα καλάσνικοφ στην Καισαριανή και γυμνάζει τα τάγματα εφόδου, καταλαβαίνετε νομίζω περί τίνος πρόκειται. Γιατί δεν το κάνει αυτό η Ένωση Κεντρώων; Επομένως μιλούμε για φασίστες.
Ποιος είναι ο Κασιδιάρης; Αυτός που παρακάλαγε τον Μπαλτάκο να τον δεχτεί η Νέα Δημοκρατία. Ο Κασιδιάρης έβλεπε την πτώση της Χρυσής Αυγής και επιζητούσε είσοδο στη Νέα Δημοκρατία.
Ποιοι θέλουν τον Κασιδιάρη; Και πάλι η κατηγορία που είπαμε προηγουμένως: άνθρωποι χαμηλής μόρφωσης, ακροδεξιοί, βασιλικοί και χουντικοί. Ο Θεοτόκης κάποτε είχε πάρει 7% με την Εθνική Παράταξη. Δεν μπορεί να σβήσει η ακροδεξιά, αντίθετα μεγαλώνει όσο τα κόμματα διαψεύδονται σε ό,τι υπόσχονται.
Ο Κασιδιάρης ανέβηκε τώρα, λόγω της απαγόρευσης. Το να γράφεται συνέχεια το αν θα συμμετέχει ή δεν θα συμμετέχει στις εκλογές, αποτελεί μία πρωτοφανή διαφήμιση για εκείνον. Αλλά δεν γίνεται να επιτρέψουν στον Κασιδιάρη να συμμετάσχει. Αν το επιτρέψουν, η Βουλή θα γίνει ένα τσίρκο. Αυτός μπαίνει στη Βουλή και αρχίζει τις βρισιές.
Μιλάμε για γραφικούς ανθρώπους. Πήγαιναν στο ΚΤΕΛ της Αθήνας και είχανε δύο δόρατα που τα βάζανε μπροστά στους ανθρώπους και μοίραζαν έντυπα. Αν έπαιρνες το έντυπο όλα καλά, αν όχι δεν σε άφηναν να φύγεις. Αναγκάζονταν όλοι να τα πάρουν και επί τόπου τα έριχναν στο καλάθι.
– Στη διάρκεια της μακράς πολιτικής σας σταδιοδρομίας, έχετε πει πολλά και έχετε ακούσει ακόμη περισσότερα. Έχετε μετανιώσει για κάτι που έχετε πει ή για κάποια αντίδρασή σας;
– Νομίζω ότι όσα είπα τα είπα στην ανάλογη στιγμή. Καλώς ειπώθηκαν. Ακόμα και τότε που είπα να βγάλουνε καρκίνο ο Μητσοτάκης και ο Παπανδρέου, αν υπονοείτε αυτό ως οριακό. Αυτό το είπα, όταν τη νύχτα των εκλογών, εγώ αγωνιζόμουν για τον κοσμάκη και παίρνει ένας τηλεθεατής και λέει «είδες, εσύ φώναζες για τον φτωχό και οι φτωχοί ψηφίσανε Μητσοτάκη και Παπανδρέου».
Και εκεί είπα μία φράση, την οποία δεν εννοούσα προφανώς, απλά είπα ότι άμα είστε και εσείς μ@λ@κες και τους ψηφίζετε, τι να κάνω εγώ. Αν έλεγα εκείνη τη στιγμή ευχαριστώ πολύ, θα ήμουν βλάκας. Γιατί θέλησαν να ειρωνευτούν σε μία στιγμή που θέλησαν με ανέντιμους τρόπους να αναλάβουν την εξουσία.
Έχω πει διάφορες φράσεις, όπως και για τον γέρο-Μητσοτάκη, αλλά είπα αλήθεια σε όλα αυτά. Ήταν προδότης του κεντρώου χώρου, διότι έριξε μία κυβέρνηση με 54%. Αυτό ποιος μπορεί να το αρνηθεί; Αυτό κι ο ίδιος του ο γιος, ο Κυριάκος το παραδέχτηκε στο ραντεβού που είχαμε. Ότι δηλαδή ο πατέρας του έριξε μια κυβέρνηση. Και τον ρώτησα εγώ: «εσύ θα το έκανες;» και δεν μου απάντησε.
Αργότερα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ακολούθησε μία δύσκολη πορεία, πέρασε στην αντίπερα όχθη, δηλαδή στη δεξιά και λόγω προσωπικότητας κατάφερε να γίνει και πρωθυπουργός, αλλά δεν παύει να πέρασε απέναντι. Ενώ μπορούσε να μείνει στην Ένωση Κέντρου, να παλέψει με τον Ανδρέα και όποιον ήθελε ο κόσμος. Σε ένα δημοκρατικό κόμμα δίνεις μάχη, δεν τρέπεσαι σε φυγή.
