Ωδή στις φιλίες του sex education

*Περιέχει spoilers*

Sex Education: η πολυαγαπημένη σειρά που μας έχει όλους συντονισμένους τις τελευταίες εβδομάδες με την άφιξη του 3ου κύκλου της. Όχι αδίκως, αφού η αγωνία για το τι συμβαίνει στις ζωές των υπέροχων πρωταγωνιστών (μαθητών του Moordale και όχι μόνο) επικρατεί εδώ και σχεδόν δυο (!) χρόνια. Και ενώ φαινομενικά η σειρά επικεντρώνεται στις ερωτικές σχέσεις, το υποδηλώνει εξάλλου και ο τίτλος, δεν μπορούσα παρά να διαπιστώσω πόσο έχουν εξελιχθεί οι χαρακτήρες της και ότι αυτό οφείλεται αν όχι αποκλειστικά, τότε κυρίως στις φιλίες που έχουν αναπτύξει μεταξύ τους. Φιλίες όμορφες και πολυεπίπεδες, όμοιες με αυτές που συναντάμε στην πραγματική ζωή.

Maeve & Otis

Κι αν η σειρά βαδίζει ανάμεσα σε σχέσεις και φιλίες αυτοί οι δύο τα συνδυάζουν και τα εξισορροπούν. Παρά τα έντονα συναισθήματα και τη μεταξύ τους χημεία, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι ο Όττις ήταν εκεί για την Μέιβ μετά την έκτρωση που έκανε, την αγωνία με την οποία την παρακολουθούσε στους μαθητικούς αγώνες και πόσο την στήριξε στις αποφάσεις της για την ακαδημαϊκή της πορεία, ειδικά στην πιο κομβική, στο τέλος της 3ης σεζόν. Από την άλλη, η Μέιβ ήταν η πρώτη που πίστεψε στον Όττις και τις δυνατότητες του, που τον ώθησε να τις αξιοποιήσει για να βοηθήσει τους συμμαθητές τους με την ίδρυση της sex clinic.
Μπορεί “το will they won’t they” να είναι αυτό που μας απορροφά, αλλά οι δημιουργοί της σειράς έχουν χτίσει κάτι μεταξύ των πρωταγωνιστών και αυτό το κάτι, είναι πολύ δυνατό για να το αγνοήσουμε.

Jean & Maureen

Η φιλία μεταξύ ενηλίκων της σειράς. Και ενώ η Τζιν βοήθησε τη Μορίν να συνειδητοποιήσει τα προβλήματα στη σχέση και τη ζωή της και να κάνει τα πρώτα βήματα στην ανεξαρτησία της, η Μορίν δεν την ξέχασε στη συνέχεια. Αντιθέτως ήταν δίπλα της σε όλα και ειδικά στην δύσκολη εγκυμοσύνη της. Ενθαρρυντική απόδειξη ότι μια δυνατή φιλία δεν έχει ηλικία.

Adam & Ola

Ο Άνταμ από την αρχή ήταν ομολογουμένως ένα δύσκολο άτομο για να το πλησιάσει κανείς. Η Όλα όμως βρήκε την ευκαιρία και την επιμονή να το κάνει . Τον υπερασπίστηκε στον εργοδότη τους, ήταν η πρώτη στη ζωή του που τον αποκάλεσε φίλο, του έμαθε να μοιράζεται τα συναισθήματα του και τον βοήθησε στα προβλήματα του με τον Έρικ. Ο Άνταμ εξαιτίας της άρχισε να αναπτύσσει ενσυναίσθηση, σε τέτοιο σημείο ώστε να συμβουλεύσει πολύ σωστά τον Ότις για το πως να φερθεί στην Όλα από τη στιγμή που βρέθηκαν να συγκατοικούν. Η εξέλιξη του Άνταμ είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη συγκριτικά με κάθε άλλον χαρακτήρα της σειράς και αυτή οφείλεται (και) στη φιλία του με την Όλα.

Ruby & Olivia & Anwar

Οι «Untouchables» ή αλλιώς τα «Mean Girls» του σχολείου. Έχει πολλά προβληματικά σημεία αυτή η φιλία; Οπωσδήποτε. Το περιστατικό που η Ολίβια διέρρευσε τις φωτογραφίες της Ρούμπι ή το γεγονός ότι η Ρούμπι τους μιλάει ενίοτε πολύ υποτιμητικά είναι ξεκάθαρα δείγματα. Ωστόσο μετά τον χωρισμό της με τον Ότις, την στήριξαν, με τον δικό τους τρόπο, παρά πολύ, και ίσως έτσι να επουλώθηκαν κάποιες πληγές. Σε κάθε περίπτωση είναι μια φιλία άξια αναφοράς.

Jackson& Vivienne

Δύο διαμετρικά αντίθετοι άνθρωποι, ήρθαν κοντά μέσω ενός προγράμματος tutoring το οποίο δεν ήταν ο μόνος τρόπος που βοήθησε ο ένας τον άλλον. Ο Τζάκσον ενθάρρυνε την Βιβ να κοινωνικοποιηθεί, ενώ η Βιβ ήταν δίπλα του σε δύσκολες φάσεις της ψυχικής του υγείας και μάλιστα τον προέτρεψε να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό. Παρά τη ρήξη τους στις αρχές του 3ου κύκλου, η Βιβ έκανε δυναμικό comeback προωθώντας ένα (ακόμα) απίθανο μουσικό κομμάτι για την ιστορία του Moordale, κάνοντας περήφανους όλους τους συμμαθητές της και κυρίως τον κολλητό της.

