Φαίδρα Καρούτσου: «Νιώθω ότι βρίσκομαι στη σωστή πλευρά της ιστορίας»

Έχοντας εισέλθει πλέον και επίσημα στην προεκλογική περίοδο, το DREAM ON-line επιχειρεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των πολιτικών προσώπων και της νέας γενιάς με φόντο φυσικά τις κάλπες της 21ης Μαΐου.

Το DREAM ON-line είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τη νομικό και υποψήφια βουλεύτρια Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Φαίδρα Καρούτσου, η οποία μόλις σε ηλικία 29 ετών διεκδικεί την ψήφο των Ελλήνων πολιτών στο νησί που μεγάλωσε και συνεχίζει να ζει. Η ίδια μίλησε μεταξύ άλλων για τις προσκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει, καθώς και για τον αγώνα που σκοπεύει να δώσει για τους νέους και το μέλλον τους.

Την ευχαριστούμε θερμά για τον χρόνο της.

πηγή: podemos.gr

– Ήταν εύκολη η απόφαση να κατεβείτε στις εκλογές;

– Η απόφαση να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία δεν ήταν καθόλου εύκολη.  Είναι μια απόφαση που μαζί της “κουβαλά” μεγάλη ευθύνη, πολλούς περιορισμούς και αυξημένες υποχρεώσεις. Παρόλο που εδώ και χρόνια, τόσο ως μέλος της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ως γραμματέας της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, αγωνίζομαι και διεκδικώ μαζί με τους συντρόφους μου, όλα εκείνα που αποτελούν προϋπόθεση για την αξιοπρεπή και αυτόνομη διαβίωσή μας, τα οποία δεν εξαντλούνται στα εκπαιδευτικά και τα εργασιακά, αλλά και σε θέματα Δημοκρατίας, ισονομίας, ισότητας και συμπερίληψης, η απόφαση να εκπροσωπήσω ως υποψήφια ενός κόμματος τους συνοδοιπόρους μου στους αγώνες, φέρει μεγάλη ευθύνη.

Σκέφτηκα πολύ σοβαρά αν μπορώ να σηκώσω αυτή την ευθύνη και όταν ένιωσα σίγουρη ότι μπορώ να ανταπεξέλθω, δέχτηκα την τιμητική για μένα πρόταση της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου. Η απόφαση αυτή όπως σας είπα και στην αρχή, συνοδεύεται και από πολλούς περιορισμούς και υποχρεώσεις, καθώς εκθέτεις τον εαυτό σου στα μάτια ολόκληρου του εκλογικού σώματος και σχεδόν αυτονόητα εγκαταλείπεις την ανεμελιά της ηλικίας σου και το δικαίωμα στο λάθος.

«Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί για τους νέους διέξοδο σε καίρια προβλήματα»

– Πώς αισθάνεστε που σε τόσο νεαρή ηλικία διεκδικείτε την ψήφο των πολιτών και ειδικά των νέων ψηφοφόρων; Δίνει βαρύτητα το κόμμα σας στις απόψεις της νεολαίας για τις κεντρικές του αποφάσεις;

– Νιώθω ιδιαίτερη τιμή που εκπροσωπώ τους ανθρώπους της γενιάς μου. Και μάλιστα νιώθω ότι βρίσκομαι στη σωστή πλευρά της ιστορίας, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τους νέους ανθρώπους. Ο ΣΥΡΙΖΑ  Προοδευτική Συμμαχία, όχι μόνο δίνει βαρύτητα σε όσα πιστεύει η νεολαία, μια γεύση την πήρατε με τον κύκλο των βίντεο του κόμματος με τίτλο “XAOY TOY”, αλλά επιπλέον είναι το μόνο κόμμα, που απαντά ικανοποιητικά μέσα από το πρόγραμμα του σε όλα τα ερωτήματα και τα αιτήματα της γενιάς μου. Και μάλιστα το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης, εν δυνάμει κυβερνητικό. Κάτι που σημαίνει για τους νέους, ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αποτελεί τη διέξοδο σε καίρια προβλήματά που τους ταλανίζουν.

– Αν εκλεγείτε βουλευτής, ποιο θα είναι το πρόβλημα της περιφέρειάς σας στο οποίο θα επικεντρωθείτε;

– Χωρίς δεύτερη σκέψη αυτό θα ήταν η ενδοοικογενειακή βία και ιδιαίτερα η κακοποίηση των γυναικών και των εφήβων. Ξέρετε τα επίσημα στοιχεία προκαλούν ντροπή για το νησί της Κρήτης, καθώς κατέχει πρωτιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των περιστατικών να σημειώνεται στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.

– Έχετε δηλώσει στο παρελθόν ότι θα παλέψετε για τους νέους. Ποιες είναι οι προτάσεις σας για τη βελτίωση της ζωής τους;

– Οι προτάσεις της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ συνολικά έχουν ήδη ενσωματωθεί στο πρόγραμμα του κόμματος. Επομένως, η υποχρέωσή μου είναι να διασφαλίσω ότι όσα αφορούν στους νέους θα υλοποιηθούν στο ακέραιο και μάλιστα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Ξέρετε δεν είναι νεανική ανυπομονησία, αλλά επιτακτική ανάγκη για να νιώθουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς σε αυτόν τον τόπο, να παραμείνουμε και να προσφέρουμε εδώ.

