«Years and Years»: Δυστοπία φαντασίας ή προειδοποίηση για το μέλλον;

years and years

Η μίνι σειρά με τίτλο «Years and Years» ακολουθεί τις ζωές των μελών μιας μεσοαστικής βρετανικής οικογένειας του Μάντσεστερ, τους Lyons, από το 2019 μέχρι το 2034. Σε αυτό το χρονικό διάστημα ξεδιπλώνονται μπροστά μας, μέσα από τις ζωές των πρωταγωνιστών, πολλά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της εποχής, που πηγάζουν από την ασταθή πολιτική, οικονομική και τεχνολογική εξέλιξη.

Η σειρά μας συστήνει την οικογένεια Lyons, η οποία απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από τη γιαγιά Muriel (Anne Reid) και τα τέσσερα εγγόνια της, τον Stephen, τον Daniel, την Edith και την Rosie, αλλά και τις οικογένειες που αυτά δημιούργησαν. Ο Stephen (Rory Kinnear) εργάζεται ως οικονομικός σύμβουλος και είναι παντρεμένος με τη Celeste (T’Nia Miller), με την οποία έχουν αποκτήσει δύο κόρες, την Bethany (Lydia West) και την Ruby (Jade Alleyne). Ο Daniel (Russell Tovey) είναι σύμβουλος στέγασης που ασχολείται κατά βάση με τους πρόσφυγες και μένει με τον σύζυγό του, Ralf (Dino Fetscher). Η Edith (Jessica Hynes) είναι ακτιβίστρια και μονίμως ταξιδεύει ανά τον κόσμο. Τέλος, η Rosie (Ruth Madeley), η οποία είναι το μικρότερο παιδί της οικογένειας, έχει μία πάθηση που δεν της επιτρέπει να περπατάει, μεγαλώνει μόνη της τα δυο της παιδιά και εργάζεται στην καντίνα ενός σχολείου.

Παρακολουθώντας τη σειρά αντιλαμβανόμαστε πως κάθε μέλος της οικογένειας φέρει με έναν τρόπο ένα μήνυμα στην ιστορία. Η γιαγιά Muriel αντιπροσωπεύει μια παλιότερη γενιά, πιο συντηρητική. Ο Stephen και η οικογένειά του εκπροσωπούν μια τυπική αστική συνθήκη, στην οποία -ως συνήθως- παρουσιάζονται προβλήματα τόσο μεταξύ του ζευγαριού, όσο και μεταξύ γονιών και παιδιών. Το πιο χαρακτηριστικό είναι η περίπτωση της μεγαλύτερής τους κόρη, της Bethany, η οποία είναι τόσο προσκολλημένη στον ψηφιακό κόσμο που θέλει να ανεβάσει τη συνείδησή της στο διαδίκτυο, να απορρίψει το σώμα της και να ζήσει για πάντα σε ένα ψηφιακό περιβάλλον. Θα λέγαμε, λοιπόν, πως η Bethany αντιπροσωπεύει μια γενιά του μέλλοντος. Επίσης, ο Daniel μέσω της εργασίας του επικεντρώνεται στο προσφυγικό ζήτημα και έτσι γνωρίζει έναν Ουκρανό πρόσφυγα με τον οποίο δημιουργεί μια ιδιαίτερη σχέση που θα του αλλάξει τη ζωή. Η Edith είναι μια δυναμική γυναίκα που θέτει τη ζωή της σε κίνδυνο και μάχεται για τα ιδανικά της, διεκδικώντας έναν καλύτερο κόσμο χωρίς πολέμους και περιβαλλοντικές καταστροφές. Τέλος, η Rosie, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στη ζωή, δεν εμφανίζεται καθόλου στερεοτυπική και προσφέρει μια νότα αισιοδοξίας και χαράς σε όλο το έργο.

Πηγή: https://www.imdb.com/title/tt8694364/

Πέρα από τις ιστορίες και τα θέματα που παρουσιάζουν τα μέλη της οικογένειας, σημαντικό ρόλο στη σειρά έχει η Vivienne Rook (Emma Thompson). Η Vivienne είναι μια εκκεντρική φιγούρα, μια φιλόδοξη επιχειρηματίας που ασχολείται με την πολιτική. Κάθε της παρουσία στα Μέσα αποτελεί είδηση, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερος κόσμος -μαζί με αυτούς και η Rosie- να ενστερνίζεται τις απόψεις της, οι οποίες βασίζονται στον λαϊκισμό και προάγουν τον αυταρχισμό και την εθνική υπεροχή. Θα λέγαμε, λοιπόν, πως ο ρόλος της είναι αρκετά επηρεασμένος από σύγχρονους πολιτικούς (βλ. Τραμπ) και φέρει αρκετούς συμβολισμούς.

Κλείνοντας, το Years and Years είναι μια σειρά γρήγορη με χιούμορ που πραγματεύεται πολλά και καίρια ζητήματα της εποχής μας εναλλάσσοντας κωμικά και δραματικά στοιχεία. Ωστόσο, δεν μένει μόνο σε αυτό, αλλά προβάλλει την εξέλιξή τους στο εγγύς μέλλον. Δίνει, δηλαδή, μια πιθανή εκδοχή του πού μπορεί να οδηγηθούν τα πράγματα μελλοντικά. Είναι μια σειρά που θυμίζει, ως ένα βαθμό, το δυστοπικό περιβάλλον που δημιουργούν τα επεισόδια του «Black Mirror» και που σε βάζει να αναρωτηθείς για το πόσο γρήγορα αλλάζουν όλα γύρω μας σε σχέση με παλιότερα και πόσο ακόμα θα αλλάξουν στο μέλλον· με τα θετικά τους και τα αρνητικά τους, φυσικά. Παίρνει το νήμα από επίκαιρα γεγονότα του 2019 -και του σήμερα-, όπως είναι το Brexit, η κλιματική αλλαγή, η οικονομική κατάρρευση, το πολιτικό χάος, η ροπή προς τον εθνικισμό και τα μετατρέπει σε μια φουτουριστική δυστοπία, η οποία δεν απέχει τόσο, όσο θα ελπίζαμε, από το σήμερα. Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, είναι μια σειρά που αξίζει να δει κάποιος.

 

Τίτλος: Years and Years

Δημιουργός: Russell T Davies

Παραγωγή: 2019

Είδος: Δράμα, επιστημονική φαντασία, δυστοπία

Κύκλος: 1  Επεισόδια: 6

Μοιράσου το:

Μαρία Γεωργίου

Μαρία Γεωργίου

Γεννήθηκα μια ανοιξιάτικη μέρα στη Θεσσαλονίκη και από τότε πορεύομαι σε αυτήν την πόλη. Η ζωή με έφερε πριν αρκετά χρόνια στο τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ. κι από εκεί στο μεταπτυχιακό της Πολιτιστικής Διαχείρισης και Επικοινωνίας επίσης στο Α.Π.Θ. Μια γενική ιδέα για μένα θα έλεγα πως συνοψίζεται σε δύο κεντρικούς άξονες της ζωής μου. Αυτοί είναι ο άνθρωπος −η συμπεριφορά του, οι σχέσεις του, οι πεποιθήσεις του, η ύπαρξή του γενικότερα− και οι τέχνες, καθώς αποτελούν πηγές έμπνευσης, αναστοχασμού και αναθεώρησης τόσο σε προσωπικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Στο DREAM ON-line, λοιπόν, μου δίνεται η δυνατότητα να εκφράζομαι και να τοποθετούμαι πάνω σε θέματα που με αφορούν και σχετίζονται με τους δύο αυτούς άξονες.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα