Το Φαινόμενο Bernie Sanders

10 Φεβρουαρίου 2020

Φέτος είναι έτος Αμερικανικών εκλογών και τα μάτια της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής έιναι στραμμένα εκεί.
Από σήμερα ξεκινούν οι εσωκομματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος για την ανάδειξη του αντιπάλου του σημερινού προέδρου, Donald Trump.

Ανάμεσα στα φαβορί που διεκδικούν το χρίσμα, είναι και ο Bernie Sanders. O Bernie Sanders, Κυβερνήτης του Βερμόντ, όπου ήταν υποψήφιος και το 2016, αποτελεί ένα πιθανό αντίπαλο για την προεδρία. Μάλιστα, το 2016 είχε κερδίσει αρκετές έδρες (συγκεκριμένα το 44% των ψήφων) “απειλώντας” την Hillary Clinton.

Το 2015, την χρονιά που ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του, ήταν για πολλούς άγνωστος και με ελάχιστες πιθανότητες να καταφέρει να εκλεγεί. Όμως, μέσω μιας απίστευτης καμπάνιας, όπου κατάφερε να συσπειρώσει κυρίως το αριστερό κοινό των ΗΠΑ, τους φοιτητές αλλά και τα χαμηλότερα στρώματα, έγινε ο 2ος σε ψήφους μέσα στους Δημοκρατικούς.
Τότε, αν και αρκετά κοντά, δεν κατάφερε να πάρει το χρίσμα για τις εκλογές.
Όλα αυτά τα χρόνια παρέμεινε ενεργός και παρών σε αρκετά κινήματα (ανάμεσα τους και το March for Our Lives) και στις 19 Φεβρουαρίου του 2019, ακριβώς έναν χρόνο πριν την έναρξη των προκριματικών εκλογών ανακοινώνει μέσω ενός βίντεο που αναρτήθηκε στον -πάντοτε ενεργό- λογαριασμό του στο Instagram την υποψηφιότητα του για τις προεδρικές εκλογές.

https://www.youtube.com/watch?v=s7DRwz0cAt0&t=18s

Στο πρόσωπο του η Αμερική βλέπει έναν παραδοσιακό Σοσιαλιστή.
Αποτελεί άλλωστε και τον ηγέτη της ”Αριστερής Πτέρυγας” του Δημοκρατικού Κόμματος.


Μεγαλύτερη σύμμαχος του είναι η Alexandria Ocasio-Cortez, μέλος του Κογκρέσου και γνωστή για την ακτιβιστική της δράση.
Αίσθηση έχει προκαλέσει και η άμεση στήριξη ανθρώπων της τέχνης, ανάμεσα τους η Ariana Grande , o Dani Devito και η Cardi B.


O 78 ετών Κυβερνήτης όμως, μέσω της υποψηφιότητας του φέρνει αναταράξεις εντός του Δημοκρατικού Κόμματος και κυρίως στην Κεντρώα και Κεντροδεξιά πτέρυγα. Ανάμεσα σε αυτούς που βρίσκονται απέναντι του είναι και ο πρώην Πρόεδρος Barack Obama.

Μοιράσου το:

Βαγγέλης Λαζαρίδης

Βαγγέλης Λαζαρίδης

Μεγάλωσα στην Νέα Μηχανιώνα της Θεσσαλονίκης και κατοικώ στην Καλαμαριά. Είμαι απόφοιτος της Νομικής, ενώ ταυτόχρονα ασχολούμαι με την ερευνητική δημοσιογραφία. Στον ελεύθερο μου χρόνο, διαβάζω βιβλία (τα οποία κατά καιρούς ανεβάζουμε στο READ ON-line), ακούω μουσική στο πικάπ και μου αρέσει να συζητώ για την κοινωνία και την πολιτική με φίλους και γνωστούς. Το DREAM ON-line αποτελεί ένα πρότζεκτ το οποίο με πολύ κόπο και με συλλογική προσπάθεια έφτασε εδώ που είναι σήμερα, προσωπικά, θεωρείται ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. «Βρες της γης τα θαύματα σε αυτά που λαχταράς» λέει ένα τραγούδι, και ίσως αυτή είναι η χρυσή συνταγή για τα πάντα.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα