5 Ιουλίου 2015: Όταν η Ελλάδα χωρίστηκε (ξανά) στα δύο

5 Ιουλίου 2021 Μεσάνυχτα της 27 ης Ιουνίου του 2015. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας απευθύνει με διάγγελμα στον Ελληνικό λαό ότι την Κυριακή στις 5 Ιουλίου θα κληθεί να συμμετάσχει σε δημοψήφισμα, σχετικά με την αποδοχή ή όχι των μέτρων που θέλουν να επιβάλλουν οι δανειστές στη χώρα μας. Η εβδομάδα, η οποία μεσολάβησε μεταξύ της προκήρυξης του Δημοψηφίσματος και των εκλογών ήταν μια εβδομάδα έντονης αναταραχής. Το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού διασπάστηκε, στους υποστηρικτές του «ΝΑΙ» και στους «υποστηρικτές» του ΟΧΙ. Η είδηση της αναγγελίας του δημοψηφίσματος προκάλεσε ταραχή και στα πολιτικά κόμματα, καθώς το κάθε κόμμα είχε διαφορετικές αντιλήψεις και πεποιθήσεις σχετικά με την διαδικασία του δημοψηφίσματος. Φυσικά, οι διαφορετικές αντιλήψεις αφορούσαν και το περιεχόμενο και ζητούμενο της διαδικασίας και όχι μόνο την διαδικασία ως προς την ουσία της. Πιο συγκεκριμένα, ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, ΑΝ.ΕΛ και Χρυσή Αυγή τάχθηκαν υπέρ του δημοψηφίσματος και υποστήριζαν το «ΟΧΙ». Το ΠΑ.ΣΟ.Κ θεώρησε το δημοψήφισμα αντισυνταγματικό. Η Ν.Δ ερμήνευσε το «Ναι» ως παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ το «Όχι» το ερμήνευσε ως φυγή της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως ήταν φυσιολογικό, η Ν.Δ ήταν υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. Το Ποτάμι, σε παρόμοια γραμμή με τη Νέα Δημοκρατία, τάχθηκε υπέρ της διαδικασίας ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι και το Ποτάμι υποστήριζε το «ΝΑΙ». Το ΛΑ.ΟΣ τάχθηκε εναντίον της διαδικασίας του δημοψηφίσματος, επικαλούμενος την πιθανή διάσπαση της ομόνοιας του ελληνικού λαού. Τέλος, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος καταψήφισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ενώ ταυτόχρονα τάχθηκε εναντίον των οποιωνδήποτε μέτρων ήθελαν να επιβάλλουν οι δανειστές στην Ελλάδα. Αυτήν την περίοδο επίσης, πολλοί επώνυμοι άνθρωποι εξέφρασαν φανερά και δημόσια την άποψή τους. Ο πρώην πρωθυπουργός και νυν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, «έσπασε» την σιωπή του μετά από πολλά χρόνια και μέσα από ένα τηλεοπτικό διάγγελμα κάλεσε τον κόσμο να ταχθεί υπέρ του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα. Με δικές τους ανακοινώσεις σε έντυπα ΜΜΕ εξέφρασαν την άποψή τους δυο ακόμη πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου.
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής Πηγή:www.newsit.gr
Ταραχή και άγχος προκλήθηκε φυσικά και στον ελληνικό λαό. Η ταραχή αυτή εκφράστηκε ως επί το πλείστον μέσω διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων. Σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος διαδραματίστηκαν διαδηλώσεις είτε υπέρ του «ΟΧΙ» με διάφορες διασημότητες να κάνουν την εμφάνισή τους σε αυτές όπως η Ραλλία Χρηστίδου, η Αφροδίτη Μάνου, ο Σωκράτης Μάλαμας κ.λ.π. Διαδηλώσεις με το σύνθημα «Μένουμε Ευρώπη» εκδηλώθηκαν επίσης σε πολλές πόλεις της Ελλάδος από υποστηρικτές του «ΝΑΙ».
(Πηγή: www.fortunegreece.com)
Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος ήταν ριζικά διαφορετικά από αυτά που προέβλεπαν δημοσκοπήσεις. Πιο συγκεκριμένα υπέρ του «ΟΧΙ» τάχθηκε το 61,31% από αυτούς που ψήφισαν ενώ υπέρ του «ΝΑΙ» ψήφισε το 38,69%. Πρόκειται για μια σημαντική διαφορά της τάξεως του 22,62%. Μετά τις εξελίξεις αυτές, τα γεγονότα, τα οποία διαδραματίστηκαν προκάλεσαν ακόμη μεγαλύτερη ταραχή από αυτήν που είχε προηγουμένως σημειωθεί. Πιο συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στην υπογραφή ενός τρίτου μνημονίου, κίνηση η οποία θεωρήθηκε προδοτική από το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού, το οποίο εξέφρασε την δυσαρέσκειά του προς το πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού. Στις 20 Αυγούστου, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την παραίτηση της κυβέρνησής του, γεγονός το οποίο οδήγησε σε βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015- στις οποίες κέρδισε πάλι ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ και σχημάτισε συγκυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Στο μεσοδιάστημα της παραίτησης του πρωθυπουργού και των βουλευτικών εκλογών, συγκροτήθηκε υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τη Βασιλική Θάνου, ενώ 25 βουλευτές του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ ανεξαρτητοποιήθηκαν από το κόμμα και συγκρότησαν το αντιμνημονιακό κόμμα, «Λαϊκή Ενότητα», με πρόεδρο τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Γράφει ο Γιάννης Κατσίκης

Μοιράσου το:

Dreamonline

Dreamonline

Το ταξίδι του DREAM ON-line ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια, όταν ακόμα ήμασταν μαθητές λυκείου. Πολύ σύντομα, η ομάδα μας μεγάλωσε με νέα μέλη, με όνειρα και με όρεξη να σχολιάζουν την επικαιρότητα. Σύντομα καταφέραμε να προσεγγίσουμε νέους που έχουν ανάγκη από ενημέρωση και ψυχαγωγία. Παλέψαμε για να δημιουργήσουμε κάτι όμορφο, κάτι που θα περιέχει ένα κομμάτι από όλους μας. Και τα καταφέραμε. Καθημερινά, η ομάδα μας προσφέρει ενημέρωση και ψυχαγωγία μέσα από τα μάτια νέων από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Η στέγη μας είναι το dreamonline.gr, όπου συνυπάρχουν κατηγορίες ποικίλου ενδιαφέροντος, ενώ το κοινό μας ενημερώνεται καθημερινά και από τα Social Media. Η πορεία που ακολουθεί το site τα τελευταία χρόνια είναι σταθερά ανοδική, γεγονός που αποτυπώνεται αφενός στους αριθμούς προβολών των άρθρων στον ιστότοπο και τους ακολούθους στα Social Media και αφετέρου από τον αυξανόμενο αριθμό των μελών στην ομάδα μας. Πολύ σύντομα η ομάδα μας θα επεκταθεί στον χώρο των Podcast, ενώ υπάρχει ένα πλήρως εξοπλισμένο studio που θα αποτελέσει την «έδρα» μας για τα επόμενα χρόνια, όπου εκεί θα γίνονται συζητήσεις της λέσχης βιβλίου που δημιουργήσαμε (READ ON-line), το ερευνητικό κομμάτι του site, καθώς και οι συνεντεύξεις. Η ομάδα μας πιστεύει πως ένας καλύτερος κόσμος είναι πάντα εφικτός, και αυτόν τον κόσμο ονειρευόμαστε!

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα