O Joe Biden ίσως είναι η Λύση.

16 Φεβρουαρίου 2019

Σίγουρα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες (και γνωστές σε όλο τον κόσμο) υποψηφιότητες για την προεδρία των ΗΠΑ είναι αυτή του πρώην Αντιπροέδρου επί της Προεδρίας Obama, Joe Biden.

O Joe Biden, 77 ετών σήμερα, αποτελεί μια από τις πιο γνωστές και σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες της σύγχρονης ιστορίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Με μια πορεία που αρχίζει το 1973 από την Γερουσία και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, ο Joe Biden αποδεικνύει ότι εδώ και 47 χρόνια, έχει αφιερώσει την ζωή του στα κοινά.
Το 1988, είχε θέσει υποψηφιότητα για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος. Όμως, κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου κοκλοφόρησε στην εφημερίδα Des Moines Register, της μεγαλύτερης εφημερίδας της Iowa, ένα σκάνδαλο λογοκλοπής όπου έδειχνε ομιλίες του αρχηγού του Βρετανικού Εργατικού Κόμματος Neil Kinnock, τις οποίες ο Biden έκλεψε χωρίς να κάνει καμία αναφορά στον Kinnock.
Έτσι, απέσυρε την υποψηφιότητα “ανοίγοντας τον δρόμο” στον Michael Dukakis, που όπως αποδείχθηκε, η πηγή της εφημερίδας ήταν δύο βοηθοί του στην καμπάνια.

(ΦΩΤ: Η πρώτη Καμπάνια, το 1988)

Τα χρόνια στην Γερουσία είναι σημαντικά, με τον Biden να βρίσκεται σε θέσεις ευθύνης.
Το 2008, 20 χρόνια μετά την πρώτη του υποψηφιότητα για το προεδρικό χρίσμα, κατεβαίνει ξανά, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να “κοντράρει” τον Barack Obama που σάρωνε και την Hillary Clinton που είχε συσπειρώσει μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων. Ήταν αδύνατη η πολιτική του επιβίωση ανάμεσα σε δύο πολιτικά φαινόμενα.

Και κάπως έτσι, οι περισσότεροι πίστευαν ότι η “απόσυρση” του Joe Biden ήταν πολύ κοντά. Μέχρι που ο Obama τον προτείνει για την θέση του Αντιπροέδρου, την δεύτερη σημαντικότερη θέση στις ΗΠΑ. Ο Joe Biden γίνεται ένα από τα πιο αγαπητά μέλη της Κυβέρνησης για όλη την 8ετία του Barack Obama.

Πολλοί περίμεναν το 2016 να θέσει υποψηφιότητα, όμως, λόγω του χαμού του γιού του (το δεύτερο τραγικό συμβάν της προσωπικής του ζωής, μετά τον τραγικό θάνατο της πρώτης συζύγου του και της κόρης του, το 1972) το 2015, ήταν καθοριστικό για τις αποφάσεις του.
Ο πρόεδρος Obama τον βράβευσε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, την υψηλότερη βράβευση που μπορεί να λάβει αμερικανός πολίτης.

Πλέον, ο Joe Biden είναι πιο έτοιμος από ποτέ για να “χτυπήσει” την προεδρία Trump, με την στήριξη μεγάλου μέρους του Δημοκρατικού Κόμματος και της “πτέρυγας Obama” καθώς και του πρώην υποψήφιου Προέδρου και πρώην Υπουργού John Kerry.
https://www.youtube.com/watch?v=VbOU2fTg6cI

Ωστόσο, στις εσωκομματικές της Iowa βγήκε τέταρτος, μια ήττα που για τους υπεύθυνους της καμπάνιας του αλλά και για τον ίδιο είναι κεραυνός εν αιθρία.

Ίσως να τον ακολουθεί ακόμη εκείνη η κασέτα του 1988, ίσως η Iowa να μην ξέχασε την λογοκλοπή (μιας και η πρώτη δημοσίευση του σκανδάλου έγινε από εφημερίδα της περιοχής), πάντως σίγουρα αποτελεί μια υποψηφιότητα που θα μας απασχολήσει για αρκετούς μήνες.

Μοιράσου το:

Βαγγέλης Λαζαρίδης

Βαγγέλης Λαζαρίδης

Μεγάλωσα στην Νέα Μηχανιώνα της Θεσσαλονίκης και κατοικώ στην Καλαμαριά. Είμαι απόφοιτος της Νομικής, ενώ ταυτόχρονα ασχολούμαι με την ερευνητική δημοσιογραφία. Στον ελεύθερο μου χρόνο, διαβάζω βιβλία (τα οποία κατά καιρούς ανεβάζουμε στο READ ON-line), ακούω μουσική στο πικάπ και μου αρέσει να συζητώ για την κοινωνία και την πολιτική με φίλους και γνωστούς. Το DREAM ON-line αποτελεί ένα πρότζεκτ το οποίο με πολύ κόπο και με συλλογική προσπάθεια έφτασε εδώ που είναι σήμερα, προσωπικά, θεωρείται ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. «Βρες της γης τα θαύματα σε αυτά που λαχταράς» λέει ένα τραγούδι, και ίσως αυτή είναι η χρυσή συνταγή για τα πάντα.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα