Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά!

(Ακολουθεί άρθρο της 25ης Μαρτίου 2021)

25η Μαρτίου, όμορφη, διπλή χαρά! Ανήμερα της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ο ελληνισμός όπου γης, πανηγυρίζει, η ανθρωπότητα λαμβάνει διττό μήνυμα ελευθερίας.  Ο αρχάγγελος Γαβριήλ κομίζει το χαρμόσυνο μήνυμα της επικείμενης Γεννήσεως του Ιησού Χριστού, του Λυτρωτή του κόσμου και οι γενναιόψυχοι Έλληνες επαναστάτες στέλνουν μήνυμα ελπίδας, αγωνιστικότητας, θυσίας, με τη μυριόστομη κραυγή «Ελευθερία ή θάνατος»!

1821-2021. Συμπληρώνονται 200 χρόνια από την κήρυξη της ελληνικής επαναστάσεως κι αυτό δίνει -από κοινού με τις πρωτόγνωρες συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγονται οι εορτασμοί της 25ης Μαρτίου- ξεχωριστή σημασία στη σημερινή επέτειο. Τιμούμε τα πρόσωπα που αγωνίστηκαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι, θυμόμαστε τη θυσία τους, θαυμάζουμε την αυταπάρνηση και τη λαχτάρα τους για ελευθερία. Εμπνεόμαστε από τα ιερά ζώπυρα του Γένους, τα οποία αυτοί  υπερασπίστηκαν, την Ορθοδοξία και τη Ρωμιοσύνη, που είναι οι δύο πόλοι και πόθοι του Ελληνισμού.

Διακόσια χρόνια, μετά την έναρξή της επαναστάσεως, λοιπόν, την αρχή του τέλους τετρακοσίων χρόνων σκλαβιάς. Η Ελλάδα, όπως και σύσσωμη η παγκόσμια κοινότητα, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δυσθεώρητη πρόκληση. Η πανδημία επηρεάζει δραστικά την καθημερινότητα όλων, με επιπτώσεις στην υγεία, την οικονομία, τις συνήθειες των πολιτών. Σε αυτές τις δύσκολες, όσο και πρωτόγνωρες στιγμές που βιώνει η πατρίδα μας και ο πλανήτης ας μην σκύψουμε το κεφάλι!

Ας αναζητήσουμε κάτι από την πίστη, τη γενναιότητα και την ευστροφία του Κολοκοτρώνη, τη φλόγα και την ορμή του Παπαφλέσσα, τον ηρωισμό του Διάκου και του Μπότσαρη, την παληκαριά του Κανάρη και των ανδρών του, την αποφασιστικότητα του Καραϊσκάκη, το πνεύμα θυσίας του Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα, την ανδρεία του Ανδρούτσου, την ομοψυχία των πολεμιστών στο Χάνι της Γραβιάς και των Ελεύθερων Πολιορκημένων, την ατσάλινη θέληση της Μπουμπουλίνας και της Μαντώς Μαυρογένους για την απελευθέρωση του Γένους. Ακολουθώντας το παράδειγμα των Ηρώων μας, με πίστη και ομοψυχία, ας αγωνιστούμε όλοι για να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο, να βγούμε όλοι νικητές!

Η μοναδική φωτογραφία του Ναυάρχου Κωνσταντίνου Κανάρη

Είθε να παραμείνει άσβεστη στις καρδιές όλων μας η φλόγα της ελευθερίας και να μη λησμονήσουμε πως «θέλει αρετή και τόλμη». Να πορευτούμε «με λογισμό και μ’ όνειρο», ενωμένοι, αντλώντας πάντοτε δύναμη από το Θούριο του Ρήγα. Είθε να μη σιγήσει ποτέ στις ψυχές των απανταχού Ελλήνων ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού:

«Σὲ γνωρίζω ἀπὸ τὴν κόψι
τοῦ σπαθιοῦ τὴν τρομερή,
σὲ γνωρίζω ἀπὸ τὴν ὄψι,
ποὺ μὲ βία μετράει τὴν γῆ.
Ἀπ’ τὰ κόκκαλα βγαλμένη
τῶν Ἑλλήνων τὰ ἱερά,
καὶ σὰν πρῶτα ἀνδρειωμένη,
χαῖρε, ὢ χαῖρε, Ἐλευθεριά!»

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!
ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ!
ΖΗΤΩ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!
ΖΗΤΩ Η 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ!

Μοιράσου το:

Χρυσόστομος Μελινός

Χρυσόστομος Μελινός

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην όμορφη, όσο και πολύβουη Αθήνα. Είμαι ασκούμενος δικηγόρος και παραλλήλως φοιτώ στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με τον αθλητισμό, με ιδιαίτερη αγάπη στην υδατοσφαίριση που με κέρδισε από την παιδική ηλικία. Επίσης, διαβάζω βιβλία και ακούω διάφορα είδη μουσικής. Αγαπώ το θέατρο, τον κινηματογράφο, τα ταξίδια και το εύστοχο χιούμορ. Τιμή μου το ότι μετέχω ενεργώς στην αξιέπαινη νεανική διαδικτυακή πρωτοβουλία «DREAM ON-line», καθώς πιστεύω πως οι αξίες επάνω στις οποίες εδράζεται, δίνουν ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα