19 Νοεμβρίου 2020
Σε δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό Mega προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησης για την άρση του lockdown καθώς και στα στάδια, στα οποία θα υλοποιηθεί το εν λόγω σχέδιο.
Πρώτα απ’ όλα, σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων ο κύριος Πέτσας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση προσδοκά ότι κατά το τέλος της εβδομάδας η σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων θα γίνει εμφανής, ενώ μια ραγδαία υποχώρηση θα αρχίσει να φαίνεται από το τέλος αυτής της εβδομάδας και από τις αρχές της επόμενης.
Όσον αφορά το σχέδιο, το οποίο πρόκειται να θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, προβλέπει σταδιακή άρση του lockdown από τις 30 Νοεμβρίου με την επιστροφή των μαθητών να είναι η πρώτη, η οποία τοποθετείται χρονολογικά, με το λιανεμπόριο και την εστίαση να ακολουθούν εκείνη των μαθητών.
Όλα καλά μέχρι στιγμής, όλα καλά στα λόγια. Η δικιά μου –και όχι μόνο δικιά μου δηλαδή- ένσταση έγκειται στο αν αυτές οι σκέψεις της κυβέρνησης θα πάρουν επιτέλους «σάρκα και οστά». Αντιλαμβανόμαστε ωστόσο όλοι πως πρόκειται για κάποια πολύ δύσκολη πρόβλεψη, την οποία πραγματοποίησε η κυβέρνηση, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι χωράνε περισσότερα ελαφρυντικά. Είναι άλλωστε εμφανής η καχυποψία πολλών προς όλους τους ανθρώπους της κυβέρνησης.
Η εν λόγω καχυποψία έχει «γεννηθεί» σε πολύ μεγάλο ποσοστό, επειδή κατά καιρούς στο πρόσφατο παρελθόν η κυβέρνηση εφάρμοζε τακτικές, οι οποίες θύμιζαν το ρητό «φάσκω και αντιφάσκω». Τι εννοούμε με αυτό; Ανακοινωνόταν το πρωί ότι δεν πρόκειται να ληφθεί ένα μέτρο από ένα μέλος της κυβέρνησης και το απόγευμα ένα άλλο μέλος της ίδιας αναιρούσε τα λεγόμενα του πρώτου.
Είναι αναγκαίο ωστόσο να τονιστεί, ότι δεν υπάρχει ασφαλώς κάποιος σκοπός «χρωματοποίησης» ή «πολιτικοποιήσης» της διαχείρισης της πανδημίας. Δεν πρέπει δηλαδή να «μπούμε στο τρυπάκι» ότι αν είχαμε τους άλλους θα ήμασταν καλύτερα ή χειρότερα κ.λ.π. Επίσης από την μεριά της, η αντιπολίτευση οφείλει να ασκεί σωστή και καθαρή αντιπολίτευση, η οποία δεν αποσκοπεί στην καπηλεία ψήφων.
Αλίμονο, αν σε περίοδο πανδημίας πάει (πάλι) πρώτη σαν προτεραιότητα η εξασφάλιση ψήφων από οποιαδήποτε πλευρά, είτε επειδή εγίνε κάτι θετικό, είτε επειδή έγινε κάτι αρνητικό. Σ’ ένα τόσο σημαντικό ζήτημα ψηφοθυρία και «θάψιμο» της άλλης πλευράς; Κάπου να υπάρχουν κάποια όρια…
Γράφει ο Γιάννης Κατσίκης