Αντ’ αυτού έδωσε την ευκαιρία να κάνει κυβέρνηση η ΕΡΕ, να βγει μετά ο Παπαδόπουλος και να γίνει η προδοσία της Κύπρου. Δεν είναι λίγα αυτά που συνέβησαν από την προδοσία του πατρός Μητσοτάκη.
Ο Κυριάκος τα ξεχνάει όλα αυτά και παίρνει τον Χρυσοχοΐδη, τη Διαμαντοπούλου, τη Γκερέκου και παριστάνει ότι άνοιξε το κόμμα. Τι άνοιξε; Απλά στους προδότες άνοιξε την πόρτα, όπως το ίδιο έκανε και ο Τσίπρας με τον Ραγκούση, την Ξενογιαννακοπούλου και όλους αυτούς που φύγανε από το ΠΑΣΟΚ.
Είναι αλήθεια όμως ότι το ΠΑΣΟΚ είναι τοξικό κόμμα. Σ’ αυτό είχε δίκιο ο Τσίπρας. Δηλαδή ένας-ένας προδίδουν τα πάντα για μία καρέκλα. Είναι όλοι «καρεκλάκηδες». Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα χωρίς ιδεολογία. Το ρουσφέτι δημιούργησε το κόμμα. Αν έλειπαν οι 1.000.000 διορισμοί του Ανδρέα, δεν θα υπήρχε ΠΑΣΟΚ.
– Περάσατε μία πολύ δύσκολη περιπέτεια υγείας και δώσατε μεγάλη μάχη με τον κορωνοϊό. Πώς βρήκατε τα ψυχικά αποθέματα να επανέλθετε ενεργά σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπως είναι αυτό της πολιτικής;
– Πρέπει να έχει κανείς θέληση. Ακόμη έχω κάποια προβλήματα στην κίνηση. Η υγεία μου δεν έχει αποκατασταθεί στο 100%. Παρόλα αυτά, η θέληση βρίσκεται στο 100%. Οπότε η θέληση τραβάει και το σώμα. Αφού ο Θεός με κράτησε στη ζωή, δεν μπορούσα εγώ να τερματίσω τη δική μου ζωή. Εγώ κάνω ό,τι μπορώ μέχρις εσχάτων για να αποδείξω ότι ο χώρος του κέντρου δικαιούται μερικά έδρανα μέσα στη Βουλή, μερικά αρχικά και περισσότερα στη συνέχεια.
«Προτρέπω τους νέους να μην πετάξουν την ψήφο τους»
– Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους Θεσσαλονικείς που θα διαβάσουν αυτήν τη συνέντευξη και ειδικότερα στους νέους της πόλης;
– Θέλω να δώσω το μήνυμα ότι πέρασα δύσκολα αυτά τα 35 χρόνια, αλλά δεν είμαι γέρος, είμαι νέος ακόμη. Ο Γεώργιος Παπανδρέου, πότε αγαπήθηκε από τα πλήθη; Μετά τα 70 και πέθανε στα 80 ακριβώς. Λέω λοιπόν στους νέους να μην ψηφίσουν Βελόπουλους, Χρυσές Αυγές και όλα αυτά τα απολιθώματα του φασισμού, ούτε όμως πρόσωπα της αριστεράς, όπως τον Βαρουφάκη ή την Κωνσταντοπούλου, γιατί πού βασίζεται το αφήγημα όλων αυτών; Αυτοί στήριζαν τον Τσίπρα να συγκρουστεί με την Ευρώπη. Αν είχαμε ακολουθήσει τον Βαρουφάκη, θα ήμασταν τώρα στη δραχμή. Σε μία εποχή που η Αλβανία για παράδειγμα επιχειρεί να μπει στο ευρώ, εμείς θα ήμασταν στη δραχμή. Καταλαβαίνετε λοιπόν τι ζημιά θα είχε επέλθει. Αυτοί οι άνθρωποι είναι καταστροφικοί.
Λέω λοιπόν στους νέους να μην πάνε με όλες αυτές τις ακροδεξιές γελοιότητες, ούτε όμως να πάνε με τις αριστερές. Να μην πετάξουν εν γένει την ψήφο τους. Υπόσχομαι ότι εμείς θα χρησιμοποιήσουμε την ψήφο για να φτιάξουμε ένα μεγάλο κόμμα. Θέλω τώρα 10-15 βουλευτές και υπόσχομαι ότι μετά η Ένωση Κεντρώων θα γίνει ένα πολύ μεγάλο κόμμα. Είμαστε ένα κόμμα που δημιουργούμε συναινέσεις και επειδή ζούμε στην εποχή των συναινέσεων, θέλω οι νέοι να δώσουν την ψήφο τους σε αυτό. Και το τι θα κάνω εγώ μετά, θα το δούμε.
Συνέντευξη: Γιάννης Κωστάκογλου, Βαγγέλης Λαζαρίδης και Βασίλης Ιατρούδης