Maeve & Amy
Και τώρα περνάμε στα δυνατά χαρτιά. Αν έβλεπε κανείς αυτές τις δύο προσωπικότητες ξεχωριστά δεν θα έβρισκε κανένα σενάριο στο οποίο να ταίριαζαν και να γίνονταν κολλητές.
Κι όμως οι δημιουργοί της σειράς το πέτυχαν. Η ευχάριστη και αφελής Έιμι βρίσκει στη μυστηριώδη και κλειστή Μέιβ έναν άνθρωπο που την ακούει, την εμπνέει και την προστατεύει. Που όταν δέχεται σεξουαλική παρενόχληση, την παίρνει από το χέρι και την πάει να καταθέσει και δεν της το αφήνει στιγμή από τότε. Η Έιμι την αγαπάει και την εμπιστεύεται με την αθωότητα ενός μικρού παιδιού, της προσφέρει πράγματα ακόμα και αν η Μέιβ είναι υπερβολικά περήφανη για να τα δεχτεί. Και στο τέλος, νιώθει τόσο ενδυναμωμένη εξαιτίας της, μετά και την φεμινιστική λογοτεχνία που την ώθησε να διαβάσει, που της δίνει μια συμβουλή που υπό άλλες συνθήκες θα έδινε η Μέιβ σε αυτήν. Μάλλον είναι όντως «each other’s moms». (❤️)

Eric & Otis

Η φιλία που έχει (δικαίως) αποσπάσει τα καλύτερα σχόλια. Κι αυτό γιατί σπάνια βλέπουμε στην οθόνη μια φιλία μεταξύ δύο αγοριών, γκέι και στρέιτ, απαλλαγμένη από στερεότυπα και τοξικότητες. Με μια απίστευτη χημεία που σε κάνει να νιώθεις ότι όντως γνωρίζονται χρόνια, οι ηθοποιοί πετυχαίνουν να δημιουργήσουν την εικόνα φίλων- οικογένειας. Ξέρουν τα πάντα ο ένας για τον άλλο και ενδιαφέρονται (και ενθουσιάζονται) για κάθε νέα πληροφορία, έχουν μια κοινή καθημερινότητα και αλληλοστηρίζονται ό,τι και αν συμβεί.

Νιώθουν τόσο άνετα μεταξύ τους, ώστε να δείχνουν ακόμα και άσχημες όψεις του εαυτού τους. Για τις οποίες όμως πάντα απολογούνται γιατί είναι υπερβολικά σημαντικός ο ρόλος της φιλίας τους στη ζωή του καθενός, ώστε να ρισκάρουν να την χάσουν. Απολογούνται, συγχωρούν και συμφιλιώνονται πάντα με μια αγκαλιά, όπως αυτήν στον υπέροχο, ακομπλεξάριστο χορό τους στον prom του σχολείου ή αυτήν την σπαρακτική με τον Ότις να κλαίει στο πάτωμα του νοσοκομείου. Αλλά και το γέλιο που ακολούθησε μετά το κράξιμο του Έρικ, στιγμή τόσο αληθινή ώστε να νιώθεις ότι συνέβη σε σένα με τον κολλητό σου.

Honourable mention: “we’ll get on the bus” crew

Μια παρέα που παρά τη μικρή της διάρκεια πέτυχε κάτι πολύ σπουδαίο: όλοι οι γυναικείοι χαρακτήρες της σειράς ενώθηκαν για να βοηθήσουν την Έιμι να κάνει το πρώτο βήμα ώστε να ξεπεράσει την σεξουαλική παρενόχληση που βίωσε στο λεωφορείο. Η Έιμι δεν έχει ξεπεράσει ακόμα αυτό το τραυματικό γεγονός και όπως της επεσήμανε η Τζιν μπορεί να μην τα καταφέρει ποτέ, τουλάχιστον ολοκληρωτικά. Όμως επειδή όλα από κάπου ξεκινάνε, είναι σημαντικό να αρχίζεις μια τόσο δύσκολη προσπάθεια με αυτές τις δυναμικές παρουσίες στο πλευρό σου.

Μπόνους: Amy & the goat


Και επειδή όλοι έχουμε τις αδυναμίες μας, για μένα η Έιμι με την κατσίκα είναι από τα πιο αικόνικ και αστεία storyline στο sex education.
Και αυτή η στιγμή είναι τόσο Έιμι που η ίδια η ηθοποιός που την ενσαρκώνει, η Aimee Lou Wood, έχει στο Instagram bio της το «goat mom»
Τι άλλο παραπάνω να πω;

Μοιράσου το:

Αφροδίτη Κεραμέως

Αφροδίτη Κεραμέως

Με σταθερή έδρα εδώ και 21 χρόνια τη Θεσσαλονίκη, σπουδάζω νομική στο ΑΠΘ. Στο DREAM ON-line, όπως και στο πιο πρόσφατο μας εγχείρημα, το Read On-Line, έχω ασχοληθεί με ταινίες, σειρές, (πολλά) βιβλία, αλλά και το έμφυλο ζήτημα. Και συγκεκριμένα, με όσα από αυτά με επηρεάζουν & τα σκέφτομαι τόσο, ώστε να γράφεται το άρθρο σχεδόν από μόνο του.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα