31 Ιουλίου 2020
Ένα πολύ σημαντικό και κατά την γνώμη μου αναπόσπαστο κομμάτι στη ζωή των ανθρώπων είναι οι φίλοι. Άνθρωποι δηλαδή χωρίς συγγένεια ή κοινό παρελθόν, οι οποίοι έρχονται κοντά, μοιράζονται αναμνήσεις και αποκτούν ισχυρά δεσμά φιλίας. Ακούγεται απλό, αλλά στη πραγματικότητα η διαδικασία γνωριμίας και κατανόησης μεταξύ ανθρώπων απαιτεί υπομονή, μεθοδικότητα και σωστό χειρισμό καταστάσεων.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Αλήθεια, τι είναι η φιλία; Με έναν απλό ορισμό θα λέγαμε ότι η φιλία είναι η αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ δύο ή και περισσότερων ανθρώπων η οποία συνίσταται στην αμοιβαία κατανόηση, στο σεβασμό και στην ανιδιοτέλεια. Ωστόσο ο καθένας μας μπορεί να αποδώσει και διαφορετικό νόημα αφού ο συγκεκριμένος όρος έχει σύνθετη και πολυδιάστατη όψη και κατ επέκταση τρομερή αξία. Και λέω τρομερή αφού είναι όντως τρομερό να γνωρίσεις έναν άνθρωπο και μέσα από αυτόν να αντικρίσεις όψεις του εαυτού σου. Το να δημιουργήσεις μια φιλία είναι σχετικά εύκολο, το να μπορέσεις να τη διατηρήσεις όμως αναλλοίωτη χωρίς συναισθηματικές φθορές είναι κάτι σπάνιο που απαιτεί θυσίες εκατέρωθεν. Θέλει θάρρος και μαγκιά να επιδιώκεις το καλύτερο δυνατό για τον φίλο χωρίς να επιζητείς ανταλλάγματα.
Όλοι οι άνθρωποι κάθε ηλικίας έχουν την ανάγκη να μοιραστούν τη χαρά, τη λύπη και κάθε άλλο συναίσθημα που βιώνουν. Είναι γεγονός ότι η ψυχική και συναισθηματική ολοκλήρωση προϋποθέτει φίλους που χαίρονται με τις χαρές σου και λυπούνται με τις λύπες σου. Φίλους που σε στηρίζουν στις δύσκολες στιγμές και δεν επικαλούνται δικαιολογίες για να υπεκφύγουν από το πόνο σου. Για αυτό και οι ισχυροί ψυχικοί δεσμοί συνάπτονται από άτομα ώριμα και συνειδητοποιημένα, πρόθυμα να κάνουν προσωπικές θυσίες για το όνομα της φιλίας τους και της αναζήτησης του εαυτού τους μέσα απ αυτή.
Οι ρίζες τις έννοιας φιλίας είναι αρκετά βαθιές. Για τη φιλία έχουν μιλήσει αρκετοί φιλόσοφοι, καλλιτέχνες, συγγραφείς, λογοθέτες και άνθρωποι των επιστημών κατά το παρελθόν. Ο Αριστοτέλης αναλύοντας τον ρόλο του νομοθέτη στη πόλη, που είναι η εξασφάλιση ομόνοιας μεταξύ των ανθρώπων, ανέφερε χαρακτηριστικά: « Φαίνεται ότι η φιλία συνέχει και τις πόλεις, και οι νομοθέτες νοιάζονται πιο πολύ γι αυτήν παρά για τη δικαιοσύνη (πολύ φυσικό, αφού η ομόνοια φαίνεται πως είναι κάτι παρόμοιο με τη φιλία): αυτήν επιθυμούν κατά κύριο λόγο, και κοιτάζουν να διώξουν από τη πόλη τη διχόνοια που είναι παρά τι άλλο από μίσος και έχθρα;» Από την άλλη ο Αισχύλος, ο αρχαίος τραγικός ποιητής, ανέφερε ότι λίγοι άνθρωποι μπορούν από τη φύση τους να τιμούν χωρίς φθόνο τον ευτυχισμένο φίλο τους ενώ ο Walter Winchell, Αμερικανός δημοσιογράφος επισήμανε ότι ο πραγματικός φίλος είναι αυτός που έρχεται κοντά όταν όλος ο υπόλοιπος κόσμος απομακρύνεται.
Η αρετή της φιλίας κατά την αρχαιότητα
Δυστυχώς στις μέρες μας η αυθεντική φιλία σπανίζει. Αυτός είναι και ο λόγος που καθιστά τη φιλία ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά στη ζωή. Ειδικά όταν αυτή δε χτίζεται στο ψέμα, στο συμφέρον και στη κακία αλλά στην αγάπη, τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη. Όταν η ανθρώπινη σχέση εξελίσσεται σε κάτι βαθύ και ουσιαστικό τότε μια αληθινή φιλία αρχίζει να αναπτύσσεται. Με αφορμή τη 30η Ιουλίου, την διεθνή μέρα φιλίας, είναι μια καλή αφορμή για να ευχαριστήσουμε τους αληθινούς μας φίλους και να τους υπενθυμίσουμε ότι είμαστε ευγνώμονες που υπάρχουν στη ζωή μας.