«Οι νέοι θα πάρουν τη ζωή στα χέρια τους, όχι με ψήφο διαμαρτυρίας, αλλά με ψήφο ελπίδας»

– Πώς θα καταφέρετε να φέρετε τη φανερά απογοητευμένη νεολαία στις κάλπες; 

– Οι νέοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η απογοήτευσή τους προέρχεται από τις πολιτικές εκείνες που ορίζουν το ασφυκτικό πλαίσιο στο οποίο ζουν και μεγαλώνουν. Γνωρίζουν ότι για να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους θα πρέπει να ξεκινήσουν από την συμβολή τους στο να αποδοκιμαστούν οι συγκεκριμένες πολιτικές, αλλά και ο πολιτικός φορέας που τους κατηγόρησε για όλα τα δεινά επί γης. Και μάλιστα όχι με ψήφο διαμαρτυρίας, αλλά με ψήφο ελπίδας και πίστης ότι αξίζουν να είναι χαρούμενοι, με ψήφο υπέρ μια πολιτικής δύναμης που μπορεί να εγγυηθεί για εκείνα που ονειρεύονται και ελπίζουν. Σκοπός μου λοιπόν είναι να επικοινωνήσω το πρόγραμμά μας στους νέους ανθρώπους. Αυτό από μόνο του θα τους φέρει στην κάλπη.

Φαίδρα Καρούτσου
πηγή: podemos.gr

– Απευθύνεστε κατά κύριο λόγο σε νέους και μάλιστα σε άτομα που βρίσκονται ακόμα στο σχολείο ή που μόλις το τελείωσαν και καλούνται για πρώτη φορά να ψηφίσουν. Θεωρείτε ότι ο ξύλινος λόγος της πολιτικής μπορεί να πείσει αυτά τα παιδιά να σας ψηφίσουν;

– Αρχικά να σας πω ότι όταν έχεις προτάσεις και μάλιστα που αφορούν τους νέους, απαντούν στις φοβίες και στις ανησυχίες τους, ο λόγος σου δεν μπορεί να είναι ξύλινος, αλλά ανθρώπινος, καθημερινός, ουσιαστικός. Όταν για παράδειγμα εξηγείς σε ένα νέο παιδί ότι αντιλαμβάνεσαι ότι τα περισσότερα μαθητικά του χρόνια αφορούσαν στο τι θα σπουδάσει, είχαν στόχο την εισαγωγή του στην τριτοβάθμια και δεν είχε δικαίωμα να είναι παιδί ή έφηβος, ότι γνωρίζεις το άγχος που αυτό φέρνει σε ολόκληρη την ελληνική οικογένεια και του περιγράφεις πώς θα αλλάξει η εφιαλτική αυτή κατάσταση, ο ξύλινος λόγος δεν χωράει. Γιατί είναι κάτι που το έχεις βιώσει ο ίδιος, είναι σαν να μιλάς για τον εαυτό σου.

Ξέρετε, οι προτάσεις της νεολαίας οι οποίες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, προκύπτουν από τα καθημερινά μας βιώματα. Και αυτό σημαίνει ότι απαντούν στα προβλήματα της καθημερινότητας των παιδιών της μέσης ελληνικής οικογένειας και όχι μόνο. Άλλωστε, πολιτική είναι να μπορείς να κάνεις τη ζωή των ανθρώπων και της κοινότητας καλύτερη. Τέλος, να σημειώσω ότι δικαίωμα ψήφου έχουν και όλοι όσοι έχουν γεννηθεί το 2006.

– Όντας νομικός και γυναίκα, τι θεωρείτε ότι χρειάζεται να αλλάξει στο ήδη ισχύον νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τις ισόβιες ποινές σε υποθέσεις βιασμών και σεξουαλικής κακοποίησης; Μήπως πρέπει να γίνουν όντως ισόβιες;

– Θα απαντήσω με ερώτηση. Οι θύτες φυλακίζονται για σωφρονισμό ή για τιμωρία; Καταλαβαίνω ότι πολλές φορές μία υπόθεση βιασμού ή κακοποίησης ξυπνά τα πιο εκδικητικά μας ένστικτα. Όμως πρέπει με σοβαρότητα να τα υπερβούμε και να απαντήσουμε πρωτίστως στο ερώτημα που έθεσα.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση, το να μην κάνω έκπτωση στο όραμά μου»

– Ποια νομίζετε ότι είναι η μεγαλύτερη πολιτική σας πρόκληση;

– Θεωρώ ότι στον δρόμο που επέλεξα να περπατήσω, θα πρέπει πάντα να γυρίζω πίσω νοητά στη στιγμή που πρωτοασχολήθηκα με τα κοινά. Εκείνη τη στιγμή που οραματίστηκα πόσα όμορφα πράγματα μπορούμε να καταφέρουμε για την κοινότητα, χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω. Η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα είναι να μην κάνω έκπτωση στο όραμά μου, με όποιο κόστος.

Συνέντευξη: Εβελίνα Στεφανάκη και Βαγγέλης Λαζαρίδης

Μοιράσου το:

Εβελίνα Στεφανάκη

Εβελίνα Στεφανάκη

Μεγάλωσα στο Ηράκλειο Κρήτης και τα τελευταία χρόνια ζω και σπουδάζω στη Θεσσαλονίκη στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μου αρέσουν οι εκδρομές με φίλους, τα ταξίδια και τα βιβλία της Αγκάθα Κρίστι. Με ενδιαφέρει πάντα να ενημερώνομαι για τα σημαντικά, εγχώρια και μη γεγονότα, πράγμα που με έκανε να ασχοληθώ με τη δημοσιογραφία